Στις 31 Ιανουαρίου σε όλη την χώρα πραγματοποιήθηκαν μαζικές πορείες. Σε αυτές συμμετείχαν άνθρωποι διαφορετικών γενεών και πολιτικών απόψεων. Και εκείνοι που βγήκαν πριν απ’ όλα για τον Ναβάλνι προσωπικά και εκείνοι που βγήκαν πριν απ’ όλα για να διαδηλώσουν κατά της ανομίας και της αυθαιρεσίας. Αυτούς τους ανθρώπους – παρ’ όλες τις διαφορές στις απόψεις – ενώνει μία ενιαία πολιτική θέση: θέλουν να προστατεύσουν την προσωπική του αξιοπρέπεια, θέλουν να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα κράτος δικαίου, σε μία δίκαιη χώρα, όπου η βασική αξία είναι ο άνθρωπος. Σε αυτό θεμελιώνεται η σύγχρονη και όχι η καθυστερημένη και αρχαϊκή πολιτική, σε αυτό στηρίζεται η αναπτυσσόμενη κοινωνία. Η διαμαρτυρία ήταν απολύτως ειρηνική, βασισμένη στην άρνηση της βίας, τόσο ως πρακτική όσο ως αρχή.


Διαβάστε ακόμα: Η απολογία του Αλεξέι Ναβάλνι στο δικαστήριο


Ωστόσο, η απάντηση των αρχών ήταν οι κλειστές πόλεις και οι σκληρές συλλήψεις, οι οποίες παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν ακόμη και εκείνους που δεν είχαν βγει στους δρόμους εκείνη την ημέρα. Την παιδαγωγό και ιδρυτή του Ευρωπαϊκού Γυμνασίου Ιρίνα Μπογκάντσεβα, την συνέλαβαν στο σπίτι της. Τον 72χρονο φυσικό διεθνούς φήμης Βιατσεσλάβ Λβοφ τον συνέλαβαν μόλις έβγαινε από το σπίτι του. Την κριτικό κινηματογράφου και ιστορικό της τέχνης Αντζελίκα Αρτιούχ την καταδίκασαν σε 15 ημέρες φυλάκιση για «παρεμπόδιση της κυκλοφορίας». Αυτά είναι μερικά μόνο γνωστά ονόμασα σεβάσμιων από την κοινωνία ανθρώπων. Συνελήφθησαν, περίπου, 5.500 άτομα σε όλη την χώρα: στα αστυνομικά τμήματα ξυλοκοπούν τους συμπατριώτες μας, αρνούνται την χορήγηση ιατρικής βοήθεια. Η εξουσία κήρυξε πόλεμο στον ίδιο της τον λαό.

Σε αυτή την κατάσταση τίθεται μετ’ επιτάσεως το ζήτημα για την θέση του Τύπου. Περισσότεροι από ενενήντα συναδέλφους μας, οι οποίοι είχαν ταυτότητες και εντολές των διευθύνσεων για ρεπορτάζ, συνελήφθησαν και ανάμεσα τους ήταν το μέλος του Pen Club Μόσχα Σεργκέι Παρχομένο, ο δημοσιογράφος Ολέγκ Πσενίτσκι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 8 ημέρες φυλάκιση, ο χτυπημένος με ηλεκτρικό εκκενωτή και καταδικασμένος σε 10 ημέρες φυλάκιση φωτορεπόρτερ Ιβάν Κλεϊμένοφ.

Επιπλέον, το μέλος του Συμβουλίου για τα Δικαιώματα του ανθρώπου, ιστορικός και δημοσιογράφος Νικολάι Σβανίτζε, συνελήφθη. Στις 31 Ιανουαρίου, δεν επέτρεψαν στους εκπροσώπους του Τύπου να εκπληρώσουν το επαγγελματικό τους χρέος και τώρα η εξουσία τους απειλεί με επιβολή προστίμων ύψους πολλών εκατομμυρίων, αν μεταδώσουν στοιχεία για τον αριθμό των διαδηλωτών, ο οποίος δεν θα συμπίπτει με τα επίσημα στοιχεία.

Όλα αυτά μαρτυρούν την επιθετικότητα και τον φόβο. Την επιθετικότητα απέναντι στον ειρηνικό λαό και τον φόβο απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν να μεταφέρουν την αλήθεια για τα γεγονότα.

Το Pen Club Μόσχας και η Ένωση «Ελεύθερος λόγος» δηλώνουν την κατηγορηματική του διαμαρτυρία απέναντι σε μία ακόμη επίθεση κατά της κοινωνίας των πολιτών και της ελευθερίας του λόγου.

Διαβάστε ακόμα

Η Απολογία του Αλεξέι Ναβάλνι στο δικαστήριο