Οι περισσότερες από τις εφαρμογές που σας παρουσιάζουμε είναι νέας εσοδείας! Κολεξιόν Ανοιξη 2017. Πρόκειται για εργαλεία, με μηδενικό ως ελάχιστο κόστος, που είτε απλώς διευκολύνουν είτε μπορούν να απογειώσουν τη δουλειά ενός δημοσιογράφου. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα συμπαθητικό κινητό τηλέφωνο, άντε μια ταμπλέτα και λίγος χρόνος. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι τα εργαλεία δεν κάνουν τον δημοσιογράφο, αλλά και ότι ο δημοσιογράφος χρειάζεται τα εργαλεία. Τέτοια app υπάρχουν πολλά για κάθε μια από τις περιπτώσεις. Μη διστάσετε να προτείνετε αυτή που εσείς έχετε δοκιμάσει.
Adobe Photoshop Fix
Τι θέλει ο άνθρωπος από τις φωτογραφίες του; Εκτός από το να φαίνεται ο ίδιος κούκλος; Θέλει να μπορεί να «σβήνει» τις ατέλειες αλλά και να μπορεί να απομακρύνει άχρηστες «πληροφορίες». Απλώς επιλέγεις αυτό που θέλεις να απομακρύνεις, πατάς το σωστό κουμπάκι και η «τρύπα» που δημιουργείται γεμίζει από τα γύρω pixel της φωτογραφίας. Αυτό το πρόγραμμα επεξεργασίας της φωτογραφίας σώζει τη φωτογραφία μας σε όλα τα στάδια επεξεργασίας, ενώ μπορεί να παραγάγει και τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Οι φωτογραφίες μπορούν να μεταφερθούν στο Creative Cloud για περαιτέρω χρήση. Εννοείται ότι η επαγγελματική δημοσιογραφική χρήση και η «επεξεργασία» της φωτογραφίας συχνά δεν συνοδοιπορούν. Μόλις το 2015 στο διεθνή διαγωνισμό δημοσιογραφικής φωτογραφίας World Press Photo, το 20% των φωτογραφιών απορρίφθηκαν ως «πολύ επεξεργασμένες». Η συζήτηση για το θέμα συνεχίζεται. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για Apple και για Android.
Bigvu
Η εφαρμογή Bigvu μοιάζει να είναι το μέλλον του mobile reporting. Δεν είναι πολλά αυτά που χρειάζεσαι. Ένα καλό κινητό; Μία ταμπλέτα; Και φυσικά τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον τέλειο ήχο, ακόμα και κάποιο βοηθητικό φως αν θέλεις να λέγεσαι back pack journalist και να το εννοείς! Η εφαρμογή αυτή σου προσφέρει ακόμα και την υπηρεσία autocue αν δυσκολεύεσαι να αποστηθίσεις τα ρεπορτάζ σου. Και αφού γίνει η λήψη, σου δίνει απίστευτες δυνατότητες να μοντάρεις το βίντεό σου: έτοιμα templates τα οποία μπορείς να πειράξεις κατά βούληση, βάζεις βγάζεις background, μοιράζεσαι στα social media και όλα αυτά σε ελάχιστο χρόνο. Σκεφτείτε ότι αυτή την πλατφόρμα τη χρησιμοποιούν μέσα όπως: France24, TraceTV, NextPlz, SportYou και το Kangai ενώ το ισπανικό 20 Minutos συγκέντρωσε 1.3 million views στα πρώτα 11 video που παρήγαγε μέσω Bigvu.
HelloTalk
Το HelloTalk τα έχει όλα και συμφέρει. Eίναι και μέσο κοινωνικής δικτύωσης και μεταφραστής! Βοηθάει τον χρήστη να επικοινωνεί σε διάφορες ξένες γλώσσες με ανθρώπους από τα «ξένα» μέσω chat, δωρεάν κλήσεις φωνής, ενώ διαθέτει και «τοίχο αναρτήσεων». Μπορεί να μεταφράσει, να διοθρώσει τυχόν γραμματικά λάθη, να μετατρέψει τη φωνή σου σε κείμενο και το ανάποδο. Είστε σε mood εσωστρέφειας; Και πάλι το Hello Talk θα μεταφράσει το κείμενό σου, χωρίς… κουβέντες. Ενας δημοσιογράφος που θέλει τη διεθνή καριέρα αλλά δεν γνωρίζει όλες τις γλώσσες προφανώς θα βρει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά του, είτε σε iTunes είτε σε Google Play.
Journalism Dictionary SMART Guide
Η εφαρμογή Journalism Dictionary SMART Guide είναι ακριβώς αυτό που λέει: δίνει περισσότερους από 1000 ορισμούς δημοσιογραφικών όρων, διαχωρισμένων σε 13 κατηγορίες. Πατάς το play και ακούς τον ορισμό. Αν έχεις όρεξη να δοκιμάζεις τη γνώση που αποκτάς, μπορείς να περνάς από κουίζ με πολλαπλές επιλογές που φρεσκάρουν τη μνήμη. Για παράδειγμα υπάρχει ο όρος Flash στην κατηγορία Ραδιόφωνο: σύντομο έκτακτο δελτίο ειδήσεων για μια νέα εξέλιξη. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη, προς το παρόν, μόνο για iPhones, είναι δωρεάν αλλά με επιπλέον $2.99 σου προσφέρει άλλους 800 όρους.
Signal / Open Whisper Systems
Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο του internet. Ή μήπως όχι; Η αλήθεια είναι ότι η έλλειψη ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο ή έστω η πιθανότητα ότι αυτή κινδυνεύει, ειδικά αν διακινείς ευαίσθητο δημοσιογραφικό περιεχόμενο καθιστά το εργαλείο Signal, της Open Whisper Systems ιδανικό. Κωδικοποιεί μηνύματα, τηλεφωνικές κλήσεις, αποκρύπτει ταυτότητες, αρκεί να χρησιμοποιείς την εφαρμογή η οποία είναι διαθέσιμη και στο Google Play και στο the App Store). Αυτή δεν είναι μια όποια και όποια εφαρμογή καθώς έχει διάσημους χρήστες, όπως τον Edward Snowden και τη γνωστή κινηματογραφίστρια και δημοσιογράφο Laura Poitras.
Videolicious
Με ένα πετυχημένο τίτλο, το Videolicious είναι μια πολύ εύκολη εφαρμογή για χρήστες iphone, προκειμένου να φτιάξουν… νόστιμα video. Η Videolicious Academy δίνει στους χρήστες κάτι σαν «συνταγές για video» και πολλά κολπάκια. Υπάρχει για παράδειγμα μια συνταγή για τα πώς να φτιάξεις video με επαγγελματικές συστάσεις, που, προφανώς είναι χρήσιμο σε όποιον θέλει αντί βιογραφκού να στείλει video με το cv του. Ενδιαφέρον είναι ένα βίντεο, που αφορά στη σχολική πολιτική για τα κινητά τηλέφωνα. Η βασική εφαρμογή είναι δωρεάν στο App Store, αλλά πολλά ελκυστικά special features απαιτούν αγορά.
Cam Scanner
Και έρχεται η στιγμή που έχεις στα χέρια σου ένα τυπωμένο κείμενο ή ακόμα και μια φωτογραφία την οποία πρέπει να στείλεις ΤΩΡΑ με mail. Η αμήχανη στιγμή που βάζεις κάτω το χαρτί και το φωτογραφίζεις μαζί με χίλιες σκιές αποτελεί πλέον παρελθόν χάρη στο Cam Scanner. Είναι η… αρχαιότερη από όλες τις εφαρμογές που σας παρουσιάζουμε, δηλαδή περσινή! Με το Cam Scanner μπορεί κανείς να σκανάρει πολύ γρήγορα κάτι τυπωμένο και να έχει στη διάθεσή του ένα υψηλής ανάλυσης PDF, μέσα στο οποίο μπορεί να κάνει και αναζήτηση! Δηλαδή δεν είναι μια απλή φωτογραφία του τυπωμένου κειμένου. Σκεφτείτε τη στιγμή που ο δημοσιογράφος κάνει έρευνα, ξεφυλλίζει μη ψηφιοποιημένο υλικό και χρειάζεται άμεσα το υλικό σε υψηλή ανάλυση και με δυνατότητα αναζήτησης!