Ποιος είναι ο ρόλος του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας;

Ο ρόλος είναι κρίσιμος για την λειτουργία της κυβέρνησης. Ο σύμβουλος έχει υπό την εποπτεία του δεκάδες υφιστάμενους και πολλές φορές δρα και διοικεί πάνω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο των Εξωτερικών. Φροντίζει πάνω από όλα όμως να εφαρμόζεται η ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του προέδρου.

Τι ξέρουμε για τον στρατηγό;

Η επιλογή ΜακΜάστερ συγκέντρωσε τα ευμενή σχόλια τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικάνων πολιτικών δημοσιογράφων και αναλυτών που υπήρξαν και δικαιολογημένα σκληροί με την επιλογή του προηγούμενου Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας Μαικλ Φλιν λόγω των επαφών του με την Ρωσική κυβέρνηση. Ο ΜακΜάστερ υπήρξε διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Ιράκ το 2005 και θεωρείται εκ των πλέον καταξιωμένων Αμερικανών στρατηγών με ευρείες στρατιωτικές αλλά και ακαδημαϊκές γνώσεις ιδιαίτερα με το βιβλίο του “Dereliction of Duty: Lyndon Johnson, Robert McNamara the Joint Chiefs of Staff, and the Lies That Led to Vietnam,”

Τι να περιμένουμε από τον ΜακΜάστερ σε επίπεδο πολιτικής;

Πρώτα από όλα έναν καλύτερο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας από τον Μαικλ Φλίν κυρίως στο θέμα του Ισλάμ αφού πιστεύει ότι η Αμερική θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ και όχι κάθε Μουσουλμάνο όπως πίστευε ο Φλίν. Δεύτερον θα δούμε έναν άνθρωπο που θεωρεί ότι η Ρωσική προπαγάνδα σε όλα τα επίπεδα είναι απειλητική τόσο για την Αμερική όσο και για την Ευρώπη. Ο MακΜάστερ θέλει να πείσει τον Πρόεδρο Tραμπ ότι η χιονοστιβάδα των fake news είναι μια καλά ενορχηστρωμένη προπαγάνδα της Ρωσίας που απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας. Τρίτον ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας δεν θεωρεί ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι απειλή για τον Αμερικανικό λαό εν αντιθέσει με τον προϊστάμενο του πρόεδρο Τραμπ που πρόσφατα δήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι εχθρός του λαού και εδώ είναι ένα ενδιαφέρον σημείο. Τέταρτον ο ΜακΜάστερ θα προσπαθήσει να μειώσει την επιρροή του συμβουλίου της κουζίνας του Τράμπ δηλαδή του Στίβεν Μπάνον και του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ που ασκούν ad hoc εξωτερική πολιτική.

Πηγή Κεντρικής Φωτογραφίας (Ο ΜακΜάστερ επισκέπτεται αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, το Δεκέμβριο του 2009)