Οι ξένοι δημοσιογράφοι που σταθμεύουν στο Ισραήλ και οι ανώτεροι συντάκτες διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι εξοργισμένοι με τις αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις τους παραπλάνησαν σκόπιμα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου κατά της Χαμάς. Αρκετοί δημοσιογράφοι που μίλησαν με την Haaretz δήλωσαν ότι το περιστατικό θα οδηγήσει τα μέσα ενημέρωσης να μην εμπιστεύονται τις δηλώσεις των IDF στο μέλλον.

Το περιστατικό από το βράδυ της Παρασκευής δεν είναι ο μόνος λόγος για τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των διεθνών μέσων ενημέρωσης: Το απόγευμα του Σαββάτου, οι IDF βομβάρδισαν ένα πολυώροφο κτίριο στη Γάζα που στέγαζε τα γραφεία πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Associated Press και του Al Jazeera.

Οι IDF δήλωσαν ότι το κτίριο βομβαρδίστηκε επειδή χρησιμοποιούνταν από τις μονάδες πληροφοριών της Χαμάς. Ο στρατός είπε ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε τα πολιτικά μέσα ενημέρωσης ως “ανθρώπινες ασπίδες”.

Τα δύο περιστατικά αναμένεται να πλήξουν την επίσημη θέση του Ισραήλ όσον αφορά τη διεθνή κάλυψη της τρέχουσας σύγκρουσης, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει τις επικρίσεις για τις ενέργειές της στη Γάζα.

Η “επιχείρηση εξαπάτησης”, όπως την αποκαλούν ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έχει φέρει σε δύσκολη θέση ξένους δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ από το Ισραήλ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι IDF ενημέρωσαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι χερσαία στρατεύματα είχαν εισέλθει στη Γάζα. Η μονάδα του στρατιωτικού εκπροσώπου επανέλαβε αργότερα το μήνυμα αυτό σε συνομιλίες και γραπτά μηνύματα με κορυφαίους ανταποκριτές, οι οποίοι ήθελαν να επιβεβαιώσουν ότι οι αναφορές τους ήταν σωστές.

Δύο ώρες μετά την αρχική ενημέρωση, οι IDF διόρθωσαν τον εαυτό τους και δήλωσαν στους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης ότι δεν είχαν εισέλθει χερσαία στρατεύματα στη Γάζα. Μέχρι τότε, κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο είχαν δημιουργήσει κορυφαίους τίτλους και έκτακτες ειδήσεις για ισραηλινή χερσαία εισβολή. Όλα αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν αυτές τις αναφορές, οι οποίες βασίζονταν στην επίσημη δήλωση των IDF και σε όσα επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής εκπρόσωπος των διεθνών μέσων ενημέρωσης των IDF, αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus, πραγματοποίησε τηλεφωνική ενημέρωση με ξένους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε συγγνώμη για την παραπλάνησή τους και περιέγραψε το περιστατικό ως ένα λάθος που συνέβη λόγω της “ομίχλης του πολέμου”.

Τις ώρες μετά τη συγγνώμη του, ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ άρχισαν να αναφέρουν ότι οι παραπλανητικές ενημερώσεις για χερσαία εισβολή ήταν στην πραγματικότητα ένα σκόπιμο τέχνασμα των IDF. Στόχος της, ανέφερε το δημοσίευμα, ήταν να εξαπατήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης – και μέσω αυτών, τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με αναφορές στα ισραηλινά κανάλια 12 και 13, οι IDF ήθελαν η Χαμάς να δει τα έκτακτα νέα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ώστε οι μαχητές της να μπουν στα υπόγεια καταφύγιά τους στη βόρεια Γάζα και να προετοιμαστούν για χερσαία επίθεση. Μόλις συνέβη αυτό, ανέφεραν οι αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, οι IDF βομβάρδισαν από αέρος αυτά τα υπόγεια καταφύγια της Χαμάς, σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές της Χαμάς που κρύβονταν μέσα σε αυτά.

Οι ισραηλινές αναφορές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πώς οι IDF “ξεγέλασαν” τα ξένα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Αυτό προκάλεσε μεγάλη οργή στους διεθνείς δημοσιογράφους, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα μπορούν πλέον να εμπιστεύονται τις δηλώσεις που προέρχονται από τον στρατό. “Υπάρχει απόλυτη δυσπιστία απέναντι στην εξήγησή τους για το περιστατικό αυτό”, δήλωσε στη Haaretz ένας συντάκτης σε ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο που μετέδωσε την υποτιθέμενη χερσαία επίθεση την Παρασκευή.

Άρθρα σχετικά με το “τέχνασμα” των IDF εμφανίστηκαν το Σάββατο (σήμερα 15 Μαίου 2021) σε μέσα όπως οι New York Times, η Washington Post και το AP  και φυσικά σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του AP στη Γάζα χτυπήθηκε επίσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του πρακτορείου ειδήσεων δήλωσε ότι ήταν “σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος” που το Ισραήλ θα στόχευε τον πύργο που φιλοξενεί μέσα ενημέρωσης.

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ από το Ισραήλ δήλωσε στη Haaretz ότι το περιστατικό “δεν θα βοηθήσει” τη σχέση του Ισραήλ με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. “Είναι πολύ φανερό”, είπε ο δημοσιογράφος, “η ιδέα ότι παραπλάνησαν τον κόσμο μόνο στα αγγλικά, ότι ο Conricus είπε προσωπικά ότι ήταν έτσι, χωρίς καμία επιφύλαξη ή υπόσχεση για έλεγχο, και η χρονική στιγμή ήταν ακριβώς πριν από μια μεγάλη επίθεση στις σήραγγες”.

“Δεν ξέρω πώς θα ανακτήσουν την αξιοπιστία που τους κοστίζει αυτό”, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος. “Από την άλλη πλευρά, μπορεί να σκεφτούν ότι ο ξένος Τύπος εξαρτάται τόσο πολύ από αυτούς οπότε…τι σημασία έχει;”

Πηγή