Με ιδιαίτερη χαρά το MEDIA LITERACY INSTITUTE και το Newsroom, Journalists About Journalism,ανακοινώνουν την 2η Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα Μέσα, την Πληροφορία και την Ειδησεογραφική Παιδεία (Media,Information & News Literacy)την οποία διοργανώνουν από τις 19 έως τις 26 Νοεμβρίου 2018 σε συνεργασία με το Peace Journalism Lab στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στόχος της διοργάνωσης είναι να τονίσει την σημασία που έχει σήμερα η παιδεία στα μέσα και την πληροφορία και η ειδησεογραφική παιδεία (media, information& newsliteracy), στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της τυπικής, άτυπης και δια βίου εκπαίδευσης, με την εξοικείωση των πολιτών κάθε ηλικίας ως προς βασικές αρχές, έννοιες και γνώσεις έτσι ώστε να μπορούν να κρίνουν και να ελέγχουν το online και το έντυπο περιεχόμενο που αναζητούν, διαβάζουν, αναπαράγουν ή δημιουργούν οι ίδιοι, καθώς και τις πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο, σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ΜΜΕ και δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνίας. Φέτος εστιάζουμε σε ζητήματα πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, ως θέματα κρίσιμα για την λήψη αποφάσεων στην καθημερινή μας ζωή και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών.
Κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα υλοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης online, με ραδιοφωνικά σποτ, προβολές βίντεο, ρεπορτάζ, δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, hands-onεργαστήρια και πάνελ συζητήσεων. Συγκεκριμένα, έξι εργαστήρια στην Αθήνα στις 19 & 20/11, ανοιχτά στο κοινό, θα δώσουν στους πολίτες την ευκαιρία να μάθουν να διακρίνουν τις ειδήσεις από την παραπλανητική ενημέρωση, το μεροληπτικό περιεχόμενο ή την προπαγάνδα:
19 Νοεμβρίου
- Οπτικοακουστική παιδεία (Ειρήνη Ανδριοπούλου, Εκπαιδευτικά Προγράμματα ΕΚΟΜΕ): 11-2 μμ
- Προπαγάνδα και διαδίκτυο: οδηγίες για αποτελεσματική προπαγάνδα online (Σταμάτης Πουλακιδάκος, ΕΚΠΑ, Διδάσκων στο Εργαστήριο του τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ): 2-5 μμ
- Media Literacy: Η ανάγκη του 21ουαι. (Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, Cognitive Scientist, ManagingPartnerστο MLI, Υποψήφια Διδάκτορας Media Literacy στο ΑΠΘ): 5-8 μμ
20 Νοεμβρίου
- Εισαγωγή στην Δημοσιογραφία Δεδομένων (Φλόρεντς Τσελάι, Data Scientist): 11-2 μμ
- Η εικόνα μας στα social media (Μαρία Κοζάκου, Δημοσιογράφος, Social Media Expert): 2-5 μμ
- Η παραπληροφόρηση ως τμήμα του στρατιωτικού δόγματος της Ρωσίας (Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Δημοσιογράφος, Μελετητής Ρωσικής ιστορίας & πολιτικής): 5-8 μμ
Όλα τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο Σεράφειο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, φιλοξενούμενα στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.
Στις 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ, διεθνής ημερίδα με θέμα «παραπληροφόρηση και η αντιμετώπιση της προπαγάνδας στη ΝΑ Ευρώπη”, με συμμετοχή ειδικών από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος του Ανοιχτού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου: “Ειδήσεις: Τι και πώς “πιστεύουμε”: η σημασία της ειδησεογραφικής παιδείας για την Δημοκρατία” (Δρ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε (ΑΠΘ), Διευθυντής Peace Journalism Lab, Δρ. Νίκος Παναγιώτου, Επίκουρος καθηγητής, τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε (ΑΠΘ), Επιστημονικός Σύμβουλος MLI).
Ηεβδομάδα πραγματοποιείται με την συνεργασία εμπειρογνωμόνων στον τομέα από την Ελλάδα και την Ευρώπηκαι υποστηρίζεται επικοινωνιακά από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης (Fm100, TV100) και την ΕΣΗΕΜΘ.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του Ινστιτούτου προς σύγχρονες κοινωνίες “εγγράμματες” στα νέα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης: με τη δημιουργία online περιεχομένου, ερευνητική δημοσιογραφία, ανάπτυξη δεξιοτήτων, καμπάνιες, ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και κατευθυντήριων γραμμών, σεμινάρια και εργαστήρια, δικτύωση και δημόσιες συζητήσεις, καθώς και με συνεργασίες με εγχώριους και διεθνείς καταξιωμένους στον τομέα οργανισμούς, Δείτε την 1ηεβδομάδα του 2017 εδώ.
Συνεχής ενημέρωση για τις δράσεις της εβδομάδας στο www.jaj.gr (newsroom), στο www.medialiteracyinstitute.gr, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, καθώς και στις σελίδες https://www.facebook.com/journalistsaboutjournalism/& https://www.facebook.com/MediaLiteracyInstituteMLI/
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ
Το MEDIA LITERACY INSTITUTE (MLI) προωθεί τις έννοιες που συνιστούν την “παιδεία στα μέσα και την πληροφορία και την ειδησεογραφική παιδεία” (media, information& newsliteracy) στο επίπεδο της τυπικής/άτυπης εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς. Στόχος του είναι να κινητοποιήσει τους Έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου προκειμένου να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν σε θέματα παιδείας στα μέσα, να εξοικειωθούν με τις συναφείς δεξιότητες, εργαλεία και μέσα και να εμπλακούν σε σχετικές δραστηριότητες.
Το MLI υποστηρίζει την ιδέα ότι η δημοκρατία απαιτεί καλά ενημερωμένους πολίτες και ότι η Παιδεία στα Μέσα Επικοινωνίας είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για την καταπολέμηση της μεροληψίας και της ρητορικής μίσους, την προώθηση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών να χρησιμοποιούν συνειδητά τα παραδοσιακά, σύγχρονα και ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, την κριτική πρόσληψη και την υπεύθυνη δημιουργία του πολυμεσικού περιεχομένου που μεταδίδεται σε κάθε είδους ΜΜΕ (online ή έντυπα), και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας αξιολόγησης των πηγών και των σκοπών κάθε πληροφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το newsroomτου Ινστιτούτου, Journalists About Journalism, προάγει στοχευμένα τις έννοιες της ειδησεογραφικής παιδείας (News Literacy) με στόχο να ενισχύσει την ικανότητα των πολιτών ώστε να μπορούν κρίνουν και να ελέγχουν τις online αλλά και τις έντυπες ειδήσεις, τις πληροφορίες που διακινούνται σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ΜΜΕ και κάθε είδους δημόσιες και δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνίας, και να διακρίνουν τα γεγονότα από τις γνώμες και τις ειδήσεις από την παραπληροφόρηση, το μεροληπτικό περιεχόμενο ή την προπαγάνδα.
Το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας καλύπτει ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες στα αντικείμενα: της ειρηνευτικής δημοσιογραφίας, του ρόλου των νέων και των παραδοσιακών μέσων επικοινωνίας, του ρόλου των μέσων επικοινωνίας στην πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων, της χρήσης των μέσων επικοινωνίας για την προαγωγή του διαλόγου και την εξάλειψη του λόγου μίσους μέσα από το γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας και της ανάπτυξης μηχανισμών ελέγχου, πιστοποίησης και ανάδειξης των ψευδών ειδήσεων. Στόχος ειναι η δημιουργία, μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια που παρέχονται, ενός εργαστηρίου καινοτομίας, ενός θερμοκηπίου νέων ιδεών και ενός σημείου συνάντησης και συνεργασίας ακαδημαϊκών, φοιτητών και επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Περισσότερες πληροφορίες:
www.medialiteracyinstitute.gr, www.jaj.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ mli@mli.org.gr