Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε πιο συνδεδεμένοι με τους φίλους μας, ακόμα και όταν είμαστε μακριά. Όμως, για πολλούς από εμάς, η κουλτούρα του υπερβολικού sharing μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή μας.

Με περισσότερες από 10 εκατομμύρια νέες φωτογραφίες να φορτώνονται στο Facebook κάθε ώρα, οι ειδικοί λένε ότι τα Social Media, είναι ένα ορυχείο δυνατοτήτων για τους νέους να προσελκύονται σε συγκρίσεις με βάση την εμφάνιση. Το Instagram χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως το χειρότερο για την ψυχική υγεία των νέων καθώς προκαλεί αισθήματα ανεπάρκειας και ανησυχίας.

Στην εποχή των πανταχού παρόντων κοινωνικών μέσων, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας στο διαδίκτυο όταν η χρήση τους επηρεάζει άμεσα την αυτοεκτίμηση μας;

Δημιουργήστε ένα φάκελο αυτοεκτίμησης στο τηλέφωνό σας
Η φοιτήτρια Issie Lakin, 17 ετών, λέει ότι η συνεχής εξέταση των “όμορφων γυναικών με «τέλεια» σώματα, καμπύλες, ακριβό ρουχισμό και συνεχή ταξίδια» είχε καθοριστικό αντίκτυπο στον τρόπο που βλέπει τον εαυτό της. Αυτή η συνεχής σύγκριση με άλλους ανθρώπους στο Instagram είναι καταστροφική, λέει, έτσι προσπαθεί να θυμηθεί τα θετικά πράγματα στη ζωή της. “Η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος για μένα ήταν να εντοπίζω και να κατεβάζω στο τηλέφωνό μου, εικόνες και φράσεις έμπνευσης, ώστε να μου θυμίζουν εκείνα που έχω καταφέρει στη ζωή μου”, λέει η Lakin. “Ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά αυτό που, τελικά, έκανα ήταν να δημιουργήσω ένα φάκελο με όλες αυτές τις εικόνες και τις ρήσεις και να καταφεύγω σε αυτές, όποτε είχα κάποια δυσκολία.

Διαγράψτε τις εφαρμογές από το τηλέφωνό σας
Δεν χρειάζεται να διαγράψετε τους πραγματικούς λογαριασμούς σας, αλλά η διαγραφή των εφαρμογών από το τηλέφωνό σας μπορεί να σας βοηθήσει κατευνάζοντας την παρόρμηση να ελέγχετε συνεχώς αυτές τις πλατφόρμες. Αν διαπιστώσετε ότι ο έλεγχος του Instagram σάς στέλνει σε μια σπειροειδή κατεύθυνση αρνητικών σκέψεων, η διαγραφή των εφαρμογών – ακόμα και για σύντομο χρονικό διάστημα – θα μπορούσε να σας δώσει την απόσταση που χρειάζεστε.

Αποφύγετε την καρτέλα “Εξερεύνηση” του Instagram
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν την καρτέλα “Explore” της Instagram να είναι γεμάτη από φωτογραφίες και βίντεο που τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους. Το καθαρό κάθισμα μπορεί να σας εμποδίσει να συναντήσετε φωτογραφίες που δεν χρειάζεται να δείτε και αυτό δεν θα εμφανίζεται κανονικά στο χρονοδιάγραμμά σας.

Κάντε unfollow στους λογαριασμούς που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα
Η Jenny Rae, μια 25χρονη blogger που σήμερα ταξιδεύει με τη μέθοδο του «flashpacking» στη νοτιοανατολική Ασία, λέει ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν βλάψει την αυτοεκτίμηση της στο παρελθόν και συχνά αισθάνεται ανασφαλής όταν συγκρίνεται με άλλους. “Προστατεύω τον εαυτό μου στο διαδίκτυο προσπαθώντας να καταναλώνω με προσοχή τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Κάποιος με συμβούλεψε κάποτε να αγνοήσω τους λογαριασμούς που με έκαναν να νιώθω άσχημα καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και να ακολουθήσω μόνο εκείνους που με εμπνέουν ή με κάνουν να νιώθω καλά”, λέει ο Rae.

Επιβάλετε ένα όριο στη χρήση των κοινωνικών μέσων σας
Η ψυχοθεραπευτής Hilda Burke λέει ότι η κύρια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους είναι ότι τα κοινωνικά μέσα ενεργοποιούν την τάση να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους. Ο Burke λέει ότι “ένα ορισμένο ποσό” σύγκρισης του εαυτού με άλλους είναι “μέρος της ανθρώπινης φύσης”. Συνιστά να επιβληθούν όρια στον χρόνο που ξοδεύουμε  στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ανά ημέρα. Λέει ότι το όριο συχνά προσφέρει στους ανθρώπους το περιθώριο να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης τους. Μερικοί άνθρωποι ελέγχουν μόνο το Facebook κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας τους, και διατηρούν τον ελεύθερο χρόνο τους αυστηρά χωρίς Facebook. Άλλοι περιορίζουν τη δραστηριότητά τους στο Instagram όταν είναι διακοπές.

Απενεργοποιήστε τα notifications
Τα κοινωνικά μέσα είναι επιθετικά και μια συνεχής ροή ειδοποιήσεων μπορεί να μας οδηγήσει σε εφαρμογές που είναι τοξικές για την αυτοεκτίμησή μας. Μερικοί άνθρωποι απενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις προώθησης, έτσι ώστε το τηλέφωνό τους να μην τους θυμίζει συνεχώς να μπαίνουν σε αυτές τις εφαρμογές.

Μιλήστε με κάποιον
Εάν τα social media καταλαμβάνουν πολύ από το χώρο και το χρόνο σας, προσπαθήστε να μιλήσετε με κάποιον για το πώς αισθάνεστε. Το 7cups.com είναι μια δωρεάν ανώνυμη και εμπιστευτική συνομιλία με κείμενο στο διαδίκτυο και μπορείτε να “μιλήσετε” με εκπαιδευμένους ακροατές και online θεραπευτές που θα σας ακούσουν.

Πηγή Κειμένου

πηγή φωτό

Διαβάστε ακόμα: 

Eθισμός και Διαδίκτυο: Ελλάδα

Εθισμός στα Social Media