Το όνομα της ελληνικό, με ποντιακή κατάληξη, ωστόσο σε καμία από τις ιστοσελίδες που κατ’ επάγγελμα διατείνονται πως υπερασπίζονται τα δίκαια των απανταχού Ελλήνων και κυρίως εκείνων ποντιακής καταγωγής, δεν θα διαβάσετε για την περιπέτεια της.

Το όνομά της έγινε ευρέως γνωστό, όταν στις 9 Μαρτίου 2017, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε χάρη στην Οξάνα Σεβαστίδη, η οποία είχε καταδικαστεί το 2015 σε επτά χρόνια κάθειρξη για «εσχάτη προδοσία». Την είδηση ανακοίνωσε ο δικηγόρος της με ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνοντας πως η ίδια δεν θα κάνει δηλώσεις και θα περιμένει την εκδίκαση της προσφυγής της στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Το «έγκλημα» για το οποίο κατηγορήθηκε η Σεβαστίδη είναι ότι το 2008, κατά τη διάρκεια της ρωσο-γεωργιανής σύγκρουσης, βλέποντας μια φάλαγγα ρωσικών τεθωρακισμένων να κινείται προς την κατεύθυνση της Αμπχαζίας, έστειλε SMS σε ένα γνωστό της Γεωργιανό.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, οκτώ χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2015, συνέλαβαν στην Οξάνα Σεβαστίδη με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Το δικαστήριο που την δίκασε, αποφάσισε πως όντως διέπραξε το ειδεχθές αυτό έγκλημα και την καταδίκασε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Οξάνα Σεβαστίδη γεννήθηκε στο Σβερντλόφσκ το 1970. Στη συνέχεια οικογενειακώς μετακόμισε στην Αμπχαζία, όπου πέρασε τα μαθητικά της χρόνια σε ένα ρωσο-γεωργιανό σχολείο και στη συνέχεια εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στις υπηρεσίες φύλαξης της Υπουργείου Εσωτερικών. Το 1994 μετακομίζει ξανά, αυτή τη φορά στο Σότσι όπου αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες, ως ιδιοκτήτρια μερικών μανάβικων. Η περίοδος της ευημερίας κράτησε μέχρι την Ολυμπιάδα του Σότσι το 2014. Στο όνομα της προετοιμασίας της πόλης για την υποδοχή των αθλητών, αναιρούνται οι άδειες λειτουργίας και η Οξάνα αναγκάζεται, για να επιβιώσει να γίνει εμποροϋπάλληλος.

Το επίμαχο «έγκλημα» διεπράχθη, κατά το ανακριτικό υλικό, το 2007 και συγκεκριμένα τον μήνα Απρίλιο. Μέσω του Σότσι, η οποία είναι μια παραλιακή πόλη μήκους 120 χιλιομέτρων, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις μετέφεραν τεθωρακισμένα και άλλα βαριά στρατιωτικά οχήματα προς την πλευρά της Αμπχαζίας, προετοιμαζόμενες για την σύγκρουση με την Γεωργία, η οποία είχε εκδηλώσει την επιθυμία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η Οξάνα Σεβαστίδη τότε έστειλε ένα SMS σε έναν Γεωργιανό, γνωστό της. Όπως δήλωσε η ίδια, ήταν απλοί γνωστοί και είχαν συναντηθεί μια δυο φορές όλο κι όλο. Στη συνέχεια έμαθε πως ήταν γιος του πρώην προϊσταμένου της στο τμήμα Φύλαξης στο Σουχούμ όπου εργαζόταν, στέλεχος της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Γεωργίας. Της είχε μάλιστα προτείνει να μετακομίσει στην Γεωργία, εκείνη όμως αρνήθηκε να φύγει από τη Ρωσία.

Τον Ιανουάριο του 2015, επτά ολόκληρα χρόνια αργότερα, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την FSB κατά τη διάρκεια του οποίου την κάλεσαν να συζητήσουν για υπόθεση που αφορούσε το σύζυγό της που ήταν πολίτης της Γεωργίας, αλλά στη συνέχεια έκανε αίτηση και έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα. Η Σεβαστίδη πήγε στα τοπικά γραφεία της FSB και από εκεί την μετέφεραν στο Κρασνοντάρ. Κατά τη διαδρομή την καθησύχαζαν λέγοντας πως θα συζητήσουν και θα επιστρέψει σπίτι της. Στην αρχή την προφυλάκισαν για 2 ημέρες, στη συνέχεια προφυλακίστηκε για 2 μήνες με εντολή του ανακριτή, περίοδος που επιμηκύνθηκε για άλλους δυο μήνες και στη συνέχεια για άλλους δύο.

Το διάστημα πριν τη διεξαγωγή της δίκης ήταν προφυλακισμένη στην ανακριτική φυλακή της FSB στο Κρασνοντάρ. Η δίκη της κράτησε μία ολόκληρη ημέρα. Η ίδια δήλωσε πως δεν της αρνήθηκαν το δικαίωμα της απολογίας και πως λόγω της συγκινησιακής φόρτισης το μόνο που θυμάται ήταν τα λόγια «επτά χρόνια κάθειρξη». Η γιαγιά της, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και ανάπηρη, μόλις άκουσε την απόφαση, πέθανε.

Ξύπνησε στη φυλακή, όπου της έλεγαν: «μείνε κανά δυο χρόνια, για να μάθεις τι πρέπει να γράφεις και τι όχι». Στη συνέχεια κατέθεσε αγωγή κατά του δικηγόρου της, Ρουσλάν Ζουρνατζιάν, ο οποίος δεν την είχε επισκεφτεί ποτέ κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής της, ενώ στις συνεχείς οχλήσεις της μητέρας της, έκλεινε το τηλέφωνο, ενώ δεν κατέθεσε ούτε καν έφεση, παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένος. Σημειώνει μάλιστα η ίδια, πως είδε τον ανακριτή της υπόθεσης μόνο δύο φορές.

Άρχισαν οι μεταγωγές από τη μία φυλακή στην άλλη. Συνολικά, γνώρισε πέντε σωφρονιστικά ιδρύματα της σύγχρονης Ρωσίας. Κάποια στιγμή η μητέρα της έμαθε για το ίδρυμα «Μεμοριάλ» και την υποστήριξη που προσφέρουν στους κατατρεγμένους. Τους έστειλε μία επιστολή.

Τι είπε ο Πούτιν όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση «Σεβαστίδη» (ρωσικά)

Η περίπτωση της τράβηξε την προσοχή του Ιβάν Παβλόφ, δικηγόρου που ειδικεύεται σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας των οργάνων της FSB. Ο ίδιος είχε εντοπίσει σατανικές ομοιότητες και σε άλλες υποθέσεις, όπως της Γιεκατερίνα Χαμπάρεβα και μιας άλλης γυναίκας αρμενικής καταγωγής, οι οποίες κατηγορήθηκαν για «εσχάτη προδοσία» και καταδικάστηκαν σε ανάλογες ποινές (επτά και έξι χρόνια κάθειρξη, αντίστοιχα).

Ο Ιβάν Παβλόφ, ξεκίνησε την Οδύσσεια για την απελευθέρωση της Οξάνας Σεβαστίδη χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα. Οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση. Κάποιοι τολμηροί έθεσαν ερώτηση στον ίδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του, ο οποίος παραδέχτηκε πως βρίσκει την τιμωρία υπερβολική και πως η υπόθεση πρέπει να επανεξεταστεί.

Μέσα από τις περίπλοκες διαδικασίες του σύγχρονου νομικού συστήματος της Ρωσίας, ήρθε η πολυπόθητη ελευθερία για την Οξάνα Σεβαστίδη αλλά και η χάρη από το πρόεδρο της χώρας. Η ίδια ελπίζει στη δικαίωσή της για αυτή την παράλογη υπόθεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και δηλώνει πως αγαπάει τη Ρωσία και τον πρόεδρό της.

Δηλώσεις της Οξάνα Σεβαστίδη και του δικηγόρου της Ιβάν Ποπόφ μετά την αποφυλάκισή της

πηγή φωτό