Μετά την επίθεση της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία όπου ένας αστυνομικός βρήκε τον θάνατο ανταλλάσσοντας πυροβολισμούς με μέλος του Ισλαμικού Κράτους, το θέμα της τρομοκρατίας επανήλθε δριμύτερο στην προεκλογική ατζέντα με λιγότερες από 48 ώρες για τον πρώτο γύρο. Μέχρι πριν λίγο καιρό κυριαρχούσαν τα σκάνδαλα της Μαρίν Λε Πεν και του Φρανσουά Φιγιόν. Η εξάρθρωση, όμως, ενός πυρήνα τρομοκρατών στην Μασσαλία όπου, σύμφωνα με την υπεύθυνη της καμπάνιας του Φρανσουά Φιγιόν ο στόχος ήταν ο κεντροδεξιός υποψήφιος, πριν λίγες μέρες σε συνδυασμό με την επίθεση φέρνει για πρώτη φορά τις Γαλλικές εκλογές να διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και τους τρεις από τους τέσσερις βασικούς διεκδικητές (με εξαίρεση τον Ζαν Λικ Μελανσόν) του προεδρικού θώκου να διακόπτουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις μέχρι τις εκλογές.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι ο τωρινός πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέρχεται, οπότε και δεν έχει να αντιμετωπίσει την κριτική των υποψηφίων για το γεγονός ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές και είχε αφεθεί ελεύθερος.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι μνήμες των προηγούμενων τρομοκρατικών και μεγαλύτερων (σε θύματα) επιθέσεων στην Νίκαια το 2016 και το Παρίσι είναι ακόμη νωπές όποτε η πρόσφατη επίθεση δεν μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την ψηφοφορία.

Μια δεύτερη εκτίμηση είναι ότι μπορεί να επηρεαστούν ενδεχομένως υπέρ των «σκληρότερων» σε θέματα ασφάλειας Φιγιόν και ΛεΠεν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι οι οποίοι κινούνται σε υψηλά ποσοστά. Ωστόσο ακόμα και μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, η Μαρίν ΛεΠεν ενώ κέρδισε την ψήφο 6,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δεν κατάφερε να κερδίσει κάποια περιφέρεια στις περιφερειακές εκλογές.

πηγή φωτό