Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης ερευνά την πιθανότητα κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Η είδηση έρχεται σε συνέχεια της σύλληψης και κράτησης το Σάββατο τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αποτέλεσμα της μήνυσης που κατέθεσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Πάνος Καμμένος. Η μήνυση αφορούσε δημοσιογραφικό άρθρο το οποίο αναφέρεται στην κακή διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για κέντρα υποδοχής μεταναστών. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς στην έρευνα ή να αναφέρει εάν σχετίζεται με τους ισχυρισμούς των εφημερίδων.

Η έρευνα για «υποτιθέμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις το 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο”, ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι “το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο διέπραξε παρατυπία ή απάτη”.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, οι επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον ακροδεξιό υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, έλαβαν μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης μέσω συμβάσεων για θέματα όπως η τροφοδοσία και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις. Η εφημερίδα ανέφερε ότι ορισμένες επιχειρήσεις συνήθως χρεώνουν υπερβολικά για τέτοιου είδους συμβάσεις και συχνά δεν συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές προσφορές.

Πέρυσι, η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Τώρα/ Solidarity Now” υπέβαλε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας να διερευνηθεί η πιθανή κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η οργάνωση επεσήμανε τις κακές συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικούς πόρους από τις Βρυξέλλες για τη βελτίωση του συστήματος ασύλου.

πηγή κειμένου Politico

πηγή φωτογραφίας