Στο Current Time,  τηλεοπτικό και ψηφιακό δίκτυο για τους ρωσόφωνους, με επικεφαλής το Radio Free Europe/Radio Liberty, ο πατέρας του Roman Protasevich και ο σύμβουλος της Σβιατλάνα Τιχανόφσκαγια, Franak Viachorka λένε για τη “συνέντευξη” του συλληφθέντος δημοσιογράφου στο κρατικό κανάλι της Λευκορωσίας, ότι είναι προϊόν εξαναγκασμού.

Ακολουθεί η μετάφραση της συνέντευξης του Franak Viachorka

Δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες καταγράφηκε αυτή η συνομιλία, διότι ο Roman Protasevich βρίσκεται υπό έρευνα, δεν είναι ελεύθερος, αλλά του παίρνουν συνέντευξη. Παρ’ όλα αυτά, όμως, κατηγορεί και εσάς. Λέει ότι φέρεστε να έχετε εισέλθει σε μια μυστική συνομιλία, όπου φέρεστε να δίνετε οδηγίες και να γράφετε θέσεις σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να εργαστεί η Nexta. Μπορείτε να το σχολιάσετε αυτό;

Μπορώ να σχολιάσω ότι τώρα έχουμε δύο Ρόμαν Πρωτάσεβιτς: τον Ρόμαν Πρωτάσεβιτς ελεύθερο και τον Ρόμαν Πρωτάσεβιτς στην KGB. Και πρόκειται για δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό που ακούσαμε και είδαμε είναι ένας εντελώς διαφορετικός Roman Protasevich, λέει αυτό που του λένε να πει. Είναι σαφές ότι τόσο οι λέξεις και οι διατυπώσεις όσο και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τις πληροφορίες και αυτά τα εγκώμια του Λουκασένκο είναι όλα αποτέλεσμα βασανιστηρίων, είναι αποτέλεσμα της ψυχολογικής και σωματικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει. Ο Λουκασένκο δημιούργησε ένα θάλαμο βασανιστηρίων όχι μόνο για μεμονωμένα άτομα αλλά για ολόκληρο τον λαό της Λευκορωσίας. Και η κατάσταση στην οποία ο Roman δίνει αυτή τη συνέντευξη είναι κάπως ανεξήγητη λογικά.

Σε κάθε περίπτωση, θα πω το εξής: ό,τι κι αν λέει, ό,τι κι αν έχει κάνει, θα κάνουμε τα πάντα για να τον απελευθερώσουμε. Επειδή είναι όμηρος. Όταν κάποιος είναι όμηρος, κάνει διαφορετικά πράγματα και δεν ξέρουμε ακριβώς ποια είναι τα κίνητρά του ή γιατί μίλησε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.


Διαβάστε ακόμα

Μάθημα Λευκορωσικών

Ερωτήσεις στη συνέντευξη Προτάσεβιτς και σχόλια θεατών


Στην ίδια συνομιλία, ο Protasevich λέει ότι ο Pavel Latushko φέρεται να έκλεψε από την Tikhanovska τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης της Λαϊκής Κρίσης, ότι αυτή η διεύθυνση υποτίθεται ότι ήταν, στην πραγματικότητα, το υπουργικό συμβούλιο της Tikhanovska. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Συζητάμε τώρα για την ομολογία του άνδρα υπό την απειλή όπλου. Αυτά που είπε, τα μισά από αυτά είναι, όπως είναι λογικό, γραμμένα, τα άλλα μισά είναι κάποιου είδους προβληματισμός πάνω στο θέμα. Απλώς δεν έχω τίποτα να πω. Και δεν ξέρω καθόλου αν θα έπρεπε, αν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να συζητήσουμε.

Αλλά αν δεν σχολιάσετε – η σιωπή δίνει κάποιο προβάδισμα στην κυβερνητική προπαγάνδα.

Λοιπόν, θα συζητήσουμε τώρα σοβαρά όλες τις μαρτυρίες για τα βασανιστήρια; Θα δώσουμε άλλη μια ευκαιρία στην προπαγάνδα; “Αχά, αποδεικνύεται ότι μπορείς να τσιμπήσεις έναν άνθρωπο στη φυλακή εδώ και να δημιουργήσεις τη σωστή αφήγηση”. Δεν νομίζω ότι πρέπει να παίξουμε με την ατζέντα του Λουκασένκο. Θέλει να αλλάξει το θέμα: αποδεικνύεται ότι δεν φταίει αυτός για την αεροπειρατεία και την ομηρία, αλλά αποδεικνύεται ότι κάποια εσωτερική διαμάχη της αντιπολίτευσης κρύβεται από πίσω. Έτσι, για να παίξω μαζί του, συζητώντας για τον Roman και όσα λέει, δεν πρόκειται να το κάνω.

 Franak, λοιπόν, τι μπορείτε και τι θα κάνετε για να απελευθερώσετε τον Roman Protasiewicz;

Πρώτα απ’ όλα, μέγιστη πίεση και απομόνωση του Λουκασένκο. Είναι απαραίτητο για κάθε όμηρο, για κάθε θύμα του καθεστώτος – τον Vitold Ashurok, τον Stepan Latypov, ο οποίος προσπάθησε να αυτοκτονήσει στο δικαστήριο πριν από λίγες ημέρες, αυτόν τον Igor Losik, ο οποίος προσπάθησε να κόψει τις φλέβες του αρκετές φορές – να φέρει ευθύνη και να πληρώσει. Πρέπει να επιβάλουμε τις ευρύτερες δυνατές κυρώσεις στον Λουκασένκο, στους συνεργάτες του και στις επιχειρήσεις που τον βοηθούν να παραμείνει ζωντανός. Επιπλέον, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή απομόνωση με τέτοιο τρόπο ώστε να τον πληγώσει. Έτσι, ο Λουκασένκο πρέπει να απομακρυνθεί ή οι δικοί του άνθρωποι νατον απομακρύνουν. Επειδή είναι αυτός που δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Υποστηρίζει την κρίση, σκοτώνει αυτούς τους ανθρώπους στη φυλακή και στο δρόμο.

Τώρα συζητάμε με εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, των Βρυξελλών, των γειτόνων μας, επικοινωνώντας με την Ουκρανία – πώς να απομονώσουμε τον Λουκασένκα. Ο Λουκασένκα είναι ήδη απόβλητος, αλλά εκτός από απόβλητος είναι και τρομοκράτης. Και οι τρομοκράτες πρέπει να τιμωρούνται. Ως εκ τούτου, η λύση είναι η διπλωματική εργασία, η πολιτική εργασία, η επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά των ατόμων που βρίσκονται στο περιβάλλον του Λουκασένκο και η επιβολή τομεακών κυρώσεων κατά των τομέων που υποστηρίζουν το καθεστώς. Σήμερα οι αμερικανικές κυρώσεις άρχισαν να λειτουργούν, και τις επόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά τομέων του καθεστώτος Λουκασένκο. Και θα κάνουμε επίσης ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους επί τόπου. Ο Λουκασένκο κρατάει τους ανθρώπους ομήρους: δεν τους αφήνει να βγουν, δεν τους αφήνει να μπουν. Αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που παραμένουν στη Λευκορωσία.