Σάλος έχει ξεσπάσει στον Καύκασο με την απαγωγή του δημοσιογράφου Αφγκάν Μουχταρλί από τον κέντρο της πρωτεύουσας της Γεωργίας, Τιφλίδα, στις 29 Μαΐου 2017.
Λίγες ώρες αργότερα ο δημοσιογράφος βρέθηκε φυλακισμένος στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, η δεσποτική κυβέρνηση του οποίου υπό τον Αλίγιεφ δεν φημίζεται για την αγάπη της στην ελευθεροτυπία.
Ο Αγκάν Μουχταρλί είχε καταφύγει το 2015 στη γειτονική Γεωργία, προκειμένου να αποφύγει διώξεις σχετικά με την δημοσιογραφική του δραστηριότητα, η οποία αποκάλυπτε τις αυθαιρεσίες και την διαφθορά του -κληρονομικού δικαίου- ηγεμόνα της πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και φυσικό αέριο χώρας της Κασπίας θάλασσας.
Σύμφωνα με την σύζυγο του, δημοσιογράφο Λεϊλά Μουσταφέγιεβα, ο δημοσιογράφος της τηλεφώνησε από το δρόμο λέγοντάς της πως θα βρίσκεται εκεί μετά από δεκαπέντε λεπτά. Εν τούτοις δεν εμφανίστηκε ποτέ. Η Μουσταφέγιεβα υποπτεύτηκε πως κάτι ύποπτο συμβαίνει και απευθύνθηκε στην τοπική αστυνομία.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Χαντίτζα Ισμαίλοβα, “η σύλληψη του Μουχταρλί, δεν είναι η πρώτη σύλληψη με τέτοιες κατηγορίες. Πριν από μερικές ημέρες στα σύνορα Γεωργίας – Αζερμπαϊτζάν συνελήφθη η αντιπρόεδρος του κόμματος “Λαϊκό Μέτωπο του Αζερμπαϊτζάν” Γκιουζέλ Μπαϊραμλί, για την οποία οι αρχές δήλωσαν πως είχε μαζί της το ποσό των 12.000 δολαρίων, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν το αφήγημα περί εξωτερικής χρηματοδότησης των αντιπολιτευτικών δραστηριοτήτων”.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας
Χθες, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης για να διαμαρτυρηθούν και να καλέσουν την τοπική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι συγκεντρωμένοι μπροστά στο κτήριο – έδρα της κυβέρνησης απαίτησαν να γίνουν γνωστές οι συνθήκες απαγωγής, αλλά και οι ενέργειες της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως αμέσως μετά την καταγγελία για την απαγωγή, ξεκίνησε έρευνες, το απόγευμα όμως της ίδιας ημέρας πληροφορήθηκε πως ο Αφγκάν Μουχταρλί βρίσκεται στο Μπακού, όπου το δικαστήριο διέταξε την προφυλάκισή του για διάστημα τριών μηνών.
Τι ισχυρίζεται το Αζαρμπαϊτζάν
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας του Αζαρμπαϊτζάν Ελντάρ Σουλτάνοφ δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι ο Μουχταρλί συνελήφθη από συνοριοφύλακες την στιγμή που προσπαθούσε παράνομα να περάσει τα σύνορα, αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του, ενώ είχε μαζί του μεγάλο χρηματικό ποσό σε συνάλλαγμα.
Η Διεθνής Αμνηστία
Η Διεθνής Αμνησία με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση του Αζαρμπαϊτζάν να απελευθερώσει άμεσα στον δημοσιογράφο Αφγκάν Μουχταρλί. Εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού επικαλούνται τον δικηγόρο του απαχθέντος δημοσιογράφου, ο οποίος του δήλωσε πως τον απήγαγαν στο κέντρο της Τιφλίδας άντρες με πολιτικά που μιλούσαν Γεωργιανά.
Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουϊζνιεκς έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: “Είμαι συγκλονισμένος με αυτό που συνέβη στον Αφγκάν Μουχταρλί, τον δημοσιογράφο και ακτιβιστή από το Αζερμπαϊτζάν. Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει άμεσα να απελευθερώσουν τον κύριο Μουχταρλί και να δώσουν πειστικές απαντήσεις ότι δεν παραβιάζονται τα δικαίωματά του και κυρίως ότι δεν παραβιάζεται το δικαίωμά του κατά των βασανιστηρίων και της παροχής ιατρικής βοήθειας”.
Δέκα ΜΚΟ που ασχολούνται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γεωργίας, με κοινή τους ανακοίνωση καλούν την Γενική Εισαγγελία να διερευνήσει αμερόληπτα την συμμετοχή στην απαγωγή αντρών της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας της Γεωργίας. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε ότι για την υπόθεση αυτή έχει ξεκινήσει έρευνα με βάση το άρθρο 143 του Ποινικού Κώδικα για παράνομη σύλληψη και στέρηση της ελευθερίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 8 Μαΐου οι αρχές της Γεωργίας υποχρέωσαν τον Ντασγκίν Αγκαλάροβ, ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν να εγκαταλείψει την χώρα. Στις αρχές Μαρτίου ο Ντασγκίν Αγκαλάροφ είχε συλληφθεί μόλις πέρασε τα σύνορα Τουρκίας – Γεωργίας. Παρόμοιες υποθέσεις απασχολούν συχνά και είναι ενδεικτικές του κλίματος τρομοκρατίας εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στην αυταρχική διακυβέρνηση της οικογένειας Αλίγιεφ.