Με φανερή την προσπάθεια να επιβάλει σκληρούς όρους συνθηκολόγησης στην Ουκρανία, ασκώντας και τεράστια πίεση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία συνεχίζει με κάθε τίμημα να επιτίθεται και να κερδίζει έδαφος. Κλιμακώνοντας τον πόλεμο, για να κερδίσει τον χρόνο που έχασε λόγω της ισχυρής αντίστασης των αμυνομένων, έχει απέναντί της την παγκόσμια κατακραυγή και τις συνέπειες από τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση (κάποιες από αυτές ήδη επιδρούν αρνητικά στην καθημερινή ζωή της χώρας).

Μεγάλες εκρήξεις έλαβαν χώρα από νωρίς το πρωί στο Κίεβο, ύστερα από μια πολύ δύσκολη νύχτα, με τις σειρήνες της αεράμυνας να ηχούν συνεχώς και τους κατοίκους να καλούνται να καταφύγουν στα καταφύγια. «Ο εχθρός προσπαθεί να μπει στην πρωτεύουσα», ανέφερε ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω του Telegram. Με το Χάρκοβο να έχει σχεδόν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς και  τη Μαριούπολη να σφυροκοπείται, η Ουκρανία επιβεβαίωσε την παρουσία ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, την οποία το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι κατέλαβε ύστερα από σκληρές μάχες. Ο δήμαρχος της πόλης των 300.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ είπε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Economy Department Karazin Kharkiv National University

Το καθεστώς Πούτιν ισοπεδώνει τα πάντα στην αμυνόμενη χώρα, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της, αλλά και ένα κύμα προσφύγων που για την ώρα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο άτομα. Και όλα αυτά με ακραία ρητορική, έχοντας εξαπολύσει θρασύτατες απειλές κατά της Δύσης, για χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της. Οι αντιδράσεις κατά του πολέμου στο εσωτερικό της Ρωσίας ακόμη συνεχίζονται, παρά τις 2.500 συλλήψεις στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε περισσότερες από 45 πόλεις στις 25 και 26 Φεβρουαρίου.

Η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο πρώτος όρος για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στη Λευκορωσία. Ύστερα υπάρχει ο έλεγχος της περιοχής του Ντονμπάς με τον ρωσόφωνο πληθυσμό και ασφαλώς στο βάθος η νομιμοποίηση και διεθνής αναγνώριση της κυριαρχίας της Ρωσίας στην Κριμαία. Πιθανά το Κρεμλίνο να ζητήσει τον έλεγχο και άλλων περιοχών, γύρω από την Αζοφική θάλασσα. Το μόνο που ενδέχεται να «δώσει», αν ικανοποιηθεί στα προαναφερόμενα αιτήματα, είναι η παραίτησή της από την αξίωση της κυβερνητικής αλλαγής στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι 498 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.597 τραυματιστεί.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή φωτογραφίας 1