Ο Μπόρις Νεμτσόφ πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός τη νύχτα της 27ης Φεβρουαρίου 2015, σε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο. Ήταν 55 ετών. Φιλελεύθερος πολιτικός που έγινε ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Νεμτσόφ ήταν σύμβολο του αγώνα για δημοκρατία στη Ρωσία.

Ο κατηγορούμενος δολοφόνος του, Ζαούρ Νταντάεφ, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης το 2018, ενώ τέσσερις από τους φερόμενους ως συνεργούς του, επίσης από την περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της Τσετσενίας, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 11 έως 19 ετών.

Φίλοι και συγγενείς φοβούνται ότι αυτοί που διέταξαν τη δολοφονία μπορεί να μην συλληφθούν ποτέ.

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις σημαντικές στιγμές της ζωής του Νεμτσόφ.

Ο Μπόρις Νεμτσόφ σπούδασε φυσική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Lobachevsky στο Γκόρκι, την πόλη που σήμερα είναι γνωστή ως Νίζνι Νόβγκοροντ, λαμβάνοντας πτυχίο το 1981.

Ο Νεμτσόφ πραγματοποιεί συνάντηση με τους τοπικούς ψηφοφόρους ως κυβερνήτης του Νίζνι Νόβγκοροντ το 1992.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπόρις Γέλτσιν και ο Νεμτσόφ σε αγώνα τένις στο Νίζνι Νόβγκοροντ το 1994.

Ο Νεμτσόφ ετοιμάζεται για πτήση με ένα μαχητικό MiG-29 που κατασκευάστηκε στο Νίζνι Νόβγκοροντ το 1996.

Nemtsov with his daughter Zhanna in 1996.

Ο Νεμτσόφ μιλάει κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της θητείας του ως αναπληρωτής πρωθυπουργός το 1997.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Yury Luzhkov με τον Nemtsov σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Μόσχα το 1997.

Ο Κινέζος πρόεδρος Jiang Zemin και ο Nemtsov επισκέπτονται τον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη κοντά στο τείχος του Κρεμλίνου.

Ο Nemtsov, ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, επισκέπτεται το ανθρακωρυχείο Oktyabrskaya-Yuzhnaya το 1998.

Ο Νεμτσόφ έγινε ηγέτης του κόμματος Right Forces. Εδώ τον βλέπουμε με ένα ομοίωμα του εαυτού του από την πολιτική σατιρική εκπομπή Puppets, το 1999.

Ο Νεμτσόφ, τότε μέλος του ρωσικού νομοθετικού σώματος, της Κρατικής Δούμας, ανταλλάσσει χειραψία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2000.

Ο Νεμτσόφ συνομιλεί με τη Γιούλια Τιμοσένκο κατά την ορκωμοσία του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο το 2005. Στέκεται επίσης δίπλα στον επιχειρηματία Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Νεμτσόφ αντιμετωπίζει την αστυνομία κατά τη διάρκεια πορείας της αντιπολίτευσης στη Μόσχα το 2010.

Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Νεμτσόφ καθώς μιλάει σε πορεία της αντιπολίτευσης στη Μόσχα το 2011.

Η αστυνομία περικυκλώνει τον Νεμτσόφ καθώς μιλάει σε συγκέντρωση κατά του Πούτιν στη Μόσχα το 2011 – η δεύτερη μαζική διαμαρτυρία στη ρωσική πρωτεύουσα μέσα σε λίγες ημέρες – απαιτώντας νέες εκλογές μετά από εκλογική νοθεία.

Ο Νεμτσόφ συμμετέχει σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης για δίκαιες βουλευτικές εκλογές μετά από την εκλογική νοθεία το 2011.

Ο Nemtsov και ο πολιτικός της αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργός Mikhail Kasyanov, ακυρώνουν τα ψηφοδέλτιά τους για τις βουλευτικές εκλογές του 2011, γράφοντας: “Φέρτε πίσω τίμιες εκλογές, μπάσταρδοι!”

Ο Νεμτσόφ πραγματοποιεί μονοπρόσωπη διαμαρτυρία ζητώντας από τις αρχές να διερευνήσουν τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου και σχολιαστή Όλεγκ Κασίν το 2011.

Ο Nemtsov φαίνεται στο διαμέρισμά του στο Yaroslavl το 2013.

Ο Νεμτσόφ συμμετέχει σε συγκέντρωση του 2014 στο Γιαροσλάβλ κατά της κατάργησης των άμεσων εκλογών για το αξίωμα του δημάρχου.

Ο Νεμτσόφ μοιράζει φυλλάδια με τα οποία καλεί τον κόσμο να έρθει σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2015.

Αργά το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου 2015, ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε σε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο.

πηγή