Η αύξηση της παιδείας των ατόμων στα μέσα ενημέρωσης μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης είναι ένα από τα πιο συχνά συνιστώμενα αντίμετρα κατά της παραπληροφόρησης. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι “η παιδεία στα μέσα ενημέρωσης και η κριτική σκέψη αποτελούν το πρώτο εμπόδιο στην παραπληροφόρηση” και ότι η διδασκαλία αυτών των δεξιοτήτων επιτρέπει επομένως στους ανθρώπους να εντοπίζουν καλύτερα τους ψευδείς ισχυρισμούς.

Η Αμερικανική Εθνική Ένωση για την  Παιδεία στα Μέσα Ενημέρωσης ορίζει την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης ως “την ικανότητα πρόσβασης, ανάλυσης, αξιολόγησης, δημιουργίας και δράσης χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές επικοινωνίας”. Ωστόσο, οι μελετητές επισημαίνουν την εννοιολογική σύγχυση γύρω από τον όρο και οι επαγγελματίες ακολουθούν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις.

Οι κοινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εμπέδωση γνώσεων σχετικά με τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης και τις δημοσιογραφικές πρακτικές, την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις τεχνικές χειραγώγησης και παραπληροφόρησης των μέσων ενημέρωσης και την εξοικείωση με το διαδίκτυο και τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Οι πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση στον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ακροατηρίων, λαμβάνουν χώρα σε πολλαπλά περιβάλλοντα και χρησιμοποιούν μια ποικιλία μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων εντατικών μαθημάτων στην τάξη καθώς και σύντομων διαδικτυακών βίντεο και παιχνιδιών.

Πολλά προγράμματα επικεντρώνονται σε παιδιά και εφήβους,ενώ έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τη λειτουργία του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων και πιο επιρρεπείς σε διαδικτυακές φάρσες και προπαγάνδα από ό,τι συνήθως θεωρείται.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 σε περισσότερους από 7.800 μαθητές διαπίστωσε ότι πολλοί δεν μπορούσαν να διακρίνουν το χορηγούμενο περιεχόμενο και τους αναξιόπιστους ιστότοπους στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η δημόσια εκπαίδευση αποτελεί επομένως ένα σημαντικό μέσο για την προσέγγιση μεγάλου αριθμού ατόμων στην αρχή της ζωής τους, παράλληλα με άλλα είδη προγραμμάτων για νέους. Πτυχές του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης έχουν από καιρό ενσωματωθεί στα προγράμματα γενικής εκπαίδευσης και φιλελεύθερων τεχνών στις προηγμένες δημοκρατίες, ιδίως σε μαθήματα που δίνουν έμφαση στην κριτική ανάγνωση και σκέψη, όπως οι γλωσσικές τέχνες, η συγγραφή δοκιμίων, η πολιτική αγωγή και η ρητορική. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν επίσης ιστορικά προωθήσει τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης.

Δεν απευθύνονται όλα τα προγράμματα γραμματισμού στα μέσα στους νέους. Εξάλλου, οι άνθρωποι δεν γερνούν απαραίτητα μαζί με την ευαισθησία τους στην παραπληροφόρηση- στην πραγματικότητα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να μοιραστούν ψευδείς ιστορίες στο Facebook.

Η εκπαίδευση σε θέματα γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης για ενήλικους μπορεί να γίνεται σε βιβλιοθήκες, κέντρα ηλικιωμένων, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ή επαγγελματικά περιβάλλοντα. Η κοινωνία των πολιτών και οι κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν επίσης πραγματοποιήσει εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού και έχουν κυκλοφορήσει παιχνιδοποιημένα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Για παράδειγμα, η Σουηδία δημιούργησε έναν οργανισμό ψυχολογικής άμυνας το 2022. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται η καθοδήγηση “εκπαίδευσης, ασκήσεων και ανάπτυξης γνώσεων” για να βοηθήσει τους κατοίκους “να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν την ξένη κακόβουλη επιρροή πληροφοριών, την παραπληροφόρηση και άλλη διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών που απευθύνονται στη Σουηδία “.

Μια πολύτιμη μελέτη περίπτωσης είναι το πρόγραμμα Learn to Discern του Διεθνούς Συμβουλίου Έρευνας και Ανταλλαγών (IREX), το οποίο έχει χρησιμοποιήσει μια προσέγγιση “εκπαίδευσης των εκπαιδευτών” στην Ουκρανία και σε ορισμένες άλλες χώρες από το 2015. Το πρόγραμμα αυτό εξοπλίζει εθελοντές για να παραδώσουν ένα πρόγραμμα σπουδών για τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης σε μέλη της κοινότητάς τους.

Η προσέγγιση πιο ευάλωτων ενηλίκων (για παράδειγμα, φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων και ατόμων με λιγότερους οικονομικούς πόρους, λιγότερη εκπαίδευση ή λιγότερη εμπειρία με το διαδίκτυο) αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις που επικεντρώνονται στον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης.1

Πόσα γνωρίζουμε;

Το σύνολο των μελετών σχετικά με την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης είναι μεγάλο σε σχέση με τα περισσότερα άλλα μέτρα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Για παράδειγμα, μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2022 σχετικά με τον ψηφιακό γραμματισμό -ένα συστατικό στοιχείο του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης- βρήκε σαράντα τρεις αγγλόφωνες μελέτες από το 2001, με τριάντα τρεις από αυτές να έχουν δημοσιευτεί από το 2017, όταν το ενδιαφέρον για το θέμα διογκώθηκε.

Η ύπαρξη ειδικών περιοδικών και συνεδρίων είναι ένας άλλος δείκτης ανάπτυξης σε αυτό το υποπεδίο. Για παράδειγμα, η National Association for Media Literacy Education δημοσίευσε το πρώτο τεύχος του Journal of Media Literacy Education το 2009.

Άλλα σημαντικά αποθετήρια ερευνών για τον γραμματισμό στα μέσα περιλαμβάνουν μια βάση δεδομένων που διατηρεί η Συμμαχία Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανασκόπηση αυτής της βιβλιογραφίας δείχνει ότι οι συγκεκριμένες προσεγγίσεις του γραμματισμού στα μέσα έχουν ισχυρή θεωρητική βάση και μεγάλο όγκο πειραματικών στοιχείων. Ωστόσο, η διαφοροποίηση των παιδαγωγικών προσεγγίσεων σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος δεν συνεπάγεται απαραίτητα την αποτελεσματικότητα ενός άλλου.

Επιπλέον, η έλλειψη ισχυρών μηχανισμών για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις δραστηριότητες στην τάξη αποτελεί αναγνωρισμένο κενό. Το 2018, το Media Literacy Programme Fund στο Ηνωμένο Βασίλειο (που θεωρείται πρωτοπόρος στην εκπαίδευση για τον γραμματισμό στα μέσα) ανέφερε ως προτεραιότητα τις επιχορηγήσεις για την υποστήριξη της αξιολόγησης.

Έκτοτε, αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιήσει αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο και προσπάθησαν να μετρήσουν μόνιμες βελτιώσεις στις επιδόσεις των μαθητών. Πρόσθετες μελέτες θα μπορούσαν να διευρύνουν το μενού των πιθανών προσεγγίσεων για την αξιολόγηση- χρήσιμο θα ήταν επίσης να εξεταστεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης στον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης για άτυπα άτομα στα άκρα, όπως εκείνα που παρακινούνται ιδιαίτερα από κομματισμό, θεωρίες συνωμοσίας ή ριζοσπαστικές ιδεολογίες.

Πόσο αποτελεσματική φαίνεται;

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η εκπαίδευση στον γραμματισμό των μέσων ενημέρωσης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν ψευδείς ιστορίες και αναξιόπιστες πηγές ειδήσεων.

Οι μελετητές μερικές φορές αναφέρονται σε αυτό ως “εμβολιασμό”, επειδή “η προληπτική έκθεση, προειδοποίηση και εξοικείωση των ανθρώπων με τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ψευδών ειδήσεων βοηθά στην παροχή γνωστικής ανοσίας όταν εκτίθενται σε πραγματική παραπληροφόρηση ” .

Τέτοια εργαστηριακά ευρήματα ενισχύονται από μελέτες μεγαλύτερων, πραγματικών παρεμβάσεων. Μια αξιολόγηση του προγράμματος Learn to Discern του IREX διαπίστωσε ανθεκτικές αυξήσεις στις καλές συνήθειες κατανάλωσης μέσων ενημέρωσης, όπως ο έλεγχος πολλαπλών πηγών, που διαρκούν έως και δεκαοκτώ μήνες μετά την παροχή της εκπαίδευσης.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν τη διδασκαλία των μαθητών να διαβάζουν “πλαγίως”, δηλαδή να χρησιμοποιούν πρόσθετες, αξιόπιστες πηγές για να επιβεβαιώσουν ύποπτες πληροφορίες.

Επειδή η παιδεία στα μέσα ενημέρωσης έχει πολλές μορφές, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ποιες παραλλαγές είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της πίστης σε ψευδείς ιστορίες, ώστε οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να τις ιεραρχήσουν. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιο επιτυχημένες παραλλαγές ενδυναμώνουν τα άτομα που έχουν κίνητρα να αναλάβουν τον έλεγχο της κατανάλωσης των μέσων ενημέρωσης και να αναζητήσουν πληροφορίες υψηλής ποιότητας. Αυτό έχει περιγραφεί ως “ενεργητικός σκεπτικισμός” ή μερικές φορές απλώς ως “πληροφοριακή παιδεία”.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2019 στο American Behavioral Scientist εξέτασε διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε κάποιον να αναγνωρίσει ψευδείς ειδήσεις. Διαπίστωσαν ότι οι “ικανότητες των ανθρώπων να πλοηγούνται και να βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο που είναι επαληθευμένες και αξιόπιστες” -για παράδειγμα, η διάκριση μεταξύ μιας εγκυκλοπαίδειας και ενός επιστημονικού περιοδικού- ήταν ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας.

Αντίθετα, η κατανόηση των υποκειμένων για τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης και τις δημοσιογραφικές πρακτικές ή η αυτοαναφερόμενη ικανότητά τους να “καταναλώνουν κριτικά, να αμφισβητούν και να αναλύουν πληροφορίες” δεν ήταν προγνωστικός παράγοντας. Μεταγενέστερη έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα ερευνών υποστήριξε επίσης αυτά τα ευρήματα.

Οι πιο επιτυχημένες παραλλαγές ενδυναμώνουν τα άτομα που έχουν κίνητρα να αναλάβουν τον έλεγχο της κατανάλωσης των μέσων ενημέρωσης και να αναζητήσουν πληροφορίες υψηλής ποιότητας.

Είναι σημαντικό ότι πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο αποτελεσματικός γραμματισμός στα μέσα ενημέρωσης δεν εξαρτάται μόνο από τις δεξιότητες των ανθρώπων αλλά και από τα συναισθήματα και τις αυτοαντιλήψεις τους.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που αισθάνονται σίγουροι για την ικανότητά τους να βρίσκουν πηγές ειδήσεων υψηλής ποιότητας και που αισθάνονται υπεύθυνοι για την προληπτική τους ενημέρωση, είναι λιγότερο πιθανό να πιστέψουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς. Αυτός ο παράγοντας συχνά αποκαλείται “θέση ελέγχου” του ατόμου και έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός σε μελέτες σε πολλούς εθνικούς και δημογραφικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Τα άτομα που επιλέγουν σκόπιμα τη “διατροφή” τους για την πληροφόρηση είναι λιγότερο πιθανό να παραπλανηθούν- οι παθητικοί καταναλωτές, από την άλλη πλευρά, είναι πιο ευάλωτοι. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ισχύει περισσότερο για τους τυπικούς καταναλωτές ειδήσεων παρά για τους ακραίους, όπως οι εξτρεμιστές και οι πολύ παρακινούμενοι κομματικοί. Οι τελευταίες ομάδες μπορεί να δηλώνουν αυτοπεποίθηση στην επιμέλεια της δίαιτάς τους στα μέσα ενημέρωσης, ενώ παρόλα αυτά επιλέγουν παραπλανητικές, ριζοσπαστικές ή υπερκομματικές πηγές.

Ένα αυξανόμενο σώμα πρόσφατης βιβλιογραφίας που βασίζεται σε μελέτες μεγάλης κλίμακας σε αίθουσες διδασκαλίας δείχνει πώς συγκεκριμένες τεχνικές μπορούν να παρέχουν στους καταναλωτές ειδήσεων μεγαλύτερη εξουσία και ικανότητα να αναζητούν ακριβείς πληροφορίες.

Ενώ οι προηγούμενες μορφές εκπαίδευσης σε θέματα διαδικτυακής παιδείας στα μέσα ενημέρωσης συχνά επικεντρώνονταν στον εντοπισμό σημείων ύποπτων ιστοτόπων -όπως τυπογραφικά λάθη ή άλλοι δείκτες χαμηλής ποιότητας- αυτά τα σημεία είναι λιγότερο χρήσιμα στο σύγχρονο περιβάλλον πληροφόρησης, όπου οι πηγές παραπληροφόρησης μπορούν να έχουν την εμφάνιση υψηλής αξίας παραγωγής με χαμηλό κόστος.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η πλευρική ανάγνωση είναι πιο αποτελεσματική. Σε μια μελέτη σε φοιτητές ενός δημόσιου κολεγίου στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο το 12% των υποκειμένων χρησιμοποίησε την πλευρική ανάγνωση πριν εκπαιδευτεί για το πώς να το κάνει- μετά, περισσότεροι από τους μισούς το έκαναν, και οι φοιτητές έδειξαν συνολικά μεγαλύτερη ικανότητα να διακρίνουν τους αληθινούς ισχυρισμούς από τους φανταστικούς.

Μια παρόμοια μελέτη σε φοιτητές πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά διατηρήθηκαν μετά από πέντε εβδομάδες.

Μια άλλη μονοήμερη άσκηση με Αμερικανούς μαθητές γυμνασίου διαπίστωσε ότι οι μαθητές δυσκολεύονταν να ξεπεράσουν τις εντυπώσεις που σχηματίζονταν από “επιφανειακά χαρακτηριστικά” σε δικτυακούς τόπους και θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο να αναγνωρίζουν διαφορετικούς τύπους πηγών πληροφόρησης, να αμφισβητούν τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτές, και -και κυρίως- να συγκρίνουν αυτές τις πηγές με γνωστούς αξιόπιστους δικτυακούς τόπους.

Η διδασκαλία των ανθρώπων να αναγνωρίζουν τις αναξιόπιστες πηγές ειδήσεων και τις συνήθεις τακτικές χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική όταν οι συμμετέχοντες είναι επίσης σε θέση να βελτιώσουν τον τόπο ελέγχου τους, σύμφωνα με ακαδημαϊκές έρευνες και αξιολογήσεις προγραμμάτων. Σε μια μελέτη για τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης μεταξύ 500 εφήβων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές με υψηλότερο τόπο ελέγχου ήταν πιο ανθεκτικοί απέναντι σε ψευδείς ιστορίες. Σε μια άλλη μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που παρουσίαζαν υψηλή θέση ελέγχου και την ικανότητα να αναγνωρίζουν ψευδείς ιστορίες ήταν πιο πιθανό να αναλάβουν διορθωτική δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η αναφορά στην πλατφόρμα ή η εκπαίδευση του αναρτώντος.

(Ο συμμετοχικός χαρακτήρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξάνει τη σημασία της εκπαίδευσης των χρηστών όχι μόνο για το πώς να αναγνωρίζουν αναξιόπιστο περιεχόμενο, αλλά και για το πώς να αντιδρούν σε αυτό και να αποφεύγουν να το μοιράζονται).

Οι αξιολογήσεις του προγράμματος Learn to Discern της IREX στην Ουκρανία και ενός παρόμοιου προγράμματος που εκτελείται από την PEN America στις Ηνωμένες Πολιτείες ρίχνουν περαιτέρω φως στον τόπο ελέγχου. Η εστίαση αυτών των προγραμμάτων σπουδών στον εντοπισμό αναξιόπιστου περιεχομένου οδήγησε τα άτομα να γίνουν υπερβολικά επιφυλακτικά απέναντι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Ενώ η ικανότητα των εκπαιδευομένων να εντοπίζουν την παραπληροφόρηση και οι γνώσεις τους για τα ειδησεογραφικά μέσα αυξήθηκαν, ο τόπος ελέγχου τους άλλαξε ελάχιστα. Τελικά, η ικανότητα των εκπαιδευομένων να εντοπίζουν ακριβείς ειδήσεις δεν βελτιώθηκε και παρέμειναν δύσπιστοι απέναντι στα μέσα ενημέρωσης στο σύνολό τους.

Μια σημαντική πρόκληση, λοιπόν, είναι οι καταναλωτές ειδήσεων που αισθάνονται ότι απειλούνται από το περιβάλλον πληροφόρησης αντί να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται. Ένα πιθανό σημείο παρέμβασης θα μπορούσαν να είναι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες μπορούν να παρέχουν εργαλεία και να κάνουν άλλες σχεδιαστικές επιλογές για να βοηθήσουν τους χρήστες να συγκρίνουν τις πληροφορίες της πλατφόρμας με αξιόπιστες εξωτερικές πηγές (βλ. μελέτη περίπτωσης 4). Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τον τόπο ελέγχου των χρηστών, βοηθώντας τους παράλληλα στην άσκησή του.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν κατά νου την προειδοποίηση του ειδικού στον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης Paul Mihailidis ότι “η κριτική σκέψη μπορεί γρήγορα να γίνει κυνική σκέψη”.

Σε ένα δοκίμιο του 2018, η μελετήτρια των μέσων ενημέρωσης danah boyd υποστήριξε ότι τα άτομα που είναι ταυτόχρονα κυνικά απέναντι στους θεσμούς και εξοπλισμένα για να τους ασκούν κριτική μπορούν να γίνουν πιστοί και υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης.

Για να αποφευχθεί αυτή η παγίδα, η εκπαίδευση για την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να σχεδιάζεται προσεκτικά. Αυτό σημαίνει να ενδυναμώνονται οι άνθρωποι να ασχολούνται με τα μέσα ενημέρωσης με κριτικό, εποικοδομητικό και διακριτικό τρόπο και όχι μέσα από τους φακούς της αδιαφοροποίητης παράνοιας και της δυσπιστίας.

Πόσο εύκολα κλιμακώνεται;

Ενώ η εκπαίδευση σε θέματα παιδείας στα μέσα ενημέρωσης είναι πολλά υποσχόμενη, αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την ταχύτητα, την κλίμακα και τη στόχευση.

Πολλές προσεγγίσεις θα χρειαστούν χρόνια για να προσεγγίσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευάλωτων και δυσπρόσιτων πληθυσμών.

Οι προσπάθειες επίτευξης κλίμακας μέσω ταχύτερων, λιτότερων προσεγγίσεων, όπως οι παιχνιδοποιημένες διαδικτυακές ενότητες ή οι κοινοτικές προσπάθειες για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών, είναι σε μεγάλο βαθμό εθελοντικές και είναι πιθανότερο να επηρεάσουν ήδη κινητοποιημένα άτομα και όχι μεγάλα ποσοστά του κοινού.

Πολλά έργα γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρά για να υλοποιηθούν σε μικρά ακροατήρια. Ωστόσο, η επίτευξη ευρείας απήχησης απαιτεί την υλοποίηση σε μεγάλη κλίμακα, όπως η ενσωμάτωση του γραμματισμού στα μέσα σε σημαντικούς θεσμούς όπως η δημόσια εκπαίδευση – μια δαπανηρή πρόταση.

Όταν ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο του 2010 στο αμερικανικό Κογκρέσο, το Healthy Media for Youth Act, ζητούσε 40 εκατομμύρια δολάρια για πρωτοβουλίες παιδείας των νέων στα μέσα ενημέρωσης, κορυφαίοι μελετητές θεώρησαν το ποσό ανεπαρκές και τάχθηκαν υπέρ μεγαλύτερων οικονομικών δεσμεύσεων από την κυβέρνηση, τα ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα.

Μόλις δημιουργηθούν οι πόροι και τα προγράμματα σπουδών, θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για την ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής για την εφαρμογή προγραμμάτων γραμματισμού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεγάλης κλίμακας. Για παράδειγμα, η πρόσληψη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών είναι ένα κρίσιμο αλλά δύσκολο έργο.

Μελέτες τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσο και από τη Νότια Αφρική εντόπισαν σημαντικές ελλείψεις στις ικανότητες των ίδιων των εκπαιδευτικών να ορίζουν τις βασικές έννοιες του γραμματισμού στα μέσα ή να εφαρμόζουν οι ίδιοι τις έννοιες αυτές.

Το ανωτέρω κείμενο αποτελεί μέρος της μελέτης που μπορείτε να δείτε εδώ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 Για παραδείγματα, βλέπε Lucas και Pomeranzev, “Winning the Information War”- Katarína Klingová και Daniel Milo, “Countering Information War Lessons Learned from NATO and Partner Countries: Recommendations and Conclusions”, GLOBSEC, Φεβρουάριος 2017, https://www.globsec.org/what-we-do/publications/countering-information-war-lessons-learned-nato-and-partner-countries- Claire Wardle και Hossein Derakhshan, “Information Disorder: Toward an Interdisciplinary Framework for Research and Policy Making”, Συμβούλιο της Ευρώπης, Σεπτέμβριος 2017, https://rm.coe.int/information-disorder-toward-an-interdisciplinary-framework-for-researc/168076277c- Daniel Fried και Alina Polyakova, “Democratic Defense Against Disinformation”, Atlantic Council, Φεβρουάριος 2018, https://www.atlanticcouncil.org/wp-content/uploads/2018/03/Democratic_Defense_Against_Disinformation_FINAL.pdf- “A Multi-Dimensional Approach”, Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Erik Brattberg και Tim Maurer, “Russian Election Interference: Europe’s Counter to Fake News and Cyber Attacks”, Carnegie Endowment for International Peace, Μάιος 2018, https://carnegieendowment.org/files/CP_333_BrattbergMaurer_Russia_Elections_Interference_FINAL.pdf- “Action Plan Against Disinformation”, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάιος 2018, https://www.eeas.europa.eu/node/54866_en- Fly, Rosenberger, and Salvo, “The ASD Policy Blueprint”- Jean-Baptiste Jeangène Vilmer, Alexandre Escorcia, Marine Guillaume, and Janaina Herrera, “Information Manipulation: France Ministry for Europe and Foreign Affairs and the Institute for Strategic Research, August 2018, https://www.diplomatie.gouv.fr/IMG/pdf/information_manipulation_rvb_cle838736.pdf- Todd C. Helmus et al., “Russian Social Media Influence: Understanding Russian Propaganda in Eastern Europe,” RAND Corporation, 2018, https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR2237.html- και Paul Barrett, “Tackling Domestic Disinformation: What the Social Media Companies Need to Do,” New York University, Μάρτιος 2019, https://issuu.com/nyusterncenterforbusinessandhumanri/docs/nyu_domestic_disinformation_digital?e=31640827/68184927.

2 Klingová και Milo, “Αντιμετώπιση του πολέμου της πληροφορίας”.

3 “Media Literacy Defined,” National Association for Media Literacy Education, πρόσβαση 13 Φεβρουαρίου 2023, https://namle.net/resources/media-literacy-defined/. Βλέπε επίσης Monica Bulger και Patrick Davison, “The Promises, Challenges, and Futures of Media Literacy”, Data & Society, 21 Φεβρουαρίου 2018, https://datasociety.net/library/the-promises-challenges-and-futures-of-media-literacy/, και Géraldine Wuyckens, Normand Landry και Pierre Fastrez, “Untangling Media Literacy, Information Literacy, and Digital Literacy: A Systematic Meta-review of Core Concepts in Media Education,” Journal of Media Literacy Education 14, no. 1 (2022): https://digitalcommons.uri.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1531&context=jmle.

4 Renee Hobbs, “Ψηφιακός και μιντιακός γραμματισμός: A Plan of Action”, Aspen Institute, 2010, https://www.aspeninstitute.org/wp-content/uploads/2010/11/Digital_and_Media_Literacy.pdf και “Online Media Literacy Strategy”, UK Department for Digital, Culture, Media, & Sport, Ιούλιος 2021, https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1004233/DCMS_Media_Literacy_Report_Roll_Out_Accessible_PDF.pdf.

5 Tiffany Hsu, “When Teens Find Misinformation, These Teachers Are Ready”, New York Times, 8 Σεπτεμβρίου 2022, https://www.nytimes.com/2022/09/08/technology/misinformation-students-media-literacy.html- “A Global Study on Information Literacy: Understanding Generational Behaviors and Concerns Around False and Misleading Information Online,” Poynter Institute, Αύγουστος 2022, https://www.poynter.org/wp-content/uploads/2022/08/A-Global-Study-on-Information-Literacy-1.pdf- και Elena-Alexandra Dumitru, “Testing Children and Adolescents’ Ability to Identify Fake News: A Combined Design of Quasi-Experiment and Group Discussions,” Societies 10, no. 3 (Σεπτέμβριος 2020): https://www.mdpi.com/2075-4698/10/3/71/htm.

6 Sam Wineburg, Sarah McGrew, Joel Breakstone και Teresa Ortega, “Evaluating Information: The Cornerstone of Civic Online Reasoning,” Stanford Digital Repository, 22 Νοεμβρίου 2016, https://purl.stanford.edu/fv751yt5934.

7 Για στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να μοιραστούν ψευδείς ιστορίες στο Facebook, βλέπε Andrew Guess, Jonathan Nagler, and Joshua Tucker, “Less Than You Think: Prevalence and Predictors of Fake News Dissemination on Facebook,” Science Advances 5, no. 1 (2019): https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aau4586.

8 Elisabeth Braw, “Create a Psychological Defence Agency to ‘Prebunk’ Fake News”, Prospect, 8 Δεκεμβρίου 2022, https://www.prospectmagazine.co.uk/politics/60291/create-a-psychological-defence-agency-to-prebunk-fake-news, και Adela Suliman, “Sweden Sets Up Psychological Defense Agency to Fight Fake News, Foreign Interference”, Washington Post, 6 Ιανουαρίου 2022, https://www.washingtonpost.com/world/2022/01/06/sweden-fake-news-psychological-defence-agency.

9 Erin Murrock, Joy Amulya, Mehri Druckman και Tetiana Liubyva, “Winning the War on State-Sponsored Propaganda: Gains in the Ability to Detect Disinformation a Year and a Half After Completing a Ukrainian News Media Literacy Program,” Journal of Media Literacy Education 10, no. 2 (2018): https://digitalcommons.uri.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1361&context=jmle.

10 “Online Media Literacy Strategy,” UK Department for Digital, Culture, Media, & Sport- και Kara Brisson-Boivin και Samantha McAleese, “From Access to Engagement: MediaSmarts, 2022, https://mediasmarts.ca/research-reports/access-engagement-building-digital-media-literacy-strategy-canada.

11 Hasan Tinmaz, Yoo-Taek Lee, Mina Fanea-Ivanovici, και Hasnan Baber, “A Systematic Review on Digital Literacy,” Smart Learning Environments 9 (2022), https://slejournal.springeropen.com/articles/10.1186/s40561-022-00204-y.

12 “History,” National Association for Media Literacy Education, πρόσβαση 13 Φεβρουαρίου 2023, https://namle.net/about/history/.

13 “Media & Information Literacy,” UN Alliance of Civilizations, πρόσβαση στις 26 Μαρτίου 2023, https://milunesco.unaoc.org/mil-organizations/acma-digital-media-literacy-research-program.

14 “Media & Information Literacy,” UN Alliance of Civilizations.

15 “Online Media Literacy Strategy,” UK Department for Digital, Culture, Media, & Sport- “Media Literacy Programme Fund,” Government of the United Kingdom, πρόσβαση στις 26 Μαρτίου 2023, https://www.gov.uk/guidance/media-literacy-programme-fund- και Bulger and Davison, “Promises, Challenges, and Futures”.

16 Λάβετε υπόψη τους Bulger και Davison, “Promises, Challenges, and Futures”, καθώς και Theodora Dame Adjin-Tettey, “Combating Fake News, Disinformation, and Misinformation: Cogent Arts & Humanities 9 (2022): https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311983.2022.2037229.

17 Jon Roozenbeek και Sander van der Linden, “Fake News Game Confers Psychological Resistance Against Online Misinformation”, Palgrave Communications 5 (2019): https://www.nature.com/articles/s41599-019-0279-9.

18 Murrock, Amulya, Druckman και Liubyva, “Winning the War” (Κερδίζοντας τον πόλεμο).

19 Carl-Anton Werner Axelsson, Mona Guath και Thomas Nygren, “Learning How to Separate Fake From Real News: Scalable Digital Tutorials Promoting Students’ Civic Online Reasoning,” Future Internet 13, no. 3 (2021): https://www.mdpi.com/1999-5903/13/3/60.

20 Jennifer Fleming, “Media Literacy, News Literacy, or News Appreciation? A Case Study of the News Literacy Program at Stony Brook University,” Journalism & Mass Communication Educator 69, no. 2 (2013): https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1077695813517885.

21 Επειδή η μέτρηση του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης έγινε με αυτοαναφορά, η μελέτη θεωρεί ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα του “φαινομένου Dunning-Kruger”: η (υπερβολική) εμπιστοσύνη ενός ατόμου στην ικανότητά του να καταναλώνει κριτικά τα μέσα ενημέρωσης σχετίζεται με την ευαισθησία του στην εξαπάτηση. Βλέπε Mo Jones-Jang, Tara Mortensen, and Jingjing Liu, “Does Media Literacy Help Identification of Fake News? Information Literacy Helps, but Other Literacies Don’t,” American Behavioral Scientist (Αύγουστος 2019): https://www.researchgate.net/publication/335352499_Does_Media_Literacy_Help_Identification_of_Fake_News_Information_Literacy_Helps_but_Other_Literacies_Don’t.

22 Brigitte Huber, Porismita Borah, and Homero Gil de Zúñiga, “Taking Corrective Action When Exposed to Fake News: The Role of Fake News Literacy,” Journal of Media Literacy Education 14 (Ιούλιος 2022): https://www.researchgate.net/publication/362513295_Taking_corrective_action_when_exposed_to_fake_news_The_role_of_fake_news_literacy.

23 Murrock, Amulya, Druckman και Liubyva, “Winning the War”- και “Impact Report: Evaluating PEN America’s Media Literacy Program,” PEN America & Stanford Social Media Lab, Σεπτέμβριος 2022, https://pen.org/report/the-impact-of-community-based-digital-literacy-interventions-on-disinformation-resilience. Βλέπε επίσης Yan Su, Danielle Ka Lai Lee, and Xizhu Xiao, “‘I Enjoy Thinking Critically, and I’m in Control’: Examining the Influences of Media Literacy Factors on Misperceptions Amidst the COVID-19 Infodemic,” Computers in Human Behavior 128 (2022): https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563221004349, μια μελέτη βασισμένη σε υποκείμενα στην Κίνα. Τα παρόμοια ευρήματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ουκρανίας και της Κίνας -παρά τις σημαντικές διαφορές στα συστήματα και την ιστορία των μέσων ενημέρωσης των τριών χωρών- είναι αξιοσημείωτα.

24 Βλ. γενικά: Folco Panizza κ.ά., “Lateral Reading and Monetary Incentives to Spot Disinformation About Science”, Scientific Reports 12 (2022): https://www.nature.com/articles/s41598-022-09168-y- Sam Wineburg κ.ά., “Lateral Reading on the Open Internet: A District-Wide Field Study in High School Government Classes,” Journal of Educational Psychology 114, no. 5 (2022): https://www.studocu.com/id/document/universitas-kristen-satya-wacana/social-psychology/lateral-reading-on-the-open-internet-a-district-wide-field-study-in-high-school-government-classes/45457099 και Joel Breakstone κ.ά., “Lateral Reading: College Students Learn to Critically Evaluate Internet Sources in an Online Course,” Harvard Kennedy School Misinformation Review 2 (2021), https://misinforeview.hks.harvard.edu/article/lateral-reading-college-students-learn-to-critically-evaluate-internet-sources-in-an-online-course.

25 Για περισσότερα σχετικά με τη μέθοδο αυτή, την επιτυχία της σε δοκιμές στην τάξη και την απόκλισή της από προηγούμενες μορφές εκπαίδευσης στον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης, βλέπε D. Pavlounis, J. Johnston, J. Brodsky και P. Brooks, “The Digital Media Literacy Gap: How to Build Widespread Resilience to False and Misleading Information Using Evidence-Based Classroom Tools,” CIVIX Canada, Νοέμβριος 2021, https://ctrl-f.ca/en/wp-content/uploads/2021/11/The-Digital-Media-Literacy-Gap-Nov-7.pdf.

26 Axelsson, Guath και Nygren, “Μαθαίνοντας πώς να διαχωρίζεις”.

27 Jessica E. Brodsky κ.ά., “Associations Between Online Instruction in Lateral Reading Strategies and Fact-Checking COVID-19 News Among College Students,” AERA Open (2021): https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/23328584211038937.

28 Sarah McGrew, Mark Smith, Joel Breakstone, Teresa Ortega, and Sam Wineburg, “Improving University Students’ Web Savvy: An Intervention Study,” British Journal of Educational Psychology 89, no. 3 (Σεπτέμβριος 2019): https://bpspsychub.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjep.12279.

29 Angela Kohnen, Gillian Mertens, and Shelby Boehm, “Can Middle Schoolers Learn to Read the Web Like Experts? Possibilities and Limits of a Strategy-Based Intervention,” Journal of Media Literacy Education 12, no. 2 (2020): https://digitalcommons.uri.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1457&context=jmle.

30 Adam Maksl, Seth Ashley και Stephanie Craft, “Measuring News Media Literacy”, Journal of Media Literacy Education 6 (2015), https://digitalcommons.uri.edu/jmle/vol6/iss3/3/, και Huber, Borah και Zúñiga, “Taking Corrective Action”.

31 Bulger και Davison, “Υποσχέσεις, προκλήσεις και μέλλον”.

32 Όπως και οι Jones-Jang, Mortensen και Liu, οι συγγραφείς της αξιολόγησης του IREX προτείνουν ότι η “ψευδής αίσθηση ελέγχου” που ήδη αισθάνονται τα άτομα που δεν έλαβαν εκπαίδευση για τον γραμματισμό στα μέσα μπορεί επίσης να εξηγεί εν μέρει τις σχετικά μικρές βελτιώσεις στο κέντρο ελέγχου αυτών των ατόμων.

33 Paul Mihailidis, “Πέρα από τον κυνισμό: International Journal of Learning and Media 1, no. 3 (Αύγουστος 2009): https://www.researchgate.net/publication/250958225_Beyond_Cynicism_Media_Education_and_Civic_Learning_Outcomes_in_the_University.

34 “Νομίζετε ότι θέλετε τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης… Θέλετε;” Danah Boyd, apophenia, 9 Μαρτίου 2018, https://www.zephoria.org/thoughts/archives/2018/03/09/you-think-you-want-media-literacy-do-you.html.

35 Hobbs, “Ψηφιακός και μιντιακός γραμματισμός”.

36 Sandy Zinn, Christine Stilwell και Ruth Hoskins, “Information Literacy Education in the South African Classroom: Reflections from Teachers’ Journals in the Western Cape Province,” Libri 66 (Απρίλιος 2016): https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/libri-2015-0102/html και Maria Ranieri, Isabella Bruni, and Anne-Claire Orban de Xivry, “Teachers’ Professional Development on Digital and Media Literacy. Findings and Recommendations From a European Project,” Research on Education and Media 9, no. 2 (2017): https://sciendo.com/article/10.1515/rem-2017-0009.