Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία που ένας ιεροκήρυκας, Ευαγγελιστής στην προκειμένη περίπτωση, βρίσκεται κρυμμένος, όχι καλά, πίσω από μια θεωρία συνωμοσίας που ευαγγελίζεται το τέλος του κόσμου. Ισως υπέπεσε στην αντίληψή σας η απίθανη διεθνής θεωρία για την εγκατάσταση κεραιών 5G, τον έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω εμβολίων και εντέλει την καταστροφή της ανθρώπινης κοινωνίας όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και η σύνδεση όλων αυτών με την πανδημία του νέου κορωνοϊού. 

Στις αρχές Μαρτίου του 2020 μάλιστα, είχε κυκλοφορήσει ένα ηχητικό αρχείο στο οποίο ένας άνδρας, που συστηνόταν ως πρώην στέλεχος μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών (της Vodafone), ισχυριζόταν ότι η πανδημία του κοροναϊού αποτελεί συγκάλυψη της διεθνούς συνωμοσίας που αναφέραμε. Οπως αποκαλύπτει ο Guardian, η φωνή που ακούγεται στο ηχητικό ανήκει σε έναν ευαγγελιστή ιεροκήρυκα από το Λούτον, ο οποίος πρόσφατα επιχείρησε να πείσει και τους κατοίκους της Ζιμπάμπουε να κάνουν χρήση κρυπτονομισμάτων στην οικονομία τους.

Πρόκειται για τον Jonathon James, ο οποίος κηρύττει σε εκκλησίες του Bedfordshire και ο οποίος κατάφερε να μεταδώσει σε εκατομμύρια ανθρώπους την παντελώς ανεδαφική θεωρία ότι η Covid-19 είναι μια ψεύτικη ασθένεια που εφευρέθηκε για να καλύψει τις επιπτώσεις του 5G.

Jonathon James. Πηγές από τη Vodafone λένε ότι προσελήφθη σε μια θέση πωλήσεων το 2014 και αποχώρησε ένα χρόνο αργότερα. Πηγή: YouTube PRint SCreen

Δεν πρόκειται για βιολογικό πόλεμο, αλλά για την αντίδραση των σωμάτων μας στην ραδιοσυχνότητα και την ακτινοβολία”, δήλωσε ο James στα 38 λεπτά της ηχογράφησης, ισχυριζόμενος ότι η αύξηση των νεκρών σε όλο τον κόσμο προέκυπτε από τη δηλητηρίαση των ανθρώπινων κυττάρων από τις νέες τεχνολογίες της κινητής τηλεφωνίας. “Χρησιμοποιούν τον κορωνοϊό για να αποκρύψουν το γεγονός ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από τη συχνότητα 5G”. Αν και ο James δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που επιχείρησε αυτή τη σύνδεση, η δημοτικότητα της ηχογράφησής του αυξήθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα, καθώς άτομα που πείστηκαν από τη θεωρία συνωμοσίας άρχισαν να καίνε κεραίες κινητής τηλεφωνίας και να παρενοχλούν μηχανικούς τηλεπικοινωνιών. Mέχρι και στην Κύπρο έγινε ολόκληρο θέμα. 

Αν και πολλά αντίγραφα της ηχογράφησης έχουν διαγραφεί από το Youtube καθώς παραβιάζουν την πολιτική του για επικίνδυνη παραπληροφόρηση, χρήστες συνεχίζουν να την αναρτούν ξανά και ξανά. Με τη μορφή κηρύγματος συνεχίζει επίσης να κυκλοφορεί στο WhatsApp και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε γίνει γνωστή η ταυτότητα του δημιουργού του.

Μεγάλο μέρος της επιρροής του ηχητικού εξηγείται από τον ισχυρισμό του James ότι ήταν πρώην επικεφαλής του μεγαλύτερου επιχειρηματικού τμήματος της Vodafone, γεγονός που υποτίθεται ότι του επέτρεπε την πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών.

Πηγές από τη Vodafone δήλωσαν στον Guardian ότι αν και ο James έχει πράγματι εργαστεί για την εταιρεία, είχε προσληφθεί σε μια θέση πωλήσεων το 2014, σε μια εποχή που το 5δεν αποτελούσε προτεραιότητα για την εταιρεία – και σίγουρα δεν ανήκε στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων του. Επιπλέον, ο James έμεινε στην εταιρεία για λιγότερο από έναν χρόνο.

Παρόλα αυτά, πολλές από τις ομάδες της εκστρατείας κατά του 5G αναφέρονται ασταμάτητα στην υποτιθέμενη λογοκρισία που υφίσταται ένας “πρώην επικεφαλής της Vodafone”, ως βασικό επιχείρημα υπέρ των πεποιθήσεών τους, με το ηχητικό να έχει ξεφύγει από τα σύνορα της Βρετανίας και να έχει φτάσει κοινά στις ΗΠΑ και τη Νιγηρία.

Οι διεθνείς επιτηρητές της ακτινοβολίας έχουν κρίνει το 5G ως ασφαλές, ενώ το NHS, το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει παρακαλέσει το κοινό να σταματήσει να διαμοιράζει τέτοιου είδους υλικό. Η ταυτότητα του James εντοπίστηκε εντέλει από ερευνητές της νεοφυούς εταιρίας fact checking “Logically“, σε συνεργασία με τον Guardian.

Η απάντηση του ιεροκήρυκα

Ο ιεροκήρυκας έδωσε την απάντησή του, η οποία αφενός απογυμγνώνει και από τα τελευταία ψήγματα σοβαρότητας το άτομο, αφετέρου καθιστά σαφές πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τέτοια περιστατικά για τη δημόσια υγεία και τάξη. “Εχω σοκαριστεί απίστευτα που ένα σχετικά προσωπικό μήνυμα σε μια μικρή κοινότητα έγινε viral και μοιράστηκε μέσα από τόσα κοινωνικά δίκτυα”.  Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούσα να δαιμονοποιήσω, να ενοχοποιήσω ή να εμπλέξω οποιαδήποτε εταιρεία τηλεπικοινωνιών για τις επιχειρηματικές της κινήσεις ή να απορρίψω την επόμενη γενιά τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας”. Αν γνώριζα ότι το ηχητικό μου θα έφτανε σε ένα ευρύτερο κοινό, θα φρόντιζα να θέσω τις σκέψεις μου εντός ενός ευρύτερου πλαισίου, να είμαι πιο συγκεκριμένος, να αναφέρομαι σε πηγές και να μην είμαι τόσο τολμηρός. Προσπαθούσα απλώς να κάνω μια περίληψη της αλήθειας που αντιλαμβανόμουν ότι κρυβόταν πίσω από αυτή την παράξενη πανδημία, προκειμένου να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της κοινότητάς μου.”

Τι άνθρωπος είναι αυτός;

Ο James είχε μια μάλλον ενδιαφέρουσα σταδιοδρομία από τη στιγμή που έφυγε από τη Vodafone. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κάποια στιγμή είχε συμβουλεύσει τους κεντρικούς τραπεζίτες του Κονγκό και του Μπαγκλαντές να χρησιμοποιούν κρυπτονόμισμα, ενώ έχει φωτογραφηθεί στο πλευρό του προέδρου της Νοτίου Αφρικής.

Διαβάστε μια περίεργη ιστορία από το Κονγκό με ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΥΠΕΡΜΑΧΩΝ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ

Το 2018 εργαζόταν ως οικονομικός σύμβουλος για το κόμμα της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, υποστηρίζοντας πως το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να σώσει την οικονομία της χώρας, αν συνδεόταν με τα αποθέματα διαμαντιών μέσω της τεχνολογίας blockchain. 

Όταν του ζητήθηκε ένα καταληκτικό σχόλιο, ο James δήλωσε αδύναμος να απαντήσει, κάτι σαν πολυάσχολος, καθώς “έχω ορισμένες αρκετά πιεστικές υποχρεώσεις απέναντι σε έναν αρχηγό κράτους, οι οποίες απαιτούν την πλήρη προσοχή και το χρόνο μου τουλάχιστον για τις υπόλοιπες 48 ώρες”.
Γίνεται προφανές, με κάθε σεβασμό προς τη Ζιμπάμπουε, πως αποκτά πλέον άλλο νόημα η φράση “ούτε στη Ζιμπάμπουε δεν γίνονται αυτά”. 

Πηγή Φωτογραφίας

Πηγή Αρθρου