Ο Βασίλι Πετρόβιτς πήγαινε κάθε μέρα με ένα αυτοκίνητο που ήταν φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι και μπριλάντια, να αγοράσει ψωμί από το μαγαζί που ήταν κοντά στο σπίτι του. Αγόραζε μαύρο, αν ήταν φρέσκο και ένα τέταρτο του κιλού άσπρο, πληρώνοντας με συνάλλαγμα πράσινου χρώματος. Δίπλα του, στέκονταν πάντα, δύο γεροδεμένοι και πανύψηλοι άντρες, τους οποίους αποκαλούσε τρυφερά «αγοράκια». Στη συνέχεια, ο Βασίλι Πετρόβιτς, γυρνούσε σπίτι του. Ήταν καλός κι ευγενικός και του άρεσαν πολύ τα ποντίκια με σάλτσα τρούφας για μεσημεριανό.

Στο σπίτι τον υποδεχόταν μία μικρή σκυλίτσα, η Ύαινα, αξίας σαράντα πέντε χιλιάδων δολαρίων, η οποία είχε τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ για την εργασία της στην ανώτερη Φυσική, η οποία συνήθιζε να γαβγίζει τις στολισμένες με ασήμι μπότες του. Στις μπότες κρέμονταν μπαστουνάκια και ροδούλες. Στις τσέπες του ο Βασίλι Πετρόβιτς είχε κλεμμένα χρήματα, τα οποία όλη την ώρα χαμογελούσαν χαιρέκακα. Είχε διαμέρισμα, αυτοκίνητα, τέσσερα εξοχικά και ένα νησί στον Ειρηνικό ωκεανό, ο γιος του σπούδαζε στο Χάρβαρντ και η κόρη του ήταν παντρεμένη, ενώ είχε, επίσης, δικό του αεροπλάνο και ατμόπλοιο. Είχε και μία σύζυγο με μεγάλα, μυτερά κέρατα στο κεφάλι, ουρά και οπλές, μια σύζυγο που αν και ήταν κοντούλα και γενικώς μικροκαμωμένη -του έφτανε μέχρι το γόνατο-, ήταν απίστευτα κακιά.

Μερικές φορές ο Βασίλι Πετρόβιτς ξεχνούσε να αγοράσει ψωμί από το μαγαζί κοντά στο σπίτι του και τότε η γυναίκα του έβριζε, ούρλιαζε και προσπαθούσε να του δαγκώσει την μύτη, αλλά ευτυχώς το ύψος της δεν της το επέτρεπε και έτσι πηδούσε προσπαθώντας να φτάσει την μύτη του Βασίλι Πετρόβιτς φωνάζοντας με την λεπτή, γεμάτη κακία φωνούλα της. Επιπλέον, ξερνούσε φωτιές.

Ο Βασίλι Πετρόβιτς εργαζόταν για το καλό της χώρας, κλέβοντας πολλά χρήματα και συχνά πυκνά δωροδωκούνταν, πράγμα που έκανε τα κέρατα που στόλιζαν τη φαλάκρα του κεφαλιού του, να μεγαλώνουν διαρκώς. Τα νύχια του ήταν μαύρου χρώματος που τα έβαφε όταν δεν είχε δουλειά. Ο Βασίλι Πετρόβιτς φορούσε κοστούμι χειροποίητο και ρολόι στολισμένο με ζαφείρια και χρυσό.

Κάθε μέρα, έδινε παραστάσεις ψεμάτων. Στεκόταν μπροστά στις κάμερες ή πήγαινε στην τηλεόραση κι έλεγε ψέματα υποσχόμενος πως θα αυξήσει τις συντάξεις των γερόντων, θα επισκευάσει τους δρόμους, θα χτίσει νέα νοσοκομεία, υποσχόταν πως θα μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και θα ανακαινίσει τα παλιά κτίρια στο κέντρο, ή ότι θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο στην πατρίδα του το ήδη άριστο εκπαιδευτικό σύστημα. Στη συνέχεια, όταν η παράσταση ψεμάτων τελείωνε, τηλεφωνούσε στον γιο του στο Χάρβαρντ και συζητούσε μαζί του μία-δύο ώρες για το καινούργιο μοντέλο του τηλεφώνου της Apple. Ο γιος του είχε ένα μάτι, δύο δόντια και τρεις τριχούλες στο σβέρκο, και τον θεωρούσαν έναν απερίγραπτα όμορφο νέο άντρα.

Στη δουλειά τον επισκεπτόταν η κόρη του, η οποία έμοιαζε στη μητέρα της και δάγκωνε τον πατέρα στη μύτη, ζητώντας του άλλο ένα εκατοδόλλαρο.

Ο Βασίλι Πετρόβιτς της το έδινε χαμογελώντας και για να την εκδικηθεί την δάγκωνε στα αυτιά, που ήταν σαν του ελέφαντα και διαρκώς έβγαζαν καπνό.

Ο Βασίλι Πετρόβιτς μαζί με τη σύζυγό του, πήγαιναν επισκέψεις στους Σαμοΐλοφ, οι οποίοι ζούσαν σε ένα οκταώροφο κτίριο και είχαν πολλούς υπηρέτες. Οι Σαμοϊλοφ ήταν εντελώς κόκκινου χρώματος και μετακινούνταν σερνόμενοι στο πάτωμα. Συχνά πυκνά δάγκωναν ο ένας τον άλλον.

Μερικές φορές, ο Βασίλι Πετρόβιτς μαζί με τη σύζυγό του πήγαιναν σε μια λέσχη κι εκεί άκουγαν τραγούδια του καμπαρέ.

Τα βράδια, αρχικά έπιναν κρασί και σαμπάνια του 1916 και στη συνέχεια λικέρ ανανά, μετά βότκα και κονιάκ 35 ετών. Τους άρεσε να συνοδεύουν τα ποτά με μεζέδες φτιαγμένους με μικρά παιδιά που τα προτιμούσαν μαριναρισμένα, ενώ τους άρεσε επίσης πολύ να βάζουν και λίγο λαρδί πάνω στο ψωμί που τους τα σέρβιραν, το οποίο ο Βασίλι Πετρόβιτς αγόραζε στο μαγαζί που ήταν κοντά στο σπίτι του, στον αριθμό 47 της Οδού Κόλασης.

Μετάφραση από τα ρωσικά: Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Σημ. jaj: Οι δημιουργοί, συγγραφέας και εικαστική καλλιτέχνης, επιθυμούν να υπογράψουν με ψευδώνυμα.

Το διήγημα, λοιπόν,  υπογράφει η  crocodile in a skirt,  από την Οδησσό, Ουκρανία, 14 ετών  

Γεννήθηκε προσκολλημένη σε όλα τα αδιάβαστα βιβλία.  Μεγαλώνει με περιέργεια αν και παραμένει κάπως αποκομμένη από την κοινή λογική…όσον αφορά τη λογική. Μικρό κορίτσι που προσπαθεί να ψηλαφίσει κάτι γνώριμο στην ουσία της ζωής.

Την εικονογράφιση υπογράφει η Tinatoo, γεννήθηκε στη Μόσχα, έζησε στην Οδησσό, Ουκρανία, 42 ετών: Γεννήθηκε σε κακό μέρος, έζησε λίγο σε κάποια άλλα καλά μέρη. Αγαπάει να ράβει και να ζωγραφίζει κάτω από τον μαύρο ουρανό κυρίως.