Η Συρία, που τα δέκα και πλέον τελευταία χρόνια υπέφερε και ακόμα υποφέρει από τα δεινά ενός ανελέητου εμφυλίου πολέμου, αποτελεί εξαιτίας των εχθροπραξιών και ένα «σταυροδρόμι φασισμών». Στην ταλαιπωρημένη επικράτειά της «συναντώνται» πέντε από αυτούς: Το καθεστώς Assad, το καθεστώς Erdogan, το καθεστώς Putin, το θεοκρατικό Ιράν και τα υπολείμματα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Σε αυτούς προσθέστε και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα της Δύσης, που δεν έχει ακόμη καταλήξει τί ακριβώς θέλει να κάνει στη Μέση Ανατολή. Για να δέσει καλύτερα το «γλυκό», τοποθετήστε κάπου και τις ένοπλες ομάδες των Κούρδων, τις οποίες χειρίζονται με όλοι οι προαναφερόμενοι κατά το δοκούν. Όταν υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ τους για το πού θα δραστηριοποιηθεί η κάθε πλευρά, η κατάσταση θυμίζει συνάντηση Επιταφίων το βράδι της Μεγάλης Παρασκευής, όπου στο τέλος οι τροχονομικού τύπου παρεμβάσεις ορίζουν την πορεία του καθενός. Όταν δεν υπάρχει, είναι σαν να βλέπεις τον όχλο που ακολουθούσε τον Ιησού στη Σταύρωσή του, τον οποίο απεικόνιζε με τα σκοτεινότερα χρώματα ο μεγάλος ζωγράφος Hieronymus Bosch…

Η Bosch

H εισβολή του καθεστώτος Putin στην Ουκρανία έχει εδώ και δέκα μήνες παραμερίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για όσα γίνονται στη Συρία. Η αλήθεια είναι πως δεν συμβαίνουν πολλά στην πολύπαθη χώρα, αφού το καθεστώς Assad έχει επανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της συριακής επικράτειας.

Μακάβρια στατιστική
Πριν λίγες ημέρες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το 2022 έχασαν τη ζωή τους στη Συρία 3.825 άνθρωποι, που είναι οι λιγότεροι σε ετήσια βάση από το 2011 που άρχισαν οι εμφύλιες συγκρούσεις (ο προηγούμενος χαμηλότερος αριθμός καταγράφηκε το 2021, όταν απώλεσαν τη ζωή τους 3.882 άτομα). Στη διάρκεια της χρονιάς που μόλις ολοκληρώθηκε σκοτώθηκαν 1.627 άμαχοι, ανάμεσά τους και 321 παιδιά, με τα 209 να χάνονται από νάρκες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Από την πλευρά των αντιμαχομένων δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους 627 μέλη του καθεστώτος Assad και 217 άνδρες των συμμαχικών τους ομάδων. Επίσης, στις συρράξεις σκοτώθηκαν 387 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μια ένοπλη παράταξη στην οποία το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι Κούρδοι. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και μέλη των συμμαχικών τους οργανώσεων. Στις τάξεις των όσων απέμειναν από το Ισλαμικό Κράτος (τζιχαντιστές) οι απώλειες ξεπέρασαν τις 500. Σημαντικό ποσοστό των νεκρών του 2022 οφείλεται στο χάος που παραμένει, στις επιθέσεις των τζιχαντιστών στη συριακή έρημο και στα πολυάριθμα αεροπορικά χτυπήματα από το Ισραήλ. Στα ένδεκα χρόνια της ένοπλης εμφύλιας διαμάχης έχουν χαθεί 500.000 άνθρωποι, ενώ έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους εκατομμύρια άλλοι, παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς.

HTS

Η κατάσταση σήμερα
Την τελευταία τριετία, οι εχθροπραξίες στη Συρία έχουν σχεδόν σταματήσει. Όμως, αυτό απέχει από το να πούμε πως έχουν εκλείψει, αφού συνεχίζουν να υφίστανται μάχες τοπικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα σημειώνονται επιθέσεις τζιχαντιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Yπεύθυνος για αυτές είναι ο «Οργανισμός για την Απελευθέρωση του Λεβάντε» (Hayʼat Tahrir al-Sham), ο οποίος ελέγχει τμήματα των επαρχιών Λαττάκεια, Χαλέπι και Χάμα, καθώς και το ήμισυ της επαρχίας Ιντλίμπ, που εκτείνεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται για το πρώην παράρτημα της Al-Qaeda, στο οποίο έχουν ενταχθεί και άλλες παραστρατιωτικές ισλαμικές οργανώσεις. Επίσης, ένοπλες οργανώσεις Κούρδων έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Με το όπλο παρά πόδα
Παρά το γεγονός ότι στρατεύματα του καθεστώτος Assad (κυβερνητικά) βάλλουν κατά περίσταση εναντίον θέσεων στην επαρχία Ιντλίμπ, υποστηριζόμενα από τη Ρωσία, η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε από την τουρκική και την ρωσική κυβέρνηση τηρείται. Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα εντός του συριακού εδάφους, σε συνοριακούς τομείς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διατηρούν επίσης στρατεύματα στα βόρεια και βορειοανατολικά της χώρας, ενώ η Ρωσία και το θεοκρατικό Ιράν εξακολουθούν να στηρίζουν στρατιωτικά τον Σύρο πρόεδρο.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή φωτογραφίας 1

Πηγή φωτογραφίας 2