Η Ρωσία θα ολοκληρώσει την κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ria Novosti. «Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει συμφωνήσει με την ανάπτυξη, η οποία δεν θα παραβιάσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο Πούτιν. Η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων στο Μινσκ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

«Συμφωνήσαμε με τον Λουκασένκο ότι θα τοποθετήσουμε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να παραβιάσουμε το καθεστώς μη διάδοσης», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Tass. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. «Έχουν αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα εδώ και πολύ καιρό στα εδάφη των συμμάχων τους, των χωρών του ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη. Έχουμε συμφωνήσει με τη Λευκορωσία ότι θα κάνουμε το ίδιο. Τονίζω ότι αυτό δεν θα παραβιάσει τις διεθνείς συμφωνίες μας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

«Η Ρωσία έχει ήδη σταθμεύσει στη Λευκορωσία 10 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα», είπε. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα παρακολουθούν τις επιπτώσεις του σχεδίου Πούτιν, αλλά δεν θα διαφοροποιήσουν τη στρατηγική τους για τα πυρηνικά όπλα.

«Δεν είδαμε κανένα λόγο να προσαρμόσουμε τη δική μας στρατηγική πυρηνική στάση ούτε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε καθώς συνεχίζονται οι μάχες γύρω από την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, την οποία η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει εδώ και μήνες. «Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει», δήλωσε το Σάββατο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο ανέφερε ότι υπήρξε «ακραία φθορά» από τη ρωσική πλευρά γύρω από την Μπαχμούτ, αλλά και ότι η Ουκρανία έχει επίσης υποστεί βαριές απώλειες κατά την υπεράσπιση της περιοχής, η οποία έχει γίνει κομβικό σημείο του πολέμου.

Η Μόσχα ενδέχεται να μετατοπίσει την επιχειρησιακή της εστίαση μετά τα «ατελέσφορα αποτελέσματα από τις προσπάθειές της να διεξάγει γενική επίθεση από τον Ιανουάριο του 2023», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο. Πηγή: www.politico.eu

Πηγή φωτογραφίας