Δύσκολες είναι οι εποχές για τους δημοσιογράφους εκείνους που επιμένουν να κάνουν με εντιμότητα της δουλειά τους, δηλαδή να ελέγχουν την εξουσία, στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο λόγος φυσικά για εκείνους τους αναζητητές της αλήθειας, οι οποίοι δεν είναι πειθήνια όργανα των μηχανισμών προπαγάνδας της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά και της Χαμάς.
Όσο πλησιάζει ο καιρός για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ολοένα και περισσότερα σφίγγει ο κλοιός για τους εκπροσώπους του Τύπου.
Σύμφωνα με τον βραβευμένο δημοσιογράφο Χαλίλ Αμπού Τοαμέχ, τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η Χαμάς, έχουν επιβάλει μια σιωπή τρόμου στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Καμία φωνή κριτικής προς τα πεπραγμένα δεν μπορεί να ακουστεί και όσοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους κινδυνεύουν.
Μια πιθανή νίκη της Χαμάς θα σημαίνει πως το εκλογικό σώμα δεν εγκρίνει τα πεπραγμένα και τους χειρισμούς της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον Μαχμούτ Αμπάς. Για το λόγο αυτό, η σκληροπυρηνική οργάνωση της Λωρίδας της Γάζας έχει δαπανήσει τεράστια ποσά στην προεκλογική της εκστρατεία, ελπίζοντας πως θα εδραιώσει την κυριαρχία της και στις δύο περιοχές.
Στο μόνο πράγμα όμως που έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στους δύο μονομάχους είναι το θέμα της αντιμετώπισης των δημοσιογράφων και του Τύπου, πράγμα για το οποίο τηρούν αιδήμονα σιωπή οι διάφορες ΜΚΟ υπεράσπισης των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, που σε άλλες περιπτώσεις σκίζουν τα ιμάτια τους.
Μια πρώτη, προφανής, ερμηνεία είναι ότι οι κατασταλτικές κατά των δημοσιογράφων πρακτικές, δεν προέρχονται από το Ισραήλ και συνεπώς δεν εμπίπτουν στο πεδίο όρασης και δράσης των ΜΚΟ. Είναι μάλιστα πολύ διαδεδομένη η αντίληψη στον δυτικό κόσμο πως οι περιπτώσεις αυτές είναι ένα «καθαρά εσωτερικό θέμα των Παλαιστινίων».
Έτσι, κανείς δεν έδειξε να ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου και του Λόγου, όταν πριν από μερικές ημέρες, συνελήφθη από τα όργανα καταστολής της Χαμάς ο δημοσιογράφος Αχμέντ Σαίντ, του οποίου αμέσως κατάσχεσαν τον προσωπικό του υπολογιστή. Ο Σαίντ, δημοφιλής ραδιοφωνικός δημοσιογράφος, έχει δική του εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό Swat Al Sha’ab, μέσα από την οποία καλούσε τους συμπατριώτες του να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας και τις ευθύνες της Χαμάς.
πηγή φωτό: Αριστερά ο Αχμέντ Σαίντ και δεξιά ο Μ.Α.Αβάντ
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν τη σύλληψή του ο Σαίντ, είχε τηλεφωνήσει στον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Δύναμης της Χαμάς Αϊμάν Αλ Μπαθινί, ζητώντας του να σχολιάσει μια σειρά δολοφονιών στην Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος ο δημοσιογράφος στο προσωπικό του μπλογκ, ο εκπρόσωπος Τύπου στης Αστυνομίας του δήλωσε: «Μας έχεις προκαλέσει πολλά προβλήματα και ενοχλείς τους ανθρώπους. Ξέρω τι πρέπει να κάνω με τύπους σαν κι εσένα. Πρέπει να σε κρεμάσουμε».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «ενοχλητικός» δημοσιογράφος Σαίντ αντιμετωπίζει τη βία της Χαμάς. Πέρσι, η δημοσιογραφική του έρευνα είχε ταράξει πάλι τα νερά και κλήθηκε σε ανάκριση γιατί ενόχλησε τις Δημοτικές αρχές της Γάζας. Η υπόθεση αφορούσε την απόπειρα αυτοκτονίας ενός πλανόδιου πωλητή καλαμποκιών στην παραλιακή οδό της Γάζας, μετά την εκδίωξή του από τους επιθεωρητές της δημοτικής αρχής.
Λίγο νωρίτερα η Χαμάς είχε συλλάβει έναν ακόμη δημοσιογράφο, χωρίς ξεκαθαρισμένες κατηγορίες. Ο Μαχμούντ Αμπού Αβάντ, είναι δημοσιογράφος στην καθημερινή εφημερίδα της Παλαιστίνης Al-Quds και συνελήφθη στο σπίτι του, στο στρατόπεδο προσφύγων Shati στις 25 Ιουλίου. Κατά τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο και τον προσωπικό του υπολογιστή.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στελέχη της Χαμάς στο γιο του δημοσιογράφου, ο τελευταίος συνελήφθη για «λόγους ασφαλείας». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μαχμούντ Αμπού Αβάντ, τα τελευταία τρία χρόνια είχε δημοσιεύσει πλήθος ρεπορτάζ που αποκάλυπταν τις κακουχίες των απλών πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, ως ανταποκριτής της ημερήσιας αραβόφωνης εφημερίδας του Λονδίνου «Asharq Al Awsat», ήταν η «φωνή» των συμπατριωτών του προς το εξωτερικό.
Τι κοινό έχουν οι δύο αυτοί δημοσιογράφοι;
Και οι δύο έκαναν το λάθος να δημοσιοποιήσουν τα δεινά των απλών πολιτών που ζουν στη Δυτική όχθη και της Λωρίδα της Γάζας, τα αυταρχικά καθεστώτα των οποίων δεν ανέχονται καμιά κριτική.
Η δυσανεξία της εξουσίας προς την κριτική, την άλλη άποψη και την άλλη φωνή, εντείνεται κατά τις προεκλογικές περιόδους. Έτσι, ενώ οι δύο μονομάχοι μέσω των τηλεοπτικών τους σποτ παρουσιάζουν μια άλλη, εικονική πραγματικότητα και υπόσχονται τα πάντα, ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν την προπαγάνδα και τα ψεύδη. Τίμημα της τόλμης τους οι διώξεις.