Σύμφωνα με άρθρο του Newsweek η Κίνα βρίσκ εται πίσω από μια έκθεση του Μαρτίου που ανέφερε ότι είναι απίθανο ο κοροναϊός να προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan και συνεχίζει την προσπάθειά της να στρέψει την προσοχή στο Fort Detrick των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ όπου, σύμφωνα με το κινεζικό αφήγημα κατασκευάστηκε ο ιός.

Τις προηγούμενες μέρες, η Wall Street Journal ανέφερε ότι τρεις ερευνητές από το εργαστήριο Wuhan νοσηλεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας. Η έκθεση ακολουθεί ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε τις τελευταίες ημέρες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ανέφερε ότι οι ερευνητές είχαν αρρωστήσει το φθινόπωρο του 2019 και έρχεται καθώς οι επιστήμονες πιέζουν για πρόσθετες έρευνες σχετικά με την προέλευση του κοροναϊού.

Ερωτηθείς σχετικά με το ρεπορτάζ της Journal κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, υπέδειξε στους δημοσιογράφους μια δήλωση που εξέδωσε το εργαστήριο τον Μάρτιο. Σε αυτήν, είπε, το εργαστήριο ανέφερε ότι το προσωπικό δεν εκτέθηκε στον ιό πριν από τις 30 Δεκεμβρίου -την ημερομηνία που η Κίνα ανέφερε τα κρούσματα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)- και διατηρήθηκε ένα “μηδενικό ρεκόρ μόλυνσης” μεταξύ του προσωπικού και των μεταπτυχιακών φοιτητών.

“Τη διάβασα, είναι ένα πλήρες ψέμα”, δήλωσε ο Γιουάν Ζιμίνγκ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιοασφάλειας του ινστιτούτου Γουχάν, στην κρατική εφημερίδα Global Times, μιλώντας για την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών. “Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι. Το εργαστήριο δεν ήταν ενήμερο για την κατάσταση αυτή και δεν γνωρίζω καν από πού προήλθαν τέτοιες πληροφορίες”.

Η πανδημία προκάλεσε μνήμες από την επιδημία SARS του 2003, όταν η Κίνα αντιμετώπισε έντονη κριτική για την αντίδρασή της, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής έλλειψης διαφάνειας. Η επιδημία δημιούργησε επίσης ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να ανταποκριθεί ειλικρινά αυτή τη φορά, και ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχοι έλαβαν επιδοκιμαστικά σχόλια από τον ΠΟΥ για την αντίδρασή τους, πολλοί δεν ήταν πρόθυμοι να πάρουν τα σχόλια των αξιωματούχων τοις μετρητοίς.

Η Κίνα απέρριψε σθεναρά τις επικρίσεις ότι δεν ήταν διαφανής σχετικά με τον κοροναϊό και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι μια έκθεση που είχε προκύψει από κοινή αποστολή Κίνας-ΠΟΥ ήταν εσφαλμένη λόγω των περιορισμών της έρευνας. Η έκθεση, η οποία εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2020, διαπίστωνε ότι μια διαρροή από εργαστήριο ήταν απίθανη και ανέφερε ότι η πιο πιθανή ιστορία προέλευσης αφορούσε μια ζωονοσογόνο διάχυση.

Οι αξιωματούχοι στην Κίνα χρησιμοποίησαν την έκθεση για να προωθήσουν το μήνυμα ότι το εργαστήριο “καθαρίστηκε” ως τόπος προέλευσης του ιού, αλλά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι η αποστολή δεν βρήκε την πηγή και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καταλήξουμε σε “πιο ισχυρά συμπεράσματα”.

Μια ομάδα 18 επιστημόνων επικαλέστηκε τα σχόλια του Ghebreyesus σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, και η οποία προέτρεψε τους ερευνητές να κρατήσουν όλες τις επιλογές στο τραπέζι. Τα έβαλαν με τους ερευνητές της κοινής αποστολής Κίνας-ΠΟΥ επειδή δεν έδωσαν “ισορροπημένη προσοχή” στις θεωρίες του εργαστηρίου και της ζωονοσογόνου διάχυσης και έγραψαν ότι και οι δύο πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη μέχρι να υπάρξουν επαρκή δεδομένα που να λένε το αντίθετο.

“Ο ασφυκτικός κλοιός για την εξέταση ενός τυχαίου εργαστηριακού περιστατικού ως πιθανής προέλευσης της πανδημίας μόλις έσπασε”, δήλωσε στο Newsweek ο Jamie Metzl, ανώτερος συνεργάτης του Atlantic Council και σύμβουλος του ΠΟΥ. “Μετά τη δημοσίευση της επιστολής του Science, θα είναι ανεύθυνο για οποιοδήποτε επιστημονικό περιοδικό ή ειδησεογραφικό μέσο να μην παρουσιάσει πλήρως αυτή τη βιώσιμη υπόθεση”.

Στο μεταξύ, ο  Dr. Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δέχεται επικρίσεις για αυτό που ορισμένοι θεωρούν ότι είναι αμφιταλαντεύσεις σχετικά με το πώς προήλθε η πανδημία COVID-19.

Ο Fauci αντιμετώπισε αντιδράσεις επειδή προσάρμοσε τη στάση του σχετικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της χρήσης μάσκας, αλλά υπερασπίστηκε την αλλαγή των απόψεών του καθώς η γνώση για τον ιό εξελισσόταν. Αφού κάποτε απέρριψε την πιθανότητα το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν να ήταν η πηγή του νέου κοροναϊού ως “κυκλικό επιχείρημα”, η παραδοχή του αυτόν τον μήνα ότι το εργαστήριο θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης προκάλεσε επικρίσεις.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει την εγκυρότητα της έρευνας της κοινής αποστολής Κίνας-ΠΟΥ. Ο Zhao δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι τα μέλη “πήγαν σε κάθε μέρος που ζήτησαν να δουν και συνάντησαν όλους όσους ήθελαν να συναντήσουν”.

Αντί να επικεντρωθούν στη χώρα τους, οι Κινέζοι αξιωματούχοι προώθησαν την αβάσιμη θεωρία ότι η Αμερική ήταν το πιθανό σημείο εκκίνησης του ιού. Δείχνοντας το Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ, ο Ζάο είπε ότι υπάρχουν “πραγματικές ανησυχίες” για το βιολογικό εργαστήριο της Αμερικής.

Δεν είναι καθόλου η πρώτη φορά που η Κίνα επιχειρεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της προέλευσης σε άλλα μέρη του κόσμου και έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας στο Fort Detrick παρά το γεγονός ότι δεν προσφέρει κανένα στοιχείο για τη θεωρία της προέλευσης.

“Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός των ΗΠΑ να συνεχίσουν να αναπαράγουν τη θεωρία της λεγόμενης διαρροής του εργαστηρίου;” δήλωσε ο Ζάο. “Ενδιαφέρονται πραγματικά για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού ή θέλουν απλώς να αποσπάσουν την προσοχή;” Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της θεωρίας της διαρροής από το εργαστήριο της Γουχάν είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Πρόσφατα δήλωσε ότι η “συγκάλυψη” του κρούσματος από την Κίνα θυμίζει το ατύχημα του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ στη Ρωσία το 1986 και κάλεσε την Κίνα να διαψεύσει τη θεωρία της διαρροής στο εργαστήριο.

Ο Metzl δήλωσε ότι η πολιτικοποίηση της θεωρίας της διαρροής από το εργαστήριο από την κυβέρνηση Trump ήταν ο λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε ως περιθωριακή υπόθεση τόσο νωρίς και για τον οποίο οι επιστήμονες ήταν πιο δυνατοί σχετικά με μια ζωονοσογόνο διάχυση. Χαιρέτισε τις εκκλήσεις για πρόσθετη έρευνα.

Ενώ η διαπίστωση ότι η προέλευση της επιδημίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, οι ειδικοί δήλωσαν στο Newsweek ότι είναι πιθανό ο κόσμος να μην μάθει ποτέ την πραγματική προέλευση.

“Είναι σαν να χρησιμοποιείς την καλύτερη επιστημονική μέθοδο με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη σου. Κάνεις μια εκ των υστέρων ανάλυση και έρευνα, όπως οι άνθρωποι των απολιθωμάτων που προσπαθούν να βρουν την προέλευση της ανθρωπότητας”, είχε δηλώσει στο παρελθόν στο Newsweek ο Jon Andrus, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

“Αν ήμασταν σε θέση να προσδιορίσουμε [την προέλευση] με σαφή βεβαιότητα, τότε θα μαθαίναμε από αυτό, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο”, είπε.

πηγή κειμένου