O ετήσιος Δείκτης Παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου προειδοποίησε για την “εξαιρετικά τοξική” εκστρατεία ενημέρωσης των εκλογών του Trump και για την αντίστοιχη περίπτωση κατά το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία. Η κατάσταση βρίσκεται σε “σημείο καμπής”, επισημαίνει.
Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης υπονομεύεται από την αύξηση της παρακολούθησης και των αυταρχικών δικτατόρων σε όλο τον κόσμο, σημειώνεται στον “Δείκτη-φρουρό”.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έπεσαν δύο θέσεις στον δείκτη στις 43 και 40 αντίστοιχα, σύμφωνα με την ομάδα ελέγχου που εδρεύει στο Παρίσι, γνωστή με τα γαλλικά αρχικά της RSF (Reporters Sans Frontiere). “Τίποτα δεν φαίνεται να ελέγχει” τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στις κυριαρχικές δημοκρατίες, αναφέρει καθώς και ότι “Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης δεν έχει απειληθεί ποτέ τόσο πολύ.”
Η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται σε κίνδυνο ή σε μια “πολύ σοβαρή κατάσταση” σε 72 χώρες, ανάμεσα τους η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα.
“Οι επιθέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν γίνει κοινοτοπία παράλληλα με την άνοδο ισχυρών ανδρών-δικτατόρων. Έχουμε φθάσει στην εποχή της μετά -αλήθειας, της προπαγάνδας και της καταπίεσης των ελευθεριών – ειδικά στις δημοκρατίες. Η άνοδος του Donald Trump στην εξουσία … και η καμπάνια του Brexit χαρακτηρίστηκαν από την εκτόξευση των αντισυστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, έναν ιδιαίτερα τοξικό λόγο εναντίον των μέσων που οδήγησε τον κόσμο σε μια νέα εποχή την μετά αλήθεια, την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις”, αναφέρει η έκθεση.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία εξαφάνισαν ουσιαστικά την κριτική που τους ασκείται στην έκθεση.
Η εθνικιστική κυβέρνηση στη Βαρσοβία κατηγορήθηκε ότι “μετατρέπει τα δημόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια σε εργαλεία προπαγάνδας” και προσπαθεί να στραγγαλίσει τις ανεξάρτητες εφημερίδες.
Τουρκικές φυλακές
“Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης υποχώρησε έναντι του θριάμβου του μοντέλου των αυταρχικών ισχυρών ανθρώπων”, προειδοποιεί η έκθεση και η Τουρκία “μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο των αυταρχικών καθεστώτων” μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο, προσθέτοντας πικρά ότι «τώρα διακρίνεται ως η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης».
Επτά θέσεις μπροστά από την Τουρκία, “η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει σταθερά εδραιωμένη στο τελευταίο πέμπτο του δείκτη”, στην 148η θέση.
“Ο ρυθμός με τον οποίο οι δημοκρατίες πλησιάζουν το σημείο ανατροπής είναι ανησυχητικό για όλους εκείνους που καταλαβαίνουν ότι, αν η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης δεν είναι ασφαλής, τότε καμία από τις άλλες ελευθερίες δεν μπορεί να διασφαλιστεί”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του RSF, Κριστόφ Ντελόρ. “Τι θα συμβεί αν πάρει και εμάς η μπάλα;” αναρωτήθηκε.
Ο δείκτης RSF διαπίστωσε ότι κατά το παρελθόν έτος σχεδόν τα δύο τρίτα των χωρών είχαν καταγράψει μια επιδείνωση της κατάστασής τους, ενώ ο αριθμός των χωρών όπου η κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ήταν “καλή” ή “αρκετά καλή” μειώθηκε κατά περισσότερο από δύο τοις εκατό.
Η Βόρεια Κορέα “λιγότερο ελεύθερη”
Η Νορβηγία αναδείχθηκε στην κορυφή του δείκτη με τα πιο ελεύθερα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο. Πήρε τα ηνία από τη γειτονική Φινλανδία που είχε κρατήσει τον τίτλο για έξι χρόνια.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Βόρεια Κορέα πήρε τα σκήπτρα του τελευταίου από άλλη καταπιεστική κατάσταση, την Ερυθραία, η οποία ήταν πρώτη για μια δεκαετία.
Η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να διατηρεί “τον πληθυσμό της σε άγνοια και τρόμο”, ανέφερε η RSF: “Ακόμα και να ακούει κάποιος μια ξένη ραδιοφωνική εκπομπή μπορεί να τον οδηγήσει για μια περίοδο σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.”
Η Κίνα, η καταδικασμένη από το πόλεμο Συρία – η χώρα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα δημοσιογράφων στον κόσμο – και το Τουρκμενιστάν ολοκληρώνουν το τελευταίο πέμπτο.
Η Ιταλία έδειξε τη μεγαλύτερη βελτίωση, ανεβαίνοντας 25 θέσεις ( 52η θέση) χάρη στην αθώωση δημοσιογράφων που είχαν δικαστεί για την υπόθεση του Βατικανού η οποία εξέθεσε το σκάνδαλο στην κορυφή της Καθολικής Εκκλησίας.
Η Νικαράγουα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση 17 θέσεων με την επανεκλογή του αμφιλεγόμενου Προέδρου Ντάνιελ Ορτέγκα “που χαρακτηρίστηκε από πολλές περιπτώσεις λογοκρισίας, εκφοβισμού, παρενόχλησης και αυθαίρετων συλληψεων”, ανέφερε η RSF.
Η Τανζανία παρουσίασε επίσης απότομη πτώση. Ο πρόεδρος John Magufuli “συνεχίζει να σφίγγει το σκοινί στα μέσα ενημέρωσης”, ανέφερε η RSF.
Διαβάστε εδώ το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά