Κι όμως! Ζούμε αυτό που λέγαμε οι νέες γενιές ότι δεν έχουμε ζήσει: έναν πόλεμο! Εναν ολοκληρωτικό πόλεμο, στην καρδιά της Ευρασίας, μεγάλης κλίμακας, μια ολομέτωπη επίθεση μιας χώρας, όχι απλώς σε μια γειτονική χώρα της. Και παρότι όλα τα δυτικά media παρουσιάζουν -δικαιώς- τον Πούτιν σαν έναν επικίνδυνο ηγέτη, υπάρχει μια σειρά από λόγους για τους οποίους πρέπει να ευχαριστήσουμε τον πολέμαρχο Βλαδίμηρο.

спасибо, товарищ, δηλαδή “Ευχαριστούμε Σύντροφε”.

O Πούτιν κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες:

-να αναγεννήσει το ΝΑΤΟ από τις στάχτες του,

-να αναθερμάνει τη συζήτηση για τη στρατιωτική ευρωπαϊκή συνοχή (ευρωστρατός με μια λέξη ή ενιαίο αμυντικό δόγμα)

-να ξυπνήσει τους Γερμανούς που χαϊδολογούσαν τον Πούτιν τόσα χρόνια (η μεταστροφή Σολτς γκρέμισε σαν χάρτινο πύργο το δόγμα της Μέρκελ, ο Nord Stream 2 είναι πια παρελθόν)

-να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους οι “αντίπαλοί” του, (Γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα ανακοίνωσε πριν λίγο ο Σολτς)

-να επαναφέρει τις ΗΠΑ σε πιο δυναμικό ρόλο στο ΝΑΤΟ μετά την καταστροφική περίοδο Τραμπ (η σχέση του με τον Πούτιν θα αποδειχθεί στο διάβα της ιστορίας)  και τη “δειλή” -αρχικά- διαχείριση του θέματος από τον Μπάιντεν,

-να δικαιώσει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που είχαν τους Ρώσους σε κάθε βήμα τους, αλλά οι υπόλοιποι, αγρόν ηγόραζαν. Αυτοί οι υπόλοιποι είμαστε εμείς, οι Ευρωπαίοι.

-να δικαιώσει και πάλι τους Αμερικανούς για όλα όσα προειδοποιούσαν σε σχέση με τον Πούτιν. Και πάλι οι Ευρωπαίοι θέλαμε να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις.

-να αφυπνίσει βιαίως τους Ρώσους πολίτες για το πραγματικό προσωπο του ηγέτη τους και να καταπλήξει ακόμα και τους αναλυτές της χώρας του με τη ανενδοίαστη προσφυγή στη βία και τα όπλα. Αυτή η εξέλιξη θα γυρίσει με σφοδρότητα στον ίδιο τον Πούτιν αν κρατήσει τελικά πολύ η γενική επίθεση στην Ουκρανία και αυξηθεί το κόστος σε ρούβλια και σε ζωές.

Το σημαντικότερο επίτευμα Πούτιν

Το σημαντικότερο όμως που κατάφερε ήταν να πείσει ακόμα και τους πιο ανενημέρωτους πολίτες (κανείς δεν έχει πρόθεση πιστεύω, αν δεν είναι ιδεοληπτικός) ότι πρόκειται για έναν αιμοσταγή φασίστα που επιτίθεται ευθέως στα ιδανικά της δικής μας ζωής, συνολικά της Δύσης, επιτίθεται στο δικαίωμα στην ελευθερία μας, στην αυτοδιάθεσή μας ως προσώπων και ως λαών, αμφισβητώντας δεκαετίες ειρήνης και προόδου σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Δεν ξέρω τι τέλος θα έχει αυτός ο άνθρωπος. Ξέρω όμως ότι κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο να αφυπνίσει τους κοιμώμενους Ευρωπαίους που χουχούλιαζαν επί χρόνια ανέμελοι, απολαμβάνοντας το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στον πλανήτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα φυσικά. Και του χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ας κρυώσουμε λίγο παραπάνω και φέτος και ας έρθουν λιγότεροι ρώσοι ολιγάρχες για χλιδάτες διακοπές στις ξενοδοχειάρες μας στην Κρήτη και αλλού.

Και κάτι τελευταίο

Προφανώς δεν είναι το πιο σημαντικό αλλά συνέβη και είναι ένας ακόμα  λόγος να ευχαριστήσουμε τον σύντροφο Βλαδίμηρο: έχουν απογυμνωθεί και εκτεθεί πλέον οι υποστηρικτές του Πούτιν σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ανάμεσα σε αυτούς και εκείνοι που νομίζουν ότι καπνίζοντας την πίπα της Ειρήνης και ζητώντας με καρδούλες Make Love Not War. Οι συνεπείς υποστηρικτές του Πούτιν είναι σε ακροδεξιά, νεοναζιστικά κόμμα ή μορφώματα. Και ολίγους νοσταλγούς της ΕΣΣΔ, διασκορπισμένοι σε κόμματα του δημοκρατικού τόξου, Ευτυχώς γι’ αυτούς, όλοι οι υπόλοιποι θα τους πάρουμε μαζί μας στη διαδρομή προς τη σωστή πλευρά της ιστορίας.