Την Τετάρτη, 11 Μαΐου, η Abu Akleh, μια εξέχουσα Παλαιστινοαμερικανίδα ανταποκρίτρια του Al-Jazeera Arabic, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι, ενώ κάλυπτε μια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.  Ενα βίντεο από τα επακόλουθα του πυροβολισμού αναρτήθηκε στο Twitter από το Al-Jazeera και πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και ανακοινώθηκε ο θάνατός της λίγο αργότερα.

Στο βίντεο, η Abu Akleh φαίνεται να φορά ένα γιλέκο με την ένδειξη “Τύπος”. “Είμαστε σοκαρισμένοι και καταδικάζουμε έντονα τη δολοφονία της διακεκριμένης Παλαιστίνιας-Αμερικανίδας δημοσιογράφου Shireen Abu Akleh στη Δυτική Όχθη, ενώ έκανε τη δουλειά της και ενώ αναγνωριζόταν σαφώς ως δημοσιογράφος”, δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Sherif Mansour στην Ουάσιγκτον. “Ζητάμε άμεση και ενδελεχή έρευνα για τη δολοφονία της. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια και ελευθερία χωρίς να αποτελούν στόχο.” Ένας παραγωγός του Al-Jazeera, ο Ali al-Samoudi, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε επίσης ενώ εργαζόταν στην ίδια περιοχή. Νοσηλεύεται σε τοπικό νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι σταθερή, σύμφωνα με το Al-Jazeera English.

Το CNN μετέδωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους επιχειρούσαν στην περιοχή “για να συλλάβουν υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες” και ότι τόσο Παλαιστίνιοι ύποπτοι όσο και ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούσαν εκείνη τη στιγμή. Το Associated Press ανέφερε ότι σε δήλωση που εξέδωσε αργότερα στις 11 Μαΐου, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού αντιστράτηγος Αβίβ Κοτσάβι δήλωσε: “Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε από τα πυρά ποιάς πλευράς σκοτώθηκε και λυπόμαστε για τον θάνατό της”. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε το Ισραήλ ως «πλήρως υπεύθυνο» για τη δολοφονία της δημοσιογράφου και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Αρχικά, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι η ρεπόρτερ του Al Jazeera τραυματίστηκε, πιθανότατα, από παλαιστινιακά πυρά που προορίζονταν για Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά στη συνέχεια ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε σε ένα tweet ότι το Ισραήλ προσφέρθηκε να διεξάγει κοινή έρευνα με τους Παλαιστίνιους για τον θάνατό της. Ο Μαχμούτ Αμπάς απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα διεξαγάγει τη δική της έρευνα με πλήρη διαφάνεια και ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των υπευθύνων.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τομ Νάιντς, σε ανάρτησή του στο Twitter επιβεβαίωσε ότι η Αμπού Ακλέχ ήταν Αμερικανίδα πολίτης και ζήτησε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της.

Στο μεταξύ ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου αξίωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε «ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τον εντοπισμό των υπαιτίων και για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Ανάλογη έκκληση είχε απευθύνει προηγουμένως ο Λευκός Οίκος. Η 51χρονη δημοσιογράφος, η οποία έχαιρε εκτίμησης για τα ρεπορτάζ της στη Μέση Ανατολή, ήταν Χριστιανή, με αμερικανική και παλαιστινιακή υπηκοότητα. Χθες, η σορός της Σιρίν Αμπού Ακλεχ μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή από νοσοκομείο της Ραμάλα στο αρχηγείο της Παλαιστινιακής Αρχής, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, προτού ξεκινήσει το τελευταίο της ταξίδι για την Ιερουσαλήμ, όπου επρόκειτο να ενταφιαστεί.