Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μαυροβουνίου καταδίκασε ερήμην δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Εντουάρντ Σισμάκοφ και τον Βλαντίμιρ Ποπόφ, σε κάθειρξη 15 και 12 ετών αντίστοιχα με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα. Αυτό αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα της έκδοσης Balkan insight.

Μικρή ιστορική αναδρομή

Πρόκειται για την τελευταία ( ; ) πράξη του δράματος που ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2014, όταν μία ομάδα Ρώσων Κοζάκων διέσχισε τα σύνορα του Σερβικού τομέα της Βοσνίας για να συμμετάσχει στους εορτασμούς των 100 χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και για να καταλήξει δύο χρόνια αργότερα, στην οργάνωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο. Ανάμεσα τους, υπήρχαν και αρκετά μέλη των αποσχιστικών φιλορωσικών ομάδων της Ανατολικής Ουκρανίας, υπάρχουν δε φωτογραφίες και ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων για την κατάρριψη του Μπόινγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών, του Σεργκέι Ντουμπίνσκι, ο οποίος φέρεται πως προμήθευσε τον αντιαεροπορικό πύραυλο «Μπουκ». «Χορηγός» του ταξιδιού αυτής της ομάδας ήταν το Ίδρυμα του Μεγάλου Βασιλείου, του γνωστού Ρώσου ολιγάρχη Μαλοφέγιεφ, με τον οποίο φέρεται πως είχε σχέσεις και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, μετά τη δημοσίευση της κατάστασης με τα ονόματα Ελλήνων πολιτικών, δημοσιογράφων, εφοπλιστών κ.λπ που ταξίδεψαν με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος στη Ρωσία για ένα γάμο.

Γενικότερα, τα Δυτικά Βαλκάνια (όρος που άρχισε να χρησιμοποιείται πολύ πρόσφατα), αποτελούν το νέο προνομιακό πεδίο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Σε πολλές χώρες της περιοχής δραστηριοποιούνται ακροδεξιές ομάδες, οι οποίες μετέχουν στην αποκαλούμενη από τους δημοσιογράφους ως «Μαύρη Διεθνής».

Πρόκειται για ένα δίκτυο υπερσυντηρητικών (για να το διατυπώσουμε κομψά) οργανώσεων, το οποίο φέρεται πως χρηματοδοτεί ο Κωνσταντίν Μαλοφέγιεφ και στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να διαδραματίζει η Γιλένα Σαρόικινα, γενική διευθύντρια του ομίλου ΜΜΕ «Τσαργκράντ» (Βασιλεύουσα), από το οποίο αντλούν επιχειρήματα και άλλο υλικό, διάφορες ελληνικές ιστοσελίδες και περιθωριακά έντυπα που ασχολούνται με εκκλησιαστικά και αμυντικά θέματα.  Όλα αυτά, βέβαια, υπό την υψηλή επιστασία του ακραίου συντηρητικού φιλοσόφου Αλεξάντρ Ντούγκιν, ο οποίος επισκέφτηκε τη χώρα μας, μετά από πρόσκληση του πρώην Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κότζια με την ιδιότητα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα

Συνολικά, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής συμμορίας καταδικάστηκαν 14 άτομα, σε ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από μερικούς μήνες μέχρι 15 χρόνια.

Σισμακόφ 15 χρόνια

Ποπόφ 12 χρόνια

Ντίκιτς 8 χρόνια

Μπογκίσεβιτς 8 χρόνια

Ρίστικ 7 χρόνια

Μάντιτς 5 χρόνια

Κνέζεβιτς 5 χρόνια

Μίλιτς 3 χρόνια.

5 άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 2 χρόνια έκαστος

Ο 14ος κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία.

Οι Σισμακόφ και Ποπόφ είχαν να αντιμετωπίσουν και κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες, ωστόσο το δικαστήριο τους καταδίκασε μόνο για την οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Αρχικά, οι ανακριτές του Μαυροβουνίου τεκμηρίωσαν τις κατηγορίες βασιζόμενοι στις καταθέσεις των δύο βασικών κατηγορουμένων, του Μίκρο Βελιμίροβιτς και του εθνικιστή Αλεξάντρ Σιντζέλιτς, ο οποίος ήταν επικεφαλής της φιλορωσικής οργάνωσης «Λύκοι της Σερβίας» και είχε πολεμήσει στην περιοχή της Ανατολική Ουκρανίας Ντονμπάς στο πλευρό των ρωσικών αυτονομιστικών ομάδων.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Σιντζέλιτς, ο ίδιος είχε σχέσεις με «Ρώσους εθνικιστές», οι οποίοι του είχαν συστηθεί ως Εντουάρντ Σιρόκοφ και Βλαντίμιρ Ποπόφ, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, άφησαν να εννοηθεί πως είναι στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Στη συνέχεια, του πρότειναν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανατροπή της εξουσίας στο Μαυροβούνιο, με απώτερο στόχο την αποτροπή ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Στις 17 Οκτωβρίου 2016, την ημέρα διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών εκλογών, οι πραξικοπηματίες από το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, θα έπρεπε να επιτεθούν στην περιοχή γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, προκαλώντας συγκρούσεις με τους διαδηλωτές και στη συνέχεια με αυτή την αφορμή να καταλάβουν τη Βουλή και να συλλάβουν τον πρωθυπουργό της χώρας. Στη συνέχεια, κατά το σχέδιο, θα παρέδιδαν την εξουσία στο «Δημοκρατικό Μέτωπο», ένα φιλορωσικό, αντιδυτικό κόμμα. Για την υλοποίηση του σχεδίου, κατά τα αρχικά στάδια ο Σιντζέλιτς έλαβε σε μετρητά 200.000 Ευρώ.

Οι αρχές του Μαυροβουνίου συνέλαβαν 20 άτομα και δήλωσαν πως κατάσχεσαν 50 τυφέκια, 50 πιστόλια, ενώ λίγο αργότερα, στις 24 Οκτωβρίου, η Σερβία συνέλαβε 3 Ρώσους πολίτες, από τους οποίους, όπως δήλωσε η Σερβική αστυνομία, κατάσχεσαν μία στολή αστυνομικού του Μαυροβουνίου, 122.000 Ευρώ και εξοπλισμό κρυπτογράφησης των τηλεπικοινωνιών. Η Σερβία απέλασε τους συλληφθέντες στη Ρωσία.

Ψευδώνυμα και βιογραφίες

Οι δύο ομάδες ερευνητικές δημοσιογραφίας The Insider και Bellingcat, μετά από επισταμένη έρευνα, κατάφεραν να διακριβώσουν τις πραγματικές ταυτότητες των κατηγορούμενων. Έτσι, ο Εντουάρντ Σιρόκοφ (πραγματικό επίθετο του Σισμακόφ), εκπαιδεύτηκε στη Στρατιωτική-Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ίδρυμα γνωστό στην αργκό της Ρωσικής Στρατιωτικής Ακαδημίας ως «Ωδείο» και το οποίο ειδικεύεται στην εκπαίδευση στρατιωτικών διπλωματών (ακολούθων) και στελεχών της στρατιωτικής κατασκοπίας. Αξίζει να σημειωθεί πως στην άδεια αυτοκινήτου του Σιρόκοφ, δηλώνεται ως διεύθυνση κατοικίας η έδρα της Ακαδημίας. Στη συνέχεια ο Σισμακόφ υπηρέτησε ως ναυτικός στρατιωτικός ακόλουθος της Ρωσικής πρεσβείας στη Βαρσοβία, απ’ όπου τον απέλασαν το 2014 επειδή προσπάθησε να στρατολογήσει έναν αντισυνταγματάρχη του πολωνικού στρατού. Παρά την αποτυχία του, το 2016 απέκτησε νέο διαβατήριο στο επίθετο Σιρόκοφ  πήγε στην Σερβία, όπου και απέτυχε ξανά στην αποστολή του, αλλά αυτή τη φορά σε σχέση με την επιχείρηση στο Μαυροβούνιο. Η Εισαγγελία του Μαυροβουνίου κατάφερε εν μέρει να επιβεβαιώσει την κατάθεση του Σιντζέλιτς. Μεταξύ των πειστηρίων – αποδείξεων υπάρχουν φωτογραφίες από τις συναντήσεις του Σισμακόφ με τον Σιντζέλιτς σε πάρκο του Βελιγραδίου.

Στη συνέχεια, οι δημοσιογραφικές ομάδες του The Insider και Bellingcat, κατάφεραν να διακριβώσουν το πραγματικό πρόσωπο και τη διαδρομή του δεύτερου κατηγορούμενου για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πρόκειται για τον γνωστό ως Βλαντίμιρ Ποπόφ, ψευδώνυμο του Βλαντίμιρ Νικολάγιεβιτς Μωϋσέγιεφ, γεννηθέντα στις 29 Μαΐου 1980. Το όνομα και η ημερομηνία γεννήσεως συμπίπτον με τα στοιχεία του ψευδωνύμου (αντίστοιχη είναι η περίπτωση τόσο με τον Σισμακόφ, όσο και με τον Αλεξάντρ Μίσκιν που κατηγορείται για την υπόθεση Σκριπάλ).

πηγή φωτογραφίας