Η πρακτική της αξιοποίησης διαφόρων γεγονότων, κυρίως διεθνών, είναι κοινός τόπος στην εγκληματικότητα του κυβερνοχώρου. Κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (fishing emails), πληροφοριακά links που εμφανίζονται σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα προτρέποντας τους χρήστες να μπουν σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο ή vα να ανοίξουν ένα απλό αρχείο word ή pdf μπορεί να εξαπατούν για τον πιό απλό λόγο όπως είναι η αύξηση των ακολούθων στο instagram ή σε κάτι πραγματικά επικίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα και τον υπολογιστή μας.

Το X-Force ανακάλυψε την πρώτη εκστρατεία αυτού του τύπου, στην οποία, το ξέσπασμα ενός βιολογικού ιού χρησιμοποιείται ως μέσο διασποράς ενός ιού υπολογιστή. Αυτό που κάνει αυτές τις επιθέσεις μάλλον ξεχωριστές είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούν το trojan Emotet, το οποίο επιδεικνύει αυξημένη δραστηριότητα πρόσφατα. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Emotet ενδέχεται να περιέχουν γνωστές επωνυμίες που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με νόμιμο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το Emotet μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τους χρήστες να κάνουν κλικ στα κακόβουλα αρχεία, χρησιμοποιώντας «οικεία» γλώσσα που υποδεικνύει κάτι σχετικά με το “Τιμολόγιό σας”, “Στοιχεία Πληρωμής” ή πιθανώς μια επερχόμενη αποστολή από γνωστές εταιρείες μεταφοράς ή διαδικτυακών παραγγελιών και τώρα… υποτιθέμενη ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων.

Προς το παρόν, δεν έχει ανιχνευθεί τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό στην Ελλάδα αλλά όσο ο κορωνοϊός (σωστός όρος κατά Μπαμπινιώτη) ή κορωναϊός (κι αυτό σωστό) μας απασχολεί και βρίσκεται στο κέντρο τoυ ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινότητας, καλό είναι να σκεφτόμαστε πριν ανοίξουμε ένα mail προσέχοντας τις ασάφειες, τη διεύθυνση του αποστολέα ή και απλώς το γεγονός ότι το σύστημα προστασίας του υπολογιστή μας το έχει κατηγοριοποιήσει ως spam.

Αυτό, όμως, που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες και στην Ελλάδα, είναι κλήσεις στο κινητό από άγνωστους αριθμούς ή αριθμούς με «άγνωστο» πρόθεμα, όπως +370, +255, + 563. Σε αυτήν την περίπτωση δεν απαντάμε και δεν ξανακαλούμε τον αριθμό αφού ρισκάρουμε και πάλι την κλοπή προσωπικών δεδομένων που μπορεί να αφορούν κωδικούς για ηλεκτρονικές συναλλαγές που κάνουμε σε τράπεζα ή καθαυτή τη χρήση του τηλεφωνικού αριθμού μας για κλήσεις… κατά βούλησιν του «εισβολέα» με αποτέλεσμα την υπερχρέωση του λογαριασμού μας.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας