Ο Victor Ribeiro είναι σκηνοθέτης, ακτιβιστής και μουσικός με έδρα το Ρίο ντε Τζανέιρο. Έχει εργαστεί σε εκπαιδευτικά και ανθρωπιστικά προγράμματα από το 2002 και έχει μεγάλη εμπειρία στη χρήση εργαλείων πολυμέσων για ακτιβισμό, καθώς και στη διοργάνωση workshops και στην ενίσχυση των κοινοτικών δικτύων. Ο Victor συνεργάζεται με το WITNESS.org στο Ρίο από το 2013. Προηγουμένως συνέβαλε σε προγράμματα όπως το Rádio Madame Satã, το Rio Distópico, το Laboratório de Direitos Humanos de Manguinhos και το Rio+Tóxico. Στοιχεία για τη δουλειά του είναι διαθέσιμα στα ακόλουθα λινκ: http://rio40caos.tk, http://riotoxico.hotglue.me και http://labdhm.blogspot.com.br/.

“Στις 15 Οκτωβρίου 2013, ο 37χρόνος ακτιβιστής Jair Seixas (γνωστός επίσης και ως Baiano), συνελήφθη, καθώς ολοκληρωνόταν μια διαμαρτυρία υπέρ απεργών δασκάλων στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Seixas βάδιζε ειρηνικά με οκτώ δικηγόρους, ειδικούς επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν τον πλησίασαν αστυνομικοί και τον κατηγόρησαν ότι είχε βάλει φωτιά σε ένα αστυνομικό όχημα και μίνι μπας.

Καθώς τον απομάκρυναν, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να πουν στους δικηγόρους σε πιο αστυνομικό τμήμα θα τον πήγαιναν ή ποιά αποδεικτικά στοιχεία είχαν για τα υποτιθέμενα εγκλήματά του.

Ο Seixas κρατήθηκε στη φυλακή για 60 ημέρες και απελευθερώθηκε. Συνεχίζει να αγωνίζεται κατά των κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν. Όταν οι δικηγόροι του άρχισαν να σχεδιάζουν τη στρατηγική υπεράσπισής του, αναζητούσαν βίντεο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αποδειχθεί ότι ο Seixas είναι αθώος. Η έρευνά τους περιελάμβανε αναζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ερωτήσεις σεκείνους που ήταν παρόντες στο περιστατικό, και πλάνα από τις εισαγγελικές αρχές και τα δικαστήρια.

Βρήκαν πέντε πλάνα που θεώρησαν ότι είχαν αξία ως αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεσή τους. Δυο βίντεο ήταν επίσημη δικαστική καταχώρηση των ένορκων καταθέσεων των αστυνομικών, δυο ήταν βίντεο που υπέβαλλαν οι εισαγγελικές αρχές και τα οποία είχαν επιβεβαιωμένα γυριστεί από μυστικούς αστυνομικούς που είχαν διεισδύσει στους διαδηλωτές και το τελευταίο βίντεο είχε μαγνητοσκοπηθεί από έναν ακτιβιστή δημοσιογράφο, ο οποίος κάλυπτε τη διαμαρτυρία και ήταν παρών κατά τη σύλληψη του Seixas. Ο ακτιβιστής αυτός χρησιμοποίησε ένα κινητό για να μεταδώσει ζωντανά το περιστατικό, κίνηση που παρείχε πρωτογενή πλάνα του περιστατικού, ζωτικής σημασίας.

Συγκεντρώνοντας αυτά τα βίντεο, οι δικηγόροι βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία ζωτικής σημασίας για την αθωότητα του Seixas. Οι μαγνητοσκοπημένες καταθέσεις των αστυνομικών ήταν γεμάτες με αντιφάσεις και βοήθησαν να αποδειχθεί ότι οι αστυνομικοί στην πραγματικότητα δεν είδαν τον Seixas να βάζει φωτιά στο λεωφορείο, σε αντίθεση με ό,τι είχαν ισχυριστεί προηγουμένως. Τα βίντεο των εισαγγελικών αρχών κατέγραψαν ηχητικά τους μυστικούς αστυνομικούς να υποκινούν διαδηλωτές σε βιαιοπραγίες. Αυτό βοήθησε να αποδειχθεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι βιαιοπραγίες, για τις οποίες κατηγορούνταν οι διαδηλωτές, προήλθαν από μυστικούς αστυνομικούς.

Το τελευταίο βίντεο, που γυρίστηκε από έναν ακτιβιστή δημοσιογράφο, ήταν το όπλο του εγκλήματος: σε μια καρέ-καρέ ανάλυση περίπου τριών ωρών μιας αρχειοθετημένης προβολής, σε ζωντανή μετάδοση, της διαμαρτυρίας (324.000 καρέ!) η ομάδα υπεράσπισης ανακάλυψε ένα μοναδικό καρέ του βίντεο που έδειχνε ότι το αστυνομικό όχημα, το οποίο ο Seixas κατηγορείτο ότι είχε πυρπολήσει, ήταν το ίδιο ακριβώς όχημα με εκείνο, με το οποίο μεταφέρθηκε μετά τη σύλληψή του. Αυτό αποδείχθηκε μέσω σύγκρισης των χαρακτηριστικών ταυτοποίησης του οχήματος στο βίντεο με εκείνα του οχήματος με το οποίο μεταφέρθηκε ο Seixas.

Εμείς στο WITNESS βοηθήσαμε την υπεράσπιση να ταυτοποιήσει και να προετοιμάσει αυτά τα στοιχεία, τόσο με τη συγκέντρωση στιγμιότυπων από αυτά τα βίντεο σε ένα πίνακα με διαδοχική σειρά, όσο και με την επεξεργασία ενός αποδεικτικού δεκάλεπτου βίντεο που παραδόθηκε στον δικαστή μαζί με τη συνοδευτική τεκμηρίωση.

Αν και συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφή και αδιαμφισβήτητα. Αυτό είναι ένα ιδανικό παράδειγμα πως ένα βίντεο που προέρχεται τόσο από κρατικές, όσο και από ιδιωτικές πηγές μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη και να προστατεύσει τους αθώους από ψευδείς κατηγορίες”.

πηγή κεντρικής φωτό