Την Πέμπτη το ανεξάρτητο διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd είχε ανακοινώσει την αναστολή της δραστηριότητάς του, ενώ ο εμβληματικός ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχα ανακοίνωσε την αυτοδιάλύσή του.

Ο ρωσικός οικονομικός ιστότοπος The Bell επίσης επεσήμανε χθες ότι αποφάσισε να μην καλύπτει τον πόλεμο στην Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσει τους δημοσιογράφους του από ποινικές διώξεις.

Εξάλλου η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaïa Gazeta ανακοίνωσε ότι «αναγκάστηκε να διαγράψει περιεχόμενο» προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι επιθυμεί «να συνεχίσει τη λειτουργία της».

Χθες Παρασκευή η ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor διέταξε τον αποκλεισμό του Facebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι «κάνει διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Zvezda και το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Πλέον δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο Facebook στη Ρωσία παρά μόνο μέσω VPN, με την αμερικανική εταιρεία να καταγγέλλει ότι «εκατομμύρια απλοί Ρώσοι θα στερηθούν σύντομα αξιόπιστη πληροφόρηση».

Παράλληλα η Roskomnadzor περιόρισε την πρόσβαση και στο Twitter, ενώ χθες Παρασκευή το πρωί είχε περιορίσει την πρόσβαση στο BBC, το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, στο ρωσικό, ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza, το Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, το Voice of America καθώς και άλλους ιστότοπους.

Έρευνες, συλλήψεις

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία» για τα πλήγματα στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η χρονιά που πέρασε ήταν ήδη ιδιαίτερα σκληρή για τα ανεξάρτητα μέσα, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία.

Πολλά μέσα και δημοσιογράφοι χαρακτηρίστηκαν «πράκτορες του εξωτερικού», ενώ η ρωσική δικαιοσύνη ζήτησε τον Δεκέμβριο τη διάλυση της εμβληματικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, πυλώνα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και θεματοφύλακα της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων της ΕΣΣΔ.

Χθες η Memorial ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα γραφεία της, όπως και σε αυτά της ΜΚΟ αρωγής προς τους πρόσφυγες «Επιτροπή Πολιτικής Αρωγής».

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΜΚΟ OVD-Info, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία –κυρίως στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη– επειδή διαδήλωσαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

Απέναντι σε όσους αντιτίθενται στην εισβολή αυτή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε χθες ότι «τώρα δεν είναι ώρα να διχαζόμαστε, είναι ώρα να ενωθούμε. Και να ενωθούμε γύρω από τον πρόεδρό μας».

Πηγή Φωτογραφίας

Πηγή Αρθρου

Διαβαστε ακόμα:

Ρωσία: δυτικά ΜΜΕ κλείνουν
Πηγές για την παρακολούθηση του πολέμου στην Ουκρανία
Ρωσία: απαγορεύονται οι λέξεις “εισβολή”, “επίθεση” και “κήρυξη πολέμου”