Παρόλο που το κανάλι Al-Jazeera έφερε πραγματική επανάσταση στο μιντιακό περιβάλλον του Αραβικού κόσμου εκπέμποντας ειδήσεις σε αγγλικά και γαλλικά, αυτό που συμβαίνει στο μικρό εμιράτο του Κατάρ θάβεται στη σιωπή. Οι δημοσιογράφοι της χώρας αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα σκληρό θεσμικό σύστημα λογοκρισίας. Όπως και στις χώρες του Περσικού Κόλπου, αντιμετωπίζουν τις ίδιες «κόκκινες γραμμές» που ορίζονται από την κυβέρνηση, τη βασιλική οικογένεια και το Ισλάμ και των οποίων η παράβαση οδηγεί στη φυλακή. Το Κατάρ βρίσκεται στην 123η θέση στο χάρτη Ελευθερίας του Τύπου 2017, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση των «δημοσιογράφων χωρίς σύνορα» (ας μην τη συγχέουμε με το site του Στέλιου Κούλογλου TV χωρίς σύνορα-δεν έχουν καμία σχέση!).

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters «Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν σήμερα τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας αυτό το πλούσιο αραβικό κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Αυτή η συντονισμένη κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα, και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.

Τα τρία κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους».

Μερικές εικόνες για το Κατάρ…

πηγή φωτό Το μουσείο Ισλαμικής τέχνης