Ένας εκπρόσωπος του κόμματος Kahol Lavan του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Benny Gantz πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μια πρωτοβουλία για την αγορά νησιών στην Ελλάδα με χρήματα από το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο “για το καλό του εβραϊκού λαού”.

Ο Avri Steiner, εκπρόσωπος του κόμματος Kahol Lavan στο διοικητικό συμβούλιο της Himnuta, μιας εταιρείας που ανήκει στο Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο, έβαλε επί τάπητος την περασμένη Πέμπτη μια ασυνήθιστη πρόταση. Σύμφωνα με διάφορες πηγές που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση, ο Steiner, ο οποίος διορίστηκε στο δ.σ. από τον Gantz, υποστήριξε ότι τα νησιά πρέπει να αγοραστούν «για να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο για τον εβραϊκό λαό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ως τόπος για τους Εβραίους πρόσφυγες σε περιόδους πολέμου». Η πρόταση αντιμετωπίστηκε πολύ αρνητικά, σχεδόν με περιφρόνηση από τους περισσότερους συμμετέχοντες. Πηγές που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση δήλωσαν ότι μόνο ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν τοποθετήθηκε σχετικά με την υπόθεση, ο Nachi Eyal, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Naftali Bennett.

Ο Steiner είναι πρώην ιδιοκτήτης δικηγορικού γραφείου που ειδικεύεται στις άδειες εργολάβων και μετατράπηκε σε πολιτικό ακτιβιστή. Σύμφωνα με ορισμένους γνωστούς του, παρουσιάζεται συχνά ως μέλος του Λικούντ. Ο Steiner διορίστηκε ως εκπρόσωπος του Kahol Lavan στο διοικητικό συμβούλιο πέρυσι, μετά από συμφωνίες του συνασπισμού σχετικά με τη στελέχωση των θέσεων στο JNF και σε παρόμοια ιδρύματα. Άνθρωποι που έχουν μιλήσει με τον Steiner τον έχουν ακούσει να λέει ότι διορίστηκε με εντολή του Gantz μετά από μια τυχαία συνάντηση των δύο. Πηγές ανέφεραν ότι ο Steiner είχε μιλήσει με τον Gantz για την πρωτοβουλία να αγοραστούν τα νησιά «προς όφελος του εβραϊκού λαού».

Σύμφωνα με πηγές στη Himnuta, ο Steiner έθεσε επίσημα αυτή την πρόταση για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Πέμπτης, αφού είχε ανεπίσημες προσωπικές συνομιλίες με αρκετά μέλη του δ.σ.

Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου είχε την εντύπωση ότι ο Steiner θα αγόραζε τα νησιά στο πλαίσιο ενός σεναρίου καταστροφής, στο οποίο το κράτος θα εξοντωνόταν.

Ένα άλλο μέλος θεώρησε πως πρότεινε να βρεθεί ένα μέρος για να σταλούν πρόσφυγες« σε περίπτωση που το Ισραήλ δεχθεί σφοδρό βομβαρδισμό». Ο Steiner δεν διευκρίνισε στη συνεδρίαση αν είχε ήδη εξετάσει συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Ελλάδα για την πρωτοβουλία αυτή ή αν έθετε μια γενική ιδέα που δεν είχε ακόμη επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη συμφωνία.

Ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση δήλωσε: «Στον Avri είπαν ότι η ιδέα αντιβαίνει στο καταστατικό του JNF και στα ιδρυτικά έγγραφα της Himnuta. Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, η Himnuta και το JNF δεν έχουν εντολή να αγοράζουν γη εκτός Ισραήλ. Η απάντησή του ήταν: Και λοιπόν, θα αλλάξουμε το καταστατικό. Ήταν σουρεαλιστικό».

Ο Steiner διέδωσε πρόσφατα γραπτό υλικό σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιό του σε διάφορα άτομα. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είπε ότι τα έγγραφα δεν αναφέρονται σε κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία ή συμφωνία, ούτε αναφέρουν το προβλεπόμενο κόστος της πρωτοβουλίας.

Ο Nachi Eyal, το μοναδικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου που δεν κατάφερε να αντιταχθεί στην πρωτοβουλία, διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο ως εκπρόσωπος των θρησκευτικών σιωνιστικών κομμάτων πριν η ομάδα διασπαστεί σε Yamina και Θρησκευτικό Σιωνισμό. Ήταν παλαιότερα υποψήφιος για την Κνεσέτ με το πρώην κόμμα της Νέας Δεξιάς του Bennett. Εξακολουθεί να θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού. Σύμφωνα με ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρός του Ze’ev Neuman του Yisrael Beiteinu, εξεπλάγη από τη σιωπή του Eyal κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τον προειδοποίησε, ισχυριζόμενος ότι η σιωπή του υποδήλωνε την υποστήριξη της ιδέας. Ο Eyal διατήρησε τη σιωπή του.  Ο Avri Steiner δεν απάντησε σε ερωτήσεις του TheMarker σχετικά με την πρωτοβουλία.

Μερικές διευκρινίσεις

JNF: Εθνικό Εβραϊκό Ταμείο.

Himnuta: Θυγατρική του JNF που ιδρύθηκε για τη διενέργεια πολύπλοκων και διακριτικών συναλλαγών.

Λικούντ: Είναι η βασική κεντροδεξιά παράταξη στο Ισραήλ. Ιδρύθηκε το 1973 αρχικά ως ένας συνασπισμός διάφορων δεξιών και φιλελεύθερων κομμάτων και το 1988 έγινε η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα. Η νίκη του κόμματος στις εκλογές του 1977 αποτέλεσε μία καθοριστική στιγμή για την πολιτική ιστορία του Ισραήλ καθώς ήταν η πρώτη φορά που η αριστερά έχασε την εξουσία. Στη συνέχεια το Λικούντ κυριάρχησε σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 80. Το 2005 το Λικούντ αντιμετώπισε μία μεγάλη εσωκομματική κρίση η οποία οδήγησε τελικά στην διάσπαση καθώς ο τότε αρχηγός Αριέλ Σαρόν αποχώρησε ιδρύοντας ένα νέο κόμμα, το Καντίμα.
Σήμερα ηγέτης του Λικούντ είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Kachol Lavan: Είναι ένα νέο κόμμα που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση δύο κεντρώων κομμάτων, του Hosen Leyisrael του Benny Gantz και του Yesh Atid του Yair Lapid. Ο Gantz διατηρεί την πρώτη θέση στη λίστα, ενώ ο ίδιος και ο Lapid μοιράζονται μια συμφωνία εναλλαγής, σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης του Yesh Atid θα αναλάβει την πρωθυπουργία μετά από δυόμισι χρόνια, εάν το Kachol Lavan επιλεγεί να ηγηθεί κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Για τα επόμενα δύο χρόνια, ο Λαπίντ θα υπηρετούσε ως πρωθυπουργός, με τον Γκαντζ ως υπουργό Άμυνας.

Η τριακοστή έκτη κυβέρνηση του Ισραήλ ή κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ, είναι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ που σχηματίστηκε στις 13 Ιουνίου 2021 μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Αναμένεται να έχει δύο πρωθυπουργούς κατά τη διάρκειά της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια συμφωνία εναλλαγής, ο Ναφτάλι Μπένετ του Yamina θα είναι πρωθυπουργός μέχρι τις 27 Αυγούστου 2023, οπότε και θα παραχωρήσει τη θέση στον Γιαΐρ Λαπίντ του Yesh Atid, ο οποίος στη συνέχεια θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τον Νοέμβριο του 2025.

πηγή