Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δίνει εντολή για μια βαθύτερη έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον η πανδημία του κοροναϊού ήταν προϊόν ατυχήματος σε κινεζικό εργαστήριο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εν μέσω αυξανόμενων ερωτημάτων σχετικά με την προέλευσή της.

“Η αποτυχία να στείλουμε τους επιθεωρητές μας επιτόπου αυτούς τους πρώτους μήνες θα παρεμποδίζει πάντα οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με την προέλευση του COVID-19”, ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι έλαβε μια αρχική ανάλυση νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά δίνει εντολή στην κοινότητα πληροφοριών να εμβαθύνει περισσότερο και να του υποβάλει έκθεση σε 90 ημέρες.

“Μέχρι σήμερα, η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει “συσπειρωθεί γύρω από δύο πιθανά σενάρια”, αλλά δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με αυτό το ζήτημα”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι δύο επικρατέστερες σήμερα θεωρίες είναι ότι ο ιός αυτό προέκυψε από την επαφή του ανθρώπου με ένα μολυσμένο ζώο ή από ένα εργαστηριακό ατύχημα, είπε.

Το CNN μετέδωσε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έκλεισε μια έρευνα με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που προσπαθούσε να αποδείξει τη θεωρία του εργαστηριακού ατυχήματος, λόγω ανησυχιών για την ποιότητα της έρευνας και τα κίνητρά της.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε αναθέσει στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών τον Μάρτιο να ετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με την πιο πρόσφατη ανάλυση της προέλευσης του COVID-19. Είπε ότι έλαβε αυτή την αρχική έκθεση και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες.

“Ζήτησα τώρα από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου υποβάλουν έκθεση σε 90 ημέρες”, είπε. “Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης, ζήτησα τομείς περαιτέρω έρευνας που μπορεί να απαιτηθούν, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων ερωτήσεων για την Κίνα”.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τετάρτης και επέμεινε ότι δεν άλλαξε τίποτα που να προκάλεσε τη νέα επανεξέταση, αφού επί εβδομάδες εξέφραζε την υποστήριξή της σε μια ανεξάρτητη έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Μόλις φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα [των 90 ημερών], θα έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε”, είπε. “Είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε την άκρη του νήματος”.

Δεν είναι σαφές αν η Κίνα θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα του Λευκού Οίκου. Σε δήλωσή του την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση για “πολιτική χειραγώγηση” με την τελευταία της έρευνα.

“Κάθε φορά που τίθεται το θέμα της πανδημίας, συκοφαντούν και επιτίθενται στην Κίνα, ενώ αγνοούν εντελώς τις αμφιβολίες σχετικά με το έργο εντοπισμού της προέλευσης και την αποτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Ζάο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

πηγή φωτογραφίας