Είκοσι δημοσιογράφοι που δούλευαν σε μέσα φιλικά προς το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) συνελήφθησαν στις για «συμμετοχή στον δημοσιογραφικό τομέα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα (αλλά και η Δύση, να μη ξεχνιόμαστε) θεωρούν πως είναι τρομοκρατική οργάνωση. Ύστερα από προσωρινή κράτηση, 16 από αυτούς φυλακίστηκαν. Μεταξύ αυτών και ο Σερντάρ Αλτάν, εξέχον μέλος μιας ένωσης δημοσιογράφων, με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση». Οι δημοσιογράφοι ανακρίθηκαν από τον εισαγγελέα, σχετικά με το περιεχόμενο των άρθρων τους.

Δεκαέξι δημοσιογράφοι στην Τουρκία φυλακίστηκαν στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία το 2022 βρέθηκε στην 149η θέση της σχετικής κατάταξης των RSF, σε σύνολο 180 χωρών. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το HDP (τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο Τουρκικό Κοινοβούλιο) ότι είναι ο «πολιτικός καθρέφτης» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Τα τελευταία έξι χρόνια πολλά από τα μέλη του κόμματος έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που ακόμη παραμένει φυλακισμένος.

Πηγή φωτογραφίας