Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και εσωτερική καταστολή που ουσιαστικά μετέτρεψε τη Ρωσία σε δικτατορία. Σε αυτό το διάστημα, το ρωσικό αντιπολεμικό κίνημα έχει σχεδόν συντριβεί: ακτιβιστές και ανεξάρτητοι πολιτικοί βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα ή στην εξορία- απλοί άνθρωποι διώκονται μαζικά επειδή επιχειρούν να μιλήσουν κατά του πολέμου (ή υπέρ της ειρήνης)- “αναξιόπιστοι” καλλιτέχνες βλέπουν τις συναυλίες και τις εκθέσεις τους να ακυρώνονται- η στρατιωτική λογοκρισία κυριαρχεί και ο ανεξάρτητος Τύπος έχει εκδιωχθεί από τη χώρα. Μαζί με το πρόγραμμα μέσων ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info, η Meduza παρουσιάζει μια ανάλυση της εξάμηνης προσπάθειας των ρωσικών αρχών να πατάξουν μια για πάντα τη διαφορετική άποψη.

Περιορισμός του δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι

Το OVD-Info κατέγραψε τουλάχιστον 16.437 συλλήψεις σε σχέση με αντιπολεμικές διαδηλώσεις μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 17 Αυγούστου 2022. Εκτός από τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στις διαδηλώσεις στους δρόμους, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 138 συλλήψεις για αντιπολεμικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 118 συλλήψεις για αντιπολεμικά σύμβολα και 62 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν μετά από αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Εκτός από τις συλλήψεις κατά τη διάρκεια και μετά από αντιπολεμικές διαδηλώσεις, οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης πραγματοποιήσει “προληπτικές” συλλήψεις με τη βοήθεια τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Το σύστημα αναγνώρισης προσώπου της Μόσχας χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 33 ατόμων την Ημέρα της Σημαίας της Ρωσίας, στις 22 Αυγούστου.

Καταστολές σε νομοθετικό επίπεδο

Δεν εισήχθησαν νέοι νόμοι τον Αύγουστο του 2022, πιθανότατα επειδή οι Ρώσοι νομοθέτες βρίσκονται σε διακοπές. Από τις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο, οι νομοθέτες της Κρατικής Δούμας έχουν υιοθετήσει συνολικά 16 νέους κατασταλτικούς νόμους ή τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Κακουργηματικές υποθέσεις

Μέσα σε 182 ημέρες πολέμου, 224 άνθρωποι έγιναν κατηγορούμενοι σε κακουργηματικές “αντιπολεμικές υποθέσεις”. Το 224ο άτομο που κατηγορήθηκε ήταν ο αντιπολεμικός πολιτικός και πρώην δήμαρχος του Εκατερίνμπουργκ Εβγκένι Ρόιζμαν, ο οποίος συνελήφθη στις 24 Αυγούστου, ακριβώς έξι μήνες αφότου η Ρωσία άρχισε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία. Μόνο τον Αύγουστο, οι δικηγόροι της OVD-Info άρχισαν να εκπροσωπούν τους κατηγορούμενους σε πέντε νέες ποινικές υποθέσεις: Alexey Onoshkin, Ilya Gantsevsky, Marina Ovsyannikova, Andrey Pavlov και Sergey Veselov. Συνολικά, οι δικηγόροι της OVD-Info χειρίζονται 22 κακουργηματικές “αντιπολεμικές υποθέσεις”.

Διοικητικές υποθέσεις

Σύμφωνα με το Mediazona, από τις 24 Φεβρουαρίου έχουν ανοίξει τουλάχιστον 3.780 υποθέσεις βάσει του άρθρου 20.3.3 του κώδικα διοικητικών αδικημάτων της Ρωσίας (δυσφήμιση του στρατού).

Το OVD-Info έχει επίσης καταγράψει τουλάχιστον επτά περιπτώσεις εξωδικαστικής δίωξης ατόμων που αντιτάχθηκαν δημοσίως στον πόλεμο. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σωματικές επιθέσεις, απειλές, απολύσεις από κυβερνητικές υπηρεσίες και άρνηση των διωκτικών αρχών να ερευνήσουν αντι-ουκρανικούς βανδαλισμούς.

“Ξένοι πράκτορες” και “ανεπιθύμητες οργανώσεις

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να έχει πάρει ρεπό τον Αύγουστο – δεν υπήρξαν νέες προσθήκες στο μητρώο “ξένων πρακτόρων” αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Εισαγγελία της Μόσχας κατέθεσε αγωγή για την εκκαθάριση της Ένωσης Δημοσιογράφων λόγω μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας περί “ξένων πρακτόρων” και το Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης κατά της ρωσικής οντότητας του RFE/RL λόγω της μη καταβολής των προστίμων που επιβλήθηκαν για τη μη επισήμανση του περιεχομένου “ξένων πρακτόρων”.

Από τότε που η OVD-Info δημοσίευσε την έκθεσή της του Ιουλίου σχετικά με τις αντιπολεμικές καταστολές, τρεις ακόμη οργανώσεις έχουν κηρυχθεί “ανεπιθύμητες”: Το Ουκρανοκαναδικό Κογκρέσο, το Ινστιτούτο Macdonald-Laurier και η Ουκρανική Εθνική Ομοσπονδία του Καναδά. Τώρα υπάρχουν 65 οργανώσεις στη “ανεπιθύμητη” μαύρη λίστα της Ρωσίας.

Επιπλέον, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας πρόσθεσε ένα δέκατο ένατο domain που ανήκει στο ερευνητικό μέσο The Insider στο μητρώο απαγορευμένων πληροφοριών.

Μπλόκα στο Διαδίκτυο, λογοκρισία και πίεση σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης

Σύμφωνα με την ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Roskomsvoboda, περίπου 7.000 ιστότοποι έχουν μπλοκαριστεί λόγω στρατιωτικής λογοκρισίας. Αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας Ιγκόρ Κρασνόφ ανέφερε ότι η Ρωσία έχει αφαιρέσει ή μπλοκάρει περίπου 138.000 διαδικτυακούς πόρους από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας.

Τον Αύγουστο, το VKontakte μπλόκαρε τις σελίδες της καλλιτέχνιδας Yulia Tsvetkova, του λευκορωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Zerkalo και του OVD-Info. Η σελίδα VK του OVD-Info μπλοκαρίστηκε επειδή υποτίθεται ότι περιείχε “αναξιόπιστες κοινωνικά σημαντικές πληροφορίες” σχετικά με την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Το Περιφερειακό Δικαστήριο Λουκοβίτσκι της Μόσχας αρνήθηκε επίσης να ξεμπλοκάρει την ιστοσελίδα του OVD-Info.

Τον περασμένο μήνα, η Γενική Εισαγγελία λογόκρινε επίσης μια συνέντευξη Τύπου για την υπεράσπιση των καταπιεσμένων μουσουλμάνων στην οποία συμμετείχε η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Svetlana Gannushkina, καθώς και τα σχόλια της Gannushkina σε μέσα ενημέρωσης όπως το Culture of Dignity, το Tell Gordeeva και το TV Rain. Η έκδοση TJournal ανακοίνωσε επίσης ότι κλείνει λόγω σοβαρής μείωσης του αναγνωστικού κοινού (και των εσόδων) μετά το μπλοκάρισμα του ιστότοπού της.

Τουλάχιστον πέντε συναυλίες και εκδηλώσεις λογοκρίθηκαν αφού οι συμμετέχοντες εξέφρασαν δημόσια αντιπολεμικές απόψεις. Οι ρωσικές αρχές ακύρωσαν μια διάλεξη της δημοσιογράφου Asya Kazantseva, καθώς και εμφανίσεις της ποπ τραγουδίστριας Dora και των συγκροτημάτων AloeVera, Krovostok και Anacondaz.

πηγή

Ολόκληρο το report στα ρωσικά εδώ