Το logo-σύμβολο του αμερικανικού ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο ελέφαντας, μπορεί και να γνωρίζει μέρες θριάμβου μετά την ανακήρυξη του Ντόναλντ Τραμπ  ως του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Όμως, οι αληθινοί ελέφαντες που ζουν σε αιχμαλωσία, η μεγάλη ατραξιόν των αμερικανικών ζωολογικών κήπων, θρηνούν για την κακή τύχη τους, ανυπεράσπιστα θύματα μιας βιομηχανίας η οποία, με πρόσχημα τη διατήρηση του είδους και την ευαισθητοποίηση του κοινού, εκμεταλλεύεται με ανελέητο τρόπο τα δύστυχα παχύδερμα.

Ο Michael Berens, από τους γνωστότερους εκπροσώπους της αμερικανικής ερευνητικής δημοσιογραφίας, τιμημένος με σειρά διακρίσεων και βραβείων- μεταξύ των οποίων και ένα Πούλιτζερ – ύστερα από μια γερά τεκμηριωμένη και σε βάθος έρευνα, αποκαλύπτει στους Seattle Times, τη μεγαλύτερη εφημερίδα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, το πώς οι ζωολογικοί κήποι των ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε κολαστήρια για τους ευφυείς και ευαίσθητους γίγαντες.

Η έρευνά του δεν περιορίζεται μόνο σε στατιστικές, αριθμούς και ντοκουμέντα αλλά επεκτείνεται στην αποκάλυψη συγκεκριμένων βάναυσων παραδειγμάτων που διεκτραγωδούνται μακριά από τα βλέμματα του ανυποψίαστου κοινού που ως τέτοιο, παρέμενε, μέχρι τη δημοσίευση της έρευνας του Berens, ενθουσιασμένο από το προσφερόμενο θέαμα.

Ο Berens φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα υψηλά ποσοστά πρώιμης θνησιμότητά των ελεφάντων που ζουν σε αιχμαλωσία εξαιτίας των κακουχιών, των στρεσογόνων και τελείως αφύσικων συνθηκών διαβίωσής τους. Τις βασανιστικές μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης των θηλυκών ελεφάντων που θα εντυπωσίαζαν ακόμα και έναν Μένγκελε. Τα μαρτύρια που υφίστανται προκειμένου να υποταγούν στους φύλακές τους αλλά και το πώς η βιομηχανία των ζωολογικών πάρκων επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της αγωνιώντας, όχι ασφαλώς για την ευημερία των ελεφάντων, αλλά για τον αριθμό των εισιτηρίων και το ύψος των δωρεών που φέρνουν στα ταμεία της, ιδίως μάλιστα τα νεογέννητά που για το φαντασιακό του κοινού αποτελούν τη λούτρινη – και συνεπώς απολύτως ασφαλή, φιλική και ευπώλητη – εκδοχή της άγριας φύσης.

Με την έρευνά του που έχει τίτλο Glamour Beasts: Η σκοτεινή πλευρά της αιχμαλωσίας των ελεφάντων, ο Michael Berens απομυθοποιεί τον λαμπερό όσο και απατηλό κόσμο των ζωολογικών κήπων φωτίζοντας την αθέατη πλευρά μιας βρόμικης ιστορίας της κοινωνίας του θεάματος η οποία, όπως το έχει επισημάνει ο Ουμπέρτο Εκο στο βιβλίο του Πώς να διαψεύδετε μια διάψευση και άλλες οδηγίες χρήσεως, «προκειμένου να καταστήσει τα ζώα άξια επιβίωσης, τα εξανθρωπίζει και τα κάνει κούκλες. Δε λέει ότι δικαιούνται να επιβιώσουν ακόμα και όταν, σύμφωνα με τη φύση τους, είναι άγρια και σαρκοβόρα, αλλά διδάσκει τα παιδιά να τα σέβονται κάνοντάς τα συμπαθητικά, αστεία, καλοκά­γαθα, τρυφερά, σοφά και μυαλωμένα». Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα μεταφρασμένη στα ελληνικά από το jaj.gr και εδώ τα πρωτότυπα κείμενα των Seattle Times στα αγγλικά.

πηγή κεντρικής φωτό