Αφγανιστάν: Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν: Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι διέταξε το προσωπικό της πρεσβείας στην Καμπούλ να εγκαταλείψει τη χώρα, εκτός εάν η εργασία τους απαιτεί να παραμείνουν εκεί. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι η απουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μπορεί να επιτρέψει στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας να βρει περισσότερο “χώρο για να δράσει”. Οι υπάλληλοι του ΝΑΤΟ στη χώρα δηλώνουν στην DW ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχος των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Οι μαχητές θεωρούν τους Αφγανούς υπαλλήλους της συμμαχίας “προδότες” επειδή εργάζονται για τις δυνάμεις κατοχής. Μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001 και την κατάλυση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, οι ξένες δυνάμεις βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια βοήθεια. Χρειάζονταν μεταφραστές, διερμηνείς, μάγειρες, καθαρίστριες, καθώς και εμπειρογνώμονες ασφαλείας που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την πολιτική δυναμική και τη δυναμική ασφαλείας της χώρας. Επιπλέον, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα αρχίζουν να αποσύρονται από το Αφγανιστάν, αυξάνονται οι φόβοι για το μέλλον των δικαιωμάτων των γυναικών.


Οι αναγεννημένοι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι γυναίκες τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ιράν εναντίον πετρελαιοφόρων

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα μέρος ενός βίντεο που δείχνει ταχύπλοα σκάφη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν να παρενοχλούν αμερικανικά σκάφη στον Περσικό Κόλπο. Ο Αμερικανός στρατηγός έχει χρεώσει στο Ιράν μια σειρά από συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον διεθνών πετρελαιοφόρων, αλλά υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις κατευθύνονται από κατώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους και όχι από την ηγεσία της χώρας.

Η Ινδία στο έλεος της COVID-19

Τα κρεματόρια στην ινδική πρωτεύουσα Δελχί έχουν αναγκαστεί να κατασκευάζουν αυτοσχέδιες πυρές κηδειών, καθώς η πόλη δεν έχει πλέον χώρο για να αποτεφρώσει τους νεκρούς της. Το προσωπικό εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ πάρκα και άλλοι άδειοι χώροι χρησιμοποιούνται επίσης για καύσεις. Η Ινδία έχει καταγράψει περισσότερα από ένα εκατομμύριο περιστατικά Covid-19 μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Τα ασθενοφόρα, το ιατρικό οξυγόνο, τα κρεβάτια των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τα φάρμακα που σώζουν ζωές είναι σε έλλειψη.


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια, με τους ανθρώπους να αναζητούν απεγνωσμένα φιάλες οξυγόνου, φάρμακα και κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Πολλές χώρες προσφέρουν βοήθεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρχίσει να στέλνει αναπνευστήρες και συσκευές συμπύκνωσης οξυγόνου, αν και εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπορίς Τζόνσον δήλωσε ότι δεν έχει να στείλει πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων.

Η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Αυστραλία στέλνουν επίσης ιατρικό εξοπλισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα στείλει χιλιάδες συμπυκνωτές οξυγόνου.

Παρά το καταστροφικό δεύτερο κύμα του COVID-19 που πλήττει τη χώρα, ο υπουργός Υγείας της Ινδίας δήλωσε ότι η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να νικήσει τον ιό από ό,τι το 2020, ενώ τα μέλη του πολιτικού κόμματος του Ναρέντρα Μόντι εξακολουθούν να διεξάγουν εκστρατείες για να συγκεντρώσουν υποστήριξη ενόψει των δημοτικών εκλογών. Η Κίνα άφησε στην άκρη τις εντάσεις και κάλεσε την Ινδία σε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν την καταπολέμηση του COVID-19.

Η…παραπληροφόρηση της ημέρας

Μια ιστορία της New York Post για την Kamala Harris προκάλεσε την οργή των συντηρητικών. Σχεδόν όλα ήταν λάθος. Η δημοσιογράφος παραιτήθηκε.

Η Λόρα Ιταλιάνο, επί πολλά χρόνια, δημοσιογράφος της New York Post δήλωσε ότι παραιτήθηκε αφού “διατάχθηκε” να γράψει μια ψευδή ιστορία που ισχυριζόταν ότι ανήλικοι χωρίς χαρτιά καλωσορίζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντίγραφα ενός παιδικού βιβλίου που έγραψε η αντιπρόεδρος Χάρις.

“Η ιστορία της Καμάλα Χάρις – μια ψευδής ιστορία που μου δόθηκε εντολή να γράψω και στην οποία απέτυχα να αντιδράσω αρκετά έντονα – ήταν το σημείο που έσπασα”, έγραψε η Λόρα Ιταλιάνο στο Twitter το απόγευμα της Τρίτης, αρκετές ώρες αφότου το άρθρο της για τα βιβλία είχε διαγραφεί από την ιστοσελίδα της Post. Από τότε που η Post δημοσίευσε την ιστορία στην πρώτη σελίδα της το συντηρητικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης έχει αναστατωθεί για την υποτιθέμενη διανομή του βιβλίου του Χάρις του 2019, “Superheroes Are Everywhere”, σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Αρκετοί επιφανείς Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την οργή τους για το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι να χρηματοδοτούν το πρόγραμμα. Ακόμα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δέχτηκε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

Και μετά, σε ένα σημείωμα μίας πρότασης στο τέλος του αρχικού διαδικτυακού άρθρου, η Post αναγνώρισε ότι σχεδόν τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια. Η Italiano ανέφερε αρχικά ότι “τα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών που μεταφέρθηκαν από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού σε ένα νέο καταφύγιο στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια” θα έπαιρναν ένα αντίγραφο του βιβλίου “στα πακέτα υποδοχής τους”. Η ιστορία της απέδωσε αυτόν τον ισχυρισμό στη φωτογραφία του Reuters, και η Post το γύρισε σε ένα λογοπαίγνιο με κεφαλαία γράμματα για το πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσής της: “KAM ON IN”.

Ένα επόμενο άρθρο από διαφορετικό δημοσιογράφο της New York Post ανέφερε ότι “χιλιάδες” αντίτυπα δόθηκαν στα παιδιά και ότι η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δεν είχε “καμία απάντηση” όταν ρωτήθηκε αν η Χάρις επωφελήθηκε από τα υποτιθέμενα δώρα.

Ο Fact Checker της Washington Post διέψευσε τις ιστορίες  και αρκετές ώρες αργότερα οι ιστορίες εξαφανίστηκαν από την ιστοσελίδα της New York Post χωρίς εξήγηση. Μια ιστορία του Fox News που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο διορθώθηκε για να σημειωθεί ότι “ήταν γνωστό ότι υπήρχε μόνο ένα βιβλίο που είχε δωρηθεί”. Ωστόσο εξακολουθούσε να ισχυρίζεται ότι “η συμπερίληψη του βιβλίου εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιος παρέχει χρηματοδότηση για τα πακέτα υποδοχής”. (Ήταν η δεύτερη διόρθωση υψηλού προφίλ για το Fox News μέσα σε περίπου 24 ώρες. Τις προηγούμενες μέρες, το δίκτυο απέσυρε μια ψευδή αναφορά ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν σκόπευε να περιορίσει στους Αμερικανούς την κατανάλωση κόκκινου κρέατος).

Το δίκτυο ελέγχεται από τον Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος ελέγχει επίσης τη New York Post.

Και ένα…βασιλικό νέο 

Οι Χάρι και Μέγκαν παρουσιάζουν μείωση της δημοτικότητάς τους. Ενώ τα περισσότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν δει αύξηση της φήμης τους από μια προηγούμενη έρευνα του YouGov, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ είναι τα μόνα μέλη της βασιλικής οικογένειας που βλέπουν στάσιμη, αν όχι χαμηλότερη βαθμολογία.