Νέος κύκλος απειλών και διώξεων κατά των ανεξάρτητων δημοσιογράφων ξεκίνησε στην Ρωσική Ομοσπονδία, με στόχο τη φίμωση κάθε φωνής που ερευνά και αναδεικνύει τις αυθαιρεσίες της εξουσίας.

Η διεύθυνση της μοναδικής ανεξάρτητης και αντιπολιτευόμενης εφημερίδας της Ρωσίας, της «Νόβαγια Γκαζέτα», ανακοίνωσε ότι η δημοσιογράφος Γιλένα Μιλάσινα, εγκατέλειψε τη χώρα και ο τόπος παραμονής της θα παραμείνει μυστικός, μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

Γιλένα Μιλάσινα

Καντίροφ

«Σε σχέση με τις ειδικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των ομοσπονδιακών αρχών και τον επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, λόγω των πολυάριθμών προσωπικών επιθέσεων που έγιναν από επιφανείς εκπροσώπους της Δημοκρατίας της Τσετσενίας κατά της δημοσιογράφου της «Νόβαγια Γκαζέτα» Γιλένας Μιλάσινα, η διεύθυνση αποφάσισε να την στείλει σε υπηρεσιακό ταξίδι εκτός της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Η Γιλένα Μιλάσινα θα ζει σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας που έχει εγκρίνει η διεύθυνση της εφημερίδας, η οποία ήδη μετράει έξι νεκρούς δημοσιογράφους και δεκάδες χτυπημένους τα τελευταία 20 χρόνια, μεταξύ των οποίων ήταν και η Άννα Πολιτκόφσκαγια.

Η Γιλένα Μιλάσινα δημοσίευσε πλήθος ρεπορτάζ για τις απηνείς διώξεις ανθρώπων με βάση τον ερωτικό τους προσανατολισμό. Αποκάλυψε τα βάρβαρα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται αλλά και τον εξευτελισμό των συγγενών τους, οι οποίοι υποχρεώνονται σε δηλώσεις δημόσιας συγγνώμης προς τον ηγέτη της Τσετσενίας Καντίροφ. Η ίδια, αποκάλυψε την ύπαρξη μυστικών φυλακών – κολαστηρίων στη χώρα αυτή του Βόρειου Καυκάσου.


Ο Καντίροφ απειλεί την Μιλάσινα


Αφορμή για τις νέες διώξεις των ανεξάρτητων δημοσιογράφων, ήταν η απαγωγή από άντρες των δυνάμεων ασφαλείας της Τσετσενίας της  Ζαρεμά Μουσάγιεφ, συζύγου του πρώην μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Σαίντ Γιανγκουλμπάεφ από την πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ. Η Ζαρεμά, η οποία πάσχει από διαβήτη, μεταφέρθηκε και ανακρίθηκε στην Τσετσενία και στη συνέχεια της ασκήθηκε δίωξη με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 318 του Π.Κ. της Ρωσίας «για αντίσταση κατά της αρχής» και στις 2 Φεβρουαρίου 2022 προφυλακίστηκε για 2 μήνες με απόφαση του δικαστηρίου. Ο γιος του πρώην δικαστή, δικηγόρος Αμπουμπακάρ Γιανγκουλμπάεγ και το μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ίγκορ Καλιάπιν, άσκησαν δριμεία κριτική στις δυνάμεις ασφαλείας της Τσετσενίας.

Το μέλος της Κρατικής Δούμας Ντελιχμάνοφ, απειλεί με αποκεφαλισμό τα μέλη της οικογένειας Γιανγκουλμπάεφ

Ο ηγέτης αυτής της ομόσπονδης δημοκρατίας του Βορείου Καυκάσου Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε πως όλες οι ενέργειες των αντρών των δυνάμεων ασφαλείας το Νίζνι Νόβγκροντ ήταν σύννομες και άσκησε σκληρή κριτική σε όλη την οικογένεια Γιανγκουλμπάεφ. Συγκεκριμένα είπε πως ορισμένα μέλη της προπαγανδίζουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, αποκαλώντας τον Καλιάπιν και την Μιλάσινα «τρομοκράτες».

Η διεύθυνση της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα» ζήτησε από τον επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής Αλεξάντρ Μπαστρίκιν να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Καντίροφ για «δηλώσεις μίσους με απειλές άσκησης φυσικής βίας» σύμφωνα με την παράγραφα 1, μέρος 2, του άρθρου 282 του Π.Κ. της Ρωσίας.

Ωστόσο, ο Καντίροφ, κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένης του δήλωσης που μεταδόθηκε στο Instagram αποκάλεσε το διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι «Ντόζντ», το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «ξένος πράκτορας» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας και την εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα», η οποία δημοσίευσε ρεπορτάζ για την σύγκρουσή του με την οικογένεια του συνταξιούχου Τσετσένου δικαστή Σαίντ Γιανκουλμπάεφ, «συνεργάτες τρομοκρατών».

Ο Καντίροφ απειλεί τον τηλεοπτικό σταθμό «Ντοζντ»

Ακολούθησαν δηλώσεις σε ΜΜΕ, αλλά και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, Twitter, Instagram, Vkontakte, υψηλόβαθμων αξιωματούχων του καθεστώτος Καντίροφ, στις οποίες αναφέρουν πως «πρόκειται για ζήτημα τιμής η εξόντωση, όσων προσβάλουν τον πεφιλημένο ηγέτη της Τσετσενίας», πως «θα τους αναζητήσουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, για να τους εκδικηθούν και να ξεπλύνουν την προσβολή» κ.ά.

Δημοσιογράφοι που ρώτησαν τον Ντμιτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο Τύπου της ρωσικής προεδρίας, σχετικά με αυτά τα γεγονότα, έλαβαν την απάντηση πως ο Καντίροφ τηρεί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου και πως όλες του οι ενέργειες είναι σύμφωνες με την ρωσική νομοθεσία.

Ρεπορτάζ για τις διώξεις δημοσιογράφων στην Τσετσενία