Σε αυτόν τον τέταρτο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς στη Γάζα, η ισλαμική μαχητική οργάνωση έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 4.000 ρουκέτες στο Ισραήλ, μερικές από τις οποίες χτύπησαν βαθύτερα στο ισραηλινό έδαφος και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.
Τα πρωτοφανή πυρά που έφτασαν μέχρι την παραθαλάσσια μητρόπολη του Τελ Αβίβ, σε συνδυασμό με τις εκτοξεύσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ακόμη και μια απόπειρα επίθεσης από υποβρύχιο, έθεσαν σε ζωντανή επίδειξη ένα εγχώριο οπλοστάσιο που έχει μόνο επεκταθεί παρά τον ασφυκτικό κλοιό ενός 14ετούς ισραηλινο-αιγυπτιακού αποκλεισμού.
“Το μέγεθος των βομβαρδισμών (της Χαμάς) είναι πολύ μεγαλύτερο και η ακρίβεια είναι πολύ καλύτερη σε αυτή τη σύγκρουση”, δήλωσε ο Mkhaimar Abusada, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στην πόλη της Γάζας. “Είναι σοκαριστικό το τι έχουν καταφέρει να κάνουν υπό πολιορκία”.
Το Ισραήλ έχει υποστηρίξει ότι ο αποκλεισμός – ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα – είναι απαραίτητος για την αποτροπή της αύξησης των όπλων της Χαμάς και δεν μπορεί να αρθεί.
Ακολουθεί μια ματιά στο πώς, κάτω από έντονη επιτήρηση και αυστηρούς περιορισμούς, η Χαμάς κατάφερε να συγκεντρώσει την αποθήκη της.
ΑΠΟ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΜΕΧΡΙ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ
Από την ίδρυση της Χαμάς το 1987, η μυστική στρατιωτική πτέρυγα της ομάδας – η οποία λειτουργεί παράλληλα με μια πιο ορατή πολιτική οργάνωση – εξελίχθηκε από μια μικρή πολιτοφυλακή σε αυτό που το Ισραήλ περιγράφει ως “ημι-οργανωμένο στρατό”.
Τις πρώτες ημέρες της, η ομάδα πραγματοποιούσε θανατηφόρους πυροβολισμούς και απαγωγές Ισραηλινών. Σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα ή εξέγερσης, που ξέσπασε στα τέλη του 2000.
Καθώς η βία εξαπλωνόταν, η ομάδα άρχισε να παράγει υποτυπώδεις ρουκέτες “Κασάμ”. Οι πύραυλοι που τροφοδοτούνταν εν μέρει από τη λιωμένη ζάχαρη, έφταναν μόλις λίγα χιλιόμετρα, πετούσαν άγρια και προκαλούσαν λίγες ζημιές, ενώ συχνά προσγειώνονταν μέσα στη Γάζα.
Μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005, η Χαμάς συνέστησε μια μυστική γραμμή εφοδιασμού με βοήθεια από τους μακροχρόνιους προστάτες της, το Ιράν και τη Συρία, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ. Ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς, ισχυρά εκρηκτικά, μέταλλα και μηχανήματα κατέκλυσαν τα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Οι ειδικοί λένε ότι οι πύραυλοι μεταφέρθηκαν στο Σουδάν, μετά μεταφέρθηκαν με φορτηγά μέσα από την απέραντη έρημο της Αιγύπτου και στη συνέχεια, λαθραία μέσα από μια δαιδαλώδη στενή σήραγγα κάτω από τη χερσόνησο του Σινά.
Το 2007, όταν οι μαχητές της Χαμάς απώθησαν την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα και ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της παράκτιας λωρίδας, το Ισραήλ και η Αίγυπτος επέβαλαν τον αυστηρό αποκλεισμό τους.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το λαθρεμπόριο συνεχίστηκε, κερδίζοντας έδαφος μετά την εκλογή του Μοχάμεντ Μόρσι, ενός ισλαμιστή ηγέτη και συμμάχου της Χαμάς, ως προέδρου της Αιγύπτου το 2012, πριν ανατραπεί από τον αιγυπτιακό στρατό.
Οι μαχητές της Γάζας προμηθεύτηκαν ξένες ρουκέτες με αυξημένο βεληνεκές, όπως οι Katyushas και οι ιρανικής προέλευσης Fajr-5, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων του 2008 και του 2012.
ΜΙΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μετά την ανατροπή του Μόρσι, η Αίγυπτος κατέστειλε και έκλεισε εκατοντάδες σήραγγες λαθρεμπορίου. Σε απάντηση, η τοπική βιομηχανία όπλων της Γάζας ανέκαμψε.
“Η ιρανική αφήγηση είναι ότι ξεκίνησαν όλη την παραγωγή πυραύλων στη Γάζα και τους έδωσαν την τεχνική και γνωστική βάση, αλλά τώρα οι Παλαιστίνιοι είναι αυτάρκεις”, δήλωσε ο Fabian Hinz, ανεξάρτητος αναλυτής ασφαλείας που επικεντρώνεται στους πυραύλους στη Μέση Ανατολή. “Σήμερα, οι περισσότεροι πύραυλοι που βλέπουμε είναι εγχώριας κατασκευής, συχνά με δημιουργικές τεχνικές”.
Σε ένα ντοκιμαντέρ του Σεπτεμβρίου που προβλήθηκε από το δορυφορικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al-Jazeera, σπάνιο υλικό έδειξε μαχητές της Χαμάς να συναρμολογούν ιρανικές ρουκέτες με βεληνεκές έως και 80 χιλιόμετρα και κεφαλές γεμάτες με 175 κιλά εκρηκτικά. Μαχητές της Χαμάς άνοιξαν μη ανατιναγμένους ισραηλινούς πυραύλους από προηγούμενα πλήγματα για να εξάγουν εκρηκτικά υλικά. Διασώζουν ακόμη και παλιούς σωλήνες νερού για να τους ξαναχρησιμοποιήσουν ως σώματα πυραύλων.
Για την παραγωγή πυραύλων, χημικοί και μηχανικοί της Χαμάς αναμειγνύουν προωθητικό υλικό από λίπασμα, οξειδωτικό και άλλα συστατικά σε αυτοσχέδια εργοστάσια. Βασικά λαθραία εμπορεύματα πιστεύεται ότι εξακολουθούν να εισάγονται λαθραία στη Γάζα σε μια χούφτα τούνελ που παραμένουν σε λειτουργία.
Η Χαμάς έχει επαινέσει δημοσίως το Ιράν για τη βοήθειά του, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, λαμβάνει πλέον κυρίως τη μορφή σχεδίων, τεχνογνωσίας μηχανικής, δοκιμών κινητήρων και άλλης τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι το Ιράν παρέχει 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.
ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι πριν από τον τρέχοντα γύρο των μαχών, η Χαμάς διέθετε ένα οπλοστάσιο 7.000 ρουκετών διαφορετικού βεληνεκούς που μπορούν να καλύψουν σχεδόν όλο το Ισραήλ, καθώς και 300 αντιαρματικούς και 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους. Έχει επίσης αποκτήσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και διαθέτει έναν στρατό περίπου 30.000 μαχητών, συμπεριλαμβανομένων 400 ναυτικών κομάντος.
Σε αυτόν τον τελευταίο πόλεμο, η Χαμάς παρουσίασε νέα όπλα, όπως επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μη επανδρωμένα υποβρύχια που αποστέλλονται στη θάλασσα και έναν μη κατευθυνόμενο πύραυλο που ονομάζεται “Ayyash” με βεληνεκές 250 χιλιομέτρων (155 μιλίων). Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αυτά τα νέα συστήματα έχουν ματαιωθεί ή δεν έχουν καταφέρει να κάνουν άμεσα πλήγματα.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η τρέχουσα επιχείρησή του έχει επιφέρει σκληρό πλήγμα στις εγκαταστάσεις έρευνας, αποθήκευσης και παραγωγής όπλων της Χαμάς. Αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τις συνεχείς καταιγιστικές πυραυλικές επιθέσεις.
Σε αντίθεση με τους κατευθυνόμενους πυραύλους, οι πύραυλοι είναι ανακριβείς και η συντριπτική πλειονότητα έχει αναχαιτιστεί από το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ. Αλλά συνεχίζοντας να αποτρέπει την ανώτερη δύναμη πυρός του Ισραήλ, η Χαμάς μπορεί να έχει κάνει το κύριο επιχείρημά της, τη δημόσια «δήλωση».
“Η Χαμάς δεν στοχεύει στη στρατιωτική καταστροφή του Ισραήλ. Τελικά, οι πύραυλοι έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μόχλευση και να ξαναγράψουν τους κανόνες του παιχνιδιού”, δήλωσε ο Χιντζ. “Είναι ψυχολογικό”.
Αυτό το κείμενο είναι μετάφραση άρθρου του Associated Press που μπορείτε να διαβάσετε εδώ