Η Χαμάς χαιρέτισε την πρόσφατη εκτόξευση ρουκετών από το Λίβανο και τη Συρία προς το Ισραήλ ως πράξη αλληλεγγύης στον συνεχιζόμενο πόλεμο της οργάνωσης με το Ισραήλ και επέκρινε αυτό που θεωρείται ως έλλειψη δράσης από την παραδοσιακή παλαιστινιακή ηγεσία στη Δυτική Όχθη.

Μετά την τρίτη ομοβροντία ρουκετών μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα που εκτοξεύθηκε την Τετάρτη από τα ασταθή βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ένας εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς αγκάλιασε την επίθεση, μαζί με ένα πρόσφατο χτύπημα από τη Συρία πριν από σχεδόν μια εβδομάδα, ως μέρος ενός αμοιβαίου αγώνα κατά του Ισραήλ και των εδαφικών διεκδικήσεών του.

“Χαιρετίζουμε κάθε αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής, όπου και όποτε αυτή πραγματοποιείται”, δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς στο Newsweek.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι το αμυντικό σύστημα Iron Dome αναχαίτισε μία από τις τέσσερις πιο πρόσφατες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή της Κάτω Γαλιλαίας και του Κραγιότ, ενώ “οι υπόλοιπες πιθανότατα έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές”. Οι δύο προηγούμενες σειρές εκτοξεύσεων από τον Λίβανο λέγεται ότι προσγειώθηκαν σε λιβανέζικο έδαφος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, αντίστοιχα.

Από τις τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία την περασμένη Παρασκευή, η μία απέτυχε να περάσει τα σύνορα και οι δύο έπληξαν ανοιχτές περιοχές στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF. Οι δράστες δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, αν και πύραυλοι ανακαλύφθηκαν κοντά σε στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στο νότιο Λίβανο και διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας ομάδας του “Άξονα της Αντίστασης” που πρόσκειται στο Ιράν από το Ιράκ, ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση από τη Συρία.

Οι διασυνοριακές επιθέσεις έγιναν καθώς η Χαμάς και συμμαχικές παρατάξεις όπως η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των IDF, περισσότερες από 4.000 ρουκέτες, μαζί με αντιαρματικά όπλα και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι IDF έχουν πλήξει τον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα με αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες επιθέσεις.

Η σύγκρουση είναι η χειρότερη βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εδώ και χρόνια. Το θέατρο των εχθροπραξιών έχει επίσης επεκταθεί και περιλαμβάνει συγκρούσεις μεταξύ των ίδιων των αραβικών και ακροδεξιών εθνικιστικών κοινοτήτων του Ισραήλ, καθώς και επιθέσεις που διεξάγονται από Παλαιστίνιους εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, όπου η αυξανόμενη ένταση πυροδότησε το σημερινό χάος.

Από τη Γάζα, η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους σε αυτά τα δύο άλλα παλαιστινιακά εδάφη να εντείνουν την εξέγερσή τους κατά της ισραηλινής δύναμης που έχει αναπτυχθεί εκεί. Ωστόσο, η παλαιστινιακή ηγεσία της Δυτικής Όχθης, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής του αριστερού κόμματος Φατάχ, ήταν επιφυλακτική στο να καλέσει σε ανοιχτή αντίσταση.

Η Χαμάς, ο κορυφαίος αντίπαλος της Φατάχ, λέει ότι περιμένει περισσότερα από αυτούς.

“Φαίνεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή και η Φατάχ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε χειμερία νάρκη”, δήλωσε στο Newsweek ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Η Φάταχ, που σημαίνει Παλαιστινιακό Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα, είναι η κορυφαία παράταξη της ευρύτερης Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και αποτέλεσε την ένοπλη και διπλωματική εμπροσθοφυλακή για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση επί δεκαετίες, με επικεφαλής τον επαναστάτη ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο θάνατός του το 2004 άφησε κενό στην παλαιστινιακή ηγεσία, το οποίο τελικά καλύφθηκε από τον Αμπάς, ο οποίος εξελέγη να ηγηθεί της de facto παλαιστινιακής διοίκησης το 2006.

Στις ίδιες εκλογές, ωστόσο, σημειώθηκαν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από τη Χαμάς, η οποία αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης. Η ομάδα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 ως παρακλάδι του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου και άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα, η οποία έληξε με τις συμφωνίες του Όσλο που υπέγραψαν ο Αραφάτ και ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν. Η συμφωνία αυτή απέτυχε τελικά να φέρει την ειρήνη, καθώς ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η εκλογική νίκη της Χαμάς προκάλεσε επίσης αιματηρή ρήξη με τη Φατάχ, καθώς η πρώτη εξασφάλισε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και η δεύτερη διατήρησε την ηγεσία της Δυτικής Όχθης. Η συνεχιζόμενη δημοτικότητα της Χαμάς φάνηκε να απειλεί τις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές μετά από 15 χρόνια που είχαν προγραμματιστεί για τον περασμένο μήνα, αλλά ο Αμπάς ανέβαλε την ψηφοφορία, επικαλούμενος την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει εκλογές στην Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς κατήγγειλε την κίνηση αυτή ως “πραξικόπημα”.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις στην ιερή πόλη που διεκδικούν τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσά τους, κορυφώθηκαν, καθώς ισραηλινές οικογένειες επιχειρούν να εκδιώξουν Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη συνοικία Sheikh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Εν μέσω διογκούμενων διαδηλώσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο τέμενος Αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, προκαλώντας περαιτέρω οργή και ένα μπαράζ ρουκετών που συνεχίζει να πέφτει βροχή στο Ισραήλ.

Αν και ο Αμπάς έχει καταγγείλει με ευκολία τα “εγκλήματα πολέμου” που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, δεν έχει υποστηρίξει τη στρατιωτική εκστρατεία της Χαμάς, προκαλώντας την κριτική ορισμένων Παλαιστίνιων αξιωματούχων στη Δυτική Όχθη.

“Το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα των πυραύλων που πλήττουν το Ισραήλ είναι η εκτροπή της προσοχής από την Ιερουσαλήμ προς τη Γάζα”, δήλωσε πρόσφατα στο Newsweek το εκτελεστικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Φαϊζάλ Αράνκι.

Είπε ότι οι “αποκαλούμενες “ισλαμικές παρατάξεις αντίστασης” εντός της Γάζας” επιδίωξαν να βρεθούν στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, οπότε “εκτόξευσαν πυραύλους που τους επανέφεραν στο προσκήνιο του γεγονότος, ενώ παράλληλα τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια εκείνων που ξεκίνησαν το γεγονός στην Ιερουσαλήμ και εκείνων που μετέφεραν το γεγονός στις περιοχές του 1948 – προκαλώντας για πρώτη φορά συμμετοχή στην περιοχή αυτή”.

* Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Newsweek στις 20 Μαίου 2021, λίγες ώρες πριν την αναγγελία κατάπαυσης πυρός στην περιοχή.

πηγή φωτογραφίας