Με αφορμή τη σημερινή καταδίκη των δημοσιογράφων Alaa Abdelfattah και Mohamed Oxygen σε πολυετείς ποινές φυλάκισης από δικαστήριο του Καΐρου, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων εξέδωσε την ακόλουθη καταδικαστική ανακοίνωση:

“Η καταδίκη των δημοσιογράφων Alaa Abdelfattah και Mohamed Oxygen σε πολυετείς ποινές φυλάκισης από την Αίγυπτο είναι απαράδεκτη και καταδεικνύει τα όρια στα οποία οι αρχές είναι διατεθειμένες να φτάσουν για να τιμωρήσουν αυτούς τους δημοσιογράφους για το έργο τους”, δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Sherif Mansour. “Και οι δύο δημοσιογράφοι έχουν ήδη περάσει αρκετά χρόνια στη φυλακή με ψευδείς κατηγορίες και οι αρχές πρέπει να τους απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων”.

Το Δικαστήριο Κακουργημάτων Κρατικής Ασφάλειας Έκτακτης Ανάγκης στο Κάιρο καταδίκασε τον Abdelfattah σε πέντε χρόνια φυλάκισης και καταδίκασε τον Oxygen και τον δικηγόρο του Abdelfattah, Mohamed al-Baker, σε τέσσερα χρόνια τον καθένα, αφού καταδίκασε και τους τρεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων και υπονόμευση της κρατικής ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι αιγυπτιακές αρχές κρατούσαν τον Abdelfattah, έναν ανεξάρτητο δημοσιογράφο και μπλόγκερ, και τον Oxygen, έναν μπλόγκερ του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Mohamed Ibrahim, από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ τους ερευνούσαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας και των ψευδών ειδήσεων, σύμφωνα με έρευνα της CPJ. Ο Al-Baker συνελήφθη επίσης τον Σεπτέμβριο του 2019 ενώ εκπροσωπούσε τον Abdelfattah κατά τη διάρκεια αστυνομικής ανάκρισης, όπως είχε καταγράψει τότε η CPJ.

Η σημερινή ετυμηγορία δεν μπορεί να εφεσιβληθεί και οι κατηγορίες για τρομοκρατία του Abdelfattah και του Oxygen εξακολουθούν να εκκρεμούν, σύμφωνα με έναν τοπικό δημοσιογράφο και υπέρμαχο της ελευθερίας του Τύπου που μίλησε με την CPJ υπό τον όρο της ανωνυμίας, επικαλούμενος τον φόβο αντιποίνων.

Η CPJ έστειλε email στο αιγυπτιακό Υπουργείο Εσωτερικών για να σχολιάσει, αλλά δεν έλαβε άμεση απάντηση.