Περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί για τα ανεξάρτητα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Ας δούμε πού πηγαίνουν.

Τα χρήματα εισρέουν για τους Ουκρανούς δημοσιογράφους που καλύπτουν την εισβολή στην πατρίδα τους. Μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων που διοργανώθηκε από τις δημοσιογραφικές ομάδες The Fix, Are We Europe, Jnomics και Media Development Foundation συγκέντρωσε περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια σε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Από τα 4 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν μεταξύ καμπανιών GoFundMe και άμεσων δωρεών, περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια έχουν συγκεντρωθεί για το Kyiv Independent και 2,5 εκατομμύρια δολάρια για άλλα ανεξάρτητα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Zakhar Protsiuk, διευθύνων συντάκτης του The Fix, δήλωσε ότι οι διοργανωτές δεν έχουν σταματήσει να αναλύουν τις τάσεις των δωρεών, καθώς η εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά σημείωσε ότι έχουν δει “τεράστια υποστήριξη” από την Πολωνία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες. (Η εκστρατεία έλαβε επίσης μια χρήσιμη υποστήριξη από τον Μπαράκ Ομπάμα).

Πού ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματα;

Η κορυφαία προτεραιότητα είναι η παροχή άμεσης οικονομικής και λειτουργικής υποστήριξης σε ουκρανικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς και δημοσιογράφους, δήλωσε ο Protsiuk. Στην πράξη, αυτό μοιάζει με την κάλυψη των δαπανών για την τεχνολογία πληροφοριών, την ασφάλιση, τις μεταφορές, τη βενζίνη και άλλες προμήθειες. (Οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι έχουν επίσης ζητήσει τσιγάρα, δήλωσε ένας άλλος διοργανωτής στο CJR). Η κοινοπραξία πληρώνει επίσης για την αγορά και την παράδοση εξοπλισμού μέσων ενημέρωσης και προστατευτικού εξοπλισμού, όπως κράνη, ζώνες περιποίησης, αλεξίσφαιρα γιλέκα και φιάλες φιλτραρίσματος νερού στην Ουκρανία.
Τα κονδύλια κατευθύνονται σε καθιερωμένα εθνικά ψηφιακά μέσα και εξειδικευμένες αίθουσες ειδήσεων, καθώς και σε περισσότερες περιφερειακές εκδόσεις. Τμήματα των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης έχουν λειτουργήσει ως κάτι περισσότερο από φερέφωνα δισεκατομμυριούχων και πολιτικών– αυτή η εκστρατεία συγκεντρώνει κεφάλαια αποκλειστικά για τους ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς οργανισμούς της Ουκρανίας.
Το Kyiv Independent, μια αγγλόφωνη εφημερίδα που ξεκίνησε από 30 δημοσιογράφους οι οποίοι εγκατέλειψαν την Kyiv Post λόγω ανησυχιών για τη συντακτική ανεξαρτησία κοντά στο τέλος του 2021, έχει συγκεντρώσει περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια στο GoFundMe και έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 6.300 υποστηρικτές (για ένα σύνολο περίπου 70.000 δολάρια/μήνα) στο Patreon.

Πέρα από το Kyiv Independent, ο κατάλογος των μέσων ενημέρωσης που λαμβάνουν κεφάλαια περιλαμβάνει την Ukrainska Pravda, το παλαιότερο και μεγαλύτερο ψηφιακό μέσο ενημέρωσης στη χώρα, τον διαδικτυακό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Hromadske, ένα άλλο μεγάλο εθνικό ειδησεογραφικό κέντρο, το Liga.net που εστιάζει στις επιχειρήσεις, το ερευνητικό ειδησεογραφικό κέντρο Slidstvo, το Zaborona, γνωστό για τη δημοσιογραφία σε βάθος, και το παρατηρητήριο παραπληροφόρησης Detector Media.

“Από τη μακροπρόθεσμη προοπτική, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως εκείνα εθνικής σημασίας, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναφέρουν αποτελεσματικά τον πόλεμο”, δήλωσε ο Protsiuk. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης να μετεγκατασταθούν και να δημιουργήσουν κόμβους σε γειτονικές χώρες. (Η Zaborona, για παράδειγμα, εργάστηκε για τη δημιουργία ενός νέου newsroom στο Lviv, μια πόλη πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία).

Ο Protsiuk είναι ένας από τους πολλούς Ουκρανούς στο προσωπικό του The Fix. Η συνιδρυτής του The Fix, Daryna Shevchenko, είναι η διευθύνουσα σύμβουλος της Kyiv Independent, ενώ ένας δεύτερος συνιδρυτής, ο Jakub Parusinski, είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Kyiv Post. Οι βαθιές ρίζες της ομάδας στην Ουκρανία τους έδωσαν ένα προβάδισμα στην επαλήθευση των ειδησεογραφικών οργανισμών και στην εξέταση των αιτημάτων για βοήθεια. Η ομάδα δήλωσε ότι η κοινοπραξία ενεργεί με “προσοχή, αλλά και ταχύτητα, γνωρίζοντας ότι σε συνθήκες πολέμου πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις σε λίγες ώρες, μερικές φορές σε λίγα λεπτά” καθώς διανέμουν κεφάλαια.

“Αρκετά μέλη της ομάδας έχουν μακρά εμπειρία εργασίας στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και γνωρίζουν πολλούς ανθρώπους και μέσα ενημέρωσης προσωπικά”, δήλωσε ο Protsiuk. “Αλλά για μικρότερα, επείγοντα αιτήματα που εισέρχονται στο εσωτερικό, έχουμε μια εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία δέουσας επιμέλειας. Ένα άτομο εξετάζει εν συντομία το περιεχόμενο που δημοσιεύει ένα μέσο ενημέρωσης για παραπληροφόρηση ή παραβιάσεις δεοντολογίας, ενώ ένα άλλο άτομο επιβεβαιώνει την ταυτότητα του ατόμου και κάνει έλεγχο ιστορικού στα δίκτυά μας. Συχνά αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξη μπορεί να φτάσει σε μόλις δύο ώρες”.

Οι χρηματοδότες επικοινωνούν με τις εφημερίδες και τους μεμονωμένους δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων (Telegram, Signal, Messenger), καθώς και τα συνήθη μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνήματα. “Οι ουκρανικές υποδομές είναι απίστευτα ανθεκτικές μέχρι στιγμής, οπότε είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε με τους συναδέλφους μας μέσω κανονικών καναλιών”, σημείωσε ο Protsiuk. “Αλλά η κατάσταση είναι πολύ ασταθής και μπορεί να αλλάξει γρήγορα”.

Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία, ένας νέος νόμος περί “ψευδών ειδήσεων” ανάγκασε μεγάλο μέρος των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης της χώρας να κλείσουν και να σταματήσουν την κάλυψη της βίας που συμβαίνει στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Η μεγαλύτερη εναπομείνασα ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα, η Meduza, δήλωσε ότι έχασε 30.000 οικονομικούς υποστηρικτές όταν η μεταφορά χρημάτων από τη Ρωσία στην υπόλοιπη Ευρώπη κατέστη αδύνατη. (Η Meduza έχει την έδρα της στη Ρίγα της Λετονίας και το 70% του κοινού της ζει στη Ρωσία).

Τη Δευτέρα, εγκαινίασε μια σελίδα crowdfunding για να απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να γίνει υποστηρικτής εκ μέρους των πολλών Ρώσων που δεν μπορούν. Στην έκκληση γράφουν τα παρακάτω:

Το Κρεμλίνο κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποκρύψει την αλήθεια σχετικά με τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας. Η χώρα βρίσκεται υπό στρατιωτική λογοκρισία. Οι ρωσικές αρχές απαγορεύουν στον Τύπο να αποκαλεί αυτή τη μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία ως πόλεμο – και απειλούν τους δημοσιογράφους που δημοσιεύουν ανεξάρτητα επαληθευμένες πληροφορίες για τη σύγκρουση με φυλάκιση έως και 15 ετών …

Σε αυτή την κατάσταση, απευθυνόμαστε σε εσάς. Σας ζητάμε να πάρετε τη θέση των αφοσιωμένων υποστηρικτών μας από τη Ρωσία. Σώστε τη Meduza για τους Ρώσους αναγνώστες μας – και για τον εαυτό σας.

Έχουμε καθήκον να πούμε την αλήθεια. Έχουμε εκατομμύρια αναγνώστες στη Ρωσία που μας χρειάζονται. Χωρίς ανεξάρτητη δημοσιογραφία, θα είναι αδύνατο να σταματήσει αυτός ο τερατώδης πόλεμος.

Η Meduza προετοιμαζόταν για μια ακόμη καταστολή του ελεύθερου Τύπου. Ο ειδησεογραφικός οργανισμός εκπαίδευε τους αναγνώστες του σχετικά με τη χρήση VPN για την πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους και κατεύθυνε το κοινό του σε άλλες πλατφόρμες εκτός από την ιστοσελίδα του, συμπεριλαμβανομένου του Telegram – όπου η Meduza διπλασίασε το κοινό της σε 1 εκατομμύριο οπαδούς τις τελευταίες ημέρες – και της δικής της εφαρμογής. Η Κατερίνα Αμπράμοβα, διευθύντρια επικοινωνίας της Meduza, δήλωσε ότι ο ειδησεογραφικός ιστότοπος είχε περισσότερους από 2 εκατομμύρια επισκέπτες την ημέρα κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Τώρα, ακόμη και με το μπλοκάρισμα της κυβέρνησης, εξακολουθεί να δέχεται περίπου 700.000 επισκέπτες την ημέρα.

Η Meduza χρειάστηκε ήδη μια φορά να αναθεωρήσει δραματικά το επιχειρηματικό της μοντέλο. Αρχικά ιδρύθηκε ως επιχείρηση που βασιζόταν σε διαφημίσεις το 2014, η Meduza εισέπραττε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, όταν χαρακτηρίστηκε “ξένος πράκτορας” από τη ρωσική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2021. Ο νόμος απαιτούσε από τη Meduza να ενημερώνει τους αναγνώστες για την ιδιότητα του “ξένου πράκτορα” σε κάθε μήνυμα – από άρθρα έως αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίσεις – με γραμματοσειρά που πρέπει να είναι διπλάσια από το μέγεθος του περιεχομένου. Μέσα σε μια εβδομάδα, η Meduza έχασε πάνω από το 95% των διαφημιζόμενων πελατών της.

Η έκδοση έπρεπε να περικόψει το 40% των δαπανών της, αλλά, χάρη σε μια γρήγορη στροφή προς τα έσοδα των αναγνωστών και μια επιτυχημένη εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων, παρέμεινε στο διαδίκτυο.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν υποστηρίξει τη Meduza στους περίπου 10 μήνες από τότε που χαρακτηρίστηκε “ξένος πράκτορας”, δήλωσε η Abramova. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 33.000 επαναλαμβανόμενοι υποστηρικτές – οι ίδιοι οι συνεισφέροντες που η Meduza ελπίζει, τώρα, να αντικαταστήσει.

Η γερμανική Krautreporter – η οποία έχει εμπειρία στη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας, επιτυχημένων εκστρατειών crowdfunding – απευθύνθηκε στη Meduza για να προσφέρει βοήθεια μετά τους νέους νόμους της Ρωσίας για τα μέσα ενημέρωσης. “Εκατομμύρια αναγνώστες στη Ρωσία χρειάζονται μια ανεξάρτητη πηγή πληροφόρησης”, δήλωσε ο εκδότης του Krautreporter Leon Fryszer. “Η Meduza μπορεί σύντομα να είναι η τελευταία που έχει απομείνει”.

“Στα μέσα ενημέρωσης, συχνά πρέπει να στεκόμαστε και να παρατηρούμε τι συμβαίνει από απόσταση”, πρόσθεσε ο Fryszer. “Αυτή είναι η δουλειά μας, αλλά επίσης μερικές φορές αρκετά παραλυτική. Για μένα, το να βοηθήσω τη Meduza είναι μια ευκαιρία να κάνω κάτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε άλλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης να διαδώσουν την καμπάνια αυτή. Μπορούμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας”.

Η Sarah Scire είναι δημοσιογράφος στο Nieman Lab. Εχει εργαστεί στο Tow Center for Digital Journalism στο Πανεπιστήμιο Columbia, στο Farrar, Straus and Giroux και στους New York Times.

To jaj.gr συνεργάζεται με δύο τμήματα του Ιδρύματος Nieman του Χάρβαρντ: Nieman Journalism Lab και Nieman Reports. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία μπορείτε να βρίσκετε μόνο στο jaj (Journalists About Journalism) τα σημαντικότερα κείμενα και έρευνες του Nieman σε ελληνική μεταφορά και απόδοση. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο στα αγγλικά : More than $4 million has been raised for independent Ukrainian media. Here’s where it’s going