Οι ρωσικές αρχές πρέπει να φέρουν μπροστά στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για τη δολοφονία του Ντμίτρι Πόπκοφ, αρχισυντάκτη της ανεξάρτητης τοπικής εφημερίδας Ton-M στη Σιβηρία, όπως δήλωσε η επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων. Το σώμα του Ποπκοφ βρέθηκε με πέντε πληγές από σφαίρες στο κατώφλι του σπιτιού του, το βράδυ της 25ης Μαίου στην πόλη Minusinsk στην περιοχή της Σιβηρίας Krasnoyarsk Krai, ανέφεραν ρωσικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Ποπκόφ είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος που έχει σκοτωθεί στη Ρωσία φέτος.
“Καλούμε τις ρωσικές αρχές να διενεργήσουν εμπεριστατωμένη, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τη βίαιη δολοφονία του Ντμίτρι Πόπκοφ και να φέρουν τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης”, ανέφερε η συντονιστής του προγράμματος CPJ Europe and Central Asia Nina Ognianova. “Η Ρωσία είναι μια χώρα όπου πολλοί δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν για το έργο τους ενώ οι δολοφόνοι τους κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αυτός ο τοξικός κύκλος ατιμωρησίας πρέπει να αντιστραφεί μια για πάντα”.

Ο 42χρονος Ποπκόφ ο οποίος ίδρυσε το Ton-M το 2014, ήταν γνωστός για τις έρευνες σχετικά με την κατάχρηση εξουσίας και διαφθοράς, καθώς και για την κριτική του προς τους λειτουργούς του μεγαλύτερου κόμματος United Russia. Η εφημερίδα που εξέδιδε κυκλοφορούσε με το σύνθημα «γράφουμε για ό, τι οι άλλοι άνθρωποι μένουν σιωπηλοί» και ο ίδιος ήταν γνωστός στο Krasnoyarsk Krai και είχε υποστεί απειλές και πιέσεις από τις τοπικές αρχές.

Σε ένα περιοδικό του Αυγούστου 2016, ο Popkov έγραψε ότι το Ton-M “συνηθίζει να είναι κόμπος στον λαιμό για πολλούς αξιωματούχους που προσπαθούν [να μας φιμώσουν] με κάθε δυνατό τρόπο”, μέσω “τηλεφωνικών απειλών, εκφοβιστικών αναζητήσεων και ανακρίσεων. ” Πρόσθεσε ότι οι αρχές ανησυχούν για τα «περιστατικά διαφθοράς που αποκαλύπτουμε».
Ο Σεργκέι Σισόφ, διευθυντής της ανεξάρτητης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Sreda24 με έδρα το Minusinsk, δήλωσε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda ότι ο Ποπκόφ σκοτώθηκε για τη δημοσιογραφία του, ιδίως για τις πρόσφατες αναφορές του για έναν ομοσπονδιακό κοινοβουλευτικό έλεγχο που αποκάλυπτε τη διαφθορά στην τοπική διοίκηση .
Η περιφερειακή αντιπροσωπεία της Διερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, της κυβερνητικής υπηρεσίας που έχει επιφορτιστεί με τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων, υποστήριξε σε δήλωσή της ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τη δολοφονία και ότι η έρευνα του δημοσιογράφου αντιμετωπίζεται ως το πιθανό κίνητρο για τη δολοφονία του.
Ο Ποπκόφ είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε φέτος στη Ρωσία. Στις 19 Απριλίου 2017, ο Nικολάι Αντρουσένκο, συνιδρυτής του Novy Peterburg, πέθανε σε νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης μετά τους τραυματισμούς που υπέστη μετά από ξυλοδαρμό. Ήταν γνωστός για τα ρεπορτάζ του για τη διαφθορά και την αστυνομική βία.

πηγή φωτό