Ο Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος κρατείται στη Λευκορωσία, εμφανίστηκε την  Πέμπτη, 3 Ιουνίου το απόγευμα, στο κρατικό λευκορωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ONT, στο πρόγραμμα “Markov. Nothing Personal”, με οικοδεσπότη τον Marat Markov, επικεφαλής του ONT.

Μερικές από τις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο Marat Markov καθώς και σχόλια θεατών κάτω από το βίντεο στο youtube (μεταφρασμένα στα ελληνικά), μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η Γερμανία χαρακτήρισε «ντροπή» τη συνέντευξη ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι “ Η μετάδοση αυτής της «συνέντευξης-ομολογίας είναι ντροπή για τον σταθμό που τη μετέδωσε και για τους λευκορώσους ηγέτες οι οποίοι δείχνουν για άλλη μια φορά την πλήρη περιφρόνησή τους προς τη δημοκρατία και, εκ των πραγμάτων, πρέπει επίσης να πούμε, την περιφρόνησή τους για τα ανθρώπινα πλάσματα». Στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ καταδίκασε επίσης τη συνέντευξη Προτασέβιτς, δηλώνοντας πως «είναι σαφές ότι αποτελεί προϊόν εξαναγκασμού».

Στην τρίτη αυτή εμφάνισή του μετά την αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε αεροπλάνο της Ryanair στο Μινσκ με στόχο τη σύλληψή του από τις λευκορωσικές αρχές στις 23 Μαΐου, ο Προτασέβιτς παραδέχεται ότι σχεδίαζε την ανατροπή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο με τη διοργάνωση “εξεγέρσεων” και ανακαλεί παλαιότερες επικριτικές δηλώσεις εις βάρος του βετεράνου ηγέτη, τον οποίο μάλιστα εξαίρει.

Υπό ποιες συνθήκες καταγράφηκε η συνέντευξη, είναι άγνωστο – ο Protasevich δεν είχε τη δυνατότητα να δει δικηγόρο εδώ και πέντε ημέρες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έκανε μια σειρά από αντιφατικές δηλώσεις, ενώ είναι άγνωστο αν μίλησε με τη θέλησή του.

Ο ίδιος λέει ότι παραχωρεί εκούσια τη συνέντευξη: «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα με καταδικάσουν δημοσίως και οι διαδηλώσεις υπέρ μου θα σταματήσουν», λέει για τους πρώην συνεργάτες του.


Διαβάστε ακόμα: Μάθημα Λευκορωσικών


«Αλλά δεν με νοιάζει τι θα πούνε», λέει. Δηλώνει ένοχος για το άρθρο περί οργάνωσης και προετοιμασίας ενεργειών που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη. “Παραδέχθηκα πλήρως την ενοχή μου σε αυτό το μέρος. Και γνώριζα επίσης ότι οι εκκλήσεις που είχα δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, είχαν σαν αποτέλεσμα ότι, στην πραγματικότητα, άρχισαν ανεξέλεγκτες ταραχές στο δρόμο. Και για τρεις ημέρες το Μινσκ ζούσε στο χάος”.

Ο λευκορωσικός ιστότοπος Medusa, όπως και άλλοι στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, είναι υποχρεωμένος να φέρει την ακόλουθη σήμανση σε οτιδήποτε δημοσιεύει: «Αυτό το μήνυμα (υλικό) δημιουργήθηκε και (ή) διανεμήθηκε από αλλοδαπό μέσο ενημέρωσης, που εκτελεί χρέη αλλοδαπού πράκτορα, και (ή) από ρωσική νομική οντότητα, που εκτελεί χρέη αλλοδαπού πράκτορα. ” Πρέπει να δημοσιεύουμε αυτή την προειδοποίηση σε κάθε κομμάτι περιεχομένου της Meduza”.

Για τη συνέντευξη του Προτάσεβιτς αναφέρει ότι ο Protasevich επέκρινε τη λευκορωσική αντιπολίτευση και δήλωσε ότι σέβεται τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο συλληφθείς δημοσιογράφος, ειδικότερα, επέκρινε τα μέλη του συντονιστικού συμβουλίου και το προσωπικό της έδρας της Sviatlana Tikhanouskaya. Δήλωσε επίσης ότι, έχοντας ασχοληθεί περισσότερο με την πολιτική, συνειδητοποίησε ότι “πολλά πράγματα για τα οποία επικρίθηκε ο Aliaksandr Hryhoravich (Λουκασένκα) ήταν απλώς μια προσπάθεια πίεσης”.

Στο τέλος της συνέντευξης που διήρκεσε 1,5 ώρα ο Προτασέβιτς κλαίει, καλύπτει το πρόσωπό του με τα χέρια του και λέει ότι ελπίζει μια ημέρα να αποκτήσει σύζυγο και παιδιά.

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας “Nasha Niva” παρατήρησαν τραύματα στους καρπούς του Raman. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Media IQ, η “Nasha Niva” (ιδρύθηκε το 1906) παραμένει απαλλαγμένη από την κρατική προπαγάνδα και διατηρεί μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στη δημοσιογραφική δεοντολογία μεταξύ των ΜΜΕ της Λευκορωσίας. Όντας ανοιχτά αντιπολιτευτική προς το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, η εφημερίδα δέχτηκε πολλές φορές πλήγματα από την κυβέρνηση, με τεράστια πρόστιμα και αποκλεισμό από την κρατική κυκλοφορία. Οι συντάκτες και οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία και τους αξιωματικούς της KGB πολλές φορές.

Στο Current Time,  τηλεοπτικό και ψηφιακό δίκτυο για τους ρωσόφωνους, με επικεφαλής το Radio Free Europe/Radio Liberty, ο πατέρας του Roman Protasevich και ο σύμβουλος της Σβιατλάνα Τιχανόφσκαγια, Franak Viachorka λένε για τη “συνέντευξη” ότι είναι προϊόν εξαναγκασμού.