Το μυστήριο γύρω από τον Jamal Khashoggi πυκνώνει. Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα σε λίγες μέρες, πληροφορίες που διέρρευσαν από Τούρκους αξιωματούχους μιλούσαν για δολοφονία του Khashoggi από Σαουδάραβες πράκτορες. Οι Σαουδάραβες αρνήθηκαν την κατηγορία, λέγοντας ότι ο Khashoggi έφυγε μόνος του από το προξενείο. Ωστόσο δεν έδωσαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο των ισχυρισμών τους.

“Η αρχική εκτίμηση της τουρκικής αστυνομίας είναι ότι ο κ. Khashoggi δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Πιστεύουμε ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη και το σώμα «απομακρύνθηκε» από το προξενείο”, ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters το Σάββατο.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα The Washington Post (στην οποία αρθρογραφεί ο ο Khashoggi )ότι υπάρχουν ηχητικές και οπτικές εγγραφές που αποδεικνύουν ότι ο Khashoggi βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

“Η φωνητική εγγραφή από την πρεσβεία καθορίζει τι συνέβη στον Τζαμάλ μετά την είσοδό του. Μπορείτε να ακούσετε τη φωνή του και τις φωνές των ανθρώπων που μιλάνε αραβικά. Μπορείτε να ακούσετε πώς ερωτήθηκε, βασανίστηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε” δήλωσε, ανωνύμως, υπάλληλος του προξενείου.

Δεν έχει διευκρινιστεί πώς έφτασαν οι ηχογραφήσεις  στα χέρια Τούρκων και οι Αμερικανών αξιωματούχων. Ο David Katz, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Security Group, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών τις οποίες δημοσίευσε η Washington Post ενδέχεται να έχουν ήχο και βίντεο που έχουν καταγράψει κρυφά τη δολοφονία του Khashoggi.

“Υπάρχει σαφής ένταση μεταξύ της Σ. Αραβίας και της τουρκικής κυβέρνησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Τουρκία θα έχει εντείνει τις πολύ σημαντικές της δυνατότητες παρακολούθησης σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη Σ. Αραβία εντός της Τουρκίας» δήλωσε ο Katz. “Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό να έχουν ηχητικές και βιντεοσκοπημένες εγγραφές για ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του προξενείου».

Ο Κάχεντ Μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, Σαουδάραβας πρίγκιπας που ζει εξόριστος στη Γερμανία, δήλωσε στην εφημερίδα The Independent ότι το να παρασύρουν τους αντιφρονούντες σε συναντήσεις για να τους «εξαφανίσουν» είναι μια συνηθισμένη τακτική που χρησιμοποιούν οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας»: “Πάνω από 30 φορές οι Σαουδαραβικές αρχές μου έχουν πει να τις συναντήσω στη Πρεσβεία, αλλά αρνούμαι κάθε φορά”, δήλωσε ο Saud στην αγγλική εφημερίδα. “Ξέρω τι μπορεί να συμβεί αν πάω στο ραντεβού. Περίπου 10 μέρες πριν εξαφανιστεί ο Τζαμάλ, ζήτησαν από την οικογένειά μου να με φέρει στο Κάιρο για να παραλάβω ένα τσεκ».

Οι εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης αποσύρθηκαν από κορυφαία διάσκεψη επενδυτών Σ. Αραβίας εξαιτίας της αυξανόμενης οργής για την εξαφάνιση του Khashoggi. Ο αρχισυντάκτης οικονομολόγος Zanny Minton Beddoes δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο για το μέλλον των επενδύσεων στο Ριάντ, δήλωσε η εκπρόσωπος Lauren Hackett σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. Ο Andrew Ross Sorkin, παρουσιαστής του CNBC και δημοσιογράφος των New York Times, δήλωσε ότι δεν παρακολούθησε το συνέδριο, λέγοντας ότι «ήταν τρομερά ταραγμένος από την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi και τις αναφορές για τη δολοφονία του».

Οι New York Times αποφάσισαν επίσης να αποσυρθούν από την εκδήλωση ως χορηγοί Επικοινωνίας, δήλωσε η εκπρόσωπος Eileen Murphy. Οι Financial Times ανέφεραν σε δήλωση ότι επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους ως media partner της σημαντικής εκδήλωσης. Ο διάσημος παλαιστινιοβρετανός ακτιβιστής και τηλεοπτικός παρουσιαστής Azzam Tamimi αφιέρωσε την παράστασή του την προηγούμενη Πέμπτη στον αγνοούμενο φίλο του και συνάδελφο δημοσιογράφο Jamal Khashoggi.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham δήλωσε στο Al Jazeera ότι “αν αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος αυτός σκοτώθηκε ή βασανίστηκε από τη Σαουδική κυβέρνηση, πρέπει να κάνουμε στη Σ. Αραβία ό,τι κάναμε στον Πούτιν».

Ο γερουσιαστής Bob Corker του Τενεσί, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε επίσης στο Al Jazeera: “Όλα όσα γνωρίζουμε υποδεικνύουν ευθύνη της Σαουδικής κυβέρνησης αλλά, παρ ‘όλα αυτά, δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Εάν έχει εμπλακεί ο Σαουδάραβας πρίγκιπας πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις”.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ενώ δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας», στη συνέχεια μίλησε για αυστηρή τιμωρία ( Σήμερα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου: Το χρηματιστήριο στη Σ. Αραβία πέφτει 6.8% μετά τις απειλές του Προέδρου Τραμπ  για «αυστηρή τιμωρία» για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου).

Ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε από επίσκεψη στην Ουγγαρία, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του προς τη Σαουδική Αραβία δηλώνοντας ότι δεν γίνεται ο Khashoggi  να βγήκε ζωντανός από το προξενείο και αυτό να μην το έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας: “Πώς είναι δυνατόν για ένα προξενείο, μια πρεσβεία να μην έχει συστήματα κάμερας ασφαλείας; Υπάρχει πιθανότητα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας όπου συνέβη το περιστατικό να μην έχουν κάμερες;”

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Jamal Khashoggi 

Eίναι ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους του Αραβικού κόσμου και πολιτικούς σχολιαστές της γενιάς του, με σταδιοδρομία σχεδόν 30 ετών. Γεννημένος στη Μεντίνα το 1958, ο Khashoggi ήταν κάποτε κοντά στους εσωτερικούς κύκλους της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, όπου κέρδισε τη φήμη του ως ρεφορμιστής, κρίνοντας και αμφισβητώντας την περιφερειακή και εσωτερική πολιτική της χώρας του. Ο νεαρός Khashoggi σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεκίνησε την καριέρα του ως ανταποκριτής της εφημερίδας Saudi Gazette στην αγγλική γλώσσα.

Ο Khashoggi είναι γνωστός για την κάλυψη των γεγονότων του Αφγανιστάν, της Αλγερίας, του Κουβέιτ και της Μέσης Ανατολής τη δεκαετία του 1990. Συναντήθηκε και πήρε συνεντεύξεις από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν αρκετές φορές στη διάρκεια της δεκαετίας, πριν ο τελευταίος γίνει ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.

Το 2003 έγινε σύμβουλος για τα ΜΜΕ του Πρίγκιπα Τούρκι Μπιν Φάισαλ (πρώην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας) και υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ από το 2005 έως το τέλος του 2006. Ο Khashoggi επανήλθε ως συντάκτης του Al-Watan το 2007, αλλά εκτοξεύτηκε και πάλι το 2010, επειδή «προωθούσε τα όρια της συζήτησης μέσα στη σαουδαραβική κοινωνία» σύμφωνα με την προσωπική του ιστοσελίδα.

Μετά την ταχεία άνοδο μέσω των τάξεων του Mohammed bin Salman (MBS), ο Khashoggi άρχισε να διαμαρτύρεται για τις πολιτικές του πρίγκιπα ιδίως μετά από υποσχέσεις μεταρρύθμισης τις οποίες ακολούθησε κύμα συλλήψεων και καταστολής. Πρίγκιπες, εξέχοντες επιχειρηματίες, ακτιβιστές και ηγέτες των Μουσουλμάνων δεν συμφωνούσαν με την καταστολή, η οποία ενορχηστρώθηκε από τον MBS.

Ο Khashoggi συνέχισε να γράφει και να υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου στη χώρα του και τον Σεπτέμβριο του 2017 επέκρινε τον χαρακτηρισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατικής, από τη Σαουδική Αραβία.

Σε μια ανάρτηση στο Twitter, έγραψε: “Εδώ και λίγο καιρό, διαπιστώνω ότι όποιος πιστεύει στη μεταρρύθμιση, την αλλαγή, την Αραβική Άνοιξη και την ελευθερία, και όσοι είναι περήφανοι για τη θρησκεία τους και τη χώρα τους χαρακτηρίζονται ως μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Φαίνεται ότι η σχολή σκέψης της Αδελφότητας είναι ευγενής”.

Η παρουσία του Khashoggi στο βασίλειο γινόταν καθημερινά όλο και πιο επισφαλής και τελικά, μετακόμισε στην Ουάσινγκτον,  μετά από πληροφορίες ότι είχε δοθεί εντολή από το καθεστώς να τον «κάνουν να σιωπήσει».

Τον ίδιο μήνα, δημοσίευσε ένα άρθρο στην Washington Post με τίτλο «Η Σαουδική Αραβία δεν ήταν πάντα τόσο καταπιεστική. Τώρα είναι αφόρητη». Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, συμμετείχε σε δράσεις για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο νέο του ρόλο ως συντάκτης γνώμης στην Washington Post, ο Khashoggi έγινε ακόμα πιό αυστηρός στην κριτική του για τον MBS επικρίνοντάς τον και για τον τραγικό πόλεμο στην Υεμένη, ενώ τον εξομοίωσε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

πηγές

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/jamal-khashoggi-latest-saudi-arabia-turkey-sabah-newspaper-istanbul-erdogan-a8576781.html

https://www.theguardian.com/world/2018/oct/13/labour-slams-government-over-khashoggi-response-emily-thornberry

https://www.businessinsider.com/khashoggi-case-saudi-markets-down68-after-trump-threatens-punishment-for-2018-10

https://www.washingtonpost.com/people/jamal-khashoggi/?utm_term=.86bbf32a7ba1

πηγή κεντρικής φωτογραφίας