Η πολιτικοστρατιωτική κατάσταση στον κόσμο σήμερα είναι πολύπλοκη και γεμάτη κινδύνους. Ορισμένες ανησυχητικές τάσεις περιλαμβάνουν την αστάθεια των παγκόσμιων αγορών, τις στρατιωτικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, την κατάρρευση των διεθνών συνθηκών για τον περιορισμό των συμβατικών και πυρηνικών όπλων -ενώ το Ιράν και η Βόρεια Κορέα εξακολουθούν να έχουν ενεργά πυρηνικά προγράμματα-, και τώρα την πανδημία του κοροναϊού. Η κατάσταση περιπλέκεται από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ μεγάλων δυνάμεων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία και περιφερειακών ενδιαφερομένων, όπως η ΕΕ. Οι διαδικασίες της μετάβασης από μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, όπως η Σοβιετική Ένωση, στη διαμόρφωση μιας ενιαίας αγοράς πρώτων υλών, αγαθών και υπηρεσιών, παρεμποδίστηκαν από νέα κέντρα περιφερειακής επιρροής και την επιθυμία τους για κυριαρχία. Όλοι οι παίκτες του νέου συστήματος διεθνών σχέσεων θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού και τους νόμους του ανταγωνισμού προς όφελός τους. Πρόκειται για συνεχείς προκλήσεις για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα σύμφωνα με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς, αλλά δεν έχει δείξει μεγάλη διάθεση για να το πράξει, καθώς η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες θα μείωνε την ελευθερία της Ρωσίας να ελίσσεται σύμφωνα με το πολιτικά καθοδηγούμενο επιχειρηματικό της μοντέλο: θα αναγκαζόταν να ενεργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια από ό,τι σήμερα.

Η επιθυμία για περιφερειακή και παγκόσμια επιρροή έχει οδηγήσει την ανώτατη ηγεσία της Ρωσίας να ενεργεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου σε πολλές περιπτώσεις: Κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας το 1999, στον πόλεμο της Γεωργίας το 2008, και ξανά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Ουκρανία για τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που ξεκίνησε το 2014, το Κρεμλίνο στράφηκε στην άσκηση ωμής στρατιωτικής ισχύος που περιλαμβάνει ένοπλη επίθεση και εδαφική επέκταση.  Ταυτόχρονα, σκλήρυνε την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του καταπνίγοντας την αντιπολίτευση, περιορίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών στο εσωτερικό και ξεκινώντας ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων μεγάλης κλίμακας.

Εξαπέλυσε “πληροφοριακή επιθετικότητα” κατά των δυτικών χωρών και άρχισε να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις κρατών σε όλο τον κόσμο.  Αυτή η νέα συγκρουσιακή πολιτική οδήγησε επίσης τη Ρωσία να εφαρμόσει ένα μοντέλο οικονομικής επέκτασης στις χώρες που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) και στα Βαλκάνια.

Ταυτόχρονα, η εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αυξήθηκε, καθιστώντας την ΕΕ λιγότερο ανταγωνιστική προς τη Ρωσία από ό,τι στο παρελθόν.

Από το 2015, η Ρωσία συμμετέχει ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων. Επιπλέον, παράνομες ρωσικές ένοπλες ομάδες λαμβάνουν μέρος σε πολέμους δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία, τη Λιβύη και άλλες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τους Ρώσους πολιτικούς που χαράσσουν στρατηγικές, ο συνδυασμός στρατιωτικής και πληροφοριακής επιθετικότητας μπορεί να διατηρήσει τον Πούτιν στην εξουσία μακροπρόθεσμα, εδραιώνοντας την εικόνα του ως του “πιο επιτυχημένου ηγέτη”, του “πατέρα του έθνους” και, ταυτόχρονα, του “ιερού θύματος της Δύσης”.

Η κύρια κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας έχει γίνει ο αγώνας του Πούτιν με τη Δύση για να σώσει τη Ρωσία και τον εαυτό του.

Οι επιχειρήσεις πληροφόρησης με τη συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης έχουν γίνει τα όπλα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών σε έναν “υβριδικό πόλεμο” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τους συμμάχους τους σε όλο τον κόσμο.  Ο “υβριδικός πόλεμος” εξακολουθεί να είναι μια ασαφής έννοια στις μελέτες συγκρούσεων. Ο ορισμός του ΝΑΤΟ είναι ένας “τύπος απειλής που συνδυάζει συμβατικές, μη κανονικές ή παράτυπες και ασύμμετρες δραστηριότητες στο χρόνο και στο χώρο”.

Ο “υβριδικός πόλεμος” αναφέρεται στη χρήση μη συμβατικών μεθόδων ως μέρος μιας προσέγγισης πολεμικής μάχης σε πολλαπλά πεδία. Οι μέθοδοι αυτές αποσκοπούν στη διατάραξη και την αδρανοποίηση των ενεργειών του αντιπάλου χωρίς να εμπλακούν σε ανοικτές εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών επηρεασμού πληροφοριών.  Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι “εκστρατείες πληροφοριακής επιρροής” θεωρούνται ως ένα σύνολο μέτρων που διεξάγονται από τις κρατικές δομές της Ρωσίας με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στις δυτικές δημοκρατίες μέσω της ψυχολογικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης- αποτελούν ένα μέσο άμεσης, αλλά μη στρατιωτικής επιρροής στη Δύση.

Οι ενέργειες του Πούτιν καταδεικνύουν την ανησυχία του για μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες και την πιθανή απομάκρυνσή του από το αξίωμά του. Γι’ αυτό η Ρωσία έχει δημιουργήσει ισχυρούς μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει την επιρροή της Δύσης, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ως την κύρια απειλή για τη σταθερότητα του καθεστώτος του και ως την πηγή όλων των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος ήταν επίσης πρώην διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών -της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας-, καθορίζει τις ιδιαιτερότητες των πολιτικών που δημιουργεί το καθεστώς του. Η σκέψη του υλοποιείται ως ένα σύνολο ειδικών επιχειρήσεων πληροφόρησης που έχουν σχεδιαστεί για την παραγωγή και την προώθηση της πληροφοριακής επιρροής της Ρωσίας.

Την περίοδο 2014-20, δημιουργήθηκε στη Ρωσία μια ισχυρή δομή παρακολούθησης και παραγωγής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτείται από τον ομοσπονδιακό και περιφερειακό προϋπολογισμό της Ρωσίας.

Η Αραβική Άνοιξη και η εξέγερση στην Ουκρανία έφεραν τη ρωσική ηγεσία σε ένα σημείο καμπής.  Άρχισε να  θεωρεί τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και, ιδίως, το ελεύθερο διαδίκτυο, ως τους κύριους εχθρούς των κρατικά ελεγχόμενων ΜΜΕ της Ρωσίας.  Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία διέθετε ήδη ανεπτυγμένες δομές μέσων ενημέρωσης με μεγάλους πόρους και σταθερή επικαιροποίηση σχεδίων σχετικά με τον τρόπο επίτευξης και διατήρησης του ελέγχου των αφηγήσεων και των μηνυμάτων.

Οι εκστρατείες επιρροής της Ρωσίας μέσω πληροφόρησης παράγονται από εξειδικευμένες υπηρεσίες υπό την ηγεσία της Διοίκησης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας – για παράδειγμα, την Υπηρεσία Έρευνας Διαδικτύου και το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός των εκστρατειών πληροφοριακής επιρροής πραγματοποιείται από πολυάριθμα αναλυτικά κέντρα, τα οποία επίσης ελέγχονται από την Προεδρική Διοίκηση, όπως θα διευκρινιστεί στη συνέχεια του κειμένου. Οι ρωσικές εκστρατείες πληροφοριακής επιρροής παράγουν περιεχόμενο σύμφωνα με ενιαία πρότυπα που αναπτύσσονται υπό την αιγίδα της Προεδρικής Διοίκησης. Η παρακολούθηση των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ- ιδίως του RT και του Sputnik – έδειξε ότι η ατζέντα της διοίκησης είναι καθολική για όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.  Εάν ένα θέμα εμφανίζεται σε μια δημοσίευση, τείνει να εμφανίζεται ταυτόχρονα σε όλα τα ρωσικά ΜΜΕ. Ωστόσο, οι πληροφορίες που προορίζονται για το ρωσικό κοινό διαφέρουν από τις αφηγήσεις που έχουν σχεδιαστεί για το ξένο κοινό. Οι πληροφορίες που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση χαρακτηρίζονται από θέματα εθνικής αναγέννησης και πατριωτισμού και την κριτική όλων των πτυχών της ζωής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι πληροφορίες για εξωτερική κατανάλωση προσαρμόζονται ανάλογα με το κοινό και τον στρατηγικό στόχο. Για παράδειγμα, το RT στα ισπανικά μπορεί να κλίνει περισσότερο προς τα αριστερά και να εστιάζει στη Λατινική Αμερική, ενώ το Sputnik στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης θα εστιάζει σε θέματα που ενισχύουν τους εθνικούς δεσμούς με τη Ρωσία, θα επαινεί τη δύναμη της ρωσικής οικονομίας κ.ά.

Το περιεχόμενο των ρωσικών επιχειρήσεων πληροφόρησης που προορίζονται για το εξωτερικό κοινό καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό τόσο από ευκαιριακούς στόχους όσο και από μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους. Οι δημόσιες δηλώσεις των Ρώσων πολιτικών δείχνουν ότι η αποκατάσταση της ΕΣΣΔ ως συμβόλου γεωπολιτικής ισχύος και ως σεβαστού κράτους πρόνοιας αποτελεί μείζονα στόχο.  Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος της ρωσικής επέκτασης δεν είναι μόνο η Λευκορωσία και η Ουκρανία, αλλά ενδεχομένως και χώρες της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου και της Βαλτικής. Η Ρωσία προωθεί ένα ιδιαίτερο αφήγημα για τους “συμπατριώτες” της -εθνοτικούς Ρώσους και ρωσόφωνους που βίωσαν τη σοβιετική περίοδο και τους απογόνους τους.

Με τον ισχυρισμό “θα υπερασπιστούμε τους συμπατριώτες μας όπου κι αν ζουν”, η Ρωσία καλλιεργεί δεσμούς με πολίτες πρώην σοβιετικών κρατών σε μια προσπάθεια να τους φέρει στο “μαντρί”, τουλάχιστον ψυχολογικά.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις πληροφοριακής επιρροής της Ρωσίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχουν ένα πρωταρχικό καθήκον – να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής “χρωματιστής” επανάστασης, που θεωρείται ως κύρια απειλή για την προσωπική εξουσία του Πούτιν και των συνεργατών του.

 “Βλέπουμε  σε τι τραγικές συνέπειες έχει οδηγήσει το κύμα των λεγόμενων χρωματικών επαναστάσεων.  Για εμάς αυτό είναι ένα μάθημα και μια προειδοποίηση.  Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να μην συμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο στη Ρωσία”, δήλωσε ο Πούτιν στους συμμετέχοντες σε συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού το 2014.

Οι δημοσιογράφοι και προπαγανδιστές Dmitry Kiselev, Vladimir Solovyov και Margarita Simonyan, καθώς και οι πρώτοι αναπληρωτές επιτελάρχες της προεδρικής διοίκησης Alexey Gromov και Sergey Kiriyenko, έχουν αναγνωριστεί ως τα κύρια πρόσωπα που εμπλέκονται στην κρατική πολιτική πληροφόρησης με στόχο την επίλυση των στρατηγικών προβλημάτων της Ρωσίας.  Πρωτίστως, καθήκον τους είναι να αποδυναμώσουν την εικόνα των δυτικών χωρών, οι οποίες, όπως υποθέτει το Κρεμλίνο, ενέπνευσαν τις έγχρωμες επαναστάσεις- για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν εργαλεία υβριδικού πολέμου, όπως η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και των πολιτικών ηγετών, εμπνέοντας και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα μαζικές διαμαρτυρίες.

Για παράδειγμα, στο άρθρο τους “Το κυρίαρχο στρατιωτικοπολιτικό σενάριο ανάπτυξης στον κόσμο και η επιλογή της Ρωσίας”, οι Vladimir Nazarov, Aleksei Podberëzkin και Olga Podberëzkina του Κέντρου Στρατιωτικοπολιτικών Μελετών του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών γράφουν ότι “η έννοια του “πολέμου της πληροφορίας” είναι ο αγώνας εναντίον διαφόρων κρατών με σκοπό να καταστραφούν τα πληροφοριακά τους συστήματα, οι διαδικασίες, οι πόροι και οι κρίσιμες δομές τους, να υπονομευθούν τα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα- και να διεξαχθούν μαζικές ψυχολογικές εκστρατείες κατά του πληθυσμού, των κυβερνητικών ελίτ και της κοινωνίας.  Ο στόχος είναι να εξαναγκαστεί ένα κράτος στο οποίο η Ρωσία επιτίθεται με μη στρατιωτικά μέσα να λάβει αποφάσεις υπέρ της Ρωσίας”.

Ποιοί είναι

Ο ALEXEI GROMOV είναι Ρώσος πολιτικός. Είναι ο πρώτος αναπληρωτής προσωπάρχης της προεδρικής διοίκησης της Ρωσίας. Το 2019, η έκδοση Proekt η οποία ενώνει ανεξάρτητους δημοσιογράφους, διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Alexei Gromov.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες: Στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις στην Προεδρική Διοίκηση συγκεντρώνονται συχνά οι επικεφαλής όλων των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών.  Οι επικεφαλής, τόσο της κρατικής όσο και της επίσημης ιδιωτικής τηλεόρασης, έρχονται στον Alexei Gromov: Channel One, VGTRK, NTV, TVC, REN TV και Channel Five. Σε αυτές τις συναντήσεις, ο Gromov διαχειρίζεται όχι μόνο τα κανάλια, αλλά και τις υπηρεσίες Τύπου των υπηρεσιών. Στο γραφείο του έρχονται οι εκπρόσωποι Τύπου του Προέδρου, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου. Συμμετέχουν σημαντικοί αξιωματούχοι του εσωτερικού πολιτικού μπλοκ του Κρεμλίνου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις εκλογές, και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Γκρόμοφ συζητά το πρόγραμμα του προέδρου με το ακροατήριο και μπορεί να δώσει άμεση εντολή για το πώς θα καλυφθεί ένα γεγονός και τι ακριβώς πρέπει να προβληθεί ή να ειπωθεί στα ρεπορτάζ. Μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια είδηση.  Μια φορά το τρίμηνο, ο Gromov συγκεντρώνει τους γραμματείς Τύπου των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.  Εκτός από τα τηλεοπτικά κανάλια και τα πρακτορεία ειδήσεων, ο Γκρόμοφ εποπτεύει τις μεγαλύτερες εφημερίδες.

Αυτό εξηγείται από τις μάλλον στενές σχέσεις του με τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας Kommersant, Alisher Usmanov, και τον διευθυντή και αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Vladimir Zhelonkin.  Οι υποστηρικτές του Alexei Gromov στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ο Vladimir Sungorkin, διευθυντής και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Komsomolskaya Pravdanewspaper, και ο Alexei Abakumov, διευθυντής ανάπτυξης του τηλεοπτικού καναλιού RBC (ROSBUSINESSCONSULTING).

Ο Alexey Gromov δημιούργησε το κανάλι RT μαζί με τον Mikhail Lesin (πρώην υπουργός μέσων μαζικής ενημέρωσης, διευθυντής μέσων ενημέρωσης) το 2005. Ήταν ο Gromov που επέμεινε στον διορισμό της Margarita Simonyan, της νεαρής ανταποκρίτριας του Κρεμλίνου, ως αρχισυντάκτριας του καναλιού και στη συνέχεια επικεφαλής του RT, γνωστού τότε ως Russia Today. Ο Alexey Gromov και η Margarita Simonyan είναι σήμερα καλοί φίλοι και συνεργάτες.  Η οικογένεια Simonyan – η ίδια, η μικρότερη αδελφή της Alice και ο σύζυγός της Tigran Keosayan, χτίζουν μια επιχείρηση, μεταξύ άλλων με διαφημίσεις δημοσίων έργων που μπορεί να σχετίζονται με τον Gromov. Ο Tigran Keosayan είναι ιδιοκτήτης μιας άλλης εταιρείας – του Κολοσσαίου. Η εταιρεία διερευνά την αγορά και μελετά την κοινή γνώμη. Πέρυσι, τα κέρδη της έφτασαν τα 10,5 εκατομμύρια ρούβλια (0,123 εκατομμύρια ευρώ).

Το σύστημα των άτυπων σχέσεων επιτρέπει στους κύριους φορείς επηρεασμού της πληροφόρησης στη Ρωσία να λαμβάνουν διάφορα μπόνους, μερικές φορές με τη μορφή δημοσιονομικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων επηρεασμού της πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ταινιών. Για παράδειγμα, η ταινία Crimean Bridge. Made with love!  (Γέφυρα της Κριμαίας. Φτιαγμένη με αγάπη!) παρουσιάζει τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας ως μια παραμυθένια ιστορία “σωτηρίας της χερσονήσου από την ουκρανική αιχμαλωσία”.

Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Tigran Keosayan και το σενάριο γράφτηκε από τη Margarita Simonyan. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ταινίας ανήλθε σε 300 εκατ. ρούβλια (3,5 εκατ. ευρώ) Σχεδόν ολόκληρο το ποσό διατέθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς διαγωνισμό. Η ταινία απέτυχε εισπρακτικά, λαμβάνοντας τις χαμηλότερες βαθμολογίες από τους θεατές και τους κριτικούς και κερδίζοντας μόνο 70 εκατομμύρια ρούβλια (0,8 εκατομμύρια EUR). Ο Τιγκράν Κεοσαγιάν κατηγόρησε για την αποτυχία τη ρωσική φιλελεύθερη αντιπολίτευση και τους Αμερικανούς προστάτες της, οι οποίοι οργάνωσαν το “bullying” της ταινίας στα μέσα ενημέρωσης.

Περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ρούβλια (1 δισεκατομμύριο ευρώ) του Ρωσικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του 2020, διατέθηκαν για τη στήριξη των μαζικών επικοινωνιών -κατά 30% περισσότερα από το προηγούμενο έτος. Φαίνεται ότι τα μέσα ενημέρωσης θα λάβουν 1,275 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το 2021.

Η Ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότησή τους για να διευρύνει το ακροατήριό τους σε 900 εκατομμύρια τηλεθεατές ετησίως. Οι αρχές σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 211 δισεκατομμύρια ρούβλια για την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο Россия сегодня [Rossiya Segodnya]. Η χρηματοδότηση ενδέχεται να μειωθεί στο μέλλον, μόλις η Ρωσία δημιουργήσει μια αρκετά ισχυρή βάση για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων της στα μέσα ενημέρωσης κατά των δυτικών χωρών.

Ερευνητικός στόχος

Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να παρακολουθήσει και να αναλύσει τις ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές στο σύστημα παραγωγής των Ρωσικών επιχειρήσεων πληροφόρησης. Οι πληροφορίες που προκύπτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο για να βελτιώσουν τους μηχανισμούς προστασίας τους από τη Ρωσική πληροφοριακή επιρροή και να λάβουν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του “τοξικού” ρωσικού πληροφοριακού περιβάλλοντος.

Οι στόχοι μας είναι:

1) να διαφωτίσουμε τη δομή των εταιρειών εκμετάλλευσης μέσων ενημέρωσης και των ειδησεογραφικών πρακτορείων στη Ρωσία,

2) να παράσχουμε μια επισκόπηση των μηχανισμών χρηματοδότησης των ρωσικών δραστηριοτήτων πληροφοριακής επιρροής και

3) των νόμων και των πολιτικών που διέπουν τις ροές πληροφοριών στη Ρωσία,

4) να εντοπίσουμε τις νέες τάσεις στις ρωσικές δραστηριότητες πληροφοριακής επιρροής,

5) να αναλύσουμε το σχετικό πληροφοριακό περιεχόμενο του RT (πρώην Russia Today) και

6) να προτείνουμε μια κατεύθυνση αντιμετώπισης.

Μηχανισμοί κρατικού ελέγχου των ΜΜΕ στη Ρωσία

Αυτή η ενότητα θα διερευνήσει τη δομή των Ρωσικών μέσων ενημέρωσης, την πολιτική επιρροή στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, τους οικονομικούς μηχανισμούς που χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις επηρεασμού της πληροφόρησης, το ρόλο των Ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στη διαχείριση των ροών πληροφόρησης και, τέλος, τις πολιτικές και τους νόμους που ρυθμίζουν τη ροή της πληροφόρησης στη Ρωσία. Το σύστημα των Ρωσικών επιχειρήσεων επηρεασμού της πληροφόρησης διαμορφώνεται με βάση τις αρχές της σοβιετικής σχεδιασμένης οικονομίας – ένα σύστημα στο οποίο η κυβέρνηση ελέγχει και ρυθμίζει την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή ενός προϊόντος – στην προκειμένη περίπτωση, τις δραστηριότητες επηρεασμού της πληροφόρησης.

Καθώς το σύστημα αυτό είναι οργανωμένο από την κορυφή προς τα κάτω, το κατώτερο προσωπικό έχει ελάχιστο λόγο στη διαδικασία.  Αντίθετα, οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια κεντρική αρχή.  Η επιτυχής λειτουργία του Ρωσικού πληροφοριακού συστήματος απαιτεί αυστηρό κρατικό έλεγχο που πηγάζει από τη Διοίκηση του Προέδρου της Ρωσίας, η οποία λειτουργεί ως ενιαίο “κέντρο ελέγχου” όπου λαμβάνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις.  Σύµφωνα µε το παράδειγµα της σχεδιασµένης οικονοµίας, οι µεγάλες παραγωγικές δοµές εξασφαλίζουν αποτελεσµατικές οικονοµίες κλίµακας, καθιστώντας δυνατή τη συγκέντρωση των πόρων και τη µείωση του αριθµού των διοικητικών µονάδων που απαιτούνται για την ταχεία µετάδοση των σηµάτων διοίκησης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ένας μεγάλος αριθμός δομών μέσων ενημέρωσης ανταγωνίζονταν στην εθνική αγορά πληροφοριών. Μέχρι τις αρχές του 2020, το ρωσικό σύστημα επιρροής της πληροφόρησης είχε παγιωθεί και μόνο τρεις εταιρείες παρήγαγαν σχεδόν το 90% του ενημερωτικού περιεχομένου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης Medialogia https://www.mlg.ru, το 2019, τα τρία κορυφαία πρακτορεία ειδήσεων με τις περισσότερες αναφορές και, συνεπώς, τη μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία ήταν τα εξής: RIA Novosti (ria.ru) [μέρος του κρατικού διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Россия сегодня- Διευθύνων Σύμβουλος Dmitry Kiselev, Αρχισυντάκτης Margarita Simonyan]- TASS (tass. ru) [κρατικό, διευθύνων σύμβουλος Sergei Mikhailov]- και το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Interfax (interfax.ru) [ανώνυμη εταιρεία, διευθύνων σύμβουλος Mikhail Komissar, ο οποίος κατέχει το 50% των μετοχών].  Μαζί αντιπροσώπευαν το 87% του περιεχομένου με τις περισσότερες αναφορές. Η τηλεόραση είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης για το Ρωσικό πληθυσμό – ο μέσος άνθρωπος παρακολουθεί περίπου 3,5 ώρες τηλεόραση την ημέρα. Στη Ρωσική Ομοσπονδία, υπάρχουν δύο λεγόμενες ομάδες τηλεοπτικών καναλιών multiplex (πακέτα προγραμμάτων). Το πρώτο multiplex αποτελείται από δέκα κανάλια: Pervyi kanal, Rossiya 1, Math TV, NTV, Piaty kanal, Rossiya K, Rossiya 24, Karusel, Δημόσια Τηλεόραση της Ρωσίας και TV Centr.

Αυτός ο οργανισμός Media περιλαμβάνει επίσης τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς: Vesti FM, Mayak και Radio Rossii. Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, η παροχή είναι δωρεάν και μεταδίδεται σε κάθε περιοχή της Ομοσπονδίας ως δημόσια υπηρεσία. Ο δεύτερος οργανισμός αποτελείται από τα κανάλια Domashny, Zvezda, Mir, Muz TV, Pyatnitsa, Ren TV, Spas, CTC, TV-3 και TNT.  Το ψηφιακό πακέτο προγραμμάτων περιλαμβάνει όλα τα δημόσια τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια επικοινωνίας της Ρωσίας που πρέπει να μεταδίδονται υποχρεωτικά, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα αριθ. 715 της 24ης Ιουνίου 2009.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, στην εποχή του διαδικτύου, η τηλεόραση εξακολουθεί να κυριαρχεί ως θεσμός του δημόσιου βίου στη Ρωσία και για το λόγο αυτό το κράτος διατηρεί μεγάλες συμμετοχές στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.  Όπως έδειξε έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Levada τον Ιανουάριο του 2020, η τηλεόραση χρησιμεύει ως κύρια πηγή ειδήσεων για το 73% των Ρώσων, ενώ το διαδίκτυο είναι η κύρια πηγή για το 39%. Ταυτόχρονα, το 52% των Ρώσων δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις τηλεοπτικές ειδήσεις, το 24% των Ρώσων εμπιστεύεται τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο και το 21% εμπιστεύεται τα κοινωνικά δίκτυα. Από το 2018, περίπου το 20% των Ρώσων δεν χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο.

Η διοικητική δομή του ρωσικού τοπίου των μέσων ενημέρωσης

Μέχρι το 2018, υπήρχαν τέσσερις εταιρείες εκμετάλλευσης μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία, αλλά ως αποτέλεσμα της αγοράς του καναλιού STS από την CJSC National Media Group, τώρα παραμένουν τρεις: CJSC National Media Group, Gazprom-Media Holding και VGTRK. Η ενοποίηση του τοπίου των μέσων ενημέρωσης συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018-19.

Το κύριο προϊόν επιρροής της πληροφόρησης του National Media Group είναι το Κανάλι 1. Το 2019, τα δέκα κορυφαία τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας με τις περισσότερες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προβάλλονται στο διαδίκτυο, ήταν: Dozhd(tvrain.ru)2Ren TV(ren.tv)3Rossija 24(vesti. ru)4Zvezda(tvzvezda.ru)5Pervyi KanalChannel One(1tv.ru)6NTV(ntv.ru)7Kanal 5(5-tv.ru)8360 Kanal(360tv.ru)9OTR(otr-online.ru)10Rossija K(tvkultura.ru) Μόνο το Dozhd είναι ανεξάρτητο- τα υπόλοιπα εννέα κανάλια ελέγχονται από το κράτος. Η τάση συγχώνευσης των μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας συνεχίζεται.

Ένα πρόγραμμα Time Will Tell, με οικοδεσπότες τους Anatoly Kuzichev και Artyom Sheinin. Το 2005, δημιουργήθηκε το Παγκόσμιο Δίκτυο Ψηφιακής “Τηλεοικογένειας” για τη μετάδοση του Channel One.  Το 2015 ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα νέο κέντρο πολυκαναλικής μετάδοσης, το οποίο καθιστά δυνατή τη μετάδοση όλων των τύπων μέσων σε μορφή HD.  Στις 20 Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο του πακέτου Digital Telefamily, το κανάλι Pobeda άρχισε να μεταδίδει μια εκπομπή για την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαίρως για την 75η επέτειο από το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη -μια σημαντική επέτειο για τη Ρωσία. Το κανάλι αυτό είναι επίσης διαθέσιμο μέσω του γαλλικού δορυφορικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Eutelsat HotBird. Ψηφιακά κανάλια Telefamily είναι πλέον διαθέσιμα σε τηλεθεατές στη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Βόρεια Αμερική, τις χώρες της Βαλτικής, την Ευρώπη και την Ασία. Τα κύρια προϊόντα επιρροής της GAZPROM-Media, θυγατρικής της GAZPROM Media Holdings, μεταδίδονται από το κανάλι NTV.   Υπάρχουν πολλά ενημερωτικά προγράμματα που εφαρμόζουν την ενημερωτική στρατηγική του κράτους για την προώθηση μιας αρνητικής εικόνας των δυτικών χωρών και της Ουκρανίας.  Μεταξύ αυτών είναι το Meeting Place με οικοδεσπότη τον Andrei Norkin, το International Sawmill με συγγραφέα και οικοδεσπότη τον Tigran Keosayan, τα αποτελέσματα της εβδομάδας με οικοδέσποινα την Irada Zeynalova, η Central Television με οικοδεσπότη τον Vadim Takmenev και το Own Truth με συγγραφέα και οικοδεσπότη τον Roman Babayan, βουλευτή του  Moscow City Duma for the United Russia party.

Η τρίτη μεγαλύτερη εκμετάλλευση μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία είναι η ομοσπονδιακή κρατική ενιαία επιχείρηση VGTRK. Τα κυριότερα που επηρεάζουν την ενημέρωση είναι τα προγράμματά της News of the Week με τον Dmitry Kiselyov, Evening με τον Vladimir Solovyov και Moscow. Kremlin. Putin με τον συγγραφέα και οικοδεσπότη Vladimir Solovyov.  Άλλα προγράμματα περιλαμβάνουν το καθημερινό talk show 60 Minutes με οικοδεσπότες τους συζύγους Olga Skabeeva και Evgeny Petrov, και το Who is against? με οικοδεσπότη τον Dmitry Kulikov. Δύο μεγάλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς παραμένουν ανεξάρτητοι από τις τρεις μεγάλες εταιρείες χαρτοφυλακίου: το κανάλι Zvezda, που ιδρύθηκε από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, και το κανάλι TV Center/ΤВЦ, που ιδρύθηκε από τη δημοτική κυβέρνηση της Μόσχας. Το Zvezda μεταδίδει τα προγράμματα ενημερωτικής επιρροής The Main Thing με την Όλγα Μπέλοβα, το Touched! με οικοδεσπότη τον Νικολάι Πετρόφ, και το talk show Open Air, με παρουσιαστές τους Αλεξέι Γκουντόσνικοφ και Νικολάι Ματβέεφ.   Το πρόγραμμα Postscriptum με οικοδεσπότη τον Ρώσο γερουσιαστή Alexei Pushkov εμφανίζεται στο κανάλι TV Center, όπως και το The Right to Know! με οικοδεσπότη τον Dmitry Kulikov, και το In the Centre of Events με την Anna Prokhorova.

Σχεδόν όλα αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούν τη μορφή talk show με τον οικοδεσπότη να παίρνει συνεντεύξεις από ειδικούς και πολιτικούς.  Οι εκπομπές αυτές χρησιμοποιούνται για την εκλαΐκευση αφηγήσεων που επηρεάζουν την πληροφόρηση σχετικά με την “παρακμάζουσα Δύση”, την “κατάρρευση της ΕΕ”, τη “συνωμοσία των παγκόσμιων κακών δυνάμεων εναντίον της Ρωσίας”, την “αδυναμία του ΝΑΤΟ και την υπεροχή των ρωσικών όπλων” και άλλα.

Πριν από την πανδημία, το 90% των προγραμμάτων του Vladimir Solovyov (Evening with Vladimir Solovyov, Moscow. Κρεμλίνο.     Πούτιν. και Κυριακάτικο βράδυ με τον Βλαντίμιρ Σολοβιόφ) ήταν αφιερωμένα στην κριτική της πολιτικής κατεύθυνσης που ακολουθούσε η ουκρανική κυβέρνηση. Μετά το χτύπημα της πανδημίας, το κυρίαρχο θέμα των εκπομπών του έγινε ο κοροναϊός και ο αγώνας για τον έλεγχό του.   Ο Dmitry Kiselyov και ο Aleksey Pushkov φιλοξενούν ιδιόκτητες εκπομπές που αποτελούνται από τις δικές τους απόψεις και εκτιμήσεις για την τρέχουσα πολιτική ζωή στη Ρωσία και τον κόσμο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ουκρανία αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικής εκστρατείας ενημερωτικής επιρροής στα ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά κανάλια: “Καθημερινά προβάλλονταν αρκετές εκπομπές τοκ σόου με υψηλή τηλεθέαση, στις οποίες προσκεκλημένοι εμπειρογνώμονες, μαζί με τους παρουσιαστές, συζητούσαν τα γεγονότα στη γειτονική χώρα.   Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Vladimir Solovyov δήλωσε ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρονταν περισσότερο για το θέμα της Ουκρανίας παρά για τις δικές τους συντάξεις. Ως εκ τούτου, τόνισε, αφιερώνεται περισσότερος χρόνος στο ουκρανικό θέμα στον αέρα της εκπομπής του στο Russia 1.

 Η προώθηση της αρνητικής εικόνας της Ουκρανίας έχει καταστεί ένα από τα πρωταρχικά μελήματα της κρατικής πολιτικής πληροφόρησης της Ρωσίας.

Οι οικονομικοί και διοικητικοί πόροι έχουν ενοποιηθεί για την ενίσχυση του ελέγχου των ανεξάρτητων καναλιών, ώστε να αποκλείονται οι πληροφορίες από ουκρανικές πηγές.

NMG

Η κλειστή ανώνυμη εταιρεία National Media Group (NMG) είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εκμετάλλευση μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας, η οποία δημιουργήθηκε το 2008 με τη συνένωση των περιουσιακών στοιχείων των μέσων ενημέρωσης της AB Russia, της SEVERSTAL, της SURGUTNEFTEGAS και του ασφαλιστικού ομίλου SOGAZ. Γενική διευθύντρια του ομίλου είναι η Svetlana Balanova, πρώην κορυφαίο στέλεχος της IBS και της Gazprom-Media. Ο πατέρας της Balanova συμμετείχε στη δημιουργία του Εθνικού Ομίλου ΜΜΕ.  Από το 2014, τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κατέχει η Alina Kabaeva, το όνομα της οποίας συνδέεται επίσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης.  Η ιδιοκτησιακή δομή της εταιρείας είναι αυστηρά απόρρητη. Ωστόσο, η Rossiya Bank κατείχε το 35% των περιουσιακών στοιχείων της NMG κατά την ίδρυσή της. Η Rossiya Bank ανήκει στον Yuri Kovalchuk, στενό φίλο του Πούτιν. Η Rossiya Bank κατέχει επίσης το 51% των μετοχών της SOGAZ, θυγατρικής της GAZPROM.

Η SEVERSTAL είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χάλυβα στη Ρωσία.  Ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Alexei Mordashov, έναν από τους πλουσιότερους ολιγάρχες της Ρωσίας και έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν. Η SURGUTNEFTEGAS είναι μία από τις μεγαλύτερες Ρωσικές εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών υδρογονανθράκων. Ο γενικός διευθυντής και συνιδιοκτήτης της SURGUTNEFTEGAZ, Βλαντίμιρ Μπογκντάνοφ, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ το 2018. Σημαντικό μερίδιο των εξαγωγών της SURGUTNEFTEGAS πραγματοποιείται μέσω της GUNVOR, η οποία ανήκει στον Gennady Timchenko, έναν άλλο φίλο του Πούτιν.  Ο Τιμτσένκο κατείχε επίσης μερίδιο 7,5% στην NMG, ενώ είναι συνιδιοκτήτης της τράπεζας Rossiya Bank. Ωστόσο, το 2016, πούλησε το μερίδιό του στην GAZPROM Media Holding. Σήμερα, ο Yuri Kovalchuk είναι ο κύριος συνιδιοκτήτης του National Media Group και επεκτείνει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Τον Φεβρουάριο του 2018, διαπιστώθηκε ότι η NMG έγινε συνιδιοκτήτης των τηλεοπτικών καναλιών της Sony Pictures στη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, η NMG θα λάβει το 80% των τηλεοπτικών επιχειρήσεων/παραγωγών στη Ρωσία.  Τον Αύγουστο του 2018, η National Media Group απέκτησε από την εταιρεία του Ρομάν Αμπράμοβιτς μερίδιο 4% στο Channel One και απέκτησε τον έλεγχο του 29% των μετοχών του καναλιού.  Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2020, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς πούλησε όλες τις μετοχές του Channel One στην VNESHTORGBANK (VTB).  Η VTB Capital απέκτησε το 20% των μετοχών του Channel One από την εταιρεία ORT-KB, η οποία ανήκει στον Roman Abramovich, αναγνώρισε η VTB σε ανακοίνωσή της.  Ο επιχειρηματίας δεν έχει πλέον μετοχές στο κρατικό κανάλι. Ο όμιλος VTB, μητρική εταιρεία τόσο της VTB Capital όσο και της VTB Bank, δεν γνωστοποίησε τους όρους της συμφωνίας.

Το Channel One είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενημερωτικού περιεχομένου στη Ρωσία, μία από τις κύριες δομές του μηχανισμού επιρροής της πληροφόρησης, διαμορφώνοντας αφηγήσεις που χρησιμοποιούνται τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας. Το 38,9% των μετοχών του Channel One ανήκει στο κράτος, το 9,1% – στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η NMG δημιούργησε κοινοπραξία με τη VTB και έκλεισε τη συμφωνία για την αγορά του 75% της STS Media. Ο κύριος μέτοχος της VTB είναι η ρωσική κυβέρνηση, η οποία, μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας, κατέχει το 60,9% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.  Οι υπόλοιπες μετοχές κατανέμονται μεταξύ των ιδιοκτητών του GDR και των μετόχων μειοψηφίας -φυσικών και νομικών προσώπων.  Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Andrey Kostin. Ο Kostin είναι κατηγορούμενος στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ και αντικείμενο πολλών δημόσιων σκανδάλων όσον αφορά τη σχέση του με μια δημοσιογράφο της ρωσικής τηλεόρασης.

Τον Ιούνιο του 2018, η NMG δημιούργησε κοινοπραξία με την ROSTELECOM για την παραγωγή και διανομή ενημερωτικού περιεχομένου.  Η ROSTELECOM είναι ανώνυμη εταιρεία -το κράτος, εκπροσωπούμενο από τον ομοσπονδιακό οργανισμό ROSIMUSHCHESTVO, κατέχει το 45% των μετοχών.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ROSTELECOM είναι ο Sergey Ivanov, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της FSB, πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και πρώην επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης.

Πρόεδρος της ROSTELECOM είναι ο Mikhail Oseevsky, πρώην αντικυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της VTB.  Έτσι, τυπικά, η ιδιωτική εταιρεία National Media Group συνδέεται στενά με κυβερνητικούς φορείς, ανήκει στο κράτος και διοικείται από ιδιοκτήτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους που έχουν στενούς δεσμούς με την Προεδρική Διοίκηση και, προσωπικά, με τον Πούτιν.

GAZPROM Media

Η ανώνυμη εταιρεία GAZPROM Media είναι μια κορυφαία εκμετάλλευση μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη που ιδρύθηκε το 1998. Συνδυάζει περιουσιακά στοιχεία σε όλα τα τμήματα της αγοράς των μέσων ενημέρωσης: τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα, παραγωγή και διανομή ταινιών και πλατφόρμες διαδικτύου.  Το 100% των μετοχών της GAZPROM Media ανήκει στην GAZPROMBANK, της οποίας το κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο επικεφαλής της GAZPROM, Alexey Miller. Η εκμετάλλευση λειτουργεί 9 ραδιοτηλεοπτικά κανάλια (NTV, TNT, TV-3, Friday!, TNT4, Match TV, Match! COUNTRY, 2×2, Super), παραγωγή και διανομή ταινιών (KIT Film Studio, Central Partnership, Comedy Club Production, Good Story Media), παραγωγή και διανομή θεματικών τηλεοπτικών καναλιών (Red Media). Το χαρτοφυλάκιο της Gazprom Media περιλαμβάνει επίσης 10 ραδιοφωνικούς σταθμούς (Avtoradio, Energy, Humor FM, Radio Romantika, Comedy Radio, Like FM, Relax FM, Detskoe Radio, Echo of Moskow, 101.ru ), περιουσιακά στοιχεία στον τομέα του διαδικτύου (Ruform, Premier) και εκτυπώσεις (εκδοτικοί οίκοι Seven Days και Media Press).

Σημειωτέον, τον Μάρτιο του 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο της GAZPROM Media διόρισε τον πρώην επικεφαλής της ROSKOMNADZOR (του κρατικού φορέα ελέγχου για τον τομέα των μέσων ενημέρωσης) Alexander Zharov στη θέση του γενικού διευθυντή της εκμετάλλευσης μέσων ενημέρωσης. Το κράτος συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης: Η GAZPROM Media συμμετέχει άμεσα στη χρηματοδότηση των έργων της οικογένειας της αρχισυντάκτριας του RT Simonyan και του συζύγου της, Tigran Keosayan.

Ο επικεφαλής του Russian Anti- Corruption Fund (Ρωσικού Ταμείου κατά της Διαφθοράς), Αλεξέι Ναβάλνι, διεξήγαγε δημοσιογραφική έρευνα και διαπίστωσε ότι η Σιμονιάν έχει μυστικό συμβόλαιο με το NTV και λαμβάνει δικαιώματα ως καλλιτεχνική διευθύντρια της εκπομπής International Sawmill, συγγραφέας και παρουσιαστής της οποίας είναι ο σύζυγός της.

Ο Ναβάλνι υπενθυμίζει ότι “η Μαργαρίτα Σιμονιάν, τώρα είναι η τηλεοπτική ψεύτρα που ευνοείται περισσότερο από τις αρχές. Είναι επικεφαλής του καναλιού RT με ετήσιο προϋπολογισμό 20 δισεκατομμυρίων RUB, του πρακτορείου Россия сегодня και του πρακτορείου Sputnik. Και εκτός αυτού – έκπληξη! είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος International Sawmill, κάτι που κανείς δεν γνώριζε προηγουμένως.

Η έρευνα παρέχει στοιχεία για τη χρήση χώρου και εξοπλισμού στούντιο από το πρακτορείο RT προς το συμφέρον της ιδιωτικής επιχείρησης του Simonyan κατά την παραγωγή του προγράμματος International Sawmill του NTV.  Έτσι, η κρατική μονοπώληση των περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών μέσων ενημέρωσης οδηγεί σε διαφθορά και κατάχρηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού από τους λειτουργούς.

VGTRK

Η κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου VGTRK (All-Russian State Television and Radio Broadcasting Company) περιλαμβάνει ομοσπονδιακά κανάλια: Ρωσία 1, Russia Culture, περισσότερες από 80 περιφερειακές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εταιρείες που εκπέμπουν σε όλες τις συνιστώσες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το πρώτο ρωσικό κανάλι ενημέρωσης όλο το εικοσιτετράωρο, το κανάλι Russia 24, ένα διεθνές τηλεοπτικό κανάλι στα ρωσικά RTR-Planeta το οποίο είναι διαθέσιμο και στο εξωτερικό από το 2002, τη ρωσική έκδοση του τηλεοπτικού καναλιού Euronews, τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς -Radio of Russia, Mayak, Culture και Vesti FM- και το κρατικό διαδικτυακό κανάλι Rossiya, το οποίο συγκεντρώνει δεκάδες διαδικτυακές πηγές.

Το κοινό του τηλεοπτικού καναλιού Russia 1 αποτελείται από το 98,5% του ρωσικού πληθυσμού και περισσότερους από 50 εκατομμύρια τηλεθεατές στις χώρες της CIS και της Βαλτικής, συνολικά πάνω από 250 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.  Η διεθνής έκδοση του Russia 1 -το κανάλι RTR-Planeta- παρακολουθείται από κατοίκους της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το RTR-Planeta είναι ένα 24ωρο κανάλι ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στη ρωσική γλώσσα, που δημιουργήθηκε ειδικά για τους ρωσόφωνους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό και αποτελείται από τα καλύτερα τηλεοπτικά προγράμματα Russia 1 και Russia Culture. Προγράμματα στο Διαδίκτυο.  Η VGTRK είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στο ρωσικό διαδίκτυο.  Διαδικτυακά τηλεοπτικά κανάλια Rossiya στο Russia.tv, Russia 24 στο Vesti.ru, RTR-Planet στο RTR-Planeta.com, και Ραδιόφωνο της Ρωσίας (radiorus.ru), Ραδιόφωνο Mayak (radiomayak.ru), Vesti FM (vesti.ru), Ραδιόφωνο Culture (cultradio.ru)

Ιδιαίτερη θέση στη δομή των ρωσικών επιχειρήσεων επηρεασμού της πληροφόρησης κατέχει η υπηρεσία Russia Todaynews, η οποία δημιουργήθηκε το 2005 ως θυγατρική του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Novosti/News. Το 2009, το Russia Today μετονομάστηκε σε RT. Το κανάλι ελέγχεται από τον αυτόνομο μη κερδοσκοπικό οργανισμό ТВ-Новости/T V-News. Οι δραστηριότητες του καναλιού χρηματοδοτούνται κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας. Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν είναι αρχισυντάκτρια του ομίλου μέσων ενημέρωσης Россия сегодня (επίσης Russia Today) από το 2013 και είναι υπεύθυνη αρχισυνταξίας της υπηρεσίας ειδήσεων RT από το 2005, διηύθυνε το Sputnik το 2014-15 πριν το παραδώσει στον Άντον Ανισίμοφ.

Η Simonyan πιθανόν επίσης να είναι η αρχισυντάκτρια της Αραβικής και της Ισπανικής έκδοσης του Sputnik. Το RT είναι η ατμομηχανή των ρωσικών εκστρατειών ενημερωτικής επιρροής. Εκατοντάδες άλλες δομές μέσων ενημέρωσης ακολουθούν το παράδειγμά του στην παραγωγή παραπλανητικού και βασισμένου στην επιρροή περιεχομένου σε δεκάδες γλώσσες.  Η υπηρεσία ειδήσεων RT συγχέεται συχνά με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Россия сегодня, αλλά πρόκειται για τη μητρική εταιρεία χαρτοφυλακίου στην οποία ανήκουν τα πρακτορεία ειδήσεων RT, RIA Novosti, Sputnik και αρκετοί άλλοι πληροφοριακοί πόροι.

Το ρωσικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης που επηρεάζουν την πληροφόρηση επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε όλους τους τομείς και ενσωματώνει ενεργά τον προγραμματισμό του στον παγκόσμιο χώρο των μέσων ενημέρωσης σε διάφορες πλατφόρμες.  Για παράδειγμα, το RT ήταν το πρώτο ειδησεογραφικό κανάλι που έφτασε το 1 δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube, ενώ αργότερα ήταν επίσης το πρώτο που έφτασε τα 10 δισεκατομμύρια προβολές. Όσον αφορά τις συνολικές προβολές, το RT προηγείται των ειδησεογραφικών καναλιών BBC, CNN, Al Jazeera, Euronews και Fox News.  Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα πιο δημοφιλή βίντεο του RT στο YouTube δεν είναι πρωτότυπο περιεχόμενο που έχει παραχθεί από το RT, αλλά trending ή viral βίντεο που έχουν γυριστεί με κινητά τηλέφωνα ή κάμερες dash/surveillance.  Το RT φαίνεται να αυξάνει τεχνητά τις προβολές του για να παραμείνει στην κορυφή της λίστας. Το RT κατέχει επίσης μια ιδιαίτερη θέση στη δομή της ρωσικής ενημερωτικής επιρροής στο εξωτερικό και φαίνεται ότι οι ειδικές ενημερωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στον παγκόσμιο χώρο των μέσων ενημέρωσης υλοποιούνται με επιτυχία.

Πολιτική επιρροή επί των ρωσικών επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης

Εκτός από τα πρακτορεία ειδήσεων και τα τηλεοπτικά κανάλια που δημιουργούν και διανέμουν περιεχόμενο, υπάρχουν εξειδικευμένες διοικητικές δομές που έχουν δημιουργηθεί για την υποστήριξη των ρωσικών επιχειρήσεων επιρροής. Αυτές οι δομές και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές είναι άμεσα υπεύθυνοι για τη δημιουργία ιδεών και τη λήψη διοικητικών αποφάσεων που καθορίζουν την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της ρωσικής πολιτικής πληροφόρησης, που διεξάγονται ως ειδικές επιχειρήσεις πληροφόρησης.

Ο επικεφαλής συντονιστής της ρωσικής πολιτικής πληροφόρησης είναι ο Aleksey Gromov (γεν. 1960). Ο Gromov είναι πρώτος αναπληρωτής επιτελάρχης της προεδρικής διοίκησης της Ρωσίας από το 2012 και διαχειρίζεται τις ρωσικές επιχειρήσεις πληροφόρησης από την έδρα αυτή.  Ο Γκρόμοφ είναι έμπειρος πολιτικός που εργάστηκε ως γραμματέας Τύπου των προέδρων Γέλτσιν και Πούτιν και υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου διευθυντών πολλών κρατικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εταιρειών. Η προεδρική διοίκηση της Ρωσίας έχει μεγάλη επιρροή στο ρωσικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης, όπως περιγράφουμε λεπτομερέστερα παρακάτω.

Ορισμένες εμβληματικές προσωπικότητες εργάζονται στο πλαίσιο του συστήματος ως δημιουργοί προγραμμάτων και περιεχομένου. Ένα τέτοιο άτομο είναι ο Evgeni Minchenko. Το 1993, ο Μιντσένκο ίδρυσε το πρακτορείο New Image PR, το οποίο ειδικεύεται στην παροχή πολιτικών συμβουλών.   Το 2009, τέθηκε επικεφαλής της εταιρείας επικοινωνιακών συμμετοχών Minchenko Consulting. Ο Μιντσένκο επέβλεψε τις προεκλογικές εκστρατείες των επικεφαλής των περιφερειών που περιλαμβάνονται στις “λίστες του Κρεμλίνου”. Επίσης, συμβούλευε την Ουκρανή πολιτικό Γιούλια Τιμοσένκο. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 20 καλύτερων δημιουργών πολιτικών στρατηγικών της Ρωσίας. Όταν το Κέντρο Μελέτης Πολιτικών Ελίτ (Centre for Study of Political Elites) ιδρύθηκε το 2019 από το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ο Μιντσένκο διορίστηκε επικεφαλής.

Το Κέντρο Μελέτης Πολιτικών Ελίτ του MGIMO δημιουργήθηκε για να ερευνήσει την αλληλεπίδραση των διαφόρων ομάδων συμφερόντων εντός της πολιτικής ελίτ της Ρωσίας, τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής στη Ρωσική Ομοσπονδία και σε άλλα κορυφαία κράτη του κόσμου, καθώς και τα χαρακτηριστικά των κοινοτήτων της πολιτικής ελίτ σε διάφορες περιοχές του κόσμου -τα χαρακτηριστικά στρατολόγησής τους, τις αρχές εσωτερικής αυτοοργάνωσής τους και τον ρόλο των άτυπων θεσμών, όπως η κουλτούρα, οι παραδόσεις και άλλες μορφές επιρροής. Κύριος εταίρος του Κέντρου είναι η Minchenko Consulting. Το Κέντρο αποτελεί επίσης ένα εργαλείο για τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών σχετικά με τις ρωσικές ελίτ στο εξωτερικό.

Οι θεωρητικοί που μελετούν τις Ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής υποστηρίζουν ότι οι ίδιες οι ελίτ της Ρωσίας και οι ελίτ άλλων εθνών αποτελούν τους κύριους στόχους αυτών των επιχειρήσεων.  Από το 2014, ορισμένοι εμπειρογνώμονες για τη Ρωσία υποστηρίζουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης θα συμβεί εάν οι δυτικές ελίτ δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε αρχές.

Ο σύγχρονος ρωσικός πολιτικός λόγος υποδηλώνει ότι, εάν οι παγκόσμιες ελίτ είναι αποφασισμένες να ξεκινήσουν έναν πόλεμο, λίγα μπορούν να τις συγκρατήσουν, ούτε καν τα πυρηνικά όπλα. Το πιθανότερο είναι ότι το Κέντρο Μελέτης Πολιτικών Ελίτ MGIMO θα επιβλέπει την κατασκευή ενός προϊόντος πληροφοριών που είναι τοξικό για τις εθνικές ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών και των συμμάχων τους.

Ιδεολογική υποστήριξη για τις ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής παρέχει επίσης το Κέντρο Στρατιωτικοπολιτικών Μελετών, το οποίο ιδρύθηκε το 2012 ως κοινό έργο του MGIMO και του ομίλου Almaz-Antey, του μεγαλύτερου κατασκευαστή όπλων για την αεράμυνα και την πυραυλική άμυνα της Ρωσίας (συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου BUK M1 που ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης MH-17). Ο Alexei Podberëzkin, συντηρητικός πολιτικός, ηγείται του Κέντρου Στρατιωτικοπολιτικών Μελετών, το οποίο έχει διατυπώσει τις βασικές αρχές του “πολέμου των πληροφοριών” στην έρευνα και τις δημοσιεύσεις του.

Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν την ενεργό χρήση πληροφοριών, επικοινωνιών και γνωστικών-ιδεολογικών μέσων για την επιβολή καταναγκασμού.

Οι κύριοι πολιτικοί στόχοι  των ρωσικών πληροφοριακών επιχειρήσεων είναι να πλήξουν την εθνική ταυτότητα, να παραμορφώσουν τις βασικές αξίες και να αναδιατάξουν την προτεραιότητα των εθνικών συμφερόντων των χωρών που στοχεύει η Ρωσία για πιθανή στρατιωτική και εδαφική επέκταση, ή τουλάχιστον να επηρεάσουν το πληροφοριακό περιβάλλον και τη λήψη αποφάσεων εντός των χωρών αυτών.

Οι Ρώσοι ειδικοί της πληροφόρησης χρησιμοποιούν συχνά την “αρχή του καθρέφτη” στην παραγωγή του πληροφοριακού περιεχομένου. Η “αρχή του καθρέφτη” είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στην προπαγάνδα – η πλευρά σας προβάλλει ισχυρισμούς ότι ο αντίπαλός σας είναι ένοχος για ό,τι είναι αυτό που έχετε κάνει/πρόκειται να κάνετε.

Για παράδειγμα, οι Ρώσοι ειδικοί κατηγορούν παραδοσιακά τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τεχνολογίες επικοινωνιών εναντίον της Ρωσίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής που συνεργάζονται με τη Ρωσία -αν η Δύση κατηγορήσει τη Ρωσία για επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, τότε στη Ρωσία μπορεί να υπάρξει μια σειρά δημοσιεύσεων σχετικά με τη δυτική επιθετικότητα εναντίον της Μέσης Ανατολής.  Στην πραγματικότητα, οι Ρωσικές ειδικές υπηρεσίες [Спецслужбы] είναι αυτές που χρησιμοποιούν ενεργά τέτοιες επιχειρήσεις πληροφόρησης για να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις ξένων κρατών.

Στόχος της ρωσικής στρατηγικής πληροφόρησης είναι η επίτευξη πολιτικού πλεονεκτήματος χωρίς να προκληθεί ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση με τις δυτικές χώρες. Δεδομένου ότι το Κέντρο Στρατιωτικοπολιτικών Ερευνών είναι ένα κοινό έργο με τον μεγαλύτερο παραγωγό όπλων για το Ρωσικό στρατό, είναι πιθανό ότι οι υπάλληλοι του κέντρου εξυπηρετούν πρωτίστως τα συμφέροντα της στρατιωτικής βιομηχανίας, προωθώντας το αναπόφευκτο ενός πολέμου με τη Δύση στην ανώτατη ηγεσία της Ρωσίας.

Μια ανάλυση των δημοσιεύσεων του προσωπικού του κέντρου υποστηρίζει αυτή την άποψη -επιβεβαιώνουν την ιδέα ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης είναι αναπόφευκτος και καλούν τον Ρώσο πρόεδρο και την κυβέρνηση να εκσυγχρονίσουν τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις.

Μη κυβερνητικοί οργανισμοί που παράγουν εξειδικευμένο περιεχόμενο, όπως η Ρωσική Στρατιωτική Ιστορική Εταιρεία, είναι επίσης ενσωματωμένοι στο ρωσικό σύστημα πληροφόρησης. Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, βοηθός του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού.  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Σεργκέι Ιβάνοφ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της FSB, πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης.   Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο Dmitry Rogozin, Γενικός Διευθυντής της ROSCOSMOS Corporation, ο Arkady Rottenberg, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SMP Bank και ο Sergey Chemezov, Γενικός Διευθυντής της αμυντικής εταιρείας ROSTEC. Τα άτομα αυτά είναι μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν που επιβλέπουν προσωπικά μια σειρά από έργα που εκτελούνται από τη Ρωσική Στρατιωτική Ιστορική Εταιρεία, μεταξύ των οποίων η εξύμνηση των νικών της Ρωσίας επί των εχθρών της, η προστασία της ηρωικής ιστορίας της Ρωσίας από τις προσπάθειες δυτικών ιστορικών να την απαξιώσουν και η προώθηση των πατριωτικών αξιών στους ρωσόφωνους πληθυσμούς ξένων χωρών.

Στοχευμένη εργασία με τους ρωσόφωνους πληθυσμούς ξένων χωρών εκτελεί επίσης η ROSSOTRUDNICHESTVO (Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, συμπατριώτες που ζουν στο εξωτερικό και τη διεθνή ανθρωπιστική συνεργασία) με επικεφαλής την Eleanora Mitrofanova και από το Παγκόσμιο Συντονιστικό Συμβούλιο των Ρώσων συμπατριωτών που ζουν στο εξωτερικό. Οι δομές αυτές χρησιμεύουν ως δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των κέντρων πληροφόρησης ρωσικής επιρροής και της ρωσικής διασποράς στο εξωτερικό, συντονίζοντας τις δραστηριότητες των φιλορωσικών οργανώσεων στις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Χρηματοδοτικοί μηχανισμοί που υποστηρίζουν την κρατική πολιτική πληροφόρησης της Ρωσίας

Το κρατικό μονοπώλιο επί των δομών που παράγουν ενημερωτικό περιεχόμενο σημαίνει ότι χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020-22, για τα μέσα ενημέρωσης προβλέπονται 91,9 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,08 δισεκατομμύρια ευρώ) για το 2020, ενώ για καθένα από τα επόμενα δύο έτη αναμένονται περίπου 71 δισεκατομμύρια ρούβλια (0,84 δισεκατομμύρια ευρώ).  Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό που διέθετε 69,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (0,82 δισεκατομμύρια EUR) για τα ΜΜΕ.

Η χρηματοδότηση των ΜΜΕ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τμήματος προϋπολογισμού του κρατικού προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας”.

Άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού χρηματοδοτούν δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της ενημερωτικής επιρροής: “Υποστήριξη της ρωσικής πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας στο εξωτερικό” – 845 εκατομμύρια ρούβλια (9,9 εκατομμύρια ευρώ), “Ρωσική ανθρωπιστική αποστολή” -55 εκατομμύρια ρούβλια (0,65 εκατομμύρια RUB) και “Επιχορηγήσεις μη κερδοσκοπικού οργανισμού (χωρίς όνομα) για την υλοποίηση δραστηριοτήτων εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της δημόσιας διπλωματίας” -55 εκατομμύρια ρούβλια (0,65 εκατομμύρια RUB).

Η ανάλυση της κατανομής του προϋπολογισμού του RT δείχνει ότι η Γερμανία και η Αυστρία έχουν γίνει νέες περιοχές επικέντρωσης για τις επιχειρήσεις των Ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Εκτός από τη Γερμανική διαδικτυακή πύλη RT, ένα νέο τηλεοπτικό κανάλι έχει ξεκινήσει να μεταδίδει ειδήσεις του RT στα γερμανικά. Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, οι εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου ομοσπονδιακού καγκελάριου της Γερμανίας και η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Ρωσίας στην Ευρώπη  είναι λόγοι για τους οποίους η Ρωσία μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει επιχειρήσεις ενημέρωσης για να επηρεάσει τη γερμανική πολιτική υπέρ των στόχων του Πούτιν.

Εκτός από τα χρήματα που διατίθενται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι περιφερειακοί προϋπολογισμοί χρηματοδοτούν επίσης την παραγωγή ενημερωτικού περιεχομένου για την προώθηση μιας θετικής εικόνας του Κρεμλίνου και την προώθηση αφηγήσεων που μεταδίδονται από το ομοσπονδιακό κέντρο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η κυρίαρχη αφήγηση που προβάλλεται από τους εμπειρογνώμονες και τους πολιτικούς που εμφανίζονται στα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η οποία επαναλαμβάνεται καθημερινά στις εκπομπές λόγου σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, είναι ότι “όλα τα προβλήματα της Ρωσίας είναι αποτέλεσμα των ανατρεπτικών ενεργειών της Δύσης.”

Τα χρήματα από το Ταμείο Προεδρικών Επιχορηγήσεων χρησιμοποιούνται επίσης για την υποστήριξη πατριωτικών αφηγήσεων. Το 2020, τα έργα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ήρθαν πρώτα στον διαγωνισμό επιχορήγησης. Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ρούβλια (11,8 εκατομμύρια ευρώ) διατέθηκαν σε 469 έργα που αφορούν τη νίκη του σοβιετικού λαού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συμμετοχή των Ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στη διαχείριση της ροής πληροφοριών

Οι Ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή και τη διανομή της επιρροής των πληροφοριών σε όλα τα στάδια. Το τμήμα Κ54 -ένα διαβαθμισμένο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών- είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της ροής πληροφοριών.  Τα κύρια καθήκοντα του τμήματος περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των εγκλημάτων πληροφόρησης στον ψηφιακό χώρο, την αντιμετώπιση των εγκλημάτων που διαπράττονται με τη χρήση δικτύων πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών (συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου) και την προστασία της υγείας των ανηλίκων και της δημόσιας ηθικής στο διαδίκτυο.  Το τμήμα Κ εμποδίζει επίσης τη διάδοση πληροφοριών στο διαδίκτυο που χαρακτηρίζονται ως “εξτρεμιστικές” λόγω “πολιτικής απιστίας”. Οι Ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν το Τμήμα Κ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της πολιτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία.  Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το Τμήμα Κ ήταν εκείνο που δρομολόγησε το νέο νόμο σχετικά με το ρωσικό λογισμικό στις συσκευές -από την 1η Ιουλίου 2020, δεν είναι δυνατή η πώληση ορισμένων τεχνικά εξελιγμένων προϊόντων στη Ρωσία χωρίς προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, των υπολογιστών, των έξυπνων τηλεοράσεων και οποιωνδήποτε άλλων συσκευών που απαριθμούνται.  Το ρωσικό λογισμικό επιτρέπει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τους χρήστες συσκευών και υπολογιστών και να λαμβάνουν πληροφορίες από τις εν λόγω συσκευές.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) είναι η κύρια υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας.  Οι αρμοδιότητές της περιλαμβάνουν την αντικατασκοπεία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια των συνόρων, την επιτήρηση και άλλα σοβαρά εγκλήματα. Η FSB παρακολουθεί την πολιτική πίστη των πολιτών και παρακολουθεί τις δραστηριότητες των επιστημονικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Διαχειρίζεται ένα ευρύ δίκτυο πρακτόρων που συλλέγουν πληροφορίες.

Η υπηρεσία εργάζεται για τον εντοπισμό εχθρικών συμπεριφορών έναντι της Ρωσίας και την εξακρίβωση των γεγονότων που περιβάλλουν κάθε τέτοια περίπτωση.

Η FSB διαθέτει επίσης ένα Κέντρο Ασφάλειας Πληροφοριών, το οποίο αποτελεί μέρος της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της. Επισήμως, το κέντρο ασχολείται με εγκλήματα στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και αποκαλύπτει την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων.  Στην πραγματικότητα, ο τομέας ευθύνης του κέντρου είναι πολύ ευρύτερος -παρακολουθεί τις ροές πληροφοριών και τις διαδικτυακές δραστηριότητες των πολιτών, απομυζά πληροφορίες από τα δίκτυα επικοινωνίας και διαδίδει παραπληροφόρηση.

Η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού(SVR) είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στον τομέα των ρωσικών επιχειρήσεων πληροφοριών. Η SVR είναι αυτή που καθορίζει τη στρατηγική κατεύθυνση για επιθετικές επιχειρήσεις πληροφόρησης κατά των χωρών της ΕΕ με στόχο την αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στις χώρες-στόχους, τη δωροδοκία των ηγετών δεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, τη διαίρεση της ευρωπαϊκής κοινότητας όσον αφορά τις κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών και προσώπων, την απαξίωση της ευρωατλαντικής αλληλεγγύης, την αντιμετώπιση της επέκτασης του ΝΑΤΟ και τη δημιουργία συνθηκών για τη Ρωσική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Η SVR θεσπίζει εντολές για το κανάλι RTR-Planet που εκπέμπει στη ρωσική γλώσσα, καθώς και για τα RT και Sputnik, τα οποία εκπέμπουν για το ξένο κοινό σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Οι κύριες μονάδες που είναι επιφορτισμένες με την εργασία πληροφοριακού περιεχομένου είναι το Τμήμα Ανάλυσης και Πληροφόρησης και η Διεύθυνση Πληροφοριών Εξωτερικού για τις ξένες πληροφορίες.

Η Κύρια Διεύθυνση [Πληροφοριών] (GRU) του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το ισχυρότερο κέντρο για την πληροφοριακή επιθετικότητα της Ρωσίας προς τη Δύση. Εντός της δομής της GRU, υπάρχει μια αυστηρά απόρρητη μονάδα -το Γραφείο 12bis- που ασχολείται με τον πληροφοριακό πόλεμο. Το Γραφείο λαμβάνει επιχειρησιακές πληροφορίες από άλλες μονάδες της GRU που είναι υπεύθυνες για επιχειρήσεις στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την Ασία, την Αφρική και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Αυτό τους επιτρέπει να δημιουργούν περιεχόμενο που διανέμεται κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα αλλά στη συνέχεια παρατίθεται από το RT και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.  Η μέθοδος αυτή ακολουθεί μία από τις αρχές των ρωσικών επιχειρήσεων επιρροής πληροφοριών -τη χρήση πολλαπλών πηγών πληροφοριών και τη διασταυρούμενη παραπομπή για την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις “φυτευτές” πληροφορίες. Κλειστές μελέτες δείχνουν ότι η GRU δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα που συνδέονται με κοινότητες μεταναστών στις χώρες της ΕΕ.

Η GRU συνδέεται επίσης με το “εργοστάσιο τρολ” του Evgeny Prigozhin-μια έρευνα για το θέμα αυτό δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2020 από την αμερικανική ειδησεογραφική εταιρεία CNN.

 Το νέο νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της ρωσικής πολιτικής πληροφόρησης

Η διεξαγωγή επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία απαιτεί κατάλληλη νομική υποστήριξη. Οι στόχοι είναι να περιοριστούν οι δυνατότητες των Ρώσων κατοίκων να λαμβάνουν πληροφορίες από πηγές διαφορετικές από τα εγκεκριμένα από την κυβέρνηση κανάλια πληροφόρησης και να δημιουργηθούν θετικές νομικές συνθήκες για την παραγωγή και τη διάδοση των επιχειρήσεων πληροφοριών επιρροής. Οι αλλαγές στους νόμους γίνονται με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Από το 2002 έχουν εκδοθεί διάφοροι νόμοι που ενισχύουν τον κρατικό έλεγχο στον τομέα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.  Ωστόσο, πρόκειται για μεμονωμένες νομοθετικές πράξεις.

Την περίοδο 2018-20, υιοθετήθηκε μια σειρά νόμων που περιορίζουν ενεργά την ελευθερία των ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Τον Ιανουάριο του 2018, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας των Επικοινωνιών, της Τεχνολογίας Πληροφοριών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης(ROSKOMNADZOR) εξέδωσε διαταγή στην οποία αναφέρεται ότι οι άδειες διανομής ξένων έντυπων εκδόσεων στη Ρωσία θα μπορούσαν να ανακληθούν εάν υπήρχαν υποψίες ότι διαδίδουν πληροφορίες που απειλούν την εγχώρια πολιτική σταθερότητα.

Την 1η Ιουλίου 2018 τέθηκε σε ισχύ μια δέσμη αντιτρομοκρατικών νόμων σχετικά με πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας. Από εκείνη την ημέρα, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στη Ρωσία ήταν υποχρεωμένοι να καταγράφουν όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες, τα μηνύματα κειμένου, τις εικόνες, τους ήχους, τις βιντεοσκοπήσεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πελατών. Ο νόμος εφαρμόζεται στα άμεσα μηνύματα, στα φόρουμ, στα κοινωνικά δίκτυα, στις ιστοσελίδες γνωριμιών και σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες. Τον Δεκέμβριο του 2018, η Ρωσία ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους αλλοδαπούς να κατέχουν πάνω από το 20% των μετοχών του εγκεκριμένου κεφαλαίου των εταιρειών μέσων ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Ο νόμος εφαρμόζεται στους “συσσωρευτές/aggregators” ειδήσεων που διαδίδουν πληροφορίες στα ρωσικά ή σε οποιαδήποτε άλλη εθνική γλώσσα των λαών της Ρωσίας.   Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι οι περιορισμοί για τις εν λόγω υπηρεσίες είναι απαραίτητοι για την “αποτροπή απειλών κατά της δημόσιας τάξης στη Ρωσία.”

Το Μάρτιο του 2019 τέθηκε σε ισχύ ομοσπονδιακός νόμος που επιβάλλει ποινές για την εν γνώσει δημοσίευση ψευδών πληροφοριών – “ψευδών ειδήσεων”- στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, καθώς και για την προσβολή του Ρωσικού κράτους ή της κοινωνίας.  Οποιοδήποτε υλικό που προσβάλλει ή γελοιοποιεί τη Ρωσική κοινωνία, τα κρατικά της σύμβολα ή τους θεσμούς και τις αρχές μπλοκάρεται.  Ταυτόχρονα τέθηκε σε ισχύ συνοδευτικός νόμος, τροποποίηση του διοικητικού κώδικα, με τον οποίο επιβάλλονται πρόστιμα έως 300 χιλιάδες ρούβλια (3.500 ευρώ) και η δυνατότητα διοικητικής σύλληψης για προσβολή κρατικών συμβόλων και θεσμών.  Όταν ο Γενικός Εισαγγελέας εντοπίζει αυτού του είδους το περιεχόμενο, πρέπει να διαβιβάζει αίτημα στη ROSKOMNADZOR για την αφαίρεσή του και για τη διασφάλιση περιορισμένης πρόσβασης στις πηγές που διαδίδουν τις πληροφορίες. Η ROSKOMNADZOR, στη συνέχεια, καθορίζει τους παρόχους διαδικτύου που φιλοξενούν το περιεχόμενο και αποστέλλει ειδοποίηση (σε πολλές γλώσσες), απαιτώντας την αφαίρεσή του εντός μίας ημέρας.  Εάν το αίτημα δεν εισακουστεί, η ROSKOMNADZOR δίνει εντολή στον πάροχο να αποκλείσει την πρόσβαση στον ιστότοπο στη Ρωσία. Σε περίπτωση που το περιεχόμενο αφαιρεθεί, ο ιδιοκτήτης πρέπει στη συνέχεια να ενημερώσει τη ROSKOMNADZOR, η οποία στη συνέχεια λαμβάνει απόφαση σχετικά με την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Από τότε που οι νόμοι αυτοί τέθηκαν σε ισχύ στα μέσα του 2020, η ROSKOMNADZOR ανέφερε ότι “έλαβε αίτημα από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, το οποίο περιείχε έναν αριθμό συνδέσμων προς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων VKontakte και Facebook, που σχετίζονται με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού”.   Η ROSKOMNADZOR περιόρισε την πρόσβαση στους δικτυακούς τόπους και συμπεριέλαβε τους συνδέσμους σε μητρώο παράνομου περιεχομένου. Όλες οι παραβατικές πληροφορίες έχουν έκτοτε αφαιρεθεί.

Ο όρος RUNET-Ρωσικό διαδίκτυο-μπήκε σε χρήση το 1997 για να αναφέρεται σε τοπικούς δικτυακούς τόπους και υπηρεσίες στη Ρωσική γλώσσα.  Την 1η Σεπτεμβρίου 2019 τέθηκε σε ισχύ νόμος σύμφωνα με τον οποίο όλες οι βασικές υποδομές RUNET πρέπει να βρίσκονται στο εθνικό έδαφος. Η ROSKOMNADZOR θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται κεντρικά το δημόσιο δίκτυο επικοινωνιών σε περίπτωση απειλών για τη σταθερή, ασφαλή και ολοκληρωμένη λειτουργία του διαδικτύου στη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αποσυνδέσει το RUNET από το παγκόσμιο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή.  Η Ρωσία θεωρεί επί του παρόντος την ιδέα του “διαστημικού διαδικτύου” ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, καθώς δεν μπορεί να ελεγχθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Τον Νοέμβριο του 2019, η ρωσική Κρατική Δούμα ενέκρινε νόμο που αυστηροποιεί τους κανόνες για τα ξένα μέσα ενημέρωσης που εργάζονται στη Ρωσία, απαιτώντας να αναγνωρίζονται ως “ξένοι πράκτορες”.  Τα άτομα που διαδίδουν ύποπτες πληροφορίες ή συμμετέχουν στη δημιουργία τους θεωρούνται επίσης ξένοι πράκτορες βάσει του νέου νόμου.

Έτσι, όλοι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι που συνεργάζονται με δυτικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών. Επί του παρόντος, εννέα μέσα ενημέρωσης -κυρίως με έδρα τις ΗΠΑ- έχουν χαρακτηριστεί ξένοι πράκτορες. Οι νέοι κανόνες καθιστούν επίσης δυνατό τον αποκλεισμό των διαδικτυακών πόρων οποιουδήποτε ξένου μέσου ενημέρωσης που δραστηριοποιείται εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το 2020, το ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης πρότεινε πρόστιμο (το οποίο εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2021) για τη διανομή υλικού από μη καταχωρισμένα μέσα ενημέρωσης. Ο νόμος στρέφεται επίσης κατά των δραστηριοτήτων των μπλόγκερ με μεγάλο ακροατήριο, εξισώνοντάς τους με τα μέσα ενημέρωσης. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης θεώρησαν την πρωτοβουλία αυτή ως εκδήλωση λογοκρισίας, επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης απορρίπτει τακτικά τις προσπάθειές τους να καταχωρίσουν τις δικές τους εκδόσεις. Ο νόμος υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2021, εγκρίνοντας πρόστιμο 2.500 ρούβλια (28 ευρώ) για τα φυσικά πρόσωπα και έως 500.000 ρούβλια (5.632,09 ευρώ) για τις οντότητες μέσων ενημέρωσης.

Οι νέοι κατασταλτικοί κανονισμοί σχετικά με την παραγωγή και τη διάδοση πληροφοριών στη Ρωσία οδηγούν πολλούς να υποθέσουν ότι το καθεστώς Πούτιν προετοιμάζεται για έναν “πληροφοριακό πόλεμο” μεγάλης κλίμακας με τη Δύση: το κράτος ενισχύει τις δικές του δυνατότητες πληροφόρησης και προετοιμάζεται για μια επίθεση προς την Ευρώπη και την Αμερική. Ωστόσο, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η πρωταρχική επικέντρωση αυτών των νέων κανονισμών είναι το ρωσικό εγχώριο κοινό -οι νέοι περιορισμοί στην εσωτερική αγορά πληροφοριών της Ρωσίας σχεδιάστηκαν για να εμποδίσουν την επιρροή των εξωτερικών πηγών πληροφόρησης στον Ρωσικό πληθυσμό και να  επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προωθεί αφηγήσεις για να επηρεάσει τον πληθυσμό της.

Ο Πούτιν επιδίδεται σε τέτοιες επιθετικές επιχειρήσεις πληροφόρησης για να πείσει το εγχώριο κοινό του ότι αποκαθιστά την εικόνα της Ρωσίας στον κόσμο και ότι “κάνει τη Ρωσία και πάλι μεγάλη”.

Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, έχει επιβάλει ένα σύστημα πολιτικής καταπίεσης στο οποίο κατέχει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική εξουσία, επιτρέποντας στους ολιγάρχες και άλλους του στενού του κύκλου να επωφελούνται και να απολαμβάνουν μια πολυτελή ζωή.

Τάσεις στη Ρωσική στρατηγική πληροφόρησης

Τον Ιανουάριο του 2020, που θεσπίστηκε με τροποποιήσεις του ρωσικού Συντάγματος, η Ρωσία ολοκλήρωσε το νέο σύστημα δημόσιας διοίκησης.  Η εδραίωση του καθεστώτος του Πούτιν ως “αιώνιου προέδρου” απαιτούσε ορισμένες προσαρμογές σε όλους τους πολιτικούς θεσμούς της Ρωσίας.  Τα μέσα ενημέρωσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Το κράτος ουσιαστικά μονοπώλησε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των μέσων ενημέρωσης για την παραγωγή προϊόντων πληροφόρησης κατά παραγγελία, χρησιμοποιώντας χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η διαχείριση της πολιτικής πληροφόρησης γίνεται από ένα και μόνο κέντρο -την Προεδρική Διοίκηση της Ρωσίας.

Οι προτεραιότητες της πολιτικής πληροφόρησης καθορίζονται από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες -την GRU, την FSB και την SVR. Οι ηγέτες της SVR και της FSB είναι επίσης μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του προέδρου, ενώ η GRU αναφέρεται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Πολυάριθμες κυβερνητικές δεξαμενές σκέψης συμμετέχουν στην ανάπτυξη της στρατηγικής και της τακτικής για την πολιτική πληροφοριών της Ρωσίας, για παράδειγμα: το Αναλυτικό Κέντρο για την Κυβέρνηση της Ρωσίας, το Waldai Center, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ανάπτυξης, το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, το Συμβούλιο Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών, το Ταμείο Πολιτικής Ανάπτυξης και άλλα.  Το Κρεμλίνο αναθέτει εργασίες πολιτικής πληροφόρησης σε αυτούς τους οργανισμούς για να διατηρήσει μια επίφαση αληθοφανούς άρνησης σχετικά με την επιρροή του. Αυτή η δομή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων.

Πρώτον, προετοιμάζει απαντήσεις τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές προκλήσεις και απειλές: την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, τον κοροναϊό, τις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση και τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων πολιτών.

Δεύτερον, είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση της πληροφοριακής πίεσης προς τη Δύση, την αποδυνάμωση της ενδοδυτικής αλληλεγγύης για τη βελτίωση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας και την εδραίωση της ρωσικής κυριαρχίας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Αναβάθμιση των εργαλείων του πληροφοριακού πολέμου – ο “εχθρός του νέφους (cloud)”

Η έννοια του “εχθρού του νέφους” [облачный противник] χρησιμοποιείται από τους Ρώσους στρατιωτικούς στρατηγιστές τουλάχιστον από το 2014 και συζητείται επί του παρόντος στα ρωσικά στρατιωτικά-αναλυτικά κέντρα ως πτυχή του υβριδικού πολέμου. Ο “εχθρός του σύννεφου” είναι ένας πληρεξούσιος πράκτορας στο θέατρο του υβριδικού πολέμου, ο οποίος ενεργεί για να προκαλέσει ζημία και να υπονομεύσει τις επιχειρήσεις στο εσωτερικό μέτωπο του εχθρού, για παράδειγμα, πραγματοποιώντας κυβερνοεπιθέσεις κατά κρίσιμων δομών, επηρεάζοντας τους ξένους ηγέτες της κοινής γνώμης, ή εισάγοντας παράγοντες επιρροής στην ηγεσία των πολιτικών κομμάτων, των κυβερνητικών δομών και των φορέων διαχείρισης της άμυνας.  Οποιαδήποτε ζημία στον εχθρό εγκρίνεται εφόσον δεν προκαλεί πραγματική στρατιωτική σύγκρουση. Μεταξύ των πιο σημαντικών και παραγωγικών τομέων στους οποίους οι εχθροί του σύννεφου μπορούν να δραστηριοποιηθούν για τη διάδοση της ρωσικής επιρροής “νόμιμα” είναι οι δυτικοί δημόσιοι χώροι πληροφόρησης.

Η ιδέα δεν έχει ακόμη εννοιολογηθεί πλήρως και χρησιμοποιείται μόνο εντός στρατιωτικών στρατηγικών κύκλων, και απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να κατανοήσουμε πώς ο όρος εφαρμόζεται στην πράξη.  Είναι πιθανό ο νέος όρος να αποτελεί δανεισμό από την ορολογία της πληροφορικής, όπως στο “cloud computing” -υπηρεσίες και λογισμικό που μπορούν να προσπελαστούν εξ αποστάσεως.

Αν είναι έτσι, η έννοια του εχθρού του “σύννεφου” είναι παρόμοια με εκείνη της πέμπτης φάλαγγας -μια ομάδα ανθρώπων που μπορεί να αποδυναμώσει μια μεγαλύτερη ομάδα εκ των έσω. Ωστόσο, ενώ οι ρωσικές φωνές χρησιμοποιούν τον όρο για να περιγράψουν τη δυτική δραστηριότητα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα της αρχής του καθρέφτη σε δράση, όπου οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούνται για πρακτικές που διεξάγονται από τους ίδιους τους Ρώσους.   Για παράδειγμα, το Radio Sputnik μετέδωσε μια συνέντευξη του Alexei Podberëzkin του Κέντρου Στρατιωτικοπολιτικών Μελετών, ο οποίος αντέδρασε στους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για κρατική βία εναντίον Ιρανών πολιτών τον Ιανουάριο του 2021.  ‘Νομίζω ότι χρησιμοποιούν τώρα αυτόν τον μηχανισμό της “πέμπτης φάλαγγας” ή του λεγόμενου “αντίπαλου σύννεφου” για να δημιουργήσουν μια κατάσταση αστάθειας μέσω των κοινωνικών δικτύων και των συνωμοτικών ομάδων’, δήλωσε ο Podberëzkin.

Οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες δημιουργούν ενεργά “πυρήνες πληροφοριακής επιρροής” στις δυτικές χώρες, που αποτελούνται από δημοσιογράφους που γράφουν για τοπικές και εθνικές εκδόσεις, μπλόγκερ, influencers και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι δημοσιογράφοι που ζουν στις χώρες-στόχους χρησιμοποιούνται συχνά ως παράγοντες χειραγώγησης -τους δίνεται εντολή να παράγουν υλικό που επικρίνει την κατάσταση στη χώρα τους.

Οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας χρησιμοποιούν επίσης φιλορώσους ακτιβιστές για την προετοιμασία υλικού για τοπικές εκδόσεις και για τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik, τα οποία δημοσιεύουν τις ιστορίες τους σε πολλές γλώσσες. Ομάδες και κινήματα διαμαρτυρίας, όπως τα “κίτρινα γιλέκα”, εκτοπισμένοι και δυσαρεστημένοι μετανάστες που αγωνίζονται να δημιουργήσουν ένα βιοποριστικό επάγγελμα, και η ρωσόφωνη διασπορά, είναι όλοι πιθανοί αντίπαλοι των “σύννεφων”, έτοιμοι να κινητοποιηθούν υπέρ ενός φιλορωσικού σκοπού.

Σύμφωνα με τις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι Ρώσοι που ζουν στην Ευρώπη είναι άριστοι εκπρόσωποι της Ρωσικής πολιτικής στη Δύση. Οι ρωσόφωνες κοινότητες των “συμπατριωτών” που ζουν στις δυτικές χώρες είναι οι κύριοι καταναλωτές των μέσων ενημέρωσης που επηρεάζουν τις πληροφορίες στη Ρωσική γλώσσα -στη συνέχεια διανέμουν τις προωθούμενες αφηγήσεις στις εθνικές γλώσσες στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι Ρώσοι συμπαθούντες “σύννεφο” ή “πέμπτη φάλαγγα” είναι αποτελεσματικοί πράκτορες (ηθελημένοι ή αθέλητοι) της Ρωσικής επιρροής και αποτελούν στρατηγικό πόρο που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Κρεμλίνο για να διχάσει τους πληθυσμούς και να αποσταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση οπουδήποτε υπάρχει μεγάλη ρωσόφωνη διασπορά.

Μία από τις τροποποιήσεις του Πούτιν στο ρωσικό Σύνταγμα το 2020 αναφέρει τους “συμπατριώτες”: Άρθρο 69, παράγραφος 3.  Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει υποστήριξη στους συμπατριώτες της που ζουν στο εξωτερικό για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, εξασφαλίζοντας την προστασία των συμφερόντων τους και τη διατήρηση της πανευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας. Αυτό δημιουργεί μια νομική βάση για τη Ρωσία να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών όπου διαμένουν οι συμπατριώτες της -η Ρωσία έχει δώσει στον εαυτό της το δικαίωμα να χρησιμοποιεί διάφορα μέσα -από ανθρωπιστικά έως στρατιωτικά- για την προστασία των συμφερόντων τους. Αυτή ήταν η δικαιολογία που δόθηκε για τις εισβολές της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη Γεωργία.

Στο άρθρο “Επιλέγοντας την πιο αποτελεσματική ρωσική στρατηγική ασφαλείας”, οι συγγραφείς προτείνουν το ακόλουθο σενάριο για τη ρωσική παρέμβαση στις ουκρανικές υποθέσεις: […] η τρέχουσα στρατιωτικοπολιτική κατάσταση θα πρέπει να χαρακτηριστεί, κατ’ αρχήν, ως προετοιμασία για επίθεση από έναν δυτικό πολιτικοστρατιωτικό συνασπισμό, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία ως προηγμένο απόσπασμα και “κρέας για κανόνια”.

Επιπλέον, η Ουκρανική επιθετικότητα μπορεί να σταματήσει μόνο με την αλλαγή του καθεστώτος και της άρχουσας ελίτ στο Κίεβο με αλλαγές που θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να αντιστρέψουν τις διεργασίες που συμβαίνουν στην Ουκρανία στον τομέα της κουλτούρας, της γλώσσας και του συστήματος αξιών από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Στην πραγματικότητα, η στρατιωτική νίκη μπορεί να είναι μόνο μια προϋπόθεση για την αλλαγή του πολιτισμού.  Επιπλέον, δεν αποτελεί προϋπόθεση.  Η πολιτική νίκη επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους.  Αυτή μπορεί να επιτευχθεί είτε με στρατιωτική βία και μαζική χρήση κοινωνικοπολιτισμικών (πληροφοριακών, γλωσσικών κ.λπ.) μέσων, είτε μόνο με αυτά τα μέσα με μαζική πολιτική-διπλωματική και πολιτισμική-πληροφοριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του εθνικιστικού ρωσοφοβικού καθεστώτος.  Έτσι, η ρωσική κουλτούρα είναι ένα ισχυρό εργαλείο εξωτερικής επιρροής και η πνευματικότητα μπορεί να γίνει ένα αποφασιστικό μη στρατιωτικό μέσο αντιπαράθεσης, το οποίο, ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ελάχιστα ως πολιτικό μέσο καταναγκαστικής ισχύος.

Το άρθρο αυτό συνεχίζει με την απαρίθμηση των κύριων εργαλείων της πληροφοριακής επίθεσης: την παραγωγή και προώθηση αφηγήσεων που διαμορφώνουν εχθρική στάση απέναντι στο κράτος-θύμα, την πληροφοριακή υποστήριξη καταστροφικών πολιτικών δυνάμεων, τη χρήση της ρωσόφωνης διασποράς ως “πέμπτης φάλαγγας”, τη διάδοση της επιρροής της ρωσικής κουλτούρας και τη στρατολόγηση παραγόντων επιρροής μεταξύ των εθνικών ελίτ.

Τα προϊόντα επιρροής πληροφοριών διανέμονται μέσω διαφόρων καναλιών που προωθούν και διαδίδουν πληροφορίες χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τυποποιημένων τεχνικών και τεχνικών επιρροής, όπως οι τίτλοι που προκαλούν κλικ και αυξάνουν το “viral potential” του περιεχομένου-στόχου.

Η Παγκόσμια Ένωση Ρωσικού Τύπου (WARP) δημιουργήθηκε το 1999 με απόφαση του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρωσικού Τύπου με την ενεργό συμμετοχή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ITAR-TASS.  Η WARP εποπτεύει την ανάπτυξη ενός ρωσόφωνου χώρου πληροφόρησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και συντονίζει το έργο των δημοσιογράφων σε 80 χώρες. Η έδρα της οργάνωσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και τοποθετείται ως ανεξάρτητη μη κυβερνητική δομή. Ωστόσο, πρόεδρος της WARP είναι ο Βιτάλι Ιγκνατένκο, πρώην διευθύνων σύμβουλος του πρακτορείου ειδήσεων ITAR-TASS, και Ρώσοι πολιτικοί και ηγέτες ρωσικών επιχειρήσεων επηρεασμού της πληροφόρησης λαμβάνουν συνεχώς μέρος σε ετήσια συνέδρια του ρωσικού Τύπου.

Το Ρωσικό Παγκόσμιο Ίδρυμα [Фонд “Русский мир”] συμμετέχει ενεργά στην προώθηση των συμφερόντων της Ρωσίας στο εξωτερικό. Ο Πούτιν δημιούργησε το ίδρυμα με διάταγμα το 2007.  Πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο Vyacheslav Nikonov, γιος ενός πράκτορα της NKVD και εγγονός του υπουργού Εξωτερικών και κομισάριου της ΕΣΣΔ Vyacheslav Molotov.  Οι στόχοι του ιδρύματος είναι η προώθηση της διάδοσης αντικειμενικών πληροφοριών για τη σύγχρονη Ρωσία και η διαμόρφωση, σε αυτή τη βάση, μιας κοινής γνώμης ευνοϊκής για τη Ρωσία- η συνεργασία με ρωσικούς, ξένους και διεθνείς οργανισμούς και ομοϊδεάτες για την προώθηση της ρωσικής γλώσσας και του ρωσικού πολιτισμού, η υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ρωσικής διασποράς στο εξωτερικό, η υποστήριξη της εξαγωγής ρωσικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών, η υποστήριξη ξενόγλωσσων και ρωσόφωνων μέσων ενημέρωσης και πηγών πληροφόρησης που επικεντρώνονται στην επίτευξη των στόχων του ιδρύματος.

Το ίδρυμα διαθέτει τη δική του πύλη πληροφοριών στα ρωσικά, η οποία χρησιμοποιείται για το συντονισμό των δραστηριοτήτων των ρωσόφωνων δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. Η πύλη προωθεί αφηγήσεις σχετικά με τον σκοτεινό ρόλο της Δύσης, η οποία υποτίθεται ότι επιθυμεί να δυσφημίσει τη νίκη του σοβιετικού λαού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και παρέχει πληροφορίες που υποτίθεται ότι δυσφημούν τις χώρες της Βαλτικής σύμφωνα με την προαναφερθείσα αρχή του “καθρέφτη”.  Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες κατηγορούνται τακτικά για συνεργασία με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου -υλικό που υποστηρίζει αυτή τη θέση παρέχεται σχετικά με 96 βετεράνους της Λετονικής Λεγεώνας.

Οι “τεχνολογίες νέφους” ή οι δραστηριότητες και τα προϊόντα επιρροής πληροφοριών με απομακρυσμένη πρόσβαση περιλαμβάνουν την εισαγωγή ανατρεπτικών δομών πληροφόρησης στον υπάρχοντα χώρο των μέσων ενημέρωσης για την προώθηση των γεωπολιτικών στόχων της Ρωσίας.  Τα προϊόντα επιρροής πληροφοριών διανέμονται μέσω διαφόρων καναλιών που προωθούν και διαδίδουν πληροφορίες χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τυποποιημένων τεχνικών και τεχνικών επιρροής, όπως οι τίτλοι που προκαλούν κλικ και αυξάνουν το “viral potential” του περιεχομένου-στόχου.

Η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda στη Βόρεια Ευρώπη είναι ένα καλό παράδειγμα. Η έκδοση υπάρχει στην αγορά της Βόρειας Ευρώπης για πάνω από 10 χρόνια και είναι η μόνη εβδομαδιαία εφημερίδα στη ρωσική γλώσσα που διανέμεται στη Βαλτική (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) και στη Σκανδιναβία (Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία) σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Το συνολικό κοινό της έκδοσης ανέρχεται σε 100-130 χιλιάδες αναγνώστες. Η έντυπη έκδοση διανέμεται μέσω 800 σημείων λιανικής πώλησης και έχει περισσότερους από χίλιους συνδρομητές. Ο εκδοτικός οίκος SKP Media, με έδρα το Ταλίν, κατέχει μερίδιο στην επιχείρηση αυτή. Αυτή η μικρή τοπική εφημερίδα χρησιμεύει ως ένα από τα πολλά κανάλια για την εισαγωγή της Ρωσικής προπαγάνδας στις τοπικές κοινότητες στο εξωτερικό.

Εκατοντάδες ρωσικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και δημοσιογραφικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και χρησιμοποιούνται επίσης σε επιχειρήσεις επηρεασμού της πληροφόρησης.  Στην Εσθονία, για παράδειγμα, υπάρχει η διεθνής λέσχη μέσων ενημέρωσης Impressum (συνιδρυτής της οποίας είναι ο Igor Teterin, αρχισυντάκτης της Komsomolskaya Pravda στη Βόρεια Ευρώπη), το Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ρωσική Σχολή της Εσθονίας και η ρωσική πύλη Estonia.

Παρόμοιες δομές υπάρχουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αν το ρωσικό σύστημα επιρροής πληροφοριών στην ΕΕ περιγραφεί με την ορολογία της πληροφορικής, αυτές οι μικρές οργανώσεις είναι αλυσίδες μπλοκ που περιέχουν ένα κατακερματισμένο σύνολο αφηγήσεων επιρροής. Οι αφηγήσεις που προωθούν σχηματίζουν μια πληροφοριακή “φούσκα” που περιβάλλει τους ευρωπαϊκούς κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς με μια διαβρωτική μεμβράνη παραπληροφόρησης. Αν και λίγες από αυτές τις οργανώσεις έχουν τη δύναμη να κάνουν μεγάλη ζημιά από μόνες τους, συνολικά αποτελούν μια ισχυρή πηγή αντιδυτικής επιρροής.

Διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων πληροφόρησης στον ψηφιακό χώρο

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις πληροφοριακής επιρροής που χρησιμοποιεί η Ρωσία εναντίον της Δύσης έχουν τη δική τους λογική και θεωρητική αιτιολόγηση. Με την πάροδο του χρόνου, η θεωρία αναπτύσσεται και η πρακτική βελτιώνεται.   Συγκεκριμένα, ένα από τα νέα εγχειρίδια που εκδόθηκαν από το MGIMO είναι αφιερωμένο στο θέμα αυτό: V. Zavorotny, “Δικτυακοί τόποι, σχεδιασμός ιστοσελίδων, web animation: η πρακτική της προετοιμασίας υλικού πληροφοριακού και ψυχολογικού αντίκτυπου”.

Ένας από τους κύριους στόχους των ειδικών επιχειρήσεων πληροφόρησης είναι να επηρεάσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Στο πρώτο στάδιο, συλλέγεται ένας φάκελος για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και συντάσσεται το ψυχολογικό του πορτρέτο. Στο δεύτερο στάδιο, ο στόχος εκτίθεται σε μια εκστρατεία πληροφοριακής επιρροής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης -αυτή μπορεί να έχει τη μορφή γελοιογραφιών, συκοφαντικών δημοσιεύσεων ή συνεντεύξεων με αντιπάλους και πρώην φίλους. Ο στόχος αναλώνεται τώρα στην αντίκρουση των δυσφημιστικών πληροφοριών -δεν μπορεί να επεξεργαστεί λογικά το ευρύτερο πλαίσιο και τις συνέπειες της πληροφοριακής επίθεσης και έτσι αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το χρόνο και τους άλλους πόρους του για να προστατεύσει τον εαυτό του.  Στο τρίτο στάδιο, ένας παράγοντας επιρροής προσφέρει λύσεις για την επίλυση της συναισθηματικής και ψυχολογικής αναταραχής που βιώνει ο στόχος. Ο σύμβουλος που δίνει τις συμβουλές τοποθετείται στον άμεσο κύκλο του στόχου και έχει πλέον τη δυνατότητα να επηρεάσει τις αποφάσεις του στόχου.

Ενας επαναλαμβανόμενος στόχος των πληροφοριακών επιχειρήσεων των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Ζελένσκι, για τον οποίο διαδίδονται φήμες και κουτσομπολιά που υποδηλώνουν ότι έχει μη παραδοσιακό προσανατολισμό και πάσχει από ψυχική κατωτερότητα -κατηγορείται για διαφθορά και για συμπάθεια προς τους Ναζί.

Οι μέθοδοι του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP) χρησιμοποιούνται συχνά ως εργαλείο για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων πληροφόρησης από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο NLP είναι μια ψευδοεπιστημονική ψυχολογική θεωρία που περιλαμβάνει την ανάλυση των στρατηγικών που χρησιμοποιούνται από επιτυχημένα άτομα και την εφαρμογή τους για την επίτευξη προσωπικών στόχων. Συνδέει τις σκέψεις, τη γλώσσα και τα πρότυπα συμπεριφοράς που μαθαίνονται μέσω της εμπειρίας με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αν και οι σύγχρονοι ειδικοί θεωρούν ότι το NLP δεν είναι και τόσο επιστημονικό, οι ειδικές υπηρεσίες στην ΕΣΣΔ και στη συνέχεια στη Ρωσία δημιούργησαν αρκετά “επιστημονικά κέντρα” όπου μελετούσαν πώς να επηρεάζουν την ψυχή με τη βοήθεια της σημειολογίας.

Μια λειτουργία των επιχειρήσεων που βασίζονται στην NLP είναι να αποθαρρύνουν τον πληθυσμό-στόχο και στη συνέχεια να παρουσιάζουν τη Ρωσία ως σωτήρα.  Επί του παρόντος, η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πανικού μετά την επιδημία του κοροναϊού στην Ευρώπη. Ο στόχος μιας τέτοιας επίθεσης πληροφόρησης ήταν η Ιταλία.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν στα κείμενά τους λέξεις όπως “θάνατος”, “τρόμος”, “καταστροφή” για να επηρεάσουν την ψυχοσύνθεση του πληθυσμού-στόχου και να δημιουργήσουν ένα αίσθημα απελπισίας.  Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο Πούτιν, σαν πάνω σε “λευκό άλογο” με 100 Ρώσους γιατρούς και ιατρικές προμήθειες.

Συνοδευτικά, οργανώθηκε μια ισχυρή εκστρατεία δημοσίων σχέσεων στα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία και στο εξωτερικό για να βοηθήσει τη Ρωσία να συνδράμει την Ιταλία στον αγώνα κατά του κοροναϊού.  Παρόμοιες τακτικές χρησιμοποιούνται και στο ρωσικό κοινό. Για παράδειγμα, το να αποκαλείται μια έκρηξη φυσικού αερίου “δυνατό χτύπημα” προκειμένου να υποβαθμιστούν οι καταστροφικές συνέπειες, και το να αναφέρεται μια πτώση του ΑΕΠ ως “αρνητική αύξηση”-η χρήση τέτοιων γλωσσικών παιχνιδιών κλιμακώθηκε σε σχέση με τις κυρώσεις και την πανδημία COVID-19.  Ο Πούτιν γίνεται τότε ένας από μηχανής Θεός.

Δεύτερον, χρησιμοποιούνται ειδικές επιχειρήσεις επιρροής πληροφοριών για την ενίσχυση της διάθεσης διαμαρτυρίας σε έναν πληθυσμό-στόχο και άρα της ενθάρρυνσης για ταραχές στους δρόμους. Διαδίδονται πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα και σε όλα τα εθνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις αντιδημοφιλείς εσωτερικές πολιτικές της κυβέρνησης και τις ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η περικοπή κοινωνικών προγραμμάτων, και σχετικά με τις ανεπαρκείς κυβερνητικές ενέργειες κατά των διαδηλωτών, ώστε να πειστούν οι δυσαρεστημένοι πολίτες να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις ή ακόμη και σε ταραχές.

Η οικονομική διαμαρτυρία μετατρέπεται σε πολιτική διαμαρτυρία.     Για παράδειγμα, οι διαδηλωτές μπορεί αρχικά να ζητούν υψηλότερους μισθούς, και όταν οι διαμαρτυρίες γίνουν αρκετά μεγάλες, διατυπώνονται πολιτικά αιτήματα, όπως η παραίτηση της κυβέρνησης.  Το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία, το οποίο περιγράφεται περαιτέρω στην ενότητα για τις επιθέσεις πληροφοριών παρακάτω, απεικονίζει ένα κίνημα διαμαρτυρίας που έλαβε υποστήριξη από τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης με τη μορφή της χειραγώγησης πληροφοριών.

Μια τρίτη χρήση των ειδικών επιχειρήσεων πληροφοριών είναι η παρεμπόδιση της συνεργασίας μεταξύ συμμάχων.  Αυτή η στρατηγική χρησιμοποιήθηκε από τις Ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για να υποστηρίξουν το Brexit και να δημιουργήσουν την εικόνα της Μεγάλης Βρετανίας ως ένα κράτος που αψηφούσε τους παρεμβατικούς γραφειοκράτες από τις Βρυξέλλες.  Προωθούσαν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ενός γίγαντα που αποδυναμώνεται και αιμορραγεί στον αγώνα ενάντια σε μια Μεγάλη Βρετανία που επιδιώκει την ελευθερία, η οποία, από την πλευρά της, διαλύει την ενότητα της Ε.Ε. Για την υλοποίηση αυτών των εκστρατειών, οι Ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών δημιουργούν πολυάριθμους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι στη συνέχεια διαδίδουν παραπληροφόρηση, συχνά μέσω αυτοματοποιημένων bots. Οι προσπάθειες του Facebook να μπλοκάρει αυτούς τους λογαριασμούς οδήγησαν στη δημιουργία μιας “γκρίζας αγοράς” για την πώληση λογαριασμών πραγματικών χρηστών. Οι τιμές για τέτοιους λογαριασμούς φτάνουν τις 10 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των φίλων και των επαφών του ιδιοκτήτη. Περισσότερες πληροφορίες για τις γκρίζες και μαύρες αγορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε να βρείτε στην έκθεση του Κέντρου Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ σχετικά με τη μαύρη αγορά της χειραγώγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών δημιουργούν πολυάριθμους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι στη συνέχεια διαδίδουν παραπληροφόρηση, συχνά μέσω αυτοματοποιημένων bots.

Επιθέσεις πληροφοριακής επίδρασης στα Ρωσικά μέσα κατά του ΝΑΤΟ, των δυτικών χωρών, των συμμάχων

Η Ρωσία έχει αναπτύξει μια νέα στρατηγική πληροφοριακής επιρροής ως απάντηση στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Πούτιν και οι υποστηρικτές του ενορχήστρωσαν αλλαγές στο ρωσικό Σύνταγμα (το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 25 Δεκεμβρίου 1993, αντικαθιστώντας το σοβιετικό Σύνταγμα του 1936) για την ενίσχυση της προσωπικής εξουσίας του Πούτιν με την κατάργηση των ορίων θητείας στο αξίωμα του Προέδρου.  Το σημερινό ρωσικό κράτος προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τη μετενσάρκωση της νικηφόρας και αδίκως κακοποιημένης ΕΣΣΔ που προσωποποιείται στη μορφή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οπως καταδεικνύεται παραπάνω, τουλάχιστον από το 2011, η ρωσική κυβέρνηση εδραιώνει τον έλεγχό της επί της ροής πληροφοριών προς το ρωσικό εγχώριο κοινό και τους συμπατριώτες της στο εξωτερικό, συγκεντρώνοντας την εξουσία επί όλων των μέσων ενημέρωσης, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και θεσπίζοντας νέα νομική πολιτική που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, ιδίως για τους επικριτές του Κρεμλίνου.

Η κατεύθυνση της αφήγησης που απευθύνεται στο Russkiy Mir μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:  “Η Ρωσία με επικεφαλής τον Πούτιν είναι το μόνο σταθερό φρούριο στον κόσμο που παρέχει προστασία στο λαό της, περιτριγυρισμένο από χάος, δυτική υποκρισία και παρακμή, που παραμένουν έτοιμοι να επιτεθεί στη Ρωσία ανά πάσα στιγμή. ”

Προς υποστήριξη της στρατηγικής του για την ψηφιακή εποχή, το Κρεμλίνο δημιούργησε ένα νέο κύμα αφηγήσεων επιρροής που επικεντρώνονται σε ιστορικά γεγονότα. Σύμφωνα με τα Ρωσικά εγχειρίδια ιστορίας, αυτό που αποκαλούν Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 1941, όταν η Γερμανία ξεκίνησε την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα για να εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση, και τελείωσε στις 9 Μαΐου 1945, όταν οι Ρώσοι γιορτάζουν την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.

Στη Δύση, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου 1939, όταν η Γερμανία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Πολωνία, και έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, όταν η Ιαπωνία παραδόθηκε τελικά.

Η 75η επέτειος του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη ήταν μια ευκαιρία να αναζωογονηθεί το αφηγηματικό θέμα της “εθνικής αυτοπροσδιορισμού και συνέχειας”.  Η Ρωσία ανέλαβε την έδρα του ΟΗΕ από τη Σοβιετική Ένωση και θεωρείται ο διάδοχος της ΕΣΣΔ. Η σημερινή Ρωσία είναι το διάδοχο κράτος εκείνου που πέτυχε τη νίκη επί των Ναζί και οι πολίτες της ενθαρρύνονται να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό.

Το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, το σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της ναζιστικής Γερμανίας που υπογράφηκε στις 23 Αυγούστου του 1939, θεωρείται ως το “αποκορύφωμα της επιτυχίας της σοβιετικής διπλωματίας”-ήταν αυτό το σύμφωνο που οδήγησε στη σοβιετική προσάρτηση της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, καθώς και τμημάτων της Φινλανδίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.  Το 2009, ο Πούτιν δήλωσε: “Χωρίς καμία αμφιβολία, έχουμε σοβαρούς λόγους να καταδικάσουμε το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ που συνήφθη τον Αύγουστο του 1939. […] Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με το ναζιστικό καθεστώς ήταν ηθικά απαράδεκτη και χωρίς καμία πιθανότητα πρακτικής εφαρμογής”.   Έκτοτε, υπήρξε μια δραματική επαναξιολόγηση, και η σημερινή θέση εκφράστηκε το 2015 από τον Vladimir Medinsky, τότε υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας το σύμφωνο “ένα μεγάλο επίτευγμα της σοβιετικής διπλωματίας”.

Μεταξύ των τροποποιήσεων του ρωσικού συντάγματος είναι και το άρθρο 67.3, το οποίο ορίζει: Η Ρωσική Ομοσπονδία τιμά τη μνήμη των υπερασπιστών της πατρίδας και προστατεύει την ιστορική αλήθεια. Δεν επιτρέπεται η μείωση της σημασίας του ηρωισμού του λαού για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Με αυτό, το αφήγημα της Ρωσίας για την επιρροή της πληροφόρησης αποκτά μια νέα διάσταση -“η ιστορική μνήμη είναι ιερή”.  Το υπουργείο Εξωτερικών και ο Πούτιν προσωπικά συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία για την επεξεργασία της ιστορίας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια εικόνα της Ρωσίας ως αμόλυντης.

Η Ρωσία παρουσιάζεται ως μάρτυρας στον αγώνα της με μια διεφθαρμένη, μισθοφορική, κυνική και διεφθαρμένη Δύση, η οποία διεξάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας και του Ρωσικού λαού εδώ και αιώνες. Τέτοιες δηλώσεις έχουν γίνει βασικό στοιχείο του μηχανισμού πληροφοριακής επιρροής της Ρωσίας -εμπειρογνώμονες που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, δημοσιογράφοι που εργάζονται για κάποιο από τα κρατικά δίκτυα και διάφοροι παράγοντες πληροφοριακής επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδουν αυτές τις ιδέες.

Οι Ρώσοι ιστορικοί που φέρνουν στην επιφάνεια στοιχεία που φέρνουν σε δύσκολη θέση την επίσημη αφήγηση κηρύσσονται εγκληματίες, όπως ο Γιούρι Ντμίτριεφ, ο οποίος προσπάθησε να καθορίσει τη θέση των τόπων ταφής των θυμάτων της NKVD στην Καρέλια.  Η έκδοση, Kasparov, που ιδρύθηκε από τον Γκραν-μάστερ του σκακιού που έγινε πολιτικός, Garry Kasparov δήλωσε επιγραμματικά: “Η Ρωσία προσπαθεί για άλλη μια φορά να επινοήσει ένα παρελθόν για τον εαυτό της, αντί να συνειδητοποιήσει τη διαδρομή που διανύθηκε και να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα”.

Αν και οι Ρώσοι (και, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, οι Λευκορώσοι και οι Ουκρανοί) υπέστησαν τεράστιες απώλειες, υπέμειναν σχεδόν αδιανόητες κακουχίες και έδρασαν με μεγάλη γενναιότητα και αποφασιστικότητα για να νικήσουν τους Ναζί, οι πραγματικοί λόγοι υπερηφάνειας δεν φαίνεται να είναι αρκετοί.

Η παραποιημένη ιστορία αντικαθιστά την πραγματικότητα. Ένα δύσκολο και ζοφερό παρόν δίνει τη θέση του σε τεχνητά ενισχυμένα γεγονότα του παρελθόντος, όπου μπορούν να δημιουργηθούν ατιμώρητα, εμπνευσμένοι μύθοι για τα κατορθώματα και τα επιτεύγματα του ρωσικού λαού.   Επαναλαμβανόμενα μοτίβα, όπως η υποτιθέμενη συνεργασία των δυτικών χωρών με το ναζιστικό καθεστώς και η ευθύνη της Πολωνίας για την πρόκληση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκλαϊκεύονται από άρθρα όπως “Πώς η Γαλλία έδωσε την Τσεχοσλοβακία στην Πολωνία και τον Χίτλερ “, που δημοσιεύονται από την ηλεκτρονική εφημερίδα Vzglyad, η οποία συνδέεται με την Προεδρική Διοίκηση. Οι ξένοι σχολιαστές που είναι πρόθυμοι να διατυμπανίζουν την επίσημη αφήγηση αναζητούνται και εκλαϊκεύονται για να δημιουργήσουν την εντύπωση παγκόσμιας υποστήριξης της ρωσικής θέσης.

Η πυκνότητα της ροής πληροφοριών στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αυξάνεται εκθετικά. Άλλες ιστορίες που ανήκουν σε αυτή την αφήγηση περιλαμβάνουν τον ηρωικό ρόλο της ΕΣΣΔ κατά την έναρξη του πολέμου, την ενοχή της Ευρώπης στο Ολοκαύτωμα, την αποκατάσταση της σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής την παραμονή και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ψευδείς πληροφορίες που ισχυρίζονται τη μη εμπλοκή της NKVD στην εκτέλεση Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν, την αποκατάσταση του Στάλιν στην τιμητική θέση που κατείχε τη δεκαετία του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950, και γενικά την επίρριψη της ευθύνης για όλα τα προβλήματα της Ρωσίας στη Δύση.

Οι ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου εμπλέκονται στην αστυνόμευση της επίσημης αλήθειας. Έχει υιοθετηθεί νομοθεσία για τον περιορισμό του μεριδίου των ξένων ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Οι πλατφόρμες που αφαιρούν πληροφορίες από ρωσικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να μπλοκαριστούν.  Τα ρωσόφωνα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό πρέπει να δηλώνουν την ιδιότητά τους ως “ξένοι πράκτορες”.

Όποτε είναι δυνατόν, περιορίζεται η διάδοση πληροφοριών που δημοσιεύονται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες αφηγήσεις.  Για παράδειγμα, όταν η πύλη Radio Liberty δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Παραμύθι της Τεχεράνης για τη Λουμπιάνκα”, οι ρωσικές αρχές απαίτησαν να ελεγχθεί το υλικό σχετικά με τη Διάσκεψη της Τεχεράνης του 1943 ως προς τη συμμόρφωση με τον νόμο περί συνειδητής διάδοσης ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τάσεις στις αφηγήσεις επιρροής και στα μηνύματα που προωθεί η Ρωσία

Η προεδρική διοίκηση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο των ρωσικών εκστρατειών επιρροής πληροφοριών. Αυτό μπορεί να φανεί στο περιεχόμενο που εμφανίζεται ταυτόχρονα σε όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.  Για παράδειγμα, η παρακολούθησή μας έχει εντοπίσει τα ακόλουθα αφηγηματικά θέματα: “το ουκρανικό θέμα”, “η καταστροφή του MH-17 πάνω από το Donbass”, “η κατάρρευση της ΕΕ”, “ο αγώνας κατά της αναθεώρησης της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” και “η κατάρρευση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια πανδημία” και έχει παρακολουθήσει την επανάληψή τους μέσω πολλαπλών μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, οι αφηγήσεις και οι ροές πληροφοριών που προορίζονται για το ρωσικό κοινό διαφέρουν από εκείνες που απευθύνονται σε ξένα ακροατήρια.

Το περιεχόμενο στη ρωσική γλώσσα περιλαμβάνει απεικονίσεις και γεγονότα που βεβαιώνουν την υπεροχή των Ρωσικών όπλων έναντι εκείνων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Ένα από τα κύρια θέματα είναι η ανωτερότητα του Ρωσικού τρόπου ζωής, αντιπαραβάλλοντας την “υψηλή πνευματικότητα” της Ρωσικής κοινωνίας με τη “σάπια, διεφθαρμένη” Δύση.

Ένα άλλο διάχυτο θέμα είναι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος -ή ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, όπως αναφέρεται στη Ρωσία. Το Ρωσικό εγχώριο ακροατήριο πληροφορείται ότι η χώρα τους πέτυχε μια μεγάλη νίκη κατά των δυνάμεων του Χίτλερ, αλλά  ότι αυτή η αλήθεια υπονομεύεται στρατηγικά από τη Δύση.

Αυτό το θέμα διασταυρώνεται με άλλες αφηγήσεις όπως: “Η Δύση είναι η μόνη που έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι τέτοιο: “τα Ρωσικά όπλα είναι ανώτερα από τα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ, επειδή οι Ρώσοι σχεδιαστές βασίζονται στην εκτεταμένη εμπειρία που αποκτήθηκε από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο”, “η Ρωσία μπορεί να επιβιώσει από οποιεσδήποτε κυρώσεις, όπως ακριβώς οι παππούδες μας επιβίωσαν σε ακόμη χειρότερες συνθήκες κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου” και “η πηγή του πατριωτισμού μας βρίσκεται στις ηρωικές πράξεις του Κόκκινου Στρατού που υπερασπίστηκε την ΕΣΣΔ από τους Ναζί”.

Η προώθηση αφηγήσεων που καταδεικνύουν την παγκόσμια υπεροχή της Ρωσίας είναι η γενικότερη στρατηγική της πολιτικής πληροφόρησης που καθοδηγεί τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης και άλλες πηγές πληροφόρησης (οι οποίες τυπικά ανήκουν σε Ρώσους επιχειρηματίες αλλά στην πραγματικότητα ελέγχονται από το κράτος).  Ωστόσο, το 2020 η Ρωσία αντιμετώπισε νέες προκλήσεις, οι οποίες επηρέασαν την πολιτική πληροφόρησης.

Από τη μία πλευρά, η πανδημία του κοροναϊού οδήγησε σε ύφεση τη Ρωσική οικονομία, από την άλλη πλευρά, η πανδημία δημιούργησε μια ευκαιρία για πληροφοριακή επίθεση κατά της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, που επίσης αποδυναμώθηκαν από την παγκόσμια κρίση.  Κατά συνέπεια, η Ρωσία έχει εντείνει τις δραστηριότητές της για την παραγωγή πληροφοριακών προϊόντων σχετικά με την υπεροχή των ρωσικών όπλων.  Η ιστορία των στρατιωτικών επιτυχιών της Ρωσίας βοήθησε να αποσπάσει την προσοχή του πληθυσμού της χώρας από τα οικονομικά του προβλήματα.

Δημιουργήθηκε επίσης μια πυκνή ροή πληροφοριών σχετικά με το χάος που επικρατεί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες που μαστίζονται από πανδημίες, σε αντιδιαστολή με την εικόνα της Ρωσίας ως μιας χώρας ικανής να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε δυσκολίες, χάρη στη σοφία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο πλαίσιο αυτής της αναταραχής, η Ρωσία ενέτεινε την πληροφοριακή της πίεση στη Δυτική δημοκρατία, προκειμένου να τονίσει τη δοκιμασία της ενότητας της ΕΕ και της ευρωατλαντικής κοινότητας.  Ορισμένα από τα θέματα που τονίζονται σήμερα είναι:

Στρατιωτική υπεροχή

Ο όγκος των δημοσιεύσεων σχετικά με την υπεροχή των Ρωσικών όπλων έχει αυξηθεί. Έμφαση δίνεται σε παραδείγματα ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος των Ρωσικών όπλων στην Αρκτική.  Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής τίτλοι:

“Η Αρκτική είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Αρκτικής”:  “Τα ταχύτερα/μεγαλύτερα/πιο ικανά μεταξύ των αναλόγων στον κόσμο”,

“Ο Πούτιν μίλησε για τους νέους από το ινστιτούτο που δημιούργησαν το Iskander”,

“Στον Βόρειο Στόλο συνεχίζονται οι δοκιμές των υπερηχητικών όπλων”,

“Οι υπερηχητικές δυνατότητες του πλοίου: Δεν υπάρχουν ανάλογα: στις ΗΠΑ δήλωσαν την αδυναμία αντιστοίχισης του ρωσικού πυραυλοκινητήρα RD-180 μέχρι το 2030”,

“Μια αυτάρκης κατηγορία πλοίων: ποιές είναι οι δυνατότητες των ρωσικών κορβετών πολλαπλών χρήσεων”.

Ομοίως, δημοσιεύονται ψευδο-αναλυτικά άρθρα για τις δυσκολίες στο ΝΑΤΟ, την επιθετική πορεία της Συμμαχίας και τα προβλήματα στην ανάπτυξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.  Για παράδειγμα:

“Συντομευμένη πτήση: γιατί υπήρξε έλλειψη στρατηγικών βομβαρδιστικών στις ΗΠΑ “,

“Δημιουργία κατάστασης έντασης: πώς οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή της Αρκτικής “.

Η αρχή του καθρέφτη λειτουργεί και πάλι εδώ – κατηγορήστε τους άλλους για αυτό για το οποίο είστε ύποπτοι.

Στις δημοσιεύσεις που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, οι Ρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριακής επιρροής χρησιμοποιούν συχνά παραπλανητικούς τίτλους και παραποίηση ως τεχνικές παραπληροφόρησης.   Για παράδειγμα, ένα άρθρο με τίτλο “Αποτελούν μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής κοινότητας: το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει απειλή για τις χώρες της Βαλτικής από τη Ρωσία “. Αυτό δίνει στους αναγνώστες την εσφαλμένη εντύπωση ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνείται ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για τις χώρες της Βαλτικής, ενώ στην πραγματικότητα το άρθρο επιβεβαιώνει ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ εγγυώνται την προστασία των χωρών της Βαλτικής σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Θέτοντας τις βάσεις για τη δίκη σχετικά με την πτήση MH-17 στη Χάγη

Ακόμη και πριν η υπόθεση της συντριβής της πτήσης ΜΝ-17 οδηγηθεί σε δίκη στην Ολλανδία, το RT ξεκίνησε εκστρατεία στα Ρωσικά για να απαξιώσει τόσο την έρευνα όσο και το δικαστήριο. Αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε μια ειδική επιχείρηση πληροφόρησης για τη διάδοση ψευδών στοιχείων, η οποία προωθούσε πολλές διαφορετικές ανταγωνιστικές και ακόμη και ευτράπελες εκδοχές των γεγονότων που διηγήθηκαν Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ψευδομάρτυρες.  Πρώτον, διάφορες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης δημοσίευσαν ένα μήνυμα σχετικά με μια “επιστολή από τις Ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες” που ανέφερε ότι το αεροσκάφος Boeing δεν μπορούσε να καταρριφθεί από ένα “Buk”, το οποίο παρέπεμπε σε έναν αμφίβολο ιστότοπο στα αγγλικά -Bonanza Media- που έχει αποδειχθεί ότι έχει διασυνδέσεις με τις Ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια, το RT δημοσίευσε ένα άρθρο που επικαλέστηκε “δημοσιεύματα Ολλανδικών μέσων ενημέρωσης” -χωρίς να αναφέρει την πηγή- το οποίο υποστήριζε: “Μαρτυρούν την ορθότητα της ρωσικής πλευράς: το Κρεμλίνο αξιολόγησε τις αναφορές για την απουσία “Μπουκ” στην περιοχή της συντριβής του MH-17″.

Διαχωρισμοί στην Ευρώπη

Οι ρωσικές επιχειρήσεις επηρεασμού της πληροφόρησης που αποσκοπούν στη δημιουργία διαιρέσεων μεταξύ των Συμμάχων έχουν ενταθεί.  Το RT επικαλείται συχνά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα αυτό -τα λόγια του χρησιμοποιούνται ελεύθερα και αποδίδονται βολικές ερμηνείες στους τίτλους του RT.  Για παράδειγμα, ένας τίτλος έγραφε: “Κοστίζει πολύ ακριβά σ’ εμάς τους Ευρωπαίους- Ο Μακρόν επεσήμανε την αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας”.

Οι δραστηριότητες του RT στη Γαλλία χρησιμεύουν ως άλλο ένα παράδειγμα των προσπαθειών των Ρωσικών ειδικών υπηρεσιών να διαβρώσουν το πολιτικό σύστημα της χώρας μέσω δραστηριοτήτων πληροφοριακής επιρροής.  Το κύριο αντικείμενο αυτής της επιχείρησης είναι το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”, το οποίο τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ενεργά εδώ και αρκετά χρόνια.

Κατά την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου 2020, το RT France δημοσίευσε 67 άρθρα που προωθούσαν τις δραστηριότητες των “κίτρινων γιλέκων”.  Κατά την ίδια περίοδο, το RT δημοσίευσε όχι περισσότερα από έξι άρθρα με την ετικέτα “κίτρινα γιλέκα” σε άλλες γλώσσες. Τα άρθρα αυτά παρουσιάζουν τα “κίτρινα γιλέκα” ως ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά των φιλελεύθερων πολιτικών του προέδρου Μακρόν.

Επιπλέον, ορισμένοι έχουν προτείνει ότι τα ενημερωτικά δελτία του πρακτορείου ειδήσεων RT μπορεί να περιλαμβάνουν κρυφές οδηγίες για τους “διαδηλωτές”, συχνά μεταμφιεσμένες σε αναλυτικό υλικό, προβλέψεις ή σκέψεις σχετικά με τα εξελισσόμενα γεγονότα. Η αποτελεσματικότητα, η ακρίβεια και η διαθεσιμότητα των πληροφοριών επιτρέπουν στις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να διαχειρίζονται μυστικά τις διαμαρτυρίες, εντοπίζοντας τα υπάρχοντα ρήγματα στην κοινωνία και προωθώντας την επέκτασή τους. Στις 26 Φεβρουαρίου 2020, η αρχισυντάκτρια του RTE Margarita Simonyan, ανακοίνωσε ότι ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας οικονομικών πληροφοριών της Γαλλίας, Alain Juliett, θα φιλοξενούσε μια εκπομπή γεωπολιτικής ανάλυσης στο RT France. Στις 12 Μαρτίου 2020, εμφανίστηκε ένα μήνυμα ότι το RT France θα συμπεριληφθεί στο πακέτο ειδησεογραφικών καναλιών που παρέχει ο γαλλικός φορέας Canal +. Έτσι, στη Γαλλία δημιουργείται η υποδομή για τη Ρωσική επιρροή στην πληροφόρηση. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Οι αποκλειστικές ζωντανές μεταδόσεις και τα βίντεο του RT δείχνουν διαδηλωτές των κίτρινων γιλέκων να φωνάζουν “Merci, RT!” όταν αντιλαμβάνονται τις κάμερες του RT. Ο Γάλλος υφυπουργός Ψηφιακών Τεχνολογιών Cedric O δήλωσε: “Σήμερα στο YouTube, το πιο δημοφιλές κανάλι δεν είναι το BFM, δεν είναι το CNEWS, είναι το RT. ”

COVID-19

Αρχίζοντας τον Φεβρουάριο του 2020, ο “κοροναϊός” έχει γίνει ένα σημαντικό θέμα στις ρωσικές εκστρατείες ενημέρωσης.   Δύο αφηγήσεις κυριάρχησαν στη ροή πληροφοριών: “ο ιός είναι εφεύρεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών” και “η πανδημία του κοροναϊού θα καταστρέψει τη Δύση”.  Τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν το θέμα της πανδημίας για να υποστηρίξουν την ανωτερότητα της Ρωσικής ιατρικής έναντι της ευρωπαϊκής και να εξιδανικεύσουν τη Ρωσία ως τη χώρα που νίκησε τόσο τους Ναζί όσο και τον ιό.

Το γενικότερο μήνυμα είναι: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω του κοροναϊού, αλλά στη Ρωσία όλα είναι ήρεμα”.

Στις 17 Μαρτίου 2020, η πύλη Mir Tesen, (που ανήκει στον εκατομμυριούχο του Διαδικτύου Viktor Remsha) δημοσίευσε ένα άρθρο του Ivan Snezhny, με τίτλο “Ηλιοβασίλεμα της Δύσης-κορονοϊός: πανικός στα καταστήματα και στους δρόμους”, το οποίο υποστήριζε ότι: “Η Δύση έχει από καιρό παρακμάσει, η πανδημία του κορονοϊού COVID-19 δεν προκάλεσε την κρίση – ο ιός ήταν μόνο καταλύτης για βαθιά προβλήματα και συστημικές λανθασμένες εκτιμήσεις”.   Ένα άλλο άρθρο στην ίδια πύλη υποστήριζε: “Η Δύση θα περιμένει μάταια την κατάρρευση της Ρωσίας:  Η Ευρώπη έχει ξεπεραστεί από την κρίση”.

Η πύλη RuBaltik.Ru προβλέπει ενεργά την κατάρρευση της Δύσης.  Το RuBaltik.Ru τοποθετείται ως πύλη ανάλυσης και δημοσιεύει υλικό επιρροής στα Ρωσικά, τα Λευκορωσικά, τα Πολωνικά, τα Λιθουανικά και τα Λετονικά.  Ένας τίτλος έγραφε: “Ο θάνατος του εγκεφάλου της ΕΕ: Οι Βρυξέλλες σώζουν την Πολωνία αντί για την Ιταλία από τον κοροναϊό”, κάνοντας χρήση μιας τυπικής τεχνικής προβοκάτσιας των ειδικών υπηρεσιών για την πρόκληση διχόνοιας στις κοινωνίες-στόχους.

Σε ένα άλλο άρθρο, ο δημοσιογράφος Alexander Nosovich γράφει: Ο κοροναϊός θα γίνει για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ό,τι έγινε το Τσερνομπίλ για τη Σοβιετική Ένωση. Η πανδημία του κοροναϊού στην Ευρώπη και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν σε σχέση με το κλείσιμο των κρατών μελών της ΕΕ έχουν γεννήσει συζητήσεις για την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αποχωρισμός των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ταλαιπωρημένο Παλαιό Κόσμο έδωσε ώθηση στο θέμα της κρίσης του ΝΑΤΟ. Η κατάσταση στον Δυτικό κόσμο της εποχής του κοροναϊού μοιάζει με το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, το οποίο δρομολόγησε τους μηχανισμούς της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ. Και στις δύο περιπτώσεις, το έναυσμα για τη διάλυση δεν ήταν η ίδια η έκτακτη ανάγκη, αλλά μια ηθική καταστροφή: στη σοβιετική περίπτωση-ένα ψέμα, στην ευρωπαϊκή και αμερικανική-προδοσία.

Αυτή η περιστροφή της κατάστασης και οι παραλληλισμοί που κάνει αποσκοπούν στην αποθάρρυνση της Δύσης. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν τίτλους όπως:

RuBaltik.Ru:  “Το Πολωνικό Ινστιτούτο: η έλλειψη συνοχής των ευρωπαϊκών χωρών στην αντιμετώπιση του κοροναϊού αποτέλεσε πλήγμα για την ενότητα της ΕΕ “, “Ο κοροναϊός προκάλεσε καταστροφή στις χώρες της Βαλτικής “,  “10 φιλελεύθερα μάντρα που καταπατήθηκαν από το COVID-19”, “Οι Ηνωμένες Πολιτείες δελεάζουν τους Γερμανούς γιατρούς για να αναγκάσουν την Ευρώπη να πληρώσει για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού “.

Vzglyad: “Η πανδημία θα αναγκάσει την Ευρώπη να εγκαταλείψει τη Ρωσοφοβία”.

Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων: “Η λεηλασία έχει ήδη αρχίσει στο “εξαιρετικά καλλιεργημένο” Λονδίνο “, “Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει μια ολοκληρωμένη οικονομική κρίση-ανακοίνωσε η Bank of America “, “Όλα καλά, εξαιρετικοί επενδυτές-η κατάρρευση των ΗΠΑ συνεχίζεται σταθερά “. Σε αντιδιαστολή με την είδηση ότι όλα είναι καλά στη Ρωσία: “Δεν υπάρχουν σοβαρά άρρωστοι ασθενείς στη Ρωσία και ο πανικός είναι ανεξήγητος-η κοινή άποψη ενός ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες “.

Συμπεράσματα

  1. Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει το κρατικό μονοπώλιο στην παραγωγή και διανομή προϊόντων πληροφόρησης.

Η αγορά των περιουσιακών στοιχείων των μέσων ενημέρωσης έχει ιδιωτικοποιηθεί και ανήκει πλέον σε άτομα και εμπορικές οντότητες που συνδέονται με το Ρωσικό κράτος και τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν.  Η μονοπώληση των Ρωσικών πρακτορείων μέσων ενημέρωσης ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000, όταν ο ολιγάρχης των μέσων ενημέρωσης Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι αναγκάστηκε να παραδώσει το NTV σε νέους ιδιοκτήτες που συνδέονται με την κυβέρνηση του προέδρου Πούτιν. Η διαδικασία αυτή έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί.  Στον τομέα των εντύπων, το κράτος έχει αναλάβει και πάλι όχι μόνο τις περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις αλλά και την παραγωγή χαρτιού, ενώ στον τομέα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών το κράτος έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της μετάδοσης του σήματος και οι μεγαλύτερες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εταιρείες στη Ρωσία ελέγχονται από κρατικούς εκπροσώπους. Οι ραδιοτηλεοπτικές δομές διευρύνονται για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο κρατικός έλεγχος.  Η πιο πρόσφατη φάση είναι η ενεργή διείσδυση των Ρωσικών κυβερνητικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο αυστηροποιώντας την κυβερνητική ρύθμιση των κοινωνικών μέσων και τον έλεγχο του διαδικτύου.

  1. Η χρηματοδότηση των κρατικών και εμπορικών δομών πληροφόρησης που λειτουργούν προς το συμφέρον του κράτους αυξάνεται εις βάρος των ομοσπονδιακών και περιφερειακών προϋπολογισμών στη Ρωσία

Παρά τα οικονομικά προβλήματα, η κρατική χρηματοδότηση των εταιρειών μέσων ενημέρωσης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κράτους και τις Ρωσικές δραστηριότητες πληροφόρησης αυξήθηκε το 2020 στη Ρωσία. Υπήρξε απότομη αύξηση της χρηματοδότησης για τους κύριους πόρους πληροφόρησης -το πρακτορείο ειδήσεων Russia сегодня και το RT.  Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση των δομών πληροφόρησης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ξένης ενημερωτικής επιρροής είναι πολλαπλάσια από το ποσό της χρηματοδότησης των δομών που ασχολούνται με τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών προς το ρωσικό κοινό.

  1. Την περίοδο 2018-20 ψηφίστηκαν ορισμένοι νόμοι που ρυθμίζουν τις δραστηριότητες των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Ρωσία. Η “καταπολέμηση του πληροφοριακού εξτρεμισμού” χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ρώσων πολιτών να λαμβάνουν και να διαδίδουν ελεύθερα πληροφορίες.

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες όπου, σε εθνικό επίπεδο, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου νόμοι που να ρυθμίζουν τους οργανισμούς και το περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης, στη Ρωσία υπάρχει τέτοια νομοθεσία εδώ και πολύ καιρό. Η “πολιτική πληροφόρησης” είναι η κατεύθυνση των δραστηριοτήτων της Ρωσικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στην πληροφόρηση.  Η πολιτική πληροφόρησης διέπεται από τους νόμους για τα μέσα ενημέρωσης, την Κρατική Αντίληψη της Πολιτικής Πληροφόρησης και το Ρωσικό Δόγμα Ασφάλειας Πληροφοριών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικές λειτουργίες του κράτους έχουν αυστηροποιηθεί και ενισχυθεί.  Αυτό οφείλεται στην αυξημένη πληροφοριακή πίεση που ασκείται στη Ρωσία από την Ουκρανία και στην εμφάνιση πολυάριθμων νέων εναλλακτικών πηγών πληροφόρησης στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ελευθερίας του διαδικτύου, η Ρωσία υιοθέτησε επτά νόμους και τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας το 2018-19, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης της τιμωρίας για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και για την προσβολή κυβερνητικών αξιωματούχων. Υιοθετήθηκε επίσης μια δέσμη νόμων που δημιουργεί δυνατότητες για την απομόνωση της RUNET από το παγκόσμιο δίκτυο του διαδικτύου.  Έτσι, η οργάνωση των Ρωσικών επιχειρήσεων πληροφοριακής επιρροής αναδιαμορφώθηκε ώστε να ενσωματώσει πρόσθετες κατασταλτικές λειτουργίες.

  1. Το 2020, οι ρωσικές δραστηριότητες πληροφοριακής επιρροής άρχισαν να διαδίδουν ενεργά νέες αφηγήσεις, με αποτέλεσμα την αλλαγή των προτεραιοτήτων των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών. Η οικονομία χάνει έδαφος έναντι της ιδεολογίας και η πραγματικότητα δίνει τη θέση της στην ιστορία.

Η συζήτηση για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος που πρότεινε ο Πούτιν οδήγησε στην εμφάνιση νέων πληροφοριακών αφηγήσεων, όπως η νομιμοποίηση του θεσμού του αρχηγού του κράτους ως “πατέρα του έθνους”, η προετοιμασία για έναν μακρόχρονο αγώνα με τη Δύση, ο χαρακτηρισμός της Ρωσίας ως “πολιορκημένου φρουρίου” και η ανυπαρξία εναλλακτικών λύσεων στον “ιδιαίτερο δρόμο της Ρωσίας”. Η επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη Ρωσία επέβαλε την απόσπαση της προσοχής των πολιτών από τα εσωτερικά προβλήματα και προκάλεσε την αφήγηση περί “ευθύνης της Δύσης για τις οικονομικές δυσκολίες στη Ρωσία”.

Η Ρωσική επιρροή στην πληροφόρηση με στόχο την Ευρώπη εντάθηκε για την ενίσχυση της θέσης του Ρωσικού κράτους και των Ρωσικών εταιρειών στην Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.  Για να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, οι Ρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριακής επιρροής δημιουργούν αφηγήσεις όπως “η δυσοίωνη συνωμοσία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Ευρώπης”. Η επίθεση στις βασικές αξίες και τους θεσμούς της ΕΕ έχει επίσης ενταθεί, προκειμένου να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της επικείμενης κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρωσική πληροφοριακή επιρροή αναπαράγει ενεργά την αφήγηση της “επερχόμενης Αποκάλυψης της Ευρώπης”.   Ταυτόχρονα, οι αφηγήσεις αυτές παρουσιάζουν τη Ρωσία ως το κράτος που θα παραμείνει ό,τι κι αν συμβεί και θα αναλάβει την αποστολή της αναβίωσης ενός ανανεωμένου κόσμου.

  1. Η ανάλυση του πληροφοριακού περιεχομένου του RT και άλλων πληροφοριακών δομών του Κρεμλίνου από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2020 επιβεβαίωσε τη συνέχιση των προηγούμενων στρατηγικών τάσεων των Ρωσικών δραστηριοτήτων πληροφοριακής επιρροής με στόχο την καταπολέμηση της Δύσης. Αρκετές νέες τάσεις έχουν επίσης εντοπιστεί.

Ο στρατηγικός σκοπός των ενημερωτικών προϊόντων περιλαμβάνει την απαξίωση του ΝΑΤΟ και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, τη διαμόρφωση μιας εικόνας της Ουκρανίας ως χώρας νικηφόρων ναζί, την παρουσίαση μιας φρικιαστικής περιγραφής των εγκλημάτων κατά της σεξουαλικής ακεραιότητας των παιδιών στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και την υπερβολή της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη και του ποσοστού εγκληματικότητας μεταξύ των μεταναστών. Στις νέες τάσεις περιλαμβάνονται η πανδημία του κοροναϊού ως ο νεκροθάφτης της Δύσης και ο πετρελαϊκός πόλεμος ως έναυσμα για παγκόσμια καταστροφή. Για τη δημιουργία και την προώθηση αυτών των αφηγήσεων διεξάγονται ειδικές επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις επηρεασμού της πληροφόρησης ανταποκρίνονται ευέλικτα στις αλλαγές της διεθνούς κατάστασης και, παράλληλα με τις παραδοσιακές γραμμές δυσφήμισης της “συλλογικής Δύσης” ως κύριου εχθρού της Ρωσίας, συνθέτουν τις τρέχουσες ιστορίες στις υπάρχουσες αφηγήσεις.  Για παράδειγμα, η επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία και γύρω από την Ιρανική πυρηνική συμφωνία οδήγησε σε ροή μηνυμάτων RT στα Αγγλικά, Αραβικά και Γαλλικά σχετικά με τα εγκλήματα των ΗΠΑ και της Τουρκίας κατά του άμαχου πληθυσμού της Συρίας και την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.  Η υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Αφγανών Ταλιμπάν για την παύση των εχθροπραξιών έγινε επίσης αντικείμενο σφοδρής παρεμπόδισης και κριτικής στην αγγλική έκδοση του RT.

Η ενημερωτική επιρροή της Ρωσίας επέκτεινε τις εφαρμοζόμενες τεχνικές για την παραγωγή και διανομή του πιο εμπορεύσιμου πληροφοριακού προϊόντος-ημί-αλήθειες κατά την αναλυόμενη περίοδο.  Αυτό που οι ειδικοί αποκαλούσαν “μετα-αλήθεια”, αλλά τώρα συχνά αναφέρονται ως “μισές αλήθειες”. Η “μετα-αλήθεια” ορίζεται ως το ξεκάθαρο ψέμα και η κατασκευή που απευθύνεται στα συναισθήματα και αγνοεί τα γεγονότα.  Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της “μισής αλήθειας” είναι ο συνδυασμός αλήθειας και απόκρυψης-υπάρχει αλήθεια, αλλά μια ελλιπής αλήθεια. Δεν πρόκειται για γεγονότα, αλλά για αποσπάσματά τους. Ένα πληροφοριακό προϊόν που χρησιμοποιεί τη μορφή της “μισής αλήθειας” είναι πιο αποτελεσματικό, καθώς συνοδεύεται από συνδέσμους προς διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων απολύτως αξιόπιστων, και δημιουργεί έτσι την ψευδαίσθηση της αλήθειας των πληροφοριών.

Η χρήση αυτής της τεχνικής απαιτεί υψηλή πυκνότητα διακίνησης πληροφοριών μεταξύ ανθρώπων και συστημάτων. Σε αυτήν την τεχνική τα “θραύσματα γεγονότων” μπορούν να αναμιχθούν ελεύθερα με σκοπό να σχηματίσουν ένα ψευδές μωσαϊκό “μισών αληθειών”.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στις ρωσικές δραστηριότητες επηρεασμού πληροφοριών.   Για παράδειγμα, η ιστορία των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση μιας στρατηγικής αφήγησης που ευνοεί τη Ρωσία. Η αφήγηση της μισής αλήθειας επαναλαμβάνει αληθινές πτυχές της ιστορίας -το κίνημα των κίτρινων γιλέκων είναι ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα που αντιτίθεται στις οικονομικές πολιτικές του Μακρόν και απολαμβάνει ευρείας λαϊκής υποστήριξης-σε ένα σημείο, οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες.  Αυτό που υπονοείται περαιτέρω στην αφήγηση επιρροής είναι ότι το κίνημα αντιτίθεται στις απάνθρωπες πολιτικές της γαλλικής κυβέρνησης και υπόκειται σε βάναυση αστυνομική καταστολή.  Η ιστορία του κινήματος και η αντίδραση της κυβέρνησης δεν εξηγούνται.  Με τον τρόπο αυτό, η προσοχή του κοινού-στόχου αποσπάται με εντυπωσιασμό και η έμφαση μετατοπίζεται για να εντάξει την ιστορία στην ευρύτερη αφήγηση επιρροής της παρακμής της Δύσης.

Οι Ρωσικές επιχειρήσεις επηρεασμού της πληροφόρησης συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την αρχή του “καθρέφτη”, σύμφωνα με την οποία κάθε δύσκολα διαψεύσιμη κριτική στη Ρωσία συνοδεύεται από μια απάντηση που κατηγορεί τον κατήγορο για τα ίδια ή χειρότερα.  Για παράδειγμα, οι ιστορίες σχετικά με την επιδημία του κοροναϊού στα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν το αφήγημα της “Ευρωπαϊκής Αποκάλυψης” με ισχυρισμούς ότι το επίκεντρο της επιδημίας βρίσκεται στην Ευρώπη και ότι η Δύση είναι ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση.  Έτσι, εξουδετερώνεται η κριτική για την καθυστερημένη κατάσταση της Ρωσικής ιατρικής. Επιστρέφοντας σε μια παλιά μέθοδο που χρησιμοποιείται στις Ρωσικές επιχειρήσεις επηρεασμού της πληροφόρησης, το RT συχνά προσλαμβάνει δυτικούς οργανισμούς/πρόσωπα έρευνας της κοινής γνώμης για να ενεργήσουν ως ειδικοί ομιλητές ή να συγγράψουν δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν μια επιθυμητή αφήγηση, όπως φαίνεται στις περιπτώσεις πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων, πρώην επικεφαλής ειδικών υπηρεσιών ή του πρώην Πολωνού προέδρου Lech Wałęsa, δίνοντας αξιοπιστία σε αυτές τις αφηγήσεις. Ψεύτικοι δυτικοί εμπειρογνώμονες χρησιμοποιούνται επίσης ως καλεσμένοι σε Ρωσικές τηλεοπτικές εκπομπές, επαναλαμβάνοντας αφηγήσεις παραπληροφόρησης.

  1. Η μηχανή των ρωσικών δραστηριοτήτων πληροφοριακής επιρροής δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των πρακτικών, της επιτρέπουν να διευρύνει το φάσμα των τεχνικών που χρησιμοποιεί και να διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις στα μέσα ενημέρωσης με στόχο την αναστάτωση των κοινωνικοπολιτικών διαδικασιών και την αποτελεσματικότερη παραμόρφωση του κοινωνικοοικονομικού χώρου των Δυτικών χωρών και των συμμάχων τους σε όλο τον κόσμο.

Ως εκ τούτου, εναπόκειται στα κράτη και τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εφαρμόσουν τους δικούς τους κανονισμούς για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της χειραγώγησης των Ρωσικών κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης στις χώρες τους. Ενώ είναι πιο δύσκολο να διαχειριστεί το διαδικτυακό περιεχόμενο, η Ουκρανία και ορισμένα κράτη της Βαλτικής έχουν λάβει μέτρα κατά των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Russia сегодня, Sputnik, VGTRK, NTV,REN TV, RT, TNT και OTR.  Εάν ο στόχος των δραστηριοτήτων επηρεασμού της πληροφόρησης είναι να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, να σπείρουν τη διχόνοια και το χάος στην κοινωνία και να ενισχύσουν τις υπάρχουσες διαιρέσεις, τότε τα κράτη πρέπει να ενισχύσουν τα δικά τους μέσα επικοινωνίας με την κοινωνία και να αυξήσουν τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης και την κριτική σκέψη. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει επίσης να εργαστούν για να μειώσουν την ενίσχυση των ψευδών αφηγήσεων και των δραστηριοτήτων επηρεασμού πληροφοριών και να αυξήσουν τη διαφάνεια.  Ωστόσο, το να προστατεύεται η ελευθερία του λόγου και του ανθρώπινου δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλονται εκείνες οι αντίθετες φωνές που χρησιμοποιούν ψευδείς πληροφορίες για να υπονομεύσουν την κοινωνία μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση. Η εξάλειψη όλων των επιχειρήσεων παραπληροφόρησης και επηρεασμού της πληροφόρησης μπορεί να μην είναι εφικτός στόχος. Η ενίσχυση της κοινωνίας έναντι τέτοιων επιχειρήσεων μπορεί να είναι ένας πιο πολύτιμος στόχος σε αυτή την περίπτωση, αν και δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση. Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος, τα κράτη πρέπει να έχουν μια πιο ισχυρή οργανωμένη και συστημική απάντηση, και στα περισσότερα κράτη, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας έκθεσης, δεν υπάρχει μια τέτοια απάντηση.

Μπορείτε εάν θέλετε να διαβάσετε την πρωτότυπη μελέτη στα αγγλικά εδώ