Στο Current Time,  τηλεοπτικό και ψηφιακό δίκτυο για τους ρωσόφωνους, με επικεφαλής το Radio Free Europe/Radio Liberty, ο πατέρας του Roman Protasevich,  Dzmitry, και ο enteyxi-protasevits-einai-apotelesma-vasanistirion/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>σύμβουλος της Σβιατλάνα Τιχανόφσκαγια Franak Viachorka λένε για τη “συνέντευξη” ότι είναι προϊόν εξαναγκασμού. Ακολουθεί η μετάφραση της συνέντευξης του πατέρα Protasevich και εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο “δημοσιογράφος” του κρατικού καναλιού της Λευκορωσίας αλλά και τα σχόλια θεατών κάτω από το βίντεο της “συνέντευξης” στο you tube.

“Τι μπορώ να πω; Είναι πραγματικά τρομερό αυτό που συμβαίνει. Είναι πολύ δύσκολο για μένα ως πατέρας.

Αν κάποιος έχει παρακολουθήσει τη συνέντευξη, μπορεί να παρατηρήσει ότι ο Roman βρίσκεται συνεχώς σε μια εσωτερική πάλη ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να πει και σε αυτά που δεν θα έλεγε ποτέ στη ζωή του. Και αυτό είναι πολύ εμφανές στο πρόσωπό του. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι συνέπεια της κράτησής του για περισσότερο από μία εβδομάδα στο προανακριτικό κατάστημα κράτησης της KGB, της κακοποίησης και των βασανιστηρίων.

Στην αρχή προσπάθησαν να τον στραγγαλίσουν, να τον χτυπήσουν, τώρα φαίνονται τα ίχνη από τις χειροπέδες. Δεν μπορώ καν να μαντέψω πόση ώρα τον κράτησαν με χειροπέδες. Ήταν φοβισμένος. Και τώρα βρίσκεται σε άγνωστο μέρος, ίσως και να τον νάρκωσαν με κάποια ψυχοτρόπα φάρμακα – δεν ξέρω, οι αρχές μας δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα.

Τώρα προσπαθούν να προσποιηθούν ότι ο Ρόμαν λέει αυτό που περιμένουν να ακούσουν από αυτόν. Λένε ότι [μεταξύ των διαδηλωτών] υπάρχει διάσπαση, οπότε ομολογεί κάτι άγνωστο. Γνωρίζουμε τον γιο μας πολύ καλά. Ο γιος μας δεν θα ομολογήσει ποτέ κάτι που δεν έκανε. Κάποιοι λένε: “Μιλάει χωρίς χαρτί, εξομολογείται μόνος του”. Βλέπετε, ο Roman είναι ένας αρκετά μορφωμένος, έξυπνος άνθρωπος, ξέρει πολύ καλά τι έχει να πει και περί τίνος πρόκειται. Έτσι, δεν έχω καμία αμφιβολία: αυτό που λέει ο Roman είναι αποτέλεσμα του εκφοβισμού του, αποτέλεσμα της συνεχούς ψυχολογικής και σωματικής βίας εναντίον του. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι απλά εκφοβίστηκε, απειλήθηκε, ίσως με τη ζωή της κοπέλας και τη δική του ζωή, δεν ξέρω, μου είναι δύσκολο να μαντέψω και δύσκολο να μιλήσω καθόλου γι’ αυτό.


Διαβάστε ακόμα

Μάθημα Λευκορωσικών

Franak Viachorka: η συνέντευξη Προτάσεβιτς είναι αποτέλεσμα βασανιστηρίων

Ερωτήσεις στη συνέντευξη Προτάσεβιτς και σχόλια θεατών

Ο δικηγόρος δεν μπορεί να δει τον Προτάσεβιτς. Ο δημοσιογράφος του κρατικού καναλιού ναι…

Το βίντεο της συνέντευξης


 Όταν παρακολούθησα αυτά τα αποσπάσματα πριν από τη σημερινή εκπομπή, ένιωσα πραγματικά ότι ο Roman μιλάει αρκετά ελεύθερα, είναι αρκετά αστείος σε αυτά τα βίντεο. Έχετε κάποια εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά του γιου σας, ο οποίος κρατήθηκε, προσγειώνοντας το αεροπλάνο γι’ αυτόν με αναχαίτιση;

Ναι, έχω μια εξήγηση. Θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο τέτοιες εξηγήσεις. Βλέπετε, γνωρίζω τον γιο μου εδώ και πολύ καιρό, από τότε που γεννήθηκε. Τον μεγάλωσα και μεγάλωσε και μπροστά στα μάτια μου έγινε ένα έξυπνο, πολυδιαβασμένο αγόρι- ενδιαφερόταν για τα πάντα. Και η κατάσταση στην οποία βρισκόταν στην πρώτη συνέντευξη και τώρα… Στην πρώτη ταινία, γελάει, χαμογελάει, μιλάει. Ως ψυχολόγος, μπορώ να πω ότι η κατάστασή του μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι βρίσκεται υπό βαθύ άγχος. Και έχει δύο αντιδράσεις: είτε πέφτει σε λήθαργο, είτε αρχίζει να γελάει, να τρέχει και να κάνει ακούσιες κινήσεις. Αυτή είναι ακριβώς η δεύτερη αντίδραση. Έχω τη δεύτερη επιλογή: είτε απλά τον νάρκωσαν και τον ανάγκασαν να πει αυτό που έπρεπε να πει, και τον εκφόβισαν κατά τη διαδικασία. Φυσικά, ο ίδιος δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια λόγια.

Σε αυτή την εκπομπή ο Roman δικαιολογεί τις ενέργειες του Aliaksandr Lukashenka και λέει ότι τον σέβεται, αν και παλαιότερα τον επέκρινε. Τι σας είπε για τον Λουκασένκο; Τι πιστεύει πραγματικά γι’ αυτόν;

Ξέρετε, δεν θα ήθελα να συζητήσω στον αέρα τι είπαμε εγώ και ο γιος μου για τον Λουκασένκο. Δεν μιλήσαμε πολύ για πολιτική, μας ενδιέφερε περισσότερο το πώς ζει, τι κάνει. Το γεγονός είναι ότι ο Ρόμαν εργάζεται πολύ, πολύ σκληρά τον τελευταίο καιρό. Ήταν [δύσκολο] να βρει έστω και έναν μεσάζοντα για να τηλεφωνήσει και να μιλήσει, υπήρχε πολύ λίγος χρόνος. Εργαζόταν τα τελευταία δύο ή και περισσότερα χρόνια πρακτικά 12, μερικές φορές 16 ώρες την ημέρα! Όταν επικοινωνείτε μαζί του, λέει: “Μπαμπά, δουλεύω, δουλεύω, δουλεύω, δουλεύω”. Και πήγε διακοπές… Το παιδί έχει να πάει διακοπές τρία χρόνια. Οι συνάδελφοί του τον ανάγκασαν να πάει διακοπές. Και έτσι πέταξε για την Αθήνα,  προφανώς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν ακόμη απαραίτητο να είναι παρόν στην ομιλία της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Αλλά οι πεποιθήσεις του, είμαι σίγουρος, είναι θεμελιωδώς διαφορετικές από αυτά που είπε. Είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό, 100%.

Πώς βιώνετε εσείς και η σύζυγός σας αυτή τη στιγμή;

Πείτε μου, πώς είναι δυνατόν να ζει κανείς μια τέτοια στιγμή, όταν στο κέντρο της Ευρώπης του 21ου αιώνα, έχοντας διαπράξει, όπως πολλοί το αποκαλούν, και συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση, μια πράξη κρατικής τρομοκρατίας, απλά απαγάγοντας έναν γιο; Τώρα τον χαρακτηρίζουν μέσω των ίδιων κρατικών μέσων ενημέρωσης, αποκαλώντας τον νεοναζί, φασίστα, εξτρεμιστή και φρικιό, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Πού είναι τα στοιχεία ότι είναι νεοναζί; Πού είναι φασίστας, πού είναι εξτρεμιστής; Και τώρα που ο Λουκασένκο τον αιχμαλώτισε, αρχίζει η αναζήτηση: πώς θα τον παρουσιάσουν στα μέσα ενημέρωσης με τον σωστό τρόπο για το καθεστώς. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αναγκάζεται να πει αυτά που έχει να πει. Και δεν πιστεύω λέξη από όσα λέει ο γιος μου.