Το βιβλίο της σειράς Verification Handbook, που αφορά στην Ερευνητική Δημοσιογραφία, το Verification Handbook For Investigative Journalism μεταφρασμένο ολόκληρο στα ελληνικά από το jaj.

Το «εγχειρίδιο επαλήθευσης» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και υπό τη διεύθυνση του EJC προκειμένου να βοηθήσει με οδηγίες -βήμα προς βήμα- δημοσιογράφους αλλά και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να επαληθεύσει τις πληροφορίες που για σημαντικά θέματα κατακλύζουν το διαδίκτυο. Θα βρείτε όλα τα κεφάλαια μεταφρασμένα στην κατηγορία Media Literacy (How to). 

 1. Εδώ το πρώτο κεφάλαιο.
 2. Εδώ το δεύτερο κεφάλαιο.
 3. Εδώ το τρίτο κεφάλαιο. 
 4. Εδώ το τέταρτο κεφάλαιο.
 5. Εδώ το πέμπτο κεφάλαιο.
 6. Εδώ το έκτο κεφάλαιο.
 7. Εδώ το έβδομο κεφάλαιο.
 8. Εδώ το όγδοο κεφάλαιο.
 9. Εδώ το ένατο κεφάλαιο.
 10. Εδώ το δέκατο κεφάλαιο.
 11. Εδώ Case Study 1

Το εγχειρίδιο χωρίζεται σε 10 κεφάλαια στα οποία περιλαμβάνονται οι τρόποι επαλήθευσης μιάς εικόνας ή ενός βίντεο καθώς και η επαλήθευση του περιεχομένου που αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα και αλλού οι χρήστες-μη δημοσιογράφοι. Οι δημιουργοί του εγχειριδίου είναι ο Graig Silverman και η Rina Tsubaki.

Graig Silverman

Ο Graig Silverman είναι ο ιδρυτής του Emergent, μίας ιστοσελίδας που όχι μόνο εντοπίζει αλλά και αξιολογεί φήμες και διαδόσεις. Ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Tow Centre για ψηφιακή δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια και θεωρείται αυθεντία στα λάθη του τύπου, στην ακρίβεια και στην επιβεβαίωση της πληροφορίας. Ο Craig είναι επίσης ιδρυτής και εκδότης του Regret the Error, ενός blog  που, τώρα, αποτελεί μέρος του ινστιτούτου Poynter και που ασχολείται με την ακρίβεια των μεταδιδόμενων από τα μέσα πληροφοριών και την προσήλωση τους στην επαλήθευση των ειδήσεων. Εξέδωσε το Verification Handbook, παλαιότερα εργάστηκε ως διευθυντής περιεχομένου του Spundge και βοήθησε στη δημιουργία του OpenFile ενός ιστότοπου που μετέδιδε τοπικές ειδήσεις από ντόπιους ερασιτέχνες ανταποκριτές σε έξι Καναδικές πόλεις. Ο Craig επίσης έχει διατελέσει ως εκδότης της PBS MediaShift, αρθρογραφεί στις Globe And Mail, Torondo Star και Columbia Journalism review. Ο λογαριασμός του στο tweeter είναι @craigsilverman.
Rina Tsumbaki

H Rina Tsubaki  διευθύνει θέματα Verification Handbook και Emergency Journalism στο Ευρωπαϊκό κέντρο δημοσιογραφίας στην Ολλανδία.

Η επείγουσα δημοσιογραφία επικοινωνεί σε επαγγελματίες του τύπου παραβατικές πηγές ενημέρωσης, και η Tsubaki αναφέρεται συχνά στο φαινόμενο αυτό σε περιστάσεις όπως η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές συνέδριο δημοσιογραφίας. Πριν είχε ασχοληθεί με τη δημιουργία αρκετών εργασιών σχετικών με το ρόλο των απλών πολιτών στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της δημοσιογραφίας σήμερα, και η συνεισφορά της ήταν κυρίαρχη στο Internews Europe’s Report σχετικά με το ρόλο των επικοινωνιών κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Ιαπωνία το Μάρτιο του 2011. Επίσης αρθρογραφεί στην Hokkaido Shimbun μια καθημερινή Ιαπωνική εφημερίδα. Ο λογαριασμός στο tweeter είναι @wildflyingpanda.

Διαβάστε ακόμα στο jAj το Εγχειρίδιο Επαλήθευσης σε Έκτακτες Καταστάσεις