Με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε τη διοργάνωση της πρώτης Ελληνικής Εβδομάδας για την Παιδεία στα Μέσα (Media and information Literacy) από τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή και δημόσια οργανωμένη προσέγγιση στην προσπάθεια εξοικείωσης των Ελλήνων πολιτών με τους νέους τρόπους πρόσληψης και ερμηνείας κάθε είδους πληροφορίας και μηνύματος στα παραδοσιακά ή στα νέα ΜΜΕ, είτε εφημερίδες και τηλεοράσεις είτε ραδιόφωνο και διαδικτυακές πλατφόρμες. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Εβδομάδας ανήκει στο MEDIA LITERACY INSTITUTE (MLI), στο Journalists About Journalism (JAJ) και στο Peace Journalism Lab (Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Υποστηρίζεται επικοινωνιακά από το ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, την Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης (Fm100, TV100) και την ΕΣΗΕΜΘ.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να γνωρίσουν οι πολίτες κάθε ηλικίας ότι τα νέα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης τους δίνουν δύναμη και δικαιώματα, ότι έχουν τρόπους να διακρίνουν τα «fake news» από τις αξιόπιστες ειδήσεις, ότι μπορούν να μάθουν να κρίνουν τα μηνύματα που διακινούνται σε ψηφιακά και παραδοσιακά μέσα και ότι όλοι μπορούν να έχουν δημιουργική και υπεύθυνη συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα (social media) και, γενικώς, στον ψηφιακό κόσμο – ζητήματα που, στον 21ο αιώνα, αποκτούν κρίσιμη σημασία για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής.

Ραδιοφωνικά σποτ σε πολλά δημοτικά ραδιόφωνα ανά την επικράτεια, σχετικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο στο www.jaj.gr και στο www.medialiteracyinstitute.gr και στο site του 9.84 (http://www.athina984.gr), επεξηγηματικά βίντεο, ρεπορτάζ καθώς και πάνελ συζητήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι μερικές από τις δράσεις που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας για την Παιδεία στα Μέσα. Στις δράσεις συμμετέχουν το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μ.Μ.Ε (Α.Π.Θ) και το Εργαστήριο Κοινωνικών Μέσων (Α.Π.Θ).

Σας καλούμε στην Αθήνα, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, στις 6 μμ, στην αίθουσα διαλέξεων του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84, Πειραιώς 100, Τεχνόπολη, και στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, 5-7 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ, Στρ. Καλλάρη 5.

Στο πάνελ της Αθήνας συμμετέχουν: Σίσσυ Αλωνιστιώτου – Δημοσιογράφος, Κώστας Γιαννακίδης – Δημοσιογράφος, Θεόδωρος Καρούνος – Αντιπρόεδρος ΕΛΛΑΚ – Ερευνητής ΕΜΠ, Χαράλαμπος Τσέκερης – Ερευνητής – Επίκουρος καθηγητής ΕΚΚΕ, Στάθης Χαικάλης – Διευθυντής Communication EFFECT, Κωνσταντίνος Χαμπίδης – Chief Digital Officer στο Δήμο Αθηναίων, Κατερίνα Χρυσανθοπούλου – Γνωσιοεπιστήμονας – Συγγραφέας. Συντονίζει η Μαρία Κοζάκου – Δημοσιογράφος, New Media Expert.

Στο πάνελ της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν: Σοφία Ασλανίδου -Καθηγήτρια Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας, Αντιπρόεδρος ΔΕΠΘΕ, Ανδρέας Βέγλης– Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Σοφία Θεοδοσιάδου-Μεταδιδάκτορας ΑΠΘ, Γιάννης Κοτσιφός– Διευθυντής ΕΣΗΕΜ-Θ, Γρηγόρης Πασχαλίδης– Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Περικλής Πολίτης– Αν. Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου-Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Θωμάς Σιώμος-Δημοσιογράφος- Υπ. Διδάκτορας ΑΠθ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος– Αν. Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Φίλιος Στάγκος – Διευθυντής ΔΕΠΘΕ.

Με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς

Σίσσυ Αλωνιστιώτου, Director MLI και JAJ

Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, Managing Partner MLI και JAJ

Δρ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Διευθυντής Εργαστηρίου Peace Journalism Lab

Δρ. Νίκος Σ. Παναγιώτου, Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), επιστημονικός σύμβουλος στο MLI & JAJ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ

Το MEDIA LITERACY INSTITUTE (MLI) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την Ελληνική Νομοθεσία. Σκοπός του είναι η προώθηση των εννοιών που συνιστούν την “παιδεία στα μέσα” (media literacy) στο επίπεδο της τυπικής/άτυπης εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς. Στόχος του είναι να κινητοποιήσει τους Έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου προκειμένου να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν σε θέματα παιδείας στα μέσα, να εξοικειωθούν με τις συναφείς δεξιότητες, εργαλεία και μέσα και να εμπλακούν σε σχετικές δραστηριότητες.

Το MLI υποστηρίζει την ιδέα ότι η δημοκρατία απαιτεί καλά ενημερωμένους πολίτες και ότι η παιδεία στα μέσα επικοινωνίας είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για την καταπολέμηση της μεροληψίας και της ρητορικής μίσους, την προώθηση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών να χρησιμοποιούν συνειδητά τα παραδοσιακά, σύγχρονα και ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, την κριτική πρόσληψη και την υπεύθυνη δημιουργία του πολυμεσικού περιεχομένου που μεταδίδεται σε κάθε είδους ΜΜΕ (online ή έντυπα), και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας αξιολόγησης των πηγών, δημιουργών και σκοπών κάθε πληροφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το project Journalists About Journalism προάγει τις έννοιες της ειδησεογραφικής παιδείας (News Literacy) με στόχο να ενδυναμώσει τους αναγνώστες ώστε να μπορούν κρίνουν και να ελέγχουν το online αλλά και το έντυπο περιεχόμενο, τις πληροφορίες που διακινούνται σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και σε κάθε είδους δημόσιες και συχνά χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες επικοινωνίας των χρηστών, όπως και να μπορούν να διακρίνουν τις ειδήσεις από την παραπληροφόρηση, το μεροληπτικό περιεχόμενο ή την προπαγάνδα.

Οι σκοποί του MLI είναι κοινωφελείς και χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους και από προγράμματα και χορηγίες που στηρίζουν τους καταστατικούς του στόχους.

Το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας καλύπτει ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες στα αντικείμενα: της ειρηνευτικής δημοσιογραφίας, του ρόλου των νέων και των παραδοσιακών μέσων επικοινωνίας στην οικοδόμηση της ειρήνης,του ρόλου των μέσων επικοινωνίας στην πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων, της χρήσης των μέσων επικοινωνίας για την προαγωγή του διαλόγου και την εξάλειψη του λόγου μίσους, των διακρίσεων, της βίας, της μισαλλοδοξίας, της «ευθύνης μετάδοσης» που φέρουν τα μέσα ενημέρωσης, της χρήσης των μέσων επικοινωνίας ως εργαλείου στην εκπαίδευση. Το εργαστήριο έχει ως αποστολή:

  1. Την υποστήριξη των διδακτικών αναγκών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
  2. Τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και την υλοποίηση έργων σε συνεργασία με επαγγελματίες των μέσων επικοινωνίας.
  3. Τη συνεργασία με φορείς του δημόσιου τομέα καθώς και διεθνείς οργανισμούς, εθνικές και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο.

Τη διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων και εργαστηρίων για φοιτητές δημοσιογραφίας, δημοσιογράφους και επαγγελματίες των μέσων επικοινωνίας και συμμετέχοντες σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές

  1. Τη διοργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, διαλέξεων, εκδηλώσεων, κινηματογραφικών προβολών, θεατρικών παραστάσεων, δράσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων.

Περισσότερες πληροφορίες: www.mli.com.gr, www.jaj.gr. και www.jour.auth.gr

Mail επικοινωνίας: jaj@jaj.gr

πηγή φωτό