Μιλώντας στην 70η επέτειο του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων στη Γερμανία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «Πολλοί Εβραίοι δεν αισθάνονται ασφαλείς στη χώρα μας» και ότι ο αντισημιτισμός στη Γερμανία «δεν εξαφανίστηκε ποτέ».

“Πολλοί Εβραίοι δεν αισθάνονται ασφαλείς, δεν αισθάνονται απολαμβάνουν σεβασμού ζώντας στη χώρα μας. Αυτό είναι ένα μέρος της σημερινής πραγματικότητας και αυτό μου προκαλεί σοβαρή ανησυχία”, δήλωσε η Μέρκελ στην τελετή στο Βερολίνο. Η καγκελάριος χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός «ποτέ δεν εξαφανίστηκαν» στη Γερμανία, τονίζοντας ότι πρόσφατα τέτοιες κοσμοθεωρήσεις φαίνεται να είναι «πιο ορατές και χωρίς περιορισμούς».

Άνοδος στις αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας

 Η Μέρκελ ανέφερε την αυξημένη επικράτηση θεωριών συνωμοσίας και ρητορικής μίσους που στοχεύουν Εβραίους πολίτες στα κοινωνικά δίκτυα και ότι “αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να δεχτούμε σιωπηλά». Η Μέρκελ υπενθύμισε τη θανατηφόρα επίθεση πέρυσι σε μια συναγωγή στη γερμανική πόλη Χάλλε ως παράδειγμα για το «πόσο γρήγορα τα λόγια μπορούν να γίνουν πράξεις».

Πρόσθεσε ότι το κράτος δικαίου ήταν και είναι ένα σημαντικό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αναφέροντας τα μέτρα που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού κατά το παρελθόν έτος, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης μιας νέας επιτροπής υπουργικού συμβουλίου επικεντρωμένης σε αυτό το θέμα. «Ο αντισημιτισμός είναι μια επίθεση εναντίον των ανθρώπων, της ανθρωπότητας, ενάντια στο να είσαι άνθρωπος, επειδή στρέφεται κατά της αξιοπρέπειας των μεμονωμένων ανθρώπων», είπε.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Josef Schuster κατήγγειλε επίσης την αυξανόμενη προβολή του αντισημιτικού συναισθήματος, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των θεωριών συνωμοσίας και των εγκλημάτων που στοχεύουν τους Εβραίους. Οι αντι-εβραϊκές θεωρίες συνωμοσίας, παρόμοιες με αυτές του Μεσαίωνα, έχουν εμφανιστεί ξανά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας κορονοϊού, δήλωσε ο Schuster. “Οι ιδέες των Ναζί δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί”, είπε.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων στη Γερμανία ιδρύθηκε στη Φρανκφούρτη το 1950, αρχικά για να εκπροσωπήσει τους Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Το συμβούλιο εκπροσώπησε περίπου 15.000 Εβραίους που βρίσκονταν στις μεταπολεμικές αμερικανικές, γαλλικές, βρετανικές και σοβιετικές ζώνες κατοχής, καθώς και εξόριστους που ήθελαν να επιστρέψουν στη Γερμανία. Περίπου 26.000 Εβραίοι ζούσαν σε 50 κοινότητες στη τότε Δυτική Γερμανία και 500 Εβραίοι σε πέντε κοινότητες στην ανατολική ΛΔΓ υπό τη σοβιετική κυριαρχία.


Διαβάστε ακόμα: Εστρογκο Ναχαμα: ο τραγουδιστής του Αουσβιτς

Διαβάστε ακόμα: Προπαγάνδα


Ο Schuster χαρακτήρισε τους ιδρυτές του συμβουλίου ως «πρωτοπόρους» αναρωτώμενος  από πού πήραν οι άνθρωποι το θάρρος και την αισιοδοξία να ξεκινήσουν ξανά;”. Οι ιδρυτές του άξιζαν σεβασμό για το ρόλο τους φυτεύοντας ξανά το σπόρο για την εβραϊκή ζωή στη Γερμανία, δήλωσε ο Schuster. Το συμβούλιο εκπροσωπεί τώρα εβραϊκές κοινότητες σε όλη τη Γερμανία, που περιλαμβάνουν περίπου 100.000 άτομα – θρησκευτικά και κοσμικά.

πηγή πληροφοριών

πηγή φωτογραφίας