Ο θάνατος της 22χρονης Mahsa Amini στο Ιράν πυροδότησε έντονες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η Amini συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία ηθικής της χώρας, κατηγορούμενη για παραβίαση του αυστηρού νόμου περί υποχρεωτικής μαντίλας, και αργότερα πέθανε υπό αστυνομική κράτηση. Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι η Amini πέθανε από καρδιακή προσβολή, αλλά η οικογένειά της κατηγόρησε την κυβέρνηση για το θάνατό της και επέμεινε ότι ήταν υγιής κατά τη στιγμή της σύλληψης.

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε τουλάχιστον δεκαπέντε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, με επικεφαλής κυρίως γυναίκες και φοιτήτριες. Η Amini έχει γίνει σύμβολο αντίστασης, καθώς οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους για να κάψουν τις μαντίλες τους, να κόψουν τα μαλλιά τους και να φωνάξουν “Μουλάδες, εξαφανιστείτε”.

Στο διαδίκτυο, άνδρες και γυναίκες αναρτούν επίσης βίντεο με τους εαυτούς τους να κόβουν ή να ξυρίζουν τα μαλλιά τους για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τον θάνατο της Amini.

Οι ιρανικές αρχές έχουν εξαπολύσει σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Παράλληλα με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στους δρόμους, οι αρχές έχουν επίσης περιορίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο.


Η Cloudflare επιβεβαίωσε διακοπές στο διαδίκτυο σε όλους τους μεγάλους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στο Ιράν.

Ακόμη και όταν αποκαταστάθηκε προσωρινά η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας, το Instagram, το WhatsApp και το Google Play Store παρέμειναν απρόσιτα.

Το Fars News, που συνδέεται με την ιρανική κυβέρνηση, ανέφερε ότι οι πλατφόρμες είχαν μπλοκαριστεί επειδή οι μητρικές τους εταιρείες δεν συνεργάζονταν με την κυβέρνηση για την κατάργηση περιεχομένου.

Το Instagram και το WhatsApp ήταν οι μόνες μεγάλες πλατφόρμες που ήταν διαθέσιμες στο Ιράν, καθώς το Facebook, το Telegram, το Twitter και το YouTube είχαν ήδη αποκλειστεί μόνιμα στη χώρα. Το 2019, κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, το DFRLab ανέλυσε στοιχεία ανοικτού κώδικα για τα ακραία μέτρα της ιρανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του διαδικτύου.

Ο υπουργός τηλεπικοινωνιών του Ιράν Isa Zarepour επιβεβαίωσε ότι “οι αρχές ενδέχεται να επιβάλουν ορισμένους περιορισμούς στην ταχύτητα του διαδικτύου” για “λόγους ασφαλείας”. Την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Τηλεπικοινωνιών του Ιράν Μοχάμαντ Χανσαρί δήλωσε ότι οι τοπικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα παραμείνουν προσβάσιμες.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν αφού η κολεκτίβα χάκερ Anonymous κατέβασε ιρανικούς κυβερνητικούς ιστότοπους.

Τον Αύγουστο, ο γραμματέας του αρχηγείου του Ιράν για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη της κακίας, είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα αναπτύξει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τον εντοπισμό των γυναικών που δεν τηρούν τον νόμο περί υποχρεωτικής μαντίλας.