Σοβαρή ευθύνη έχουν σίγουρα και οι Βορειοκορεάτες πολιτικοί, οι οποίοι κάνουν δηλώσεις και επιδείξεις προπαγάνδας της σοβιετικής εποχής. Όμως μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη διόγκωση της απειλής έχουν και τα λεγόμενα «συστημικά» μέσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το θέμα έθιξε ο Steve Herman της Voice of America και γνώστης των θεμάτων της κορεατικής χερσονήσου. Ο Herman, ο οποίος πρόσφατα ήταν στη Βόρεια Κορέα, μετέφερε την άποψη πολλών Βορειοκορεατών ότι τα μέσα ενημέρωσης στις Η.Π.Α. προκαλούν υστερία στους πολίτες τους.

Από τη δοκιμή της 4ης Ιουλίου και μετά ορισμένες από τις πλέον έγκυρες και διάσημες εφημερίδες του κόσμου, η Washington Post και oι New York Times, δημοσίευσαν πολλά άρθρα και αναλύσεις για το θέμα, θυμίζοντας την τρέλα της περιόδου του Ιράκ το 2003. Ανησυχητικό είναι όμως, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διεξήχθη πρόσφατα, και το γεγονός ότι, η αμερικανική κοινή γνώμη θεωρεί όντως απειλή τη Βόρεια Κορέα με άνοδο 14% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017. Αλλά το πρόβλημα με την περίπτωση της Βόρειας Κορέας δεν σταματά εκεί, καθώς φαίνεται ότι ο ιός των fake news διανθίζεται με διαστρεβλωμένη ιστορία. Αυτή είναι τουλάχιστον η άποψη που εκφράζει η πλέον ειδική ιστοσελίδα 38 North. Στο editorial της 18ης Αυγούστου 2017, η ιστοσελίδα, που είναι μέρος προγράμματος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ασκεί έντονη κριτική στους New York Times και συγκεκριμένα σε δύο δημοσιεύματά τους.

Στη συνέχεια ο αναλυτής και πρώην μέλος του editorial board των NYT Leon Signal αποκαλεί «κακή δημοσιογραφία» το δημοσίευμα του Russell Goldman, που αναφέρεται στην ιστορία του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η Πιονγκγιάνγκ «έκλεψε» το 1994, μετά τη συμφωνία με τον πρόεδρο Bill Clinton, και συνέχισε το πρόγραμμα εμπλουτισμού πλουτωνίου, όμως ενώ η συμφωνία κατέρρευσε το 2002, το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας ήταν σε άθλια κατάσταση και δεν μπορούσε ουσιαστικά να συνεχίσει άμεσα. Το δεύτερο δημοσίευμα είναι της ανταποκρίτριας της εφημερίδας New York Times στο Τόκυο, Motoko Rich, η οποία αναφέρει ότι «ενώ Η.Π.Α. και Νότια Κορέα διέκοψαν τις στρατιωτικές ασκήσεις τους το 1993 για να επιθεωρήσουν οι άνθρωποι της International Atomic Energy Agency το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, οι Βορειοκορεάτες συνέχισαν το πρόγραμμα», στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την 38 North, η διακοπή των ασκήσεων οδήγησε στην υπογραφή συμφωνίας της Βόρειας Κορέας με την υπηρεσία ΙΑΕΑ. Έτσι οι επιθεωρητές της βρήκαν ότι υπήρχε μια κρυφή ομάδα που συνέχιζε μυστικά ένα μέρος του προγράμματος.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα των Times, ο Kim φαίνεται να λέει τους Αμερικανούς «μπάσταρδους»∙ αυτό που έκαναν ουσιαστικά οι Times ήταν να αναδημοσιεύσουν ένα άρθρο του Associated Press χωρίς να κάνουν τη δική τους έρευνα. Περιέργως, μετά από λίγες μέρες κατέβασαν το άρθρο. Κάτι ανάλογο συνέβη με ένα δημοσίευμα της Post ύστερα από ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Βορείου Κορέας στη Μανίλα. Ο Ri Jong-Ho, παρότι επανέλαβε ουσιαστικά τη δήλωση του Kim Yong-Un της 4ης Ιουλίου, ότι η χώρα του όσο απειλείται από την Αμερική δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, η Post τόνισε μόνο την απειλή προς την Αμερική στον τίτλο του δημοσιεύματος.

Από την άλλη, οι Times, ενώ έβαλαν τη δήλωση του Ri Jong-Ho, έκαναν λάθος στη μετάφραση, σύμφωνα πάντα με τον Robert Carlin. Ανάλογη ήταν και η κάλυψη των γεγονότων από το συντηρητικό Fox News ‒ η Sean Hannity στην εκπομπή της δήλωσε ότι «ο κόσμος θα έρθει αντιμέτωπος με το κακό», ενώ και η Rachel Maddow, από το πιο μετριοπαθές MSNBC, κατηγόρησε κυρίως τον πρόεδρο Trump. Στις 28 Αυγούστου, η Washington Examiner ανέφερε πηγή στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με την οποία η Πιονκγιάνκ ετοιμαζόταν για πυρηνική δοκιμή.

Λίγες ημέρες αργότερα, ανάλυση, σε ιστοσελίδα που ασχολείται αποκλειστικά με τη Βόρεια Κορέα, με υλικό από δορυφόρους υποστήριζε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πιθανό λόγω της περιορισμένης κινητικότητας στο σημείο των δοκιμών Punggye-ri. Όμως άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή της κάλυψης του θέματος είναι αυτή της έκρηξης του ηφαιστείου Mt Paetku, στις 2 Μαΐου 2017, όταν δημοσίευμα του CNN συσχέτιζε τις πυρηνικές δοκιμές με την έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ κάτι ανάλογο έκαναν η Express και η Daily Mail, δημιουργώντας μαζική υστερία. Σύντομα, δημοσίευμα στο Motherboard έβαζε τα πράγματα στη θέση τους καθότι ειδικοί ηφαιστειολόγοι ήταν καθησυχαστικοί.

Τελικά μπορεί να χτυπήσει η Πιονκγιάνκ;

Μια επιστημονική δημοσίευση στο Bulletin of Atomic Scientists μιας ανεξάρτητης ομάδας επιστημόνων αμφισβητεί τη δυνατότητα της Βορείου Κορέας να χτυπήσει την Αμερική, ενώ ένας άλλος ειδικός, πρώην επιστημονικός σύμβουλος στον ΟΗΕ επί πυρηνικών θεμάτων, έχει την ίδια άποψη. Ο Ted Postol, που ηγήθηκε της έρευνας για το Bulletin of Atomic Scientists, υποστηρίζει ότι το έγγραφο που διέρρευσε από το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το οποίο η Βόρεια Κορέα μπορεί να χτυπήσει με πυρηνική κεφαλή την Αμερική, «δεν αποδεικνύει τίποτα».

Παρ’ όλα αυτά ενδιαφέρον σε αυτήν την ιστορία παρουσιάζουν οι θέσεις των ίδιων των πολιτικών της Βορείου Κορέας. Σύμφωνα με τον Robert Carlin, ειδικό σε θέματα της κορεατικής χερσονήσου, ο Kim Jong-Un δήλωσε κατά τη δοκιμή της 4ης Ιουλίου ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά παρά μόνο σε περίπτωση άμυνας. Την ίδια θέση επανέλαβε και ο εκπρόσωπος της χώρας σε σύνοδο στη Γενεύη στις 22 Αυγούστου.

πηγή κεντρικής φωτό