• Της Allison Kaplan Sommer από την εφημερίδα Haaretz

Η Χαμάς, η μαχητική παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, γεννήθηκε το 1988 μετά την πρώτη ιντιφάντα – τη λαϊκή παλαιστινιακή εξέγερση κατά του Ισραήλ.

Το όνομα “Χαμάς” είναι ακρωνύμιο των λέξεων Harakat al-Muqawama al-Islamiya (“Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης”) καθώς και μια αραβική λέξη που σημαίνει “ζήλος”.

Το κίνημα διαφοροποιήθηκε από την ομάδα που κυριαρχούσε μέχρι τότε στην πολιτική ζωή των Παλαιστινίων – την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – με την αφοσίωσή του στο Ισλάμ και τον καταστατικό χάρτη του που διακήρυττε την ασυμβίβαστη δέσμευση για την πλήρη καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Αντιτάχθηκε στη συμφωνία του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και της PLO το 1993.

Η στρατιωτική της πτέρυγα, οι Ταξιαρχίες Iz al-Din al-Qassam, ήταν αφιερωμένη σε αυτόν τον σκοπό, με αποτέλεσμα η Χαμάς να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από τις περισσότερες δυτικές χώρες.

Αλλά το δεύτερο χαρακτηριστικό της, το οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη δημοτικότητά της μεταξύ των Παλαιστινίων, ήταν η ανάπτυξη ενός οργανισμού κοινωνικής πρόνοιας, ο οποίος άνοιξε σχολεία και κλινικές που ήταν πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές από εκείνες της PLO και του πολιτικού της κόμματος, της Φατάχ.

Αυτό είναι που την εκτόξευσε ως πολιτική δύναμη. Αυτή η δημοτικότητα ήρθε στο προσκήνιο το 2005, όταν το Ισραήλ, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, απέσυρε τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα και εκκένωσε τους οικισμούς εκεί, ελπίζοντας ότι το Ισραήλ θα ζούσε τελικά αρμονικά με μια παλαιστινιακή οντότητα ως γείτονά του, ανοίγοντας το δρόμο για ένα παλαιστινιακό κράτος. Αυτό το σχέδιο απομάκρυνσης εκτροχιάστηκε όταν η Χαμάς νίκησε τη Φατάχ στις εκλογές του 2006 στη Γάζα, και μια πικρή και αιματηρή αντιπαλότητα μεταξύ των δύο οδήγησε στην πλήρη εκδίωξη κάθε παρουσίας της Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007.

Τι έφερε η κυριαρχία της Χαμάς και η σχέση της με το Ισραήλ;

Η ιστορία της σχέσης μεταξύ του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς στη Γάζα που κυβερνούν τα δύο εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας είναι μια σχέση σύγκρουσης και εξάρτησης.

Από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία, το Ισραήλ -μαζί με τον άλλο γείτονα της Λωρίδας, την Αίγυπτο- διατηρεί αποκλεισμό της Γάζας. Ο αποκλεισμός και το γεγονός ότι οι ηγέτες της Γάζας έχουν στιγματιστεί ως τρομοκράτες την έχουν κρατήσει απομονωμένη και φτωχή.

Η Χαμάς παραμένει ιδεολογικά προσηλωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ και γίνεται ορμητήριο τρομοκρατικών επιχειρήσεων εναντίον του εβραϊκού κράτους, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις σε λεωφορεία, αλλά τα τελευταία χρόνια πιο δραματικά με τη μορφή πυραύλων που εκτοξεύονται από το έδαφος της Γάζας.

Με την πάροδο του χρόνου, οι δυνατότητες της Χαμάς έχουν αυξηθεί από την ικανότητα να εκτοξεύει ρουκέτες στο νότιο τμήμα του Ισραήλ που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας σε δυνατότητες να πλήττει το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις στην καρδιά του Ισραήλ. Σε τέσσερις περιπτώσεις, η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο κλιμακώθηκε σε ολοκληρωμένο πόλεμο.

Παρά την έχθρα του με τη Χαμάς, το Ισραήλ, όλα αυτά τα χρόνια, την έχει θεωρήσει ως ένα χρήσιμο αντίβαρο στη Φατάχ. Η ισραηλινή Δεξιά, ειδικότερα, θεώρησε το πικρό ρήγμα Χαμάς-Φατάχ ως εγγύηση ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δεν θα ενωθεί ποτέ για να υποστηρίξει μια ειρηνευτική συμφωνία, ή ακόμη και ένα ενιαίο μέτωπο για την απαίτηση της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας.

Ποια γεγονότα οδήγησαν στη σημερινή σύγκρουση;

Η τελευταία μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έλαβε χώρα τον Μάιο του 2021, όταν ρουκέτες από τη Γάζα σκότωσαν 13 Ισραηλινούς και ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 256 Παλαιστίνιους. Όπως και οι περισσότερες από τις προηγούμενες συγκρούσεις, έληξε με μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Έκτοτε, έγινε γενικά αντιληπτό από το Ισραήλ ότι η Χαμάς έκανε ένα βήμα πίσω από τις συνεχείς ένοπλες εχθροπραξίες υπέρ μιας πιο υπεύθυνης, ρεαλιστικής ηγεσίας, έγινε πιο πολιτικοποιημένη και επιφυλακτική απέναντι στην ένοπλη αντίσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικά ισραηλινά αντίποινα, να καταστρέψει τις υποδομές της και να απειλήσει τον έλεγχό της.

Πίστευαν οι ισραηλινοί αναλυτές ότι άφηνε την πιο θρασύτατη επιθετικότητα σε ακραίες ομάδες απόσχισης όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία είχε λιγότερες στρατιωτικές δυνατότητες.

Τον Μάιο του 2023, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε την επιχείρηση Ασπίδα και Βέλος κατά της PIJ. Η Χαμάς διαβεβαίωνε ότι δεν εμπλέκεται στην εκτόξευση ρουκετών από την PIJ προς το Ισραήλ, προκειμένου να ενθαρρύνει το Ισραήλ να στοχεύσει μόνο τις εγκαταστάσεις της PIJ σε αντίποινα και να αποφύγει στόχους της Χαμάς και άλλες ευρύτερες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Πιθανότατα, ήταν αυτή η συμπεριφορά που εφησύχασε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ που οδήγησε στη μαζική αποτυχία τακτικής και στην καταστροφική αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Υπήρχε επίσης η πεποίθηση ότι η ισραηλινή οικονομική βοήθεια προς τη Χαμάς (έμμεσα, με την ενθάρρυνση χωρών όπως το Κατάρ να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια), η άδεια εισόδου περισσότερων εργαζομένων από τη Γάζα στο Ισραήλ και η αύξηση των έργων της UNRWA θα απέτρεπαν κάθε πιθανή όρεξη για στρατιωτική κλιμάκωση και σύγκρουση.

Ο συγκλονιστικός και συντριπτικός χαρακτήρας της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – συμπεριλαμβανομένης της δολοφονικής διείσδυσης στο νότιο Ισραήλ και των επακόλουθων σφαγών που δικαιολογήθηκαν από τις μαχητικές ομάδες της Γάζας ως “υπεράσπιση της Αλ-Άκσα”, του ιερού συγκροτήματος στην Ιερουσαλήμ, γνωστού στους Εβραίους ως Όρος του Ναού, έδειξε ότι παρά τα 35 χρόνια αντιμετώπισης της Χαμάς, το Ισραήλ εξακολουθεί να μην την καταλαβαίνει καθόλου.

*Η Allison Kaplan Sommer είναι δημοσιογράφος στη Haaretz από το 2012, παρουσιάζει το podcast Haaretz Weekend και είναι συνδιοργανώτρια του The Promised Podcast. Είναι πρώην επικεφαλής του γραφείου της Ουάσινγκτον για την Jerusalem Post και έχει επίσης γράψει για τη New Republic, το Politico και άλλες εκδόσεις. Το 2016 κέρδισε το βραβείο Journalism for Excellence in Diaspora Reportage και το βραβείο Simon Rockower 2017 για την αριστεία στην κάλυψη του Σιωνισμού, της Aliyah και του Ισραήλ. Με καταγωγή από το Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, ζει στο Ισραήλ από το 1993 και ζει στη Ραανάνα με τον σύζυγο και τα παιδιά της.

πηγή φωτογραφίας